Fondy: Mikuláš nenese jen uhlí

Petr Fejtek | 5. 12. 2005
Fondy: Mikuláš nenese jen uhlí
Něco málo přes půl miliardy, za to by se koupilo již hodně nůší dárků. Ty se ale chystají spíš až pod stromeček – zatím je tedy na investiční frontě klid… Ostatně po zavedení ekologických daní bude uhlí od čerta možná dárek "nad zlato", ač cena zlata poprvé od roku 1987 překročila 500 dolarů za unci.

Zatím se tedy ani fondy peněžního trhu neprojevují jako "peněženky", snad jako jediný signál lze považovat čistý odliv 19 milionů z "vládce fondů" ISČS Sporoinvestu (profil, názory) – po plus 140 miliónech v předminulém týdnu. Ani IKS Peněžní trh (profil, názory, koupit) s přílivem 50 miliónů, ani ČSOB Multicash s 65 milióny však tuto hypotézu nepotvrzují. Peněžáky si celkem připisují sice jen 95 miliónů, ale to není při trendu posledních měsíců nic překvapivého.

Zajištění bodují

Celkem dvojnásobnému přílivu se těší zajištěnci, kde svými 78 milióny jasně vítězí ČSOB Světového růstu+ 7. Prodeje Maxe 5 se v Komerční bance ustálily kolem 50 miliónů, jen ČS-ESPA ZF 10 už doprodal svou tranši a čeká se na nový rok.

Dluhopisové luhy a háje spálil mráz růstu sazeb, ale před větším propadem statistiky je tentokrát zachránily ISČS ČS Korporátních dluhopisů (profil, názory) a překvapivě i ING Český fond obligací (profil, názory, koupit) s celkem 50 milióny, takže kategorie skončila v podstatě jen na červené nule.

Při pohledu na výkonnosti jímá až děs a hrůza – třeba taková nedávná "hvězda" AIG FCE stredoeurópsky ve slovenských korunách na ročním výkonu padl na 1,7 %, což je méně než peněžní trh, IKS Plus bondový (profil, názory, koupit) dokonce na 0,82 %!
Poučení z toho plyne: nejen riziko trhu, ale také měnové umí zahrát bandurskou.

O to stále víc září kometa Conseq Invest dluhopisový (profil, názory), jehož 7,4 % je jako přímo od Ježíška. Což zase naznačuje, jak o duraci nejen mluvit, ale s ní i zacházet.

A že je koruna měna nad zlato, předvedla novými rekordy – na to doplácí všechny cizoměnové investice. Což bude pokračovat cca 2 % ročně. Navíc běží liga euro : dolar – při pohledu na stejný fond v obou denominacích (např. na lucemburské Pioneery) každý vidí, jaké rozdíly lze nafasovat.

Mixy se drží

Čert ví, zda obliba smíšených fondů je víc rozumná diverzifikace nebo znouzectnost. Prý se s nimi konečně učí zacházet i bankovní pseudoporadci – zřejmě, když vidí kyselý obličej klienta po nabídce zajišťáku…

Ve vítězném součtu 172 miliónů jen mírně převažují ty konzervativní, ale opět vystrkují růžky i tradiční favorité: IKS Balancovaný (profil, názory, koupit) 30 miliónů, ČSOB Středoevropský (profil, názory) 24 milióny a Pioneer dynamický (profil, názory, koupit) 20 miliónů, to je dohromady skoro ta "menší" polovina.

Akcie v rekonvalescenci

Na scénu se po podzimní chřipce opět – a snad na trvalo – vrátily i akciové fondy. Bezmála 80 miliónů není v současné nejistotě vůbec špatný výsledek. ISČS Sporotrend (profil, názory) si připsal 32 miliónů a překročil tím magickou hranici 4 miliard korun. Jen letos získal více než 2 miliardy, tedy víc než zdvojnásobil svůj majetek. A roční výnos přes 15 % za pětileté investiční období je nepochybně "argument" jako hrom.

Abychom však neusnuli na akciových vavřínech – Sporobond letos získal 2,8 miliardy a Sporoinvest skoro 5 miliard korun.
Z ostatních akciových fondů stojí za zmínku ČSOB Akciový mix (profil, názory) s 20 milióny a ING Český akciový (profil, názory, koupit), který naopak o 10 miliónů neustál 68miliónové odkupy. Dalších 8 miliónů získal ISČS Global-Stock FF (profil, názory), který se tento týden slučuje s (bývalým) ISČS Eurotrendem (profil, názory). Ten se ostatně nikdy nezbavil nešťastného timingu svého vzniku a za pět let v něm investoři stále ještě prodělávají skoro polovinu své investice.

Trhy totiž opět pokukují vzhůru. Po prodlouženém víkendu (a šestidenním růstu na několikaletá maxima) v USA došlo na Wall Street k vybírání zisků a celá Evropa tak sklouzla do červeného… U nás středu "táhla" nad vodu CETV, čtvrtek hlavně Erste. Zentiva zaváhala po zprávě, že by chtěli víc akcionáři akvírovaného Sicomedu. Navíc jeden manažer prodal akcií za 100 miliónů korun – stejně trefil jen velmi lokální maximum (přede dvěma měsíci by vydělal o 5 % víc). Že by nečetl doporučení Patrie: "Koupit"?

Ve čtvrtek Evropská centrální banka poprvé za pět let utahuje měnovou politiku. Podle očekávání zvyšuje (jednomyslně) úrokové sazby o 25 bazických bodů a základní 2týdenní repo sazba tak roste ze svého minima na 2,25 %. Celá akciová Evropa zamířila vzhůru, i pátek (po americkém růstu) ještě přidal trochu zeleně na čtyřletých maximech.

Ve čtvrtek se tak týdenní výkon indexu PX 50 (profil, názory) přehoupl přes 1 % a pátečním růstem jej ještě vylepšil. Za týden není jediné procento nic moc, ale znáte to o tom, že nemusí pršet… Kdyby každý týden procentíčko, znamenalo by to hodně přes 50 % za rok (nedalo mi to, excel praví 67,77 %). Jenže to tak nechodí…

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: peníze ještě nemíří pod stromeček

28. 11. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: peníze ještě nemíří pod stromeček

Příliv 600 miliónů je celkem slušná suma, navíc pěkně spravedlivě rozdělená mezi jednotlivé kategorie. Ovšem s výjimkou dluhopisových otloukánků, které musely přes 30 miliónů oželet.... celý článek

Fondy: kde nic, tu nic…

21. 11. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: kde nic, tu nic…

Možná den volna navíc způsobil, že týden nedopadl nijak slavně. Částečně sice i proto, že volný čtvrtek šestnáctého výročí vykročení od socialismu překazil statistiku ČSOB, ale součet... celý článek

Fondy: slabší, ale odvážný týden

14. 11. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: slabší, ale odvážný týden

Necelých 400 miliónů, nu takhle těch čtvrt bilionu korun letos nedotáhneme, soudruzi investoři, takhle ne! Jenže když tratí peněžáky i dluhopisové fondy, kdo by se divil, že v nich... celý článek

Fondy: návrat ztracených investorů

7. 11. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: návrat ztracených investorů

Jako čarovným proutkem většina změnila náladu, nenechala se zmámit Mikuláši v supermarketech a do fondů přinesla tři čtvrtě miliardy. Přitom do akciových více než do zajištěných! Smíšené... celý článek

Fondy: svátek zajištěných fondů

31. 10. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: svátek zajištěných fondů

Aby zajištěné fondy od jediné banky shrábly čtvrt miliardy a ještě k tomu v týdnu o den kratším – to tu ještě nebylo. Na další polovinu se musely snažit všechny ostatní konzervativní.... celý článek

Partners Financial Services