Události uplynulého měsíce: prosinec

redakce Peníze.CZ | 6. 1. 2006
Události uplynulého měsíce: prosinec
Uteklo vám v prosinci něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru prosincových událostí.

Již pravidelná rubrika každý první či druhý pátek v měsíci přináší přehled našeho zpravodajství. Řazení je podle rubrik a data. Přečtěte si, co jste nestihli.

Banky

1. 12. Vláda na týden odložila projednávání návrhu legislativních opatření proti bankám. Ministerstvo financí opět vyzve Českou bankovní asociaci, aby se připojila k návrhu, jenž má zlepšit postavení klientů českých bank.
6. 12. Od 1. ledna 2006 umožní Česká spořitelna svým klientům výběr různých frekvencí výpisů ze sporožirových účtů, nově si majitelé kont budou moci sjednat týdenní a kvartální frekvence. K pravidelnému měsíčnímu vyhotovování výpisů z účtů nyní přibyla také možnost sjednat si frekvenci týdenní a čtvrtletní. Za vygenerování týdenního a měsíčního výpisu klienti zaplatí 5 Kč, za kvartální variantu pak 12 Kč.
6. 12. Pokud chcete, aby váš platební příkaz byl zúčtován ještě v letošním roce, dávejte si pozor na termín jeho podání. Například pro Raiffeisenbank platí následující termíny: Platební příkazy k převodům na účty do jiné tuzemské banky je nutné uskutečnit:

  • v případě podání na obchodním místě banky do 29. prosince do konce provozní doby,
  • v případě podání prostřednictvím nástrojů přímého bankovnictví (Telefon Banka, Internet Bank, Mobil Banka, BankKlient) do 30. prosince do 9.00 hodin.


7. 12. GE Money Bank začala klientům nabízet elektronický výpis z účtu, tekzvaný eVýpis, který nahrazuje všechny funkce papírového výpisu. Klient jej může po vytištění použít jako úředně akceptovaný doklad o svých transakcích za určité období, nebo jej na úřad poslat e-mailem. GE Money Bank nabízí nyní možnost zřízení eVýpisu všem svým klientům, kteří využívají Internet Banku nebo homebankingovou službu BankKlient. Během ledna chce banka nabídnout možnost jeho zřízení všem klientům.
7. 12. České banky se včera dohodly, že nebudou pokračovat v souboji s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou a velkou část jeho návrhů na změny v bankovnictví samy zavedou, což dosud odmítaly. Česká spořitelna byla první bankou, která se rozhodla většinu Sobotkových návrhů zavést sama.
7. 12. Exšéfové Komerční banky jsou osvobozeni, rozhodl tak Obvodní soud pro Prahu 1. Bývalé vedení Komerční banky stíhal soud za osmimiliardovou ztrátu, která měla bance vzniknout kvůli obchodům s rakouskou firmou BCL Trading. Obviněným hrozil trest od 2 do 8 let.
8. 12. ČSOB a Poštovní spořitelna začnou od 12. prosince nabízet dárkové a pravidelné dobíjení předplacených karet mobilních operátorů prostřednictvím elektronického bankovnictví. Klienti tak budou moci dobít předplacenou kartu komukoli jinému v určitý den a hodinu, například v den jeho narozenin. Zároveň přitom mohou zadat text SMS zprávy, kterou obdarovaný obdrží po dobití kreditu. Za tuto SMS zprávu je účtován stejný poplatek jako za SMS zprávy v rámci služby ČSOB Info 24 nebo Max Info PS.
13. 12. HVB Bank spolu s partnery programu Renome připravila nabídku čipových co-brandovaných kreditních karet. Při jejichž používání mohou zákazníci získat výhody v obchodní síti partnerů Renome, kterými jsou Baťa, Blažek, Droxi, Fokus Optik, Klenoty Aurum a Reserved. Vedle finančních výhod získává klient bonusy, za něž je jednou ročně odměněn hotovostními poukázkami, které může uplatnit u kteréhokoliv partnera programu Renome.
13. 12. Zkrachovalá Union banka prodala své pohledávky za svými největšími dlužníky, společnostmi Invesmart B.V. a Union Group firmě Braddock Finance & Capital Ltd. Za 3,5 miliardy Kč získá 315 tisíc Kč.
16. 12. Tuzemské banky i jejich klienti mají od nynějška k dispozici kodex, kterým se má řídit jejich vzájemné chování. Na dnešním zasedání ho schválila Česká bankovní asociace (ČBA). Kodex má charakter standardu, a banky k němu tedy budou přistupovat dobrovolně, uvedla v tiskové zprávě ČBA. Kodex již schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže s tím, že dokument není v rozporu s antimonopolním právem. Uvedly to dnešní Finančí noviny.
16. 12. S novým produktem pro takzvaná svobodná povolání přichází od tohoto týdne Citibank. Balíček zahrnuje vedení firemního a soukromého účtu, internetové a telefonní bankovnictví a mezinárodní platební kartu, celkem za 250 Kč měsíčně. Klient navíc neplatí za příchozí platby, a to jak v korunách, tak i v cizích měnách. V případě korunových transakcí Citibank neúčtuje poplatky ani za odchozí platby.
19. 12. Od 1. února 2006 zvyšuje Komerční banka limit pro zvýhodněné platby v rámci Evropského hospodářského prostoru (EHP), a to ze současných 12 500 euro na částku 50 tisíc euro. Jednotná sazba za tuto platbu činí 225 Kč, a to jak pro platby přijaté ze zemí EHP, tak pro úhrady do EHP odeslané. Tato jednotná sazba platí pro všechny segmenty klientů, včetně podnikatelů a firem.
19. 12. Česká národní banka bude zřejmě po 5 letech ztrát v zisku. Zatím hospodaří se ziskem 18,5 mld. Kč. Za celý rok v plusu byla naposledy v roce 2000. Pokud se jí zisk podaří udržet, pomůže to zmenšit nahromaděné ztráty ve výši 126 mld. Kč.
22. 12. Další odškodnění nedostanou klienti zkrachovalé Kreditní banky Plzeň, Plzeňské banky a Union banky. Poslanci totiž zamítli novelu zákona, která požadovala, aby klienti dostali stejné náhrady jako zákazníci dřív padlých ústavů, až do 4 miliónů Kč.
27. 12. Poštovní spořitelna umožňuje spravovat peníze i na Sněžce. Přímo na vrcholu můžete vybrat či převést peníze, založit si účet nebo třeba zjistit zůstatek. Klienti, kteří projeví zájem založit si svůj účet přímo na nejvyšším vrcholu České republiky, získají k novému účtu i roční poplatkové prázdniny. Na Sněžce vyrůstá s podporou Poštovní Spořitelny také nová Poštovna, a to v místě bývalé České boudy.
30. 12. Banky, úvěrové a leasingové společnosti si již od ledna budou vyměňovat informace o dlužnících. Registr nebankovních firem se propojí s databází bankovního registru. Kdo má tedy leasing, jenž nesplácí, a zažádá o podnikatelský úvěr v bance, nemusí ho dostat. Banka se dostane k údajům o insolventnosti přímo. Sdílení dat obou registrů by rovněž mělo snížit riziko předlužení fyzických osob, které může skončit i osobním bankrotem.

Běžné účty

Platební karty

14. 12. Držitelé platebních karet GE Money Bank si mohou sjednat nové pojištění výdajů, které kryje riziko nemoci či ztráty zaměstnání. Banka nabízí pojištění ve 2 variantách: Varianta A je určena zaměstnancům i osobám samostatně výdělečně činným a kryje riziko pracovní neschopnosti následkem nemoci či úrazu. Varianta B je určena pouze zaměstnancům a kromě pracovní neschopnosti kryje také riziko ztráty zaměstnání, k níž nedojde z vůle klienta. Pojišťovna vyplatí majiteli platební karty měsíčně 3 600 Kč.

Spotřebitelské úvěry

30. 12. Banky, úvěrové a leasingové společnosti si již od ledna budou vyměňovat informace o dlužnících. Registr nebankovních firem se propojí s databází bankovního registru. Kdo má tedy leasing, jenž nesplácí, a zažádá o podnikatelský úvěr v bance, nemusí ho dostat. Banka se dostane k údajům o insolventnosti přímo. Sdílení dat obou registrů by rovněž mělo snížit riziko předlužení fyzických osob, které může skončit i osobním bankrotem.

Investice

29. 12. Za vytunelované CS Fondy padly znovu rozsudky. Městský soud v Praze poslal za mříže čtyři muže, kteří podle obžaloby zpronevěřili více než 1,2 miliardy korun. Vyměřil jim tresty pět až devět let. Rozsudek v této kauze už jednou zazněl. Mezitím však zemřel jeden ze soudců. Protože podle zákona musí senát v novém složení opět probrat veškeré důkazy, vrátil se případ na úplný začátek. Akcie a trhy
9. 12. Poprvé v historii Burzy cenných papírů Praha přesáhl roční objem akciových obchodů hranici 1 bilión Kč. Součet objemů akciových obchodů se včera od začátku roku zastavil na hodnotě 1 004 miliard Kč. Ve srovnání s doposud nejúspěšnějším rokem 2004, v němž byly zobchodovány akcie v hodnotě 479,7 miliard Kč, došlo k nárůstu objemu o 109,3 %. Největší zásluhu na tom mají emise ČEZ s objemem 284,9 miliardy Kč, Český Telecom s 283,5 miliard Kč a Komerční banka s objemem 199,6 miliard Kč.
14. 12. Burzovní komora projednala zprávu o výsledcích obchodování v měsíci listopadu a schválila sazebník burzovních poplatků na rok 2006, v němž nedošlo k žádným změnám. Celkový měsíční objem obchodů na trhu akcií činil v listopadu 68,69 miliard Kč, což je nárůst o 28,05 % proti říjnovým výsledkům. Objem obchodů s dluhopisy dosáhl v listopadu hodnoty 50,67 miliard Kč, ve srovnání se stejným obdobím roku 2004 došlo k nárůstu o 14,6 %. Index PX 50 posílil v listopadu oproti říjnu o 1,58 % a index PX-D o 2,24 %.

Měny

2. 12. V Londýně začíná dvoudenní schůzka zemí G7, která se bude zabývat převážně mezinárodním obchodem a kurzy měn. Další pokrok při liberalizaci obchodu nejvíce zdůrazňuje Londýn a Washington, zatímco jiné země chtějí řešit nerovnováhu globální ekonomiky.

Bydlení

29. 12. Ceny starších cihlových bytů v širším centru Prahy se budou zvyšovat po roce 2006 mírně nad inflaci, ceny rodinných domů a parcel v okolí hlavního města se zvýší až o deset procent. Výjimkou by měl být jen pokračující sestupný trend u cen panelákových bytů. Vyplynulo to z analýzy realitní kanceláře Mexx Reality.

Hypoteční bankovnictví

8. 12. Citibank nabízí hypotéku bez nutnosti doložení příjmu. Úrokové sazby jsou v tomto případě o 0,01 %vyšší než u 100% hypoték s prokázáním příjmu. U jednoleté fixace tak aktuální úroková sazba, pro klienty Citibank, činí 3,95ˇ% p.a., u pětileté 4,95 % p.a. a u nejdelší patnáctileté 5,95 % p.a. Všechny vyhlášené úrokové sazby jsou garantované, to znamená, že je dostane každý klient bez rozdílu. Sazba pro neklienty začíná na 4, 15 % p.a., pro klienty je o 0,20% bodu nižší.

Stavební spoření

1. 12. Chcete vědět, jakými bonusy a dárky stavební spořitelny lákají k uzavření smlouvy na konci roku? Připravili jsme pro vás podrobný přehled, najdete ho na tomto místě.
6. 12. Stavební spořitelna Wüstenrot rozšiřuje služby, které lze poskytovat prostřednictvím internetu nebo po telefonu. Informace o stavu účtu, jednotlivých platbách, připsané státní podpoře a výši ohodnocovacího čísla si klient může kdykoliv zjistit díky automatické telefonní službě Přítel a přes internetové on-line spojení. Potřebuje k tomu číslo smlouvy stavebního spoření a PIN. V pracovní dny jim po sdělení čísla smlouvy a osobních identifikačních údajů poskytne potřebné informace také operátor zelené linky.
7. 12. Stavební spořitelny dostaly od Úřadu pro ochranu hospodářské (ÚOHS) soutěže pokutu 201 miliónů Kč, která je poloviční oproti původně navrhované. Spořitelny podle ÚOHS 18. prosince 1997 uzavřely na jednání pracovního sdružení zakázanou dohodu o výměně informací. Společně si tak prý dohodly obsah a strukturu statistických přehledů, které si mezi sebou předávaly. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny.
27. 12. Stavební spořitelny letos půjčily svým klientům historicky nejvyšší objem peněz. Od ledna do konce listopadu poskytly úvěry za 53,9 miliardy Kč, což je téměř 30% meziroční nárůst. Proti stejnému období loňského roku je to o zhruba 12 miliard Kč víc. Píšou to Lidové noviny.

Daně a život

1. 12. Česká republika má o něco větší naději, že se Evropská unie dohodne na prodloužení nižší DPH u výstavby bytů a vytápění domácností. Zatímco dosud toto prodloužení do roku 2015 vytrvale blokoval předchozí německý vládní kabinet, tamní nová vláda je prý více ochotná k diskusi. Novinářům to oznámil evropský komisař pro daně Lászlo Kovács.
5. 12. Ministerstvo financí informuje o postupu při uplatňování společného zdanění manželů. Vzhledem k množícím se dotazům poplatníků k oblasti společného zdanění manželů vypracovalo ministerstvo informace k postupu při uplatnění společného zdanění manželů, najdete je na tomto místě.
5. 12. Občanská demokratická strana začně vysvětlovat dopady svých daňových návrhů, a to pomocí vlastní daňové kalkulačky. Tu by měli dostat všichni lidé, aby si mohli spočítat, jak se jich daňové změny dotknou. V diskusním pořadu TV Prima ji představil předseda ODS Mirek Topolánek. Jeho oponent v diskusi, ministr financí Bohuslav Sobotka, podrobil daňové plány ODS kritice. Označil je za hospodářskou, sociální a rozpočtovou katastrofu.
6. 12. Německo dnes na zasedání ECOFIN zablokovalo britský návrh na dohodu o DPH, který podporovalo i Ministerstvo financí ČR. Věc se bude znovu řešit v prosinci na úrovni předsedů vlád. Trvá požadavek Česka na prodloužení přechodných období pro nové členské státy do roku 2015. Němci dlouhodobě nesouhlasí s rozšiřováním položek, které jsou zdaňovány sníženou sazbou DPH.
7. 12. Ministerstvo financí zpřesní zákon o daních z příjmů, a to kvůli společnému zdanění manželů. Umožní tak převádět přeplatek jednoho z manželů na nedoplatek druhého ke dni splatnosti daně. Lidé tedy nebudou muset platit státu nejdříve desetitisíce Kč, aby získali slevu na dani.
14. 12. Finanční úřady ukončí letos výběr daní v hotovosti 21. prosince. Podle platných rozpočtových pravidel končí rozpočtový rok 31. 12. 2005. Pro dodržení uvedeného data je nutno veškeré platby daní v hotovosti zúčtovat do 23. 12. 2005. Z tohoto důvodu budou daňové pokladny finančních úřadů otevřeny pouze do středy 21. l2. 2005, což je zároveň i poslední den před uzávěrkou účtů finančních ředitelství.
20. 12. Prezident Václav Klaus dnes podepsal novelu zákona o daních z příjmů. Novela počítá s tím, že nejnižší sazba daně z příjmu se sníží na 12 % ze současných 15 % a zároveň se zvýší roční příjem, který bude touto sazbou zdaňován. Zatímco dosud stát takto zdaňoval příjmy do 109 200 Kč ročně, nově by to mělo být do 121 200 Kč ročně. Druhá nejnižší sazba klesne z 20 na 19 % a bude platit pro příjmy od 121 200 do 218 400 Kč za rok.

Život

1. 12. Průměrná hrubá mzda činila ve 3. čtvrtletí 18 833 Kč, meziročně se tak zvýšila o 1 099 Kč. Nejvyšší platy jsou v oblasti výpočetní techniky a finančního zprostředkování, nejméně naopak mají zaměstnanci v pohostinství. Vyplývá to ze středečních údajů Českého statistického úřadu.
2. 12. Senát vrátil vysokoškolský zákon sněmovně. Novelu vysokoškolského zákona, která mimo jiné zavádí stipendia pro chudší studenty, vrátili senátoři sněmovně. Napsaly to dnes Hospodářské noviny. Se záměrem horní komora souhlasí, k novele však senátoři doplnili řadu drobných změn, které mají předpis ještě vylepšit. Týkají se zejména části zákona, která upravuje hospodaření škol, a způsobu nakládání s vysokoškolskými doklady, jako jsou indexy či diplomy.
8. 12. Od 1. ledna 2006 se zvýší životní minimum, včera o tom rozhodla vláda. Od příštího roku vzrostou částky na výživu a ostatní základní osobní potřeby o 1,7 % a částky na domácnost přibližně o 4 %. Životní minimum samostatně žijícího dospělého se zvýší ze současných 4 300 na 4 420 Kč, bezdětného páru se zvýší o 180 Kč na 7 430 Kč. Matkám samoživitelkám s jedním dítětem vzroste životní minimum podle věku dítěte o 170 - 180 Kč, tedy na 6 780 - 7 560 Kč.
9. 12. Meziroční míra inflace se v listopadu snížila na 2,4 % z říjnových 2,6 %. Za poklesem tempa růstu cen stojí především nižší ceny pohonných hmot a lacinější dovolené, mírně naopak podražily potraviny. O 0,1 % klesla také míra nezaměstnanosti, a to na úroveň 8,4 %.
12. 12. Češi mají z členských zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) jedny z nejnižších průměrných mezd. Z hlediska průměrných hodinových platů jsou na tom kvůli delší pracovní době ještě hůře. Nejvyšší průměrná hodinová mzda je v Dánsku, nejnižší v Mexiku. Nejvíce času v práci tráví Korejci.
15. 12. Příští rok by měl ve 3 krajích začít státem podporovaný projekt pilotních programů pro zaměstnávání některých skupin obyvatelstva, jako jsou mladí lidé nebo pracovníci s nízkou kvalifikací. Programy se budou orientovat na zkrácené pracovní poměry s určitou podporou státu. Realizovány budou v Ústeckém, Karlovarském a Moravskoslezském kraji.
16. 12. Matka nebo otec, kteří se starají o narozené dítě, by měli rok dostávat příspěvek ve výši čisté měsíční mzdy ženy před tím, než nastoupila na mateřskou. Takový je návrh, jenž představili unionisté. Nyní matky pobírají 69 % svého původního platu po dobu 28 týdnů v maximální výši necelých 13 tisíc Kč měsíčně, poté je rodičovský příspěvek 3635 Kč po dobu 3 let.
20. 12. Ústavní soud zrušil jen část zákona označovaného jako takzvaná restituční tečka. Rozhodl, že pro přímé restituenty a jejich dědice neskončí restituce pozemků s letošním 31. prosincem. Částečně tak vyhověl skupině 81 poslanců a senátorů, kteří návrh na zrušení restituční tečky podali. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny.
20. 12. Rating Slovenska vzrostl a je nyní vyšší než má Česká republika. Mezinárodní ratingová Agentura Standard and Poor´s (S and P) zvýšila hodnocení dlouhodobých devizových závazku Slovenska na stupeň A z dosavadní známky A mínus. Slovensko má nyní lepší hodnocení než ostatní státy tazvané Visegrádské čtyřky včetně Česka, které S and P hodnotí známkou A mínus.
21. 12. Regulované nájemné se od ledna 2007 zvedne v průměru o víc než 14 % a bude se tak dít do roku 2010. Zákon o nájemném prošel v podobě, na které se dohodly koaliční strany. Rozhodnutí poslanců se týká asi 750 tisíc bytů. Vlastníkům domů se ale zákon nelíbí. Na nájemníky totiž budou doplácet.
22. 12. Staří, postižení a další lidé odkázaní na pomoc okolí budou sami rozhodovat o tom, jak naloží se sociálními příspěvky od státu. Poslanecká sněmovna změnila systém sociální péče a zavedla zvláštní dávku, se kterou budou tito lidé moci sami hospodařit. Zákon počítá s tím, že lidé budou dostávat příspěvky odstupňované podle závažnosti jejich postižení. Celkem budou 4 stupně, a to od 2 000 Kč až po 11 000 Kč.
23. 12. Podle guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy politici příliš utrácejí, což by mohlo ohrozit přechod Česka na euro v roce 2010. Guvernérovi se nelíbí hlavně změny v daňové a sociální oblasti. Například zvýšení přídavků na děti.
27. 12. Bankrotů ve světě přibude, v ČR jich bude méně. Globální index bankrotu, jenž vytvořila úvěrová pojišťovna Euler Hermes, v příštím roce stoupne o 1 %. Je to prý důsledek zpomalení světové ekonomiky, která zaznamenala v letošním roce pouze přibližně tříprocentní nárůst. V České republice by se měl počet bankrotů snížit o 5 %. Světový index bankrotu, vytvořený Euler Hermes, poskytuje srovnání obchodních neúspěchů, nezávisle na otázkách národní definice, ale s ohledem na ekonomickou váhu příslušných zemí.
27. 12. Novelu vysokoškolského zákona, jenž zavádí sociální stipendia pro studenty z méně majetných rodin, podepsal prezident Václav Klaus. Příspěvek ve výši zřejmě 1 600 Kč měsíčně by mělo dostávat zhruba 13 tisíc studentů. Novela vstoupí v platnost ve chvíli, kdy vyjde ve Sbírce zákonů.
29. 12. V české společnosti převládá názor, že výdaje státu na sociální politiku jsou nízké. Vyplynulo to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění. Podle obyvatel Česka stát dává málo peněz na důchody, nemocenskou a rodinné dávky.
30. 12. Od ledna si budou moci obyvatelé ČR poprvé vybrat svého dodavatele elektřiny. Dosud domácnosti odebíraly elektrickou energii od rozvodného podniku, do jehož regionu patřily. Nově budou moci smlouvu podepsat také s jiným obchodníkem. Liberalizace trhu s elektřinou by měla zvětšit konkurenci a rozsah služeb podniků, nikoli však snížit ceny. Ty naopak od ledna stoupnou. Český trh s plynem se plně otevře od roku 2007.

EU

5. 12. České republice chybí podle prezidenta Václava Klause jasné vymezení vlastních podmínek či kritérií výhodnosti vstupu do Evropské měnové unie (EMU). Čeští politici a někteří ekonomové se podle Klause pouze odvolávají na podmínky unie formulované takzvanými maastrichtskými kritérii. Česká republika by si však měla sama stanovit podmínky, za kterých by pro ni bylo výhodné do měnové unie vstupovat, řekl prezident na konferenci pořádané týdeníkem Euro.
6. 12. Sídliště by se měla regenerovat ze zdrojů Evropské unie, shodli se na tom zástupci zemí Visegrádské čtyřky. "Na regeneraci panelových sídlišť budeme žádat finanční podporu z evropských fondů," uvedl po schůzce ministrů Visegrádké skupiny náměstek ministra pro místní rozvoj ČR Jiří Patočka. Ministři se také shodli na požadavku zahrnutí DPH do oprávněných nákladů při čerpání prostředků z evropských fondů.
12. 12. Občanská demokratická strana (ODS) chce, aby se o postoji České republiky k novému návrhu rozpočtu Evropské unie diskutovalo v Poslanecké sněmovně. Místopředseda ODS Pavel Bém v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce na dotaz, zda budou občanští demokraté žádat zařazení tohoto bodu na schůzi sněmovny, uvedl, že by za logické považoval, kdyby s tím předseda vlády přišel sám.
13. 12. Nový návrh evropského rozpočtu předloží zítra Británie členům Evropské unie. V Bruselu to oznámil britský ministr zahraničí Jack Straw. O možnostech dohody o unijním rozpočtu na období 2007 - 2013 jednal včera britský premiér Tony Blair s českým premiérem Jiřím Paroubkem.
13. 12. Platební morálka českých firem se zlepšuje, ve srovnání se zeměmi Evropské unie je ale stále špatná, vyplývá to z průzkumu společnosti Intrum Justitia, která se zabývá správou, vymáháním a odkupu pohledávek. Česko se posunulo z kategorie velkého rizika a velmi výrazné potřeby zásahů proti neplatičům na úroveň o stupeň lepší, kde se nacházejí i země jako Velká Británie či Německo. I přesto obsadila Česká republika 16. z celkem 17 míst.
15. 12. Jednání o rozpočtu Evropské unie (EU) se stanou hlavním bodem na dnes zahajovaném summitu EU. Velká Británie sice včera předložila nový návrh rozpočtu, ten se však téměř neliší od původního, jenž minulý týden odmítly prakticky všechny ostatní země EU. Pokud se státy nedohodnou, může se chudším zemím včetně Česka stát, že kvůli krachu jednání přijdou po roce 2007 o většinu peněz z evropských fondů. Napsaly to dnešní Hospodářské noviny.
16. 12. Škromach pohrozil uzavřením českého trhu práce. Pokud staré členské země Evropské unie neotevřou pro české občany své trhy práce, zváží Česká republika zavedení takzvaných přechodných opatření vůči Rumunsku a Bulharsku. Oznámil to po jednání tripartity vicepremiér a ministr práce Zdeněk Škromach. Rumuni a Bulhaři, kteří se stanou novými občany EU v roce 2007, by tak v Česku mohli pracovat pouze s povolením.
19. 12. EU se shodla na rozpočtu. Po dvou dnech jednání se členské státy EU dohodly na rozpočtu na roky 2007 až 2013. Česká republika by měla dostávat 93 miliard Kč ročně. Tyto finance by měly plynout do zemědělství, na stavbu dálnic, silničních obchvatů a výstavbu čističek. Jiří Paroubek je s tímto návrhem spokojen.
19. 12. Přijetí eura v České republice v roce 2010, jak chce vláda, je podle evropského komisaře pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquína Almunii reálné. Komisař to řekl v rozhovoru pro aktuální číslo týdeníku Euro. Podle něj ale i po splnění kritérií pro přijetí eura budou před Českem stát další výzvy. Zejména je třeba věnovat pozornost důsledkům stárnoucí populace, uvedl.
21. 12. Poslanci Evropského parlamentu ostře kritizovali návrh rozpočtu Evropské unie na období 2007 až 2013. Právě Evropský parlament bude mít konečné slovo při schvalování rozpočtu. Podle šéfů poslaneckých klubů tento návrh rozpočtu je spíše pro zájmy národní, než zájmy Evropské unie.
23. 12. Snazší přístup k práci pro sezónní pracovníky v Evropské unii (EU). Český eurokomisař Vladimír Špidla představil v Bruselu akční plán legální ekonomické migrace na období 2006 až 2009. Tento plán by měl usnadnit pracovníkům z nečlenských zemí EU získat pracovní povolení na několik let, což by omezilo práci načerno.
23. 12. Evropská komise schválila příspěvek 9 z celkem 19 tuzemských projektů, které obdržela v letošním roce, a to ve výši přes 111 milionů eur. Jde o projekty z oblasti infrastruktury životního prostředí, které se financují z Fondu soudržnosti. Informovala o tom mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Radka Burketová.

Podniky

29. 12. Schopnost České republiky uspět na světových trzích tento rok vzrostla. Česko je podle mezinárodního institutu pro rozvoj managementu (IMD) třicátou nejkonkurenceschopnější zemí na světě a oproti minulým hodnocením si opět o několik míst polepšila. ČR obsadila na žebříčku z postkomunistických států po Estonsku nejvyšší příčku. Až za Českem se umístila například Itálie, Španělsko nebo Řecko.
30. 12. V dozorčích radách českých akciových společností jsou ženy zastoupeny přibližně jedenácti procenty. Vyplývá to z aktuálního složení orgánů firem z žebříčku Českých 100 nejlepších. V některých evropských zemích platí kvóty žen ve vedeních společností.

Další aktuality

2. 12. Poslanecká sněmovna schválila rozpočet pro příští rok. Stát by měl v roce 2006 hospodařit se schodkem 74,4 miliardy Kč. Rozpočet prošel nejtěsnější většinou, pro bylo 98 poslanců ze 195 přítomných. Ekonomové rozpočet od samého počátku kritizují. Vadí jim především výše příjmů, která je podle nich značně nadhodnocená. Stejně nový rozpočet vnímá i opoziční ODS.
6. 12. Pokuty snižují schodek státního rozpočtu. Za loňský rok vybral Úřad pro ochranu hospodářské soutěž na pokutách asi 1,5 miliardy Kč, což je 3x více ve srovnání s rokem 2003. Odhad za letošní rok by měl být zase o něco vyšší. Ministerstvo financí ze zaplacených pokut snižuje schodek státní pokladny.
6. 12. Společnost Kapsch, která vyhrála soutěž na dodavatele mýtného pro Českou republiku, začne už v roce 2007, tedy o rok dříve oproti plánu, zpoplatňovat všech plánovaných 2100 km dálnic a vybraných silnic. Kapsch ovšem nepodepsal žádnou smlouvu o dodání mýtného a výstavba se proto nemůže spustit.
7. 12. Poslanecká sněmovna na svém dnešním zasedání schválila návrh Ministerstva financí a České národní banky na výrazné urychlení integrace dozorů nad finančními trhy, který bude působit pod hlavičkou České národní banky. Místo postupného slučování do roku 2010 by měl jednotný regulátor vzniknout již k 1. dubnu 2006. Na dnešním jednání poslanecká sněmovna schválila také novelu zákona o podnikání na kapitálovém trhu.
9. 12. Ve 3. čtvrtletí české hospodářství zpomalilo tempo růstu na 4,9 %, a to z revidovaných 5,2 % ve čtvrtletí druhém. Ekonomové očekávali růst ve 3. čtvrtletí mezi 4,8 a 4,9 %. Na zpomalení tempa se podílel zejména pokles v zemědělství, ekonomiku naopak táhne zahraniční obchod. V úhrnu za třičtvrtě roku HDP meziročně zvýšil o 5,0 %.
20. 12. Podle týdeníku Euro se bývalý generální sekretář Asociace finančních poradců (AFIZ) Martin Gardavský stane zástupcem šéfa firmy OVB Allfinanz. Podle Eura je důvodem akvizice Gardavského především nezvládnutá komunikace centrály OVB během případu Helvag.
21. 12. Poslanecká sněmovna schválila zákon o hmotné nouzi, který výrazně mění systém vyplácení sociálních dávek. Namísto dosavadních 27 dávek budou od roku 2007 jen 3: příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc. Norma má nahradit dosavadní zákon o sociální potřebnosti. Je provázána s novým zákonem o životním a existenčním minimu, které už nemá zahrnovat náklady na bydlení. Zákon nyní dostane k posouzení Senát.
21. 12. Poslanecká sněmovna schválila zákon umožňující státu vyvlastňování pozemků. Avšak jedině za předpokladu, že půjde o takzvané liniové stavby, což je výstavba silnic, dálnic nebo železnic. Vyvlastňování pozemků kvůli výstavbě průmyslové zóny nebude možné. Předloha uspěla díky hlasům levicových poslanců, pro přijetí zvedlo ruku 103 poslanců především z řad ČSSD a KSČM, ale také jednotlivci z řad KDU-ČSL a US-DEU. Proti byli občanští demokraté a někteří lidovci. 22. 12. Poslanci schválili návrh zákona o nemocenském pojištění. Nový zákon by měl nahradit dosud platnou normu z roku 1956 a komplexně tak reformovat systém nemocenského pojištění. Počítá s tím, že se od roku 2007 nemocenské dávky zvýší, v prvních 2 týdnech nemoci by je vypláceli zaměstnavatelé. Pokud návrh úspěšně projde celým schvalovacím procesem, vejde v účinnost 1. 1. 2007.
22. 12. Výběrové řízení na veřejnou zakázku možná už nebude možné směřovat na jednu konkrétní firmu. Poslanecká sněmovna totiž schválila nová pravidla, která mají omezit možnost korupce pro zadávání veřejných zakázek. Předlohu dostane k posouzení Senát.
22. 12. Vláda nepodpořila návrh ODS na snížení byrokracie při zahájení podnikání. Kabinet má totiž na omezení byrokracie vlastní recept, jehož předlohu sněmovna minulý týden postoupila do druhého čtení. Novelu živnostenského zákona vypracovali poslanci v čele se stínovým ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem.
27. 12. Nebankovní registr klientských informací (NRKI) rozšiřuje počet svých uživatelů, a to o Renault Leasing CZ a D.S. Leasing. V současnosti probíhají jednání s dalšími deseti 10 leasingovými a splátkovými společnostmi o jejich přistoupení do NRKI během prvního čtvrtletí roku 2006. NRKI, který funguje od června letošního roku, je úvěrovým registrem, který obsahují nejen negativní, ale také pozitivní informace o platební morálce a bonitě klientů leasingových či splátkových společností.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

AFIZ, Akcie, Akciová společnost, aktuality, Akvizice, analýza, analýze, balíček, balíčky, bankovnictví, bankrot, banky, bezdětní, Běžné účty, běžný účet, blokovat, Bohuslav Sobotka, Bonita, bonitu, bonity, bonus, Bonusy, Británie, Bulharsko, burza, Burza cenných papírů, Burza cenných papírů Praha, Burzovní komora, bydlení, byt, Cenné papíry, Cenný papír, centrála, Citibank, čerpání, Česká spořitelna, ČEZ, členské, členské státy, ČSOB, ČSSD, daň, daň z příjmu, Daně, daňové přiznání, dárek, dárky, databáze, dávka, dávky, dědic, definice, děti, devizových, diplom, dítě, dluhopis, Dluhopisy, dlužníci, dlužník, dodavatel, dohoda, doklad, doklady, dokument, dokumenty, domácnost, doplatek na bydlení, doplatky, dotaz, dovolená, dozor, dozorce, DPH, Důchod, ekonomika, elektronické bankovnictví, elektronický výpis, elektřïna, e-mail, Emise, energie, EU, euro, Evropská komise, Evropská unie, evropský fond, existenční minimum, finance, finanční poradce, Finanční trh, finanční úřad, finanční zprostředkování, fixace, Fond, Fond soudržnosti, fondy, fyzická osoba, garantovaný, GE, GE Money Bank, HDP, HELVAG, hmotná nouze, hospodaření, hospodářská soutěž, hospodářství, hotovost, hotovostní, hrubá mzda, HVB, HVB bank, hypoteční bankovnictví, Hypotéka, Hypotéky, identifikační údaje, Index, Index PX, Indexy, inflace, integrace, Internet, Investice, jednotná sazba, kalkulačka, kalkulačky, kanceláře, Kapitálový trh, karta, karty, klienti, KOMERČNÍ BANKA, komis, konec roku, konference, konkurence, konto, koruna, korupce, krach, Kreditní karta, Kreditní karty, kritéria, kritika, KSČM, Kurz, kurzy, kvalifikace, kvóty, Leasing, Leasingová společnost, Leasingové společnosti, liberalizace, limit, limity, Lin, linka, Londýn, maastrichtská kritéria, manžel, manželé, Martin Gardavský, mateřská, matka, Maxi, měna, měnová unie, Měny, měsíční mzda, městský soud, mimořádná pomoc, minimum, ministerstvo, ministerstvo financí, ministerstvo pro místní rozvoj, Míra inflace, míra nezaměstnanosti, mobil, Mobil banka, mobilní operátor, Moje banka, mýtné, mzda, náhrada, nájemné, nájemník, náklad, náklady, návrh, Německo, nemoc, nemocenská, nemocenské dávky, nemocenské pojištění, neplatič, nerovnováha, neschopnost, nezaměstnanost, nezávislí, norma, normy, nouze, novela, novela zákona, obsah, odhad, odkup, ODS, odškodnění, OECD, ochrana, okolí, on-line, operátoři, oprávnění, organizace, orgány, osoba samostatně výdělečně činná, osvobození, OVB, p.a., parcela, parlament, péče, PIN, plat, platba, platby, Platební karta, platební karty, platební morálka, platební příkazy, platnost, plyn, podnikání, podnikatel, Podnikatelské úvěry, podpora, Pohledávka, pohledávky, pohonné hmoty, pojištění, pojišťovna, Pojišťovny, pokladna, pokuta, pokuty, poplatek, poplatky, poplatník, populace, poradce, poradci, poslanec, Poštovní spořitelna, poukázka, povolání, pozemek, požadavek, PR, práce, pracovní cesta, pracovní doba, pracovní neschopnost, pracovní poměr, pracovní povolení, Praha, prázdniny, proces, projekty, prostředí, průměrná mzda, průzkumy, předpis, předpisy, předplacené karty, přechod, přeplatek, přídavek, přídavky, přídavky na dítě, příchozí platba, příjem, přijetí eura, příjmy, přímé bankovnictví, příspěvek na živobytí, přistoupení, PX, PX 50, PX-D, Raiffeisenbank, Rating, realitní kancelář, reality, registr, regulovaná, regulované, regulované nájemné, Renault Leasing, restituce, riziko, rodičovská, rodičovský příspěvek, rodina, rodinný dům, rodiny, rozpočet, rozsah, Rumunsko, růst, růst cen, sazba, sazba daně, sazby, sazby daně, sazebník, sdružení, senát, schodek, schvalování, sídliště, sleva, slevy, Slovensko, sms, sněmovna, sociální dávka, sociální dávky, sociální pomoc, soud, soukromí, splátková společnost, splatnost, splatnost daně, společné zdanění, spolupráce, spoření, Spotřebitelské úvěry, spotřebitelský, spotřebitelský úvěr, stáří, státní podpora, státní rozpočet, stavba, Stavební spoření, Stavební spořitelna, Stavební spořitelny, stipendium, struktura, student, studenti, světová ekonomika, škola, školy, Telecom, telefon, telefonní bankovnictví, televize, termín, trading, trest, trh práce, TÚM, týdeník Euro, účet, Union banka, únor, úraz, úroková sazba, úrokové sazby, ústava, utrácejí, Úvěr, Úvěrový registr, Úvěry, Uzavření smlouvy, Velká Británie, veřejné zakázky, vláda, vlastník, výběr, výdaje, vyhlášení, výjimky, výpis, výpis z účtu, výpisy, výstavba, Výzvy, Wüstenrot, zahájení, zahraničí, zahraniční obchod, zakázka, zákazník, zákon o dani z příjmů, Zákon o daních z příjmů, zaměstnanci, zaměstnanec, zaměstnání, zaměstnavatel, zástupce, závazek, závazky, zažádat, zdanění, zemědělství, zkrachovat, známka, známky, zpravodajství, zprostředkování, zřízení, zůstatek, zvýhodnění, žebříček, žebříčky, železnice, ženy, živobytí, životní minimum, životní prostředí

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Události uplynulého měsíce: listopad

2. 12. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: listopad

Uteklo vám v listopadu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou... celý článek

Události uplynulého měsíce: říjen

4. 11. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: říjen

Uteklo vám v říjnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: září

7. 10. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: září

Uteklo vám v září něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností... celý článek

Události uplynulého měsíce: srpen

9. 9. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: srpen

Uteklo vám v srpnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: červenec

5. 8. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: červenec

Uteklo vám v červenci něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou... celý článek

Partners Financial Services