Akcie: vlna vybírání zisků

Akcie: vlna vybírání zisků
České indexy se v pondělí dostaly na nová historická maxima, ve zbytku týdne ale ztrácely či stagnovaly a v týdenním srovnání lehce ztratily. V USA začala výsledková sezona, první reporty ale byly pro trhy spíše zklamáním. Evropské trhy zásadně ovlivnil vývoj v Iránu, oznámení ECB, že asi již v březnu zvýší sazby a již druhé snížení odhadů zisků France Telecom.

Česká republika

Pražská burza vstoupila i do druhého letošního týdne optimisticky a indexy se tak v pondělí dostaly na nová historická maxima. Ve zbytku týdne indexy ztrácely či stagnovaly a v týdenním srovnání tak lehce ztratily. Návrat burzy z historických maxim měla na svědomí především Erste bank, Komerční banka a Český Telecom, v závěru týdne i ČEZ a Zentiva. Akcie Erste bank oslabovaly po rozhodném dni pro úpis nových akcií, Český Telecom korigoval po snížení ratingu od Standard & Poor´s a po nepříznivém vývoji telekomunikačních akcií v Evropě. ČEZ a Zentiva uzavíraly v úvodu tohoto týdne na nových historických maximech, v druhé polovině týdne se k ním přidaly i akcie "druhého sledu" Unipetrol a Orco, taktéž posunuly své rekordy výše. Tyto dvě emise se tak staly nejvýkonnějšími tituly v letošním roce. Unipetrol poptávali především zahraniční investoři poté, co mateřský koncern PKN představil svou strategii, Orco reagovalo na další zvýšené doporučení.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
PX50
(profil, názory)
1 509 1 507 -0,1 1 502 1 528
PX-D 3 817 3 801 -0,35 3 782 3 866

Zdroj dat: Fio repo

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Fitch potvrzuje rating ČR na "A" se stabilním výhledem.

Vývoj titulů na domácích trzích

Český Telecom (profil, názory)
9/1: KBC Securities/Patria Finance snížily investičního doporučení pro akcie Českého Telecomu z "hold" na "sell". Cílová cena zůstala beze změny na 480 Kč.
11/1: Standard & Poor´s snižuje rating Českého Telecomu i mateřské společnosti Telefonica.

ČEZ (profil, názory)
10/1: Ředitel bulharské privatizační agentury prohlásil, že Bulharsko by mělo pravděpodobně začít jednat s druhým v tendru na tepelnou elektrárnu ve Varně, tedy s ČEZ. Ruská UES totiž odmítla podepsat smlouvu, protože nebyla spokojena s podmínkami v oblasti regulace a životního prostředí. Původně UES nabídla 579 mil. EUR, zatímco druhý ČEZ 285,2 mil. EUR kombinací hotovosti a investic.

Erste Bank (profil, názory)
9/1: Erste Bank rozhodla o navýšení základního kapitálu banky prostřednictvím emise nových akcií ve výši 58,95 milionů. Při navýšení kapitálu budou zachována upisovací práva současných akcionářů, přičemž za každých 15 starých akcií bude možno získat 4 nové akcie. Maximální upisovací a nabídková cena bude činit 55 EUR. Představenstvo Erste Bank plánuje předložit valné hromadě ke schválení dividendu za finanční rok 2005 navýšenou na 0,55 EUR za akcii. Nové akcie obsahují právo na dividendu až za rok 2006.
10/1: UBS snížila své doporučení pro Erste Bank z předchozího stupně "buy" na nynější "neutral". Cílová cena zůstala nezměněna na úrovni 53 EUR.
11/1: ING snížilo investiční úroveň pro Erste z "koupit" na "držet" s cílovou cenou 48,9 EUR.

Komeční banka (profil, názory)
10/1: Citigroup doporučila investorům, aby snížili své pozice v akciích středoevropských bank.

Orco 
12/1: ING doporučuje kupovat Orco, zvedá cíl na 82,1 EUR.

Unipetrol (profil, názory)
11/1: Holding Unipetrol chce během let 2006 až 2009 investovat celkem 17,1 miliardy korun. Na letošní rok připadají investice za 4,9 miliardy korun, v příštím roce to bude 5,9 miliardy korun. V posledních dvou letech mají investice klesnout na 3,7 miliardy a 2,6 miliardy korun.

Co se stane - očekávané události

  • 17/1: Maloobchodní tržby za listopad (oček. 3 %).  

Spojené státy americké

Americké indexy pokračovaly na počátku týdne v růstu a vyčkávalo se na začátek výsledkové sezony, kterou tradičně startuje Alcoa. Oba indexy krátkodobě překonaly důležité úrovně (DJIA 11 000 a  Nasdaq 2 300 bodů), ale závěr týdne před prodlouženým víkendem byl určený vybírání zisků. Trhy ale prokázaly "růstovou snahu" a navzdory čtvrtečnímu poklesu můžeme očekávat pokračující lednový růst.  

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
Dow Jones
(profil, názory)
10 959 10 959 0 10 921 11 047
Nasdaq
(profil, názory)
2 305 2 317 +0,5 2 305 2 323
S&P 500
(profil, názory)
1 292 1 287 -0,5 1 282 1 295

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Velkoobchodní zásoby v listopadu vzrostly o 0,4 % (oček. +0,5 %).
  • PPI za prosinec vzrostl o 0,9 % (oček. 0,4 %).
  • Maloobchodní tržby za prosinec dosáhly nárůstu o 0,2 % (oček. 0,4 %).
  • Obchodní zásoby za listopad se zvýšily o 0,5 % (oček. 0,4 %).

Vývoj titulů na amerických trzích

  • Automobilka General Motors Corp. (profil, názory) výrazně posílila, ztráty v Severní Americe mají být v tomto kvartále umírněné jelikož se očekává, že se začnou projevovat úsporná opatření. Zároveň analytici Goldman Sachs zvýšili doporučení pro GM na "in-line".
  • Alcoa (profil, názory) oslabila poté, co zisk za 4Q poklesl o 16 % na $224 mil. kvůli růstu cen surovin, což nebylo dostatečně kompenzováno růstem cen výstupu. Zisk z pokračujících činností dosáhl 35c/a oproti očekávání 37c/a.
  • Výrobce polovodičových součástek pro spotřební elektroniku Broadcom (profil, názory) obdržel zvýšené doporučení od UBS na "buy" z "neutral" se zvýšením cílové ceny na $70 z $53.
  • Největší výrobce flash pamětí SanDisk (profil, názory) dostal snížené doporučení od J.P. Morgan na "neutral" z "overweight".
  • DuPont Co. (profil, názory) výrazně oslabil poté, co společnost razantně snížila výhled zisku pro 4Q na 10c/a z původních 20-25c/a.
  • Druhý největší prodejce knih v USA společnost Borders (profil, názory) posiluje po zprávách, že má být koupená jednou nebo dvěma privátními akciovými firmami za více jak $25/a ($2 mld.). Firma očekává zisk za 4Q mezi $1,70 - $1,80/a, předchozí odhad byl $1,60 - $1,80/a, když tržby překonaly odhady.

Co se stane - očekávané události

  • 17/1: Empire manufacturing za leden (oček. 21), průmyslová produkce za prosinec (oček. 0,6 %), využití výrobních kapacit za prosinec (80,5 %).
  • 17/1: Výsledky hospodaření podá Intel Corporation (profil, názory) (oček.43c/a) a Yahoo (profil, názory) (oček. 17c/a).
  • 18/1: CPI za prosinec (oček. 0,2 %), béžová kniha FEDu.
  • 18/1: Apple Computer (profil, názory) reportuje výsledky hospodaření (oček. 55c/a), dále pak J.P. Morgan Chase (profil, názory) (oček.72c/a).
  • 19/1: Počet nových žádosti o podporu v nezaměstnanosti za uplynulý týden, Philadelphia Fed za leden (oček. 13,5).
  • 19/1: Výsledky ohlásí Merrill Lynch (profil, názory) (oček. $1,30/a) a Motorola (profil, názory) (oček. 34c/a).
  • 20/1 Spotřebitelská důvěra podle University of Michigan za leden (oček. 93).
  • 20/1 Citigroup (profil, názory) (oček. $1/a) a General Electric (profil, názory) (oček. 55c/a).

Eurozóna

Růst akcií se na evropských trzích v průběhu uplynulého týdne zastavil, vlna vybírání zisků po dosažení několikaletých maxim zasáhla všechny světové burzy. Počátek výsledkové sezóny v USA také sehrál určitou roli, první výsledky korporací totiž byly pro trhy spíše zklamáním.

V závěru týdne dění na evropských trzích ovlivnilo v zásadní míře hned několik událostí:

  • Oznámení představitelů Iránu o pokračování jaderného programu bez možnosti kontroly světových velmocí.
  • Evropská centrální banka ponechala úrokové sazby na čtvrtečním zasedání beze změny podle očekávání, ovšem podle slov jejího prezidenta v případě nutnosti udržení cenové stability v eurozóně sáhne k zvyšování sazeb třeba už na březnovém zasedání ECB bez ohledu na zpomalení růstu německé ekonomiky.
  • Již druhé snížení odhadů zisků France Telecom za poslední čtyři měsíce pro rok 2006. Hlavním důvodem je pokračující odklon francouzských zákazníků od pevných linek ke službám širokopásmých systémů. Zatímco v loňském roce zněl odhad France Telecom, že služeb internetových telefonních linek bude využívat až 15 % uživatelů, tak nyní v predikci pro rok 2006 se již počítá s nárůstem na 40% podíl. V obavách o pokles tržního podílu a další cenové války s poskytovateli internetového volání akcie France Telecom ztratily během čtvrtka 8 %, což je největší denní ztráta za poslední tři roky. Také ostatní telekomunikační společnosti jako španělská Telefonica či německý gigant Deutsche Telecom byly tímto varováním výrazně zasaženy.      

Komentář o vývoji domácích a amerických trhů převzat ze serveru e-Broker společnosti Fio, komentář o trzích Eurozóny poskytla společnost ATLANTIK finanční trhy.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: úspěšný start roku, indexy na maximech

9. 1. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: úspěšný start roku, indexy na maximech

České akcie pokračovaly v novém roce v dalším růstu, který posunul indexy na nová maxima. Dařilo se i USA, S&P 500 se dostal na 4,5leté maximum, FED vydal pro trhy pozitivní prohlášení,... celý článek

Akcie: pražská burza Vánoce nepřipomínala

27. 12. 2005 | Pavel Slavík

Akcie: pražská burza Vánoce nepřipomínala

ČNB podle očekávání ponechala repo sazbu beze změny na 2 %. Aktivita na pražské burze se oproti předchozím týdnům zvýšila a ničím nepřipomínala blížící se svátky. Rallye na závěr roku... celý článek

Akcie: středoevropské trhy jsou za zenitem

21. 11. 2005 | Pavel Slavík

Akcie: středoevropské trhy jsou za zenitem

Domácí burza oslabila. Americké indexy zaznamenaly velmi volatilní týden, indexy se ale usadily velmi blízko letošních maxim. Makroekonomická data potvrdila oživení hlavních ekonomik... celý článek

Akcie: německý DAX vyrazil vzhůru

14. 11. 2005 | Pavel Slavík

Akcie: německý DAX vyrazil vzhůru

Domácí trh kopíroval dění a vývoj na ostatních středoevropských burzách, tedy klesal. Vývoj v USA znamenal prakticky celotýdenní stagnaci. Německý DAX trvale překonal psychologickou... celý článek

Akciový report: nová podoba, lepší obsah, větší přehlednost

31. 10. 2005 | redakce Peníze.CZ

Akciový report: nová podoba, lepší obsah, větší přehlednost

ČNB překvapivě zvýšila repo sazbu o 0,25 % na 2 %, Bush nominoval jako nového šéfa FEDu Bena Bernankeho, německý DAX ztratil. Přinášíme vám akciový komentář ve zcela nové podobě. Přehlednou... celý článek

Partners Financial Services