Fondy: všechno máme nakoupeno

Petr Fejtek | 27. 12. 2005 | 3 komentáře
Fondy: všechno máme nakoupeno
Že by Ježíšek letos nosil podílové listy, zdá se býti hypotézou nepříliš pravděpodobnou. Jak si tedy ovšem vysvětlit čisté prodeje skoro 900 miliónů korun? A to jsme přitom ještě skoro 100 miliónů na dárky last minute přece jen vyzvedli z fondů peněžního trhu. V ostatních jsme to tedy museli vynahradit.

Navíc ještě v IKS asi pekli cukroví nebo ještě honili kapra a statistiku možná dali za okno místo přáníčka – s jejich prodeji jsme tak nakonec stihli možná i tu celou miliardu.
A jen upozornění: investiční společnosti mají možnost přerušit vyhlašování kurzů podílových listů a jejich prodej a odkup ve dnech 30. prosince 2005 až 6. ledna 2006 včetně.

Nový rok s novým směrem

Rok se s rokem schází a již nyní mu můžeme přidělit pěkné adjektivum "investiční". Nejen objemem uložených peněz, ale zejména změnou trendů v investiční strategii. Obě dohromady pak zejména pro druhé pololetí jistě potvrdí, že jsme se konečně vymanili z emerging buranova a vydali se směrem k normálnějším zemím.
Jestliže určitý odliv z peněžního trhu v minulém týdnu nepřekvapí, možná zajímavější bude pohled na dluhopisové fondy. Do nich po podzimním útlumu opět přišlo 120 miliónů Kč. Není divu, že skoro polovinu z toho si připsal ISČS Korporátních dluhopisů (profil, názory), který jako jediný drží roční výkonnost nad 5 %. Kromě Conseq Invest dluhopisového (profil, názory), ale i jeho hvězda pomalu vychládá. Navíc sice korporáty vynesou o trochu víc než státní bondy, ale jen za vyšší riziko.
Štafetu zajištěných fondů již tradičně nese do cíle dílna ČSOB-KBC, jíž se tentokrát podařilo prodat přes 150 miliónů Kč, když víc než polovinu dráhy uběhl ČSOB Světového růstu+ 7.

Mixy na výsluní

Aby smíšené fondy samy zvládly půl miliardy, to jistě není běžné. Tentokrát se přičinily nadace, které (po formálním odkupu minulý týden) opět 100 miliónů vložily. O prsa jej předběhl ISČS Opatrný mix FF (profil, názory), který se zasloužil 105 milióny – ovšem i další přispěly svými balíčky pod stromeček, takže jen sama tato baterie ISČS zvládla čtvrt miliardy. Ani ostatní mixy ale nezahálely.
Navíc bychom do nějaké podobné kategorie (někde mezi zajištěnými, dluhopisovými a smíšenými) měli započítávat i různé "kombinované" produkty: například za rok 2005 investovali privátní klienti HVB Bank do strukturovaných cenných papírů prostředky přes 1,5 miliardy Kč. U podobných produktů ČS to bude jistě několikanásobně víc.

Ve jménu diverzifikace

Pro akciové fondy je celkových přes 200 miliónů je jistě hezký výsledek. Velmi zajímavých jevů si navíc můžeme všimnout v rozšiřování výběru jednotlivých fondů – jak sektorově, tak regionálně. ISČS Sporotrend (profil, názory) sice zvládl 27 miliónů, ale třeba takový ČPI Ropného a energetického průmyslu jej o 5 miliónů trumfl. Všem dal sice hobla ING Český akciový (profil, názory, koupit) svými 37 milióny, ale co tak 24 miliónů ČPI Farmacie nebo 12 miliónů ING Invest Materials?
Také Japonsko se objevuje v hledáčku mnohých doporučení, takže možná nepřekvapí 15 miliónů do ING Invest Japan. Dále si možná každý nevšiml, že mnohé fondy ESPA jsou dnes již k mání i v českých korunách: jde třeba právě o ESPA Stock Japan (profil, názory), ale třeba i o veleúspěšný bývalý fond Danubia, který se přejmenoval na ESPA Stock Europe-Emerging (profil, názory) a svým 70% angažmá v ruských akciích jistě láká. Pohled na stránky určitě není od věci.

Koruna zase řádí

Naše měna také přichystala dáreček, když posílila na své nové historické maximum 28,80 CZK/EUR. Za poslední rok si koruna připsala více než 5 %, což zařadilo rok 2005 mezi roky, kdy koruna nadprůměrně rychle posilovala. Zatímco ještě na počátku roku se kurz pohyboval na 30,50 Kč, na konci roku je to 29,00 Kč za euro.
Není na tom ostatně nic překvapivého. Koruna k euru má tendenci z velmi dlouhodobého pohledu několika let posilovat zhruba o 4 % ročně a bude zřejmě posilovat dál (na konci roku 2006 až pod 28 Kč za euro). Z toho jednoznačně vyplývá nadále držet úspory v korunách, nikoliv v eurech. K dolaru je vztah daleko zapeklitější, protože je výsledkem vzájemné vazby nejen kurzu koruny k euru, ale zejména eura k dolaru. Posilování dolaru bylo silnější nejen letos (z 22,50 na 24,20 Kč za dolar), ale bude zřejmě silnější i příští rok – a koruna tak vůči němu možná oslabí až k 27 korunám za dolar.
Dávejte tedy pozor v jaké měně se počítá a v jaké chcete počítat vy. Heslo tedy zní: v korunách je jistota, v euru šance a v dolarech prodělek! I když v měnách není nikdo prorokem, houpání mezi nimi může být i opačné.
Naše burza se pěkně blíží svému historickému maximu a za zmínku stojí jen akcie Erste, které po úleku z vítězství v tendru na koupi většinového podílu největší rumunské banky Banca Comerciala Romana (za 62 % akcií 3,75 miliardy eur) opět nabrala růstový směr. Je to drahý nákup, ale perspektivní. Analytici Dresdner Kleinworth Wasserstein ve zprávě pro klienty doporučují "koupit" a rovněž zvýšili cílovou cenu na 50 eur ze 41 eur. Míří tedy až někam k 1500 Kč. Ve čtvrtek investiční doporučení zvýšila také investiční banka Bear Stearns.
Zvýšení cílové ceny se od Komerční banky dočkal i Český Telecom: na 602 Kč z předchozích 512 Kč. Investiční doporučení přitom zůstává beze změny na "kupovat". Také Raiffeisenbank zvyšuje cílovou cenu na 560 Kč z 490 Kč.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Ježíšek na straně má dáti

19. 12. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: Ježíšek na straně má dáti

Alespoň uplynulý týden peněžákům pěkně provětral peněženky a ještě tento týden bude trvat, než z té čtvrtmiliardy sundáme mašličky. Ovšem proti tomu, že si lidé prý půjčili na dárky... celý článek

Fondy: pod stromečkem dárky budou

12. 12. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: pod stromečkem dárky budou

Na to, jak se plní obchody Ježíškovými pomocníky, je půlmiliarda zbylá na fondy poměrně překvapivá. Alespoň signál sezónního odlivu z fondů peněžního trhu však naznačuje, že pod stromečkem... celý článek

Fondy: Mikuláš nenese jen uhlí

5. 12. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: Mikuláš nenese jen uhlí

Něco málo přes půl miliardy, za to by se koupilo již hodně nůší dárků. Ty se ale chystají spíš až pod stromeček – zatím je tedy na investiční frontě klid… Ostatně po zavedení ekologických... celý článek

Fondy: peníze ještě nemíří pod stromeček

28. 11. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: peníze ještě nemíří pod stromeček

Příliv 600 miliónů je celkem slušná suma, navíc pěkně spravedlivě rozdělená mezi jednotlivé kategorie. Ovšem s výjimkou dluhopisových otloukánků, které musely přes 30 miliónů oželet.... celý článek

Fondy: kde nic, tu nic…

21. 11. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: kde nic, tu nic…

Možná den volna navíc způsobil, že týden nedopadl nijak slavně. Částečně sice i proto, že volný čtvrtek šestnáctého výročí vykročení od socialismu překazil statistiku ČSOB, ale součet... celý článek

Partners Financial Services