Panenský rok 2006 aneb podruhé poprvé

Panenský rok 2006 aneb podruhé poprvé
K 10. výročí svatby chce dát Brenda svému manželovi něco speciálního. Sandra se nedávno rozvedla a chce začít nový rok s novým partnerem, a to pěkně od začátku. Vanessa zase musí vstoupit do roku 2006 neposkvrněná, jinak by ji rodina jejího přítele nepřijala za nevěstu... Co mají tyto dámy společného? Zaplatily 5 000 dolarů, tedy zhruba 125 000 Kč, za opětovné nabytí panenství.

Nedávno jsem si na hlavní straně The Wall Street Journal přečetla, že plastika hymenu je podle Amerického spolku plastických chirurgů nejrychleji rostoucím odvětvím estetické chirurgie v USA. Přestala jsem proto nad reklamami na "hymenoplastiku" (hymenoplasty), které se v USA již objevují nejen ve "style" magazínech a on-line, ale už i v lokálních novinách, kroutit hlavou.
Jak je vidět, slogany typu "Ztráta panenství je jako ztráta člena rodiny. Zařídíme, aby to vypadalo, že se to nikdy nestalo," nejspíš zabírají.

Tato kontroverzní lékařská procedura je rozšířená zejména v Latinské Americe a na Středním Východě, a to zejména z náboženských důvodů. Američanky mají důvody často jiné, chtějí spíše překvapit dlouholetého partnera nebo se zcela, psychicky i fyzicky, oprostit od toho stávajícího. "Co dát muži, který již všechno má?" Odpověděla nám otázkou na dotaz, proč se tento zákrok rozhodla podstoupit, 35letá Brenda z Texasu. Wall Street Journal zase cituje 51letou právničku z Manhattanu s 3 dětmi: "Myslím, že to dodá novou jiskru mému manželství."

Je-libo kozí blánu?
Panenská blána byla pojmenována po řeckém bohu manželství, Hymenu, a odedávna je znakem neposkvrněného panenství. V některých kulturách jsou nevěsty povinny podstoupit "zkoušku panenství", a tedy prohlídku hymenu, i dnes. "Oprava" panenské blány tak není nic nového, provádí se po staletí.
Ovšem technika se poněkud změnila. Dříve stačila obyčejná jehla a nit, a pokud toto bylo málo, použila se kozí membrána. Za tu by nyní asi těžko někdo zaplatil 5 000 dolarů... Moderní verze zákroku vyžaduje lokální anestetikum, hospitalizaci a samovstřebávací stehy, které spojí části membrány, které kdysi tvořily neporušený celek.

Moderní žena: panna?

Narozdíl od jiných typů estetické chirurgie se tento zákrok na lékařských školách neučí, ani není popsán v žádné odborné literatuře. Některé lékařské asociace v USA proto varují, že chirurgové nemusí být této oblasti dostatečně zkušení. Jak ale čísla napovídají, zájemce (přesněji řečeno zájemkyně) tento risk příliš netíží. Hymenoplastika podle The Wall Street Journal zažívá boom.

"Měsíčně provedeme minimálně 5 těchto zákroků," řekla nám sestra z kliniky estetické chirurgie v Texasu. Před pěti lety přitom o "znovunabytí panenství" prý nepožádaly více než 2 klientky měsíčně. The Wall Street Journal zase zmiňuje praxi gynekologa z New Jersey, který tento zákrok provádí již od roku 1975, ale teprve před rokem a půl jej začal propagovat. Před deseti lety provedl jednu až dvě hymenoplastiky ročně, dnes až 10 měsíčně. "Dřív o tomto zákroku nikdo nechtěl ani mluvit, dnes je situace úplně jiná. Opravdu nejde o transplantaci srdce, je to velice jednoduchá procedura," řekl pro deník doktor.

Skutečně "jednorázová investice"

Nejen hymenoplastika
V USA je estetická chirurgie privátních míst "žhavým tématem". Úpravy všeho druhu si Američanky vybírají podle katalogu, zájem je hlavně o zúžení vagíny, liposukci velkých stydkých pysků a lifting malých stydkých pysků či zvětšení klitorisu. Těžko říct, kde až jsou hranice estetické chirurgie, a za jak dlouho se tyto zákroky stanou módou i v České republice.
Podle osloveného estetického chirurga z Prahy se Češky sice o plastiku privátních míst zajímají více a více, zatím ale spíše s cílem zbavit se komplexů např. po obtížném porodu. Zákrok trvá asi tři čtvrtě hodiny a provádí se v celkovém umrtvení. V domácí péči pacientka může zůstat až pět dnů, úplné zahojení přichází po třech týdnech. Cena zákroku se pohybuje kolem 20 000 Kč. Pokud ale máte zájem o plastiku panenské blány či zvětšení klitorisu, budete se podle námi osloveného lékaře muset porozhlédnout za hranicemi.
"Investujte do svého těla!" Větu podobného znění obsahuje snad každá reklama na kliniku estetické chirurgie. Podívejme se, jakou "investicí" je pro Američanky hymenoplastika. Co získají, a s jakou "návratností", za 5 000 USD, tedy 125 000 Kč? (Pro přesnost dodejme, že někteří lékaři zákrok provedou "již" za 1 800 dolarů, tedy 45 000 Kč, ale do jejich ordinace by si většina Američanek nedošla ani pro očkování.)
Ať už za tu či onu cenu, klientka získá "balíček" obsahující:
  • rekonstrukci panenské blány (skutečné znovunabytí panenství asi těžko) provedenou lékařem, který na tento zákrok nebyl nikdy odborně vyškolen (snad má alespoň praxi),
  • pooperační hojení - trvá prý minimálně šest týdnů,
  • nízké až střední riziko horečky a infekce,
  • možnost jednoho pohlavního styku, při kterém dojde k protržení membrány, což způsobí ženě bolest a krvácení.

Doplňme "příběh" 26leté Brazilky žijící v New Yorku, která operaci podstoupila v roce 2001. Vdávala se a chtěla s manželem zažít své druhé "poprvé". "Hojení si vyžádalo téměř 2 měsíce, svatební noc byla příšerná a sex jsem si začala opět užívat asi až po půl roce." Znáte snad lepší způsob jak "investovat" 125 000 Kč?

Chtěli byste přivítat nový rok s novým hymenem? Co si o tomto chirurgickém znovunabytí panenství myslíte? Co říkáte na jiná umělá vylepšování tělesné schránky? Zvažovali jste někdy plastickou operaci?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V zahraničí vám pojistí i nevěru partnera

31. 12. 2004 | Dušan Hradil

V zahraničí vám pojistí i nevěru partnera

A nejen to. Na rozdíl od běžných pojišťoven, které se specializují na seriózní rizika, nabízí jedna holandská společnost pojistky vskutku netradiční. Stačí doložit potřebné doklady... celý článek

Rachejtle, alkohol a pojistné podmínky

30. 12. 2004 | Simona Ely Plischke

Rachejtle, alkohol a pojistné podmínky

Prodejci zábavní pyrotechniky si mnou ruce, silvestrovské ohňostroje a petardy v těchto dnech kupujeme jako o závod. O nezanedbatelný peníz nás mohou ale novoroční oslavy připravit... celý článek

Kolik stojí nová prsa?

6. 8. 2003 | Lucie Aschenbrennerová | 1 komentář

Kolik stojí nová prsa?

Léto je v plném proudu a každý nedostatek na naší kráse se v plavkách ještě umocní. Závistivě pak pohlížíme na "modely" a "modelky" na koupalištích, aniž bychom tušili, že některým... celý článek

Partners Financial Services