Daňová poradkyně odpovídá! III.

Daňová poradkyně odpovídá! III.
Jako již obvykle, i toto pondělí zavítáme pro článek do naší daňové poradny. Daňová expertka Jaroslava Voharčíková opět zodpověděla některé z vašich dotazů týkajících se daňových přiznání za rok 2005. Věříme, že její odpovědi pomohou nejen konkrétním tazatelům.

Připravili jsme nový seriál, Průvodce daňovými povinnostmi za rok 2005, v jehož rámci se mimo jiné dozvíte, jak vyplnit daňové přiznání za rok 2005, zda se právě vám vyplatí společné zdanění manželů a jestli ano jak konkrétně jej spočítat. Poradíme, na který finanční úřad patříte a jak mu správně poukázat peníze, pomůžeme s Přehledem pro zdravotní pojišťovnu či ČSSZ.

Je nám ale jasné, že i tak máte spoustu dalších otázek, některé z nich jsme zveřejnili formou článků Daňová poradkyně odpovídá! a Daňová poradkyně odpovídá! II.

Odpovědi na vaše novější dotazy pak naleznete přímo v naší daňové poradně, kde je pro vás v současné době zpracovává Kateřina Havlíčková, autorka vynikajícího článku Společné daňové přiznání 2005 krok za krokem.


Kdo zodpověděl vaše otázky?
Ing. Jaroslava Voharčíková podniká v oblasti ekonomického, účetního a daňového poradenství od roku 1992, od roku 1993 je členkou Komory daňových poradců ČR a zkušební komisařkou Komory daňových poradců ČR. V roce 1997 se stala také auditorem a členem Komory auditorů ČR a od roku 1998 je zapsána v seznamu likvidátorů a nucených správců vedeném Komisí pro cenné papíry.
Dlouhodobě o problematice daní, účetnictví, auditu, konkurzu, likvidací a pojištění publikuje v odborném tisku a přednáší.
Tyto služby poskytuji prostřednictvím dvou společností, DEKOS, s. r. o. a DEKOS AUDIT, s. r. o., ve kterých je jediným společníkem.

Zaměřuje se na fyzické osoby, právnické osoby, občanská sdružení, nadace, bytová družstva, pojišťovny a penzijní fondy.

Započítává se do příjmů pro daňové účely?

Jiří Srneček
Já jsem zaměstnán a pobírám pouze plat jako zaměstnanec. Manželka je vlastně v domácnosti a pobírá pouze částečný invalidní důchod. V kalkulačce pro výpočet společného zdanění manželů se částečný invalidní důchod uvádí kde? To není příjem, který podléhá dani.

JV: Společně se sečte příjem ze zaměstnání manžela a nula za manželku. Invalidní důchod se nepovažuje za příjem.

a
Započítává se do příjmu manželů i příspěvek na péči o osobu blízkou?

JV: Nezapočítává.

xy
Manželce skončila mateřská dovolená v 12/2005 a do 31. 1. čerpala zbývající dovolenou (tj. byla zaměstnanec). Zaměstnavatel však zrušil místo a po dohodě vyplatil odstupné. Manželka by chtěla čerpat rodičovský příspěvek, dokud si nenajde nove zaměstnáni. Započítává se odstupné jako normální plat, tj.musí se započítat do čistého příjmu?

JV: Ano.

Započítává se do výdajů pro daňové účely?

bolisek
Jsem osoba samostatně výdělečně činná. V minulém roce jsem si koupila osobní automobil, který splácím formou leasingových splátek. Chtěla jsem se zeptat, zda si mohu leasingové splátky zahrnout do výdajů v daňovém přiznání, když ještě nemám zaplacenou daň? Nevedu daňovou evidenci, ani nejsem plátce DPH. Pokud si mohu leasingové splátky zahrnout do výdajů, tak v jaké výši? Další můj dotaz je, že podnikám částečně i v zahraničí, proto budu muset své příjmy v eurech přepočítat na jednotný kurz ČNB, kde ho najdu nebo kolik je?

JV: OSVČ, pokud pobírá příjmy, je povinna buď vést daňovou evidenci, nebo účetnictví - pokud uplatňujete výdaje prokazatelné, v tom případě můžete uplatňovat leasingové splátky, pokud je platíte. Nejlépe je vhodné celkovou platbu za leasing rozpočítat na počet měsíců leasingu, které připadají na příslušný rok (zdaňovací období). Pokud uplatňujete výdaje procentem z příjmů (paušálem), leasingové splátky nelze uplatnit.

Příjmy ze zahraničí přepočtete jednotným kurzem ČNB, vyhlášeným pokynem D-297 za rok 2005 a zahrnete je do daňového přiznání fyzických osob. (Pozn. redakce: Kurzy měn platné za rok 2005 naleznete v této tabulce)

Další dotazy

Petr
Potřeboval bych uvést přesný návod jak vypočítat zálohu na daň.

JV: Pro zevrubný návod odkazuji na § 38a ZDP (č. 586/1992 Sb.) Zjednodušeně, do 30 tis. Kč nemusíte platit zálohy, nad 30 tis. do 150 tis. pololetně 40 % poslední známé daňové povinnosti, nad 150 tis. čtvrtletně 25 % poslední známé daňové povinnosti.

x
Jak je to s odpočtem na dítě v případě, že mám příjem pouze ze závazné činnosti? Lze odečíst částku 6 000 Kč od výsledné daně?

JV: Ano, můžete. Pokud podepíšete "růžové" PROHLÁŠENÍ, odečet provede zaměstnavatel. Pokud je nepodepíšete, můžete si odečet provést v daňovém přiznání, které podáte sám.

Petr Dvořák
V roce 2005 jsem byl zaměstnaný od ledna do srpna. Od září do prosince jsem byl zaregistrovaný na úřadu práce. Chtěl bych se proto zeptat na vyúčtování daně z příjmů za rok 2005. Slyšel jsem, že bych mohl požádat finanční úřad o zúčtování daně z příjmů a nemusel bych tak podávat Přiznání k dani. Budu rád, pokud mi sdělíte, jestli je tento způsob možný a případně podrobnosti k němu.

JV: Nelze. Daňové přiznání fyzických osob musíte podávat sám, anebo o zúčtování můžete požádat svého posledního zaměstnavatele, pro to ale uplynula lhůta 15. 2. 2006.

Stáhněte si interaktivní daňové formuláře!

U nás si můžete vyplnit daňové přiznání včetně příloh. Počítačový program vám spočítá daň, "nedovolí" udělat početní chyby a vůbec vám usnadní práci. Pozor si musíte dát pouze na to, abyste správně uvedli částky z Potvrzení, údaje o daňových odpočtech a osobní údaje.

Zvládnete letošní daně? Nebo máte nějaké další dotazy? Podělte se vaší zkušenost s výpočtem daňové povinnosti za 2005?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 2. 2006 8:08

Dobry den.

Do jake hranice nemusim do DAP uvadet prijem z prodeje ovoce apod? Jsem zamestnanec.
Dekuji.

Dufek

+65
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňová poradkyně odpovídá! II.

13. 2. 2006 | Jaroslava Voharčíková

Daňová poradkyně odpovídá! II.

Vašich dotazů týkajících se daní z příjmů za rok 2005 přichází spousta. Podívejme se, jak na ně odpovídá daňová expertka Jaroslava Voharčíková. Přinášíme vám další soubor cenných informací,... celý článek

Daňová poradkyně odpovídá!

6. 2. 2006 | Jaroslava Voharčíková

Daňová poradkyně odpovídá!

Do naší daňové poradny přichází stále více dotazů týkajících se daně z příjmů za rok 2005. Řada odpovědí Jaroslavy Voharčíkové, daňové expertky, která vám v poradně odpovídá, si jistě... celý článek

Daň z příjmů fyzických osob: změny pro rok 2006 v kostce

2. 2. 2006 | Dana Chytilová

Daň z příjmů fyzických osob: změny pro rok 2006 v kostce

Změnám ve zdanění příjmů jsme se letos věnovali již v mnoha článcích a z mnoha různých pohledů. V rámci přehlednosti proto nabízíme jeden ucelený souhrn důležitých změn týkajících se... celý článek

Otazníky a vykřičníky nad společným zdaněním manželů II.

18. 1. 2006 | Kateřina Havlíčková | 2 komentáře

Otazníky a vykřičníky nad společným zdaněním manželů II.

Jakkoli je rozdělení příjmu na polovinu pro účely zdanění optimální, nemusí to být pro rodinu vždy výhodné. Tento paradox je způsoben nastavením podmínek pro přiznávání sociálních dávek.... celý článek

Otazníky a vykřičníky nad společným zdaněním manželů

9. 1. 2006 | Kateřina Havlíčková

Otazníky a vykřičníky nad společným zdaněním manželů

Bude muset při jeho uplatnění manžel s nižšími či žádnými příjmy nejprve zaplatit nedoplatek na dani? Vznikne manželovi bez příjmů povinnost platit v dalším roce zálohy na daň? Může... celý článek

Partners Financial Services