Fondy: Ježíšek na straně má dáti

Petr Fejtek | rubrika: Analýza | 19. 12. 2005
Fondy: Ježíšek na straně má dáti
Alespoň uplynulý týden peněžákům pěkně provětral peněženky a ještě tento týden bude trvat, než z té čtvrtmiliardy sundáme mašličky. Ovšem proti tomu, že si lidé prý půjčili na dárky už 9 miliard korun, jde vlastně o pakatel.

Navíc do fondů přesto přišla opět půlmiliarda, jenže do jiných fondů: 230 miliónů do smíšených, přes 150 miliónů do akciových a 140 do zajištěných fondů. Jen v těch dluhopisových klesla teplota také pod nulu.

Jak se dalo očekávat, pod stromečky se objeví něco málo z peněz zahálejících na peněžním trhu. Nejštědřejší budou asi klienti IKS KB, kteří z IKS Peněžní trh (profil, názory, koupit) inkasovali přes 130 miliónů, přitom už ani nekonkuruje Max 5. Ovšem probudili se i klienti z ČSOB, kteří si z Multi Cashů (profil, názory) vyzvedli 70 miliónů, zatímco ti z České spořitelny nakupovali už předminulý týden a teď jim z ISČS Sporoinvestu (profil, názory) stačilo již jen 30 miliónů korun.

Dluhopisy bez zájmu

O dluhopisových fondech se povídá, že jsou do nepohody – sice nic moc nenaděláte, ale neuklouznete na akciovém náledí. Jak se tu jistotu platí, zjišťují naši investoři teprve nyní a nejsou z toho nijak nadšení. Celkem 33 miliónů si raději vyzvedli a jen na jeden jediný zatím nezanevřeli – ISČS-ČS Korporátních dluhopisů (profil, názory) získal 21 miliónů a zmírnil tak celkový odliv kategorie. Ročním výnosem totiž drží úroveň nad 5 %, což je nepochybně v té bídě ještě přijatelné.

Móda zajištěných fondů sice podléhá "obměně kolekcí" módních návrhářů, takže otevřeno měl jen salón ČSOB, ale ten sám zvládl pěkných 140 miliónů, zejména díky 74 miliónům ČSOB Světového růstu+ 7.

Smíšené stále oblíbenější

Zato jen kousek chyběl k dovršení čtvrtmiliardových čistých prodejů, což dokazuje stále lepší orientaci investorů. Opět se při bližším pohledu dostáváme k přesnějšímu obrázku, kdy ty dynamičtější se na prodejích podílejí téměř z poloviny. Jistě zásluhou 30 miliónů IKS Balancovaného (profil, názory, koupit) nebo 25 miliónů ČSOB Středoevropského (profil, názory).

Ty konzervativnější však mají přece jen mírně navrch. Ještě že střed pole již tradičně brání ISČS Vyvážený mix FF (profil, názory), tentokrát 42 milióny korun. Pěknými 26 milióny se zapojil také KBC MF Mixed Fund. A to ještě celkové číslo tentokrát snížil 30miliónový odkup z Balancovaného fondu nadací. Že by i nadace chystaly něco pod stromečky?

Akcie jsou to pravé

Stále víc našich investorů přichází na chuť riziku akciových investic. Zřejmě již statistika za letošní rok ukáže výrazný posun k "normálnímu" rozložení portfolia. Jistěže psychologicky zapracovala čtyřletá rallye tuzemských akcií, ale každé začátky jsou těžké.

Pohledem na východní konvergenční koláč přilákal ISČS Sporotrend (profil, názory) 33 miliónů korun. Průměrných každoročních 15 % výnosu za posledních 5 let jistě také "boduje". A po 20 miliónech ING Českého akciového (profil, názory, koupit) si bronz odnáší Pioneer akciový (profil, názory, koupit). Ale ani ostatní akciové fondy nezahálejí, takže možná než přesná čísla je zajímavější fakt, že žádný nevykázal záporné čisté prodeje, tedy odliv – to jistě také něco značí.

Již delší dobu se sice objevují varování, že nic netrvá věčně, ale i zde se investoři budou učit hlavně "za pochodu" – vlastní zkušeností. Ale při pohledu na americké trhy, navíc (pro nás) devastované měnovým rizikem se není co divit. Napřesrok to však může dopadnout jinak, například známá věčná optimistka z Goldman Sachs Abby Joseph Cohen tipuje S&P 500 na 1 400 bodů a tentokrát zdaleka není sama. Ed Keon z Prudential na tomto indexu vidí dokonce 1 530 bodů. A poslední čtvrtletí i "něžný" komentář FED po posledním zvýšení sazeb leccos naznačují: celkově S&P posiluje v posledním čtvrtletí o 3,6 %, Dow Jones o 3 % a Nasdaq o 5,2 %.

Náš trh se již ukládá k vánoční idylce, ale stále ještě nespí. Jen zprávy nemají tu správnou razanci, a tak ani efekt. ČEZ dosáhl na 715 Kč, tedy na nejvyšší zavírací úroveň od 5. října. Ve středu k poledni pak vyrazil až na 736 korun! V pátek mu však došla energie – přestože S&P zlepšuje výhled pro rating ČEZ na "pozitivní", první blok Temelína dostal kolaudaci a od počátku prosince přechází od Telecomu na vlastního operátora ČEZnet. Přemýšlí i o duální kotaci na Varšavské burze.

Zajímavou zprávou pro náš celý trh je bezesporu, že na burzu možná vstoupí důlní společnost OKD, aby získala prostředky na akvizice a možnou privatizaci polských uhelných dolů. V úterním rozhovoru pro agenturu Reuters to uvedl majitel dolů Zdeněk Bakala. OKD se zajímá o dva polské doly – Budryk a Jastrzebska Spolka Weglova, které produkují 17 miliónů tun uhlí ročně. Produkce OKD se nyní pohybuje kolem 13 miliónů tun. A jaký "kšeft" byl vstup Bakaly do OKD před rokem? Byla to velmi výhodná investice, protože ceny uhlí vzápětí vzrostly díky oživení ocelářského průmyslu. Firmě v důsledku růstu cen uhlí stoupl zisk ze stovek miliónů na pět miliard korun.
Pátek v Praze sice zase neodolal vybírání zisků, ale jen trochu, odpoledne se již "počasí vylepšilo"… na indexu PX 50 zase víc než celé procento za týden!

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: pod stromečkem dárky budou

12. 12. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: pod stromečkem dárky budou

Na to, jak se plní obchody Ježíškovými pomocníky, je půlmiliarda zbylá na fondy poměrně překvapivá. Alespoň signál sezónního odlivu z fondů peněžního trhu však naznačuje, že pod stromečkem... celý článek

Fondy: Mikuláš nenese jen uhlí

5. 12. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: Mikuláš nenese jen uhlí

Něco málo přes půl miliardy, za to by se koupilo již hodně nůší dárků. Ty se ale chystají spíš až pod stromeček – zatím je tedy na investiční frontě klid… Ostatně po zavedení ekologických... celý článek

Fondy: peníze ještě nemíří pod stromeček

28. 11. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: peníze ještě nemíří pod stromeček

Příliv 600 miliónů je celkem slušná suma, navíc pěkně spravedlivě rozdělená mezi jednotlivé kategorie. Ovšem s výjimkou dluhopisových otloukánků, které musely přes 30 miliónů oželet.... celý článek

Fondy: kde nic, tu nic…

21. 11. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: kde nic, tu nic…

Možná den volna navíc způsobil, že týden nedopadl nijak slavně. Částečně sice i proto, že volný čtvrtek šestnáctého výročí vykročení od socialismu překazil statistiku ČSOB, ale součet... celý článek

Fondy: slabší, ale odvážný týden

14. 11. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: slabší, ale odvážný týden

Necelých 400 miliónů, nu takhle těch čtvrt bilionu korun letos nedotáhneme, soudruzi investoři, takhle ne! Jenže když tratí peněžáky i dluhopisové fondy, kdo by se divil, že v nich... celý článek

Partners Financial Services