Fondy: rok se pěkně rozjíždí

Petr Fejtek | 16. 1. 2006
Fondy: rok se pěkně rozjíždí
Pěkně kulaťoučká miliarda korun za týden bez údajů za fondy KBC, to jsme tu dlouho neměli. Více než 300 miliónů šlo přitom za lídrem trhu, Českou spořitelnou, můžeme tedy bez problémů kalkulovat s další čtvrtmiliardou do zahraničních fondů ČSOB-KBC.

Peněžní trh se vynořil nad hladinu, i když 115 miliónů korun hraje stále jen roli proslulého Kandrdase. Zejména proto, že 92 miliónů jde za IKS Peněžní trh (profil, názory, koupit), který stále ještě nemá za zády nového krvelačného Maxe a také zřejmě v KB zdaleka neumějí prodávat Mixe-Felixe jako třeba ve spořitelně své profilové mixy.

Dluhopisové pohlazení

Dluhopisové trhy připomínají čarodějnou kuchyni. Asi každý už ví, jak se u nás "houpe" inflační očekávání. Nyní po dalším zjištění, že to asi zřejmě zase bude jinak (PPI dokonce vykazuje deflaci, byť jen několik desetin procenta), se nálada opět mění. Pomohla také nálada v zahraničí i nečekaně úspěšná aukce devítiletého státního dluhopisu 3,8/2015, když poptávka předčila nabídku 2,5krát a průměrný výnos dosáhl 3,53 %. Oproti eurozóně tedy klesly více především výnosy delších splatností a rozpětí mezi desetiletým českým a německým výnosem ke konci týdne spadlo pod 20 bps.

Standardní dluhopisové fondy si tak připsaly za pouhý týden půl až skoro celé procento! Naprázdno naopak vyšly "hity" poslední doby, fondy korporátních dluhopisů. Trochu se tím vyrovnává skóre, ale v půlroční výkonnosti stále ještě korporáty vedou (mají přes 1 %, zatímco ostatní vykazují od –0,9 do +0,7 %).

Těch 0,7 % má ISČS Trendbond (profil, názory), kterému to vyneslo příliv 54 miliónů korun, v oblibě ho však přeskočil ING Český obligací (profil, názory, koupit), který utržil dokonce 83 milióny korun. Za zmínku stojí ještě 30 miliónů ISČS-ČS Korporátních dluhopisů (profil, názory), celkem 175 miliónů naznačuje rekonvalescenci celé kategorie.

Tajemná zajištěná komnata

Do zajištěných fondů můžeme nahlédnout jen škvírkou České spořitelny, která spustila svou dvojici pětiletých s pořadovými čísly jedenáct a dvanáct. Výnos obou bude záviset na vývoji kurzů akcí 25 světových firem, rozdíl je v omezení maximálního výnosu na 40 % při zajištění plné návratnosti investované částky, anebo omezení na 35 % s garancí 5% zhodnocení vložené investice. Minulý týden je zvolilo 65 miliónů korun, ale od března roku 2004 prodala ČS zajištěnky za téměř 4 mld. Kč.

Jak se rozeběhla trojice soupeřů KBC, se snad dozvíme příští týden. Zejména úplná novinka zaměřená na akciové trhy východní a jihovýchodní Asie a Austrálie jistě nebude hned sbírat stamilióny. I když…?

Vedou smíšené, ale akciové na forhontě

Přes 400 miliónů korun znamená pro mixy opět vítěznou pozici. Zásluhu na tom mají opět profilové mixy FF ISČS s více než 130 milióny, ale pěkných, byť zřejmě výjimečných 99 miliónů tentokrát přihrál J&T Opportunity (profil, názory). Za spíš podprůměrný lze považovat příspěvek 65 miliónů IKS Balancovaného (profil, názory, koupit), přes 40 miliónů má ještě IKS Global konzervativní (profil, názory, koupit), ostatní jen paběrkují.

Akciové fondy se ovšem pochlapily a zamířily ke čtvrt miliardě. Favorité jsou ve formě, takže ISČS Sporotrend (profil, názory) zavadil o laťku 80 miliónů. Aby ne, když víc než 15 % p.a. za pětileté období svítí do daleka. Také ING Český akciový (profil, názory, koupit) doskočil na pěkných 67 miliónů korun a na bednu vystoupil i ČPI Globálních značek (profil, názory) se 48 milióny. Připočteme ještě 14 miliónů ISČS Global Stock FF (profil, názory) a několik jednociferných výsledků.

Tyto menší prodeje různě zaměřených fondů však budou hrát stále větší roli. Investoři se učí diverzifikovat a to je dobře. Nikde netrvá posvícení věčně, a tak i na naší burze úterek ukončil šestidenní rally. Přestože potenciál ještě má a byl zde cítit příliv nových peněz, některé změny doporučení (ING pro Erste Bank na "držet" či od Salomonu pro banky ve střední Evropě na "underweight") na náladě nepřidaly. Naopak investiční banka Morgan Stanley navýšila podíl v developerské společnosti Orco na 5 % a doporučení mu zvýšila i ING – akcie Orca již od začátku roku zpevnily o 18 % a Unipetrolu přidaly více než 15 % po zveřejnění budovatelských plánů PKN Orlen.

Podle Patrie tak český trh pravděpodobně překročil své možnosti…, přestože také zvyšuje fundamentální hodnotu Orca na 83 eur a doporučuje "kupovat".

Tak či onak se v pátek oblékla do karmínové celá Evropa a krvácela i Praha. Nu, byl jen pátek 13., řekne si někdo, týden skončil jen nepatrně o 2,5 bodíku níž – ale kde jsou doopravdy naše možnosti?

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: týden jako z partesu

9. 1. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: týden jako z partesu

Nový rok začal skutečně jako z pohádky: i bez prodejů IKS a zahraničních fondů ČSOB statistice nechybí příliš k půlmiliardě. Celkem tak můžeme ručičku "přílivometru" odhadnout klidně... celý článek

Fondy: rok úrodných maxim

2. 1. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: rok úrodných maxim

Právě skončil rok historického růstu obliby fondů, během kterého se výrazně změnil přístup investorů k výběru svých fondů. Od peněžního trhu přes dluhopisy vidíme v posledních měsících... celý článek

Fondy: všechno máme nakoupeno

27. 12. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: všechno máme nakoupeno

Že by Ježíšek letos nosil podílové listy, zdá se býti hypotézou nepříliš pravděpodobnou. Jak si tedy ovšem vysvětlit čisté prodeje skoro 900 miliónů korun? A to jsme přitom ještě skoro... celý článek

Fondy: Ježíšek na straně má dáti

19. 12. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: Ježíšek na straně má dáti

Alespoň uplynulý týden peněžákům pěkně provětral peněženky a ještě tento týden bude trvat, než z té čtvrtmiliardy sundáme mašličky. Ovšem proti tomu, že si lidé prý půjčili na dárky... celý článek

Fondy: pod stromečkem dárky budou

12. 12. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: pod stromečkem dárky budou

Na to, jak se plní obchody Ježíškovými pomocníky, je půlmiliarda zbylá na fondy poměrně překvapivá. Alespoň signál sezónního odlivu z fondů peněžního trhu však naznačuje, že pod stromečkem... celý článek

Partners Financial Services