Fondy: únor bílý, mixy sílí

Fondy: únor bílý, mixy sílí
Do miliardy tentokrát kousíček chyběl, ale to investoři jen pustili žilou peněžním fondům. Ostatní tedy musely jejich 130miliónový výpadek nahradit.

Hluboko pod vodu tentokrát peněžnímu trhu pomohly Multi Cash ČSOB, které se musely rozloučit se 110 milióny korun. Faktem ovšem je, že téměř 300 miliónů sklidil týmový kombajn zajištěných bratrů, kteří jistě pochytali většinu prchajících miliónků. Podobná story se zřejmě odehrála (byť jen v menším, 50miliónovém měřítku) i v České spořitelně kolem ISČS Sporoinvestu (profil, názory). Jen u Komerčky dolarový a eurový Max chytají leda rýmu, na druhou stranu ale neodlákávají bázlivé penízky, takže jediný IKS Peněžní trh (profil, názory, koupit) skončil v 30miliónovém plusu.

Zajištěné fondy tedy získaly téměř 370 miliónů v zajetých kolejích – série ČSOB-KBC ovšem zvýšila rychlost na skoro 300 miliónů korun, když dvojice ČSOB Světového růstu+ 8 a ČSOB Asijského růstu 1 sama zvládla přes čtvrt miliardy. Zbytek obstaral tandem 11 + 12 České spořitelny.

Dluhopisové fondy se dále vytrácejí ze scény a není se co divit, protože z výkonnosti musely odečíst dalších i víc než půl procenta. Ani 15miliónová znouzectnost IKS Dluhopisového (profil, názory, koupit) neudržela sektor nad vodou.

Mixy za půl miliardy

Obliba smíšených fondů nepolevuje a zopakovala výkon předchozího týdne. O 150 miliónů se tentokrát bratrsky podělily Fénix Smíšený s IKS Balancovaným (profil, názory, koupit), přes 50 miliónů přidal IKS Global Konzervativní (profil, názory, koupit). Na druhé místo tak dokonce odsunuly kombajn profilových mixů FF České spořitelny, kterému již dýchá na záda štafeta ČSOB. Její MF KBC mixfondy (spolu s Akciovým mixem) navíc ČSOB Pojišťovna zařadila do svého nového investičního pojištění, což jim jistě pomůže v dalším rozletu, podobně jak to pomohlo fondům ING.

Akciové bludiště

Příští týden budeme již znát kompletní statistiku za uplynulý rok a budeme tak moci testovat hypotézu raketového růstu obliby dynamických investic. Tento týden opět ukazuje bezmála čtvrt miliardy, což je zkrátka: nevídané…
O pozici lídra znovu letos bojuje ISČS Sporotrend (profil, názory) tentokrát s 74 milióny korun, když téměř na dvojnásobek přeskočil 38 miliónů dalšího favorita ING Českého akciového (profil, názory, koupit). V ING ovšem investoři přidávají ještě 25 miliónů do ostatních akciových fondů. IKS Světových indexů (OFIKSSI) s ČSOB Akciovým mixem (profil, názory) daly dohromady přes 40 miliónů, přes 30 miliónů najdeme v dalších méně známých fondech KBC. Radostné mezisoučty.

Lednový efekt – toť otázka. Český akciový trh podle indexu PX-50 vzrostl v meziměsíčně o 3,3 %. To není špatné, ale… O 2,5 % vzrostl i americký širší index S&P, čímž zaznamenal největší lednové posílení od roku 2001.
Silné kolísání nálad vidíme všude. Pád internetového vyhledávače Google o 15 %, na čtvrtek naštěstí zas vzlétl Boeing… U nás zase po akvizicích v Polsku vyrazil vzhůru ČEZ po několika upgradech: Deutsche Bank zvýšila cílovou cenu na 998 korun z původních 649 a ING zvýšila cenu o stokorunu na 860 korun (ovšem snížila přitom investiční doporučení na "držet" z předchozího "koupit"), Patria také zvýšila svou cenu na 864 korun.

Čtvrteční historická maxima však nevydržela a odpoledne přišlo vystřízlivění. Erste pokračuje v návratu zpět ke svým maximům po novém doporučení od Morgan Stanley přidat tuto banku do modelových portfolií.
Pátek sice vlně výprodejů na emerging markets neodolal, Praha však ztrácí relativně méně než třeba polský WIG 20 či maďarský indikátor BUX.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: na Hromnice miliardu více

30. 1. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: na Hromnice miliardu více

Tento týden už máme o této sumě jistotu, jen připomeňme, že prodeje dalších desítek menších fondů se dostanou až do čtvrtletních statistik. Také rozložení investic potvrzuje předpokládané... celý článek

Fondy: peněz jako želez

23. 1. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: peněz jako želez

Přes 600 miliónů přišlo u nás za uplynulý týden do části fondů. Ještě stále totiž nedostáváme statistiku fondů KBC. Celkový příliv tedy jistě přesáhl tři čtvrtě miliardy korun.

Fondy: rok se pěkně rozjíždí

16. 1. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: rok se pěkně rozjíždí

Pěkně kulaťoučká miliarda korun za týden bez údajů za fondy KBC, to jsme tu dlouho neměli. Více než 300 miliónů šlo přitom za lídrem trhu, Českou spořitelnou, můžeme tedy bez problémů... celý článek

Fondy: týden jako z partesu

9. 1. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: týden jako z partesu

Nový rok začal skutečně jako z pohádky: i bez prodejů IKS a zahraničních fondů ČSOB statistice nechybí příliš k půlmiliardě. Celkem tak můžeme ručičku "přílivometru" odhadnout klidně... celý článek

Fondy: rok úrodných maxim

2. 1. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: rok úrodných maxim

Právě skončil rok historického růstu obliby fondů, během kterého se výrazně změnil přístup investorů k výběru svých fondů. Od peněžního trhu přes dluhopisy vidíme v posledních měsících... celý článek

Partners Financial Services