Akcie: úspěšný start roku, indexy na maximech

Akcie: úspěšný start roku, indexy na maximech
České akcie pokračovaly v novém roce v dalším růstu, který posunul indexy na nová maxima. Dařilo se i USA, S&P 500 se dostal na 4,5leté maximum, FED vydal pro trhy pozitivní prohlášení, že doba utahování měnové politiky by měla být u konce. Burzy eurozóny také zabodovaly.

Česká republika

První týden v roce 2006 přinesl domácím akciím další růst, který posunul indexy na nová maxima. Obchodování opět dominovaly akcie ČEZu (nové maximum 760 Kč/a), ale tentokrát se přidaly také ostatní tituly. Výrazným posunem se prezentovaly akcie Orco Group, které se posunuly nad 2 000 Kč/a, akcie KB dále zpevňovaly pro proražení 3 500Kč úrovně. Zisky si však připisovala většina domácích titulů. Podobně jako pražské burze se však vedlo celému středoevropskému regionu, trh ustál i čtvrteční snahu o ziskové realizace. Trvající pozitivní sentiment na okolních trzích nakonec vynesl indexy na nová maxima, stejně jako akcie ČEZu, které překonaly hranici 760 Kč.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
PX50
(profil, názory)
1 473 1 509 +2,44 1 470 1 509
PX-D 3 731 3 817 +2,30 3 720 3 817

Zdroj dat: Fio repo

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Státní rozpočet skončil v roce 2005 s deficitem 56,4 mld. Kč.
  • Obchodní bilance za listopad skončila s přebytkem 1,75 mld. Kč (oček. 4 mld. Kč).

Vývoj titulů na domácích trzích

Český Telecom (profil, názory)
5/1: Tiscali žaluje Telecom o 44 milionů korun.

ČEZ (profil, názory)

2/1: ČEZ a tři firmy pokračují v soutěži o makedonskou ESM.
5/1: CAIB zvýšila cílovou cenu pro ČEZ na 850 Kč, doporučení ponechává "koupit".

Erste Bank (profil, názory)
4/1: Úpis nových akcií na financování nákupu rumunské banky bude pravděpodobně proveden 16. 1. 2006.

Orco
3/1: Citigroup zvýšila cílovou cenu pro akcie Orco na 80 EUR, doporučení bylo ponecháno "kupovat".
4/1: Orco Property Group oznámila prudký nárůst čisté hodnoty aktiv. Hodnota portfolia meziročně stoupla o 43 % na 737 mil. EUR, tedy 49 EUR na akcii. Trh očekával výsledek 42-46 EUR na akcii.

Zentiva
4/1: JP Morgan začala pokrývat akcie Zentiva s doporučením "overweight", cílová cena je stanovena na 1 300 Kč.

Co se stane - očekávané události

  • 9/1: Stavební výroba za listopad, CPI za prosinec (oček. 0,2 %), nezaměstnanost za prosinec (oček. 8,9 %).
  • 11/1: Průmyslová výroba za listopad (oček. 7%).
  • 13/1: PPI za prosinec (oček. –0,1 %), index dovozních a vývozních cen.

Spojené státy americké

Americké akciové trhy první týden nového roku zahájily až s jednodenním zpožděním, přesto projevily nejzajímavější zvrat ve vývoji. V úterý Nasdaq během dne oslabil pod 2 200 b., avšak především díky zveřejněnému komentáři doprovázejícímu poslední rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb se ještě týž den posunul do 2% růstu. Tzv. FED minutes přitom nepřinesly žádné nové skutečnosti, spíše potvrdily současný výhled na budoucí zpomalení tempu růstu sazeb. Trhy však tyto okolnosti vzaly jako katalyzátor pro vstup do pozic, které pak posunuly index S&P 500 na 4,5letá maxima. V pátek pak byly zveřejněny údaje o nezaměstnanosti, které dále podpořily optimismus investorů s pokračujícím vylepšováním rekordních úrovní klíčových indexů.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
Dow Jones
(profil, názory)
10 713 10 959 +2,3 10 684 10 969
Nasdaq
(profil, názory)
2 205 2 305 -4,5 2 190 2 307
S&P 500
(profil, názory)
1 248 1 292 +3,5 1 251 1 293

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • FED vydal pro trhy pozitivní prohlášení, že doba utahování měnové politiky by měla být u konce.
  • Stavební výdaje vzrostly v listopadu o 0,2 % (oček. +0,7 %).
  • Ukazatel ISM Manufacturing v prosinci dosáhl 54,2 bodů (oček. 57,5 bodů).
  • Průmyslové objednávky za listopad vzrostly o 2,5 % (oček. 2,4 %).
  • ISM index pro sektor služeb dosáhl v měsíci prosinci hodnoty 59,8, což bylo o 0,8 nad očekáváním a potvrdil tak růstový vývoj sektoru.
  • Dodatečné žádosti o pracovní podpory v týdenním srovnání poklesly o 35 tis. na 292 tis., očekávalo se 320 tis.

Vývoj titulů na amerických trzích

  • Bank of America (profil, názory) snižila cílové ceny amerických automobilek Ford a General Morots - pro Ford (profil, názory) z $8 na $7 a pro GM (profil, názoryz $16 na $13.
  • Google (profil, názory) dostal zvýšené doporučení od Bear Stearns & Co na "outperform" z "peerperform", přičemž cílová cena byla navýšena na $550 z $360.
  • Banc of America zvyšuje doporučení pro ExxonMobil (profil, názory) na "buy" z "neutral." a snižuje Citigroup (profil, názory) na "neutral" z "buy" s cílovou cenou $50.
  • Boeing (profil, názory) obdržel snížené doporučení od analytiků společnosti Bank of America na "neutrální" z "kupovat", když ve zdůvodnění uvádějí obavu z poklesu objednávek v letošním roce a možnost růstu cen materiálových vstupů.
  • Rambus Inc., výrobce paměťových komponentů, zřejmě uspěje v žalobě na ochranu patentu se společností Hynix Semiconductor.
  • Xilinx (profil, názory), výrobce programovatelných polovodičů, zpevnil po prohlášení společnosti, že její tržby vzrostly vyšším tempem, než činily její vlastní očekávání za poslední čtvrtletí.

Co se stane - očekávané události

  • 9/1: Alcoa (profil, názory) oznámí výsledky hospodaření za 4Q (oček. 37/a).
  • 10/1: Velkoobchodní zásoby za listopad (oček. 0,5 %). 
  • 12/1: Obchodní bilance za listopad (oček. -65,9 mld. USD), index dovozních cen za prosinec, počet nových žádosti o podporu v nezaměstnanosti za uplynulý týden.
  • 13/1: PPI za prosinec (oček. 0,5 %), maloobchodní tržby za prosinec (oček. 0,7 %), podnikové zásoby za listopad (oček. 0,4 %).

Eurozóna

Start do roku 2006 se evropským akciím velmi zdařil. Díky lednovému efektu, kdy dochází k přeskupování skladby portfolií a k využití volných hotovostních prostředků držených portfolio manažery přes konec roku k nákupům akcií. K tomuto "úkazu" dochází pravidelně v malé či větší míře. I když většina analytiků těch nejrenomovanějších investičních bank a společností věří spíše americkým akciím, které budou těžit ze stále silného ekonomického růstu nejsilnější světové ekonomiky, tak ani evropské akciové trhy by neměly zůstat příliš pozadu. Ekonomický růst v eurozóně sice nedosahuje takových ukazatelů jako americká ekonomika, avšak očekávané výsledky evropských korporací vytvářejí silný předpoklad pro další růst evropských akcií.
 
V pondělí po otevření trhů v novém roce byli investoři váhaví, zvláště když v Londýně a New Yorku byly novoroční prázdniny. Navíc západní Evropa se cítila velmi ohrožena z energetického hlediska přerušením dodávek plynu z Ruska po sporech ohledně nových cen za plyn s Ukrajinou. Nakonec došlo k nové dohodě a hned od úterý se začali projevovat silné nákupní objednávky.

Indexy se dostaly opět přes několikaletá maxima, německý index DAX (INGDAX) posílil o téměř 2 %, podobně na tom byly i ostatní trhy, francouzský CAC-40 (profil, názory) vzrostl dokonce o více než 3 %. Dařilo se hlavně technologickým akciím, které během uplynulého roku většinou zaostávaly za evropskými indexy. Energetické společnosti zase vytěžily z rekordních cen elektrické energie, které se dostaly na svá životní maxima.

Německo

Německá burza vstoupila do letošního roku úspěšně a index za první týden přidal okolo 100 bodů. DAX se tak dostal na čtyřletá maxima s hodnotou přes 5 520 bodů. Příznivý sentiment z evropských trhů byl podpořen zprávami ze zámoří, když zápis z posledního zasedání FEDu naznačil konec cyklu zvyšování úrokových sazeb. 
 

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
DAX
(profil, názory)
5 408 5 536 +2,4 5 409 5 538
Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Míra nezaměstnanosti v prosinci poklesla na 11,2 % (oček. 11,5 %), jedná se o největší meziměsíční pokles za posledních 15 let.
  • Hodnota indexu nákupních manažerů pro oblast strojírenství v prosinci vzrostla na 53,6 bodů z předchozích 52,7 bodů.
  • Maloobchodní tržby v listopadu neočekávaně poklesly o 1 %, zatímco Federální statistický úřad očekával růst o 0,1 %.
  • Index nákupních manažerů pro sektor služeb v prosinci vzrostl na 56 bodů.
  • Firemní zakázky v listopadu neočekávaně vzrostly o 1,7 % (oček. pokles 1 %).
  • Německá průmyslová výroba v listopadu klesla o 0,4 %.

Vývoj titulů na německém trhu

  • Akcie automobilky Volkswagen pozitivně reagovaly na zprávu o možném prodeji divize půjčující auta společnosti Sixt AG.
  • Německá společnost ThyssenKrupp (profil, názory) zvýšila svoji nabídku na převzetí kanadského výrobce oceli Dofasco na 63 CAD na akcii z původní nabídky 61,50 CAD, čímž vyrovnala poslední nabídku od firmy Arcelor.
  • Prosincové tržby automobilky Volkswagen vzrostly o 19 % díky prodejům nových modelů (Jetta). Volkswagenu se daří postupně zvyšovat podíl na zámořském trhu, kde od roku 2002 nedosahoval zisku a zvrátil doposud klesající vývoj tržeb. 
  • Energetická společnost E.ON (profil, názory) dostala snížené investiční doporučení z úrovně "buy" na "akumulovat" od analytiků Dexia.
  • Infineon (profil, názory) byl analytiky UBS upgradován z "redukovat" na "neutrální" s navýšením cílové ceny z 7,50 EUR  na 9 EUR.
  • Analytici HSBC zvyšují cílovou cenu pro Deutsche Post (profil, názory) na 25 EUR z 22 EUR a Merrill Lynch zvedá cílovou cenu pro Continental (ZACON) o 13 % na 88 EUR.
  • Credit Suisse First Boston snížila investiční doporučení pro Deutsche Boerse na "underperform'' z "neutral'', cílovou cenu však navýšila na 82 EUR z 72 EUR.

Co se stane - očekávané události

  • 19-23/12: PPI za listopad (oček. –0,3%).
  • 22-23/12: CPI za prosinec.

Komentář o vývoji domácích, německých a amerických trhů převzat ze serveru e-Broker společnosti Fio, komentář o trzích Eurozóny poskytla společnost ATLANTIK finanční trhy.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 1. 2006 14:43, Omaha Nebraska

Cesky by to melo bejt :
As Warren Buffett said, "Wall Street is the only place where people in Rolls Royce's, listen to people who ride on the Subway to work!" Well it is now not only Wall Street but Washington, London, Paris, Tokyo, and the hundreds of millions of voters around the world, and many of the people giving out the information don't even ride the subway, 'cos their mums, or nurses won't let them!

Zobrazit celé vlákno

+42
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 1. 2006 15:12, petr

znovu (zrejme zbytecne) opakuji: chef = sefkuchar

Zobrazit celé vlákno

-17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

15. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Dražší ropa i zlato? Panika kvůli Íránu se nekoná

Přestože byl víkendový útok Íránu na Izrael podle řady expertů bezprecedentním krokem, světové trhy ho podle všeho zatím ustály.

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Partners Financial Services