Fondy: peníze ještě nemíří pod stromeček

Petr Fejtek | 28. 11. 2005
Fondy: peníze ještě nemíří pod stromeček
Příliv 600 miliónů je celkem slušná suma, navíc pěkně spravedlivě rozdělená mezi jednotlivé kategorie. Ovšem s výjimkou dluhopisových otloukánků, které musely přes 30 miliónů oželet. Ve statistice UNIS jsme zase my museli oželet pro změnu tuzemské fondy ČSOB, takže celkový výsledek bude ve skutečnosti ještě lepší.

Je vidět, že vánoční dárky mají většinou přece jen ještě čas, protože i fondy peněžního trhu si pomohly o 166 miliónů korun. Lví podíl má však opět po čase ISČS Sporoinvest (profil, názory), který se vzchopil sám ke 140 miliónům korun. Většinou takovou oblibu vykazuje peněžák jen tehdy, není-li v nabídce banky zajištěný fond, ale v tomto případě koexistují s ČS ESPA Zajištěným 10 celkem bratrsky, protože i na něj zbylo 40 miliónů korun.

Max 5 Komerční banky získal 57 miliónů a IKS Peněžní trh (profil, názory, koupit) se musel spokojit se 42 milióny korun. Zajímavá situace se vyvinula u zajištěných fondů ČSOB, jejichž současné tranše sice získaly přes 80 miliónů – z toho 45 miliónů ČSOB Světového růstu+ 7 – ale odkupy z těch starších zase 28 miliónů odmazalo. Je vidět, že se investoři učí inkasovat zisky i před koncem investičního období.

Nu a předvánoční dárek nabízí od 1. do 20. prosince ČP INVEST všem, kdo přinesou jednorázovou investici alespoň 100 000 korun – nulové vstupní poplatky.

Dluhopisy v mezičase

Tři až pět desetin procenta si sice dluhopisové fondy připsaly, přesto zůstávají v obecné nemilosti. Investoři si zkrátka musí zvyknou na jiné časy, než jaké se jim zdály ještě v létě. Roční výnos 5 % je pořád ještě vynikající, ovšem jakým zázrakem si Conseq Invest Dluhopisový (profil, názory) stále ještě drží téměř 8 %, to by leckoho zajímalo.

Krátký konec výnosové křivky se stále ještě zdá přepálený a jde více o očekávané zvýšení sazeb ECB 1. prosince, což prezident ECB J. C. Trichet celkem jednoznačně prohlásil. Také ale prohlásil, že zvýšení úrokových sazeb v eurozóně údajně zvýší hospodářský růst a vytvoří nová pracovní místa. Alespoň vidíme, že politické bláboly neslyšíme jen doma.
Leč zvýšení sazeb v eurozóně dřív či později povede k růstu sazeb i v Česku, takže zatímco v USA se cyklus zvyšování úrokových sazeb blíží konci, v eurozóně se naopak blíží jeho začátek. Smutek dluhopisů na pokračování…

Smíšené akcie

Smíšené fondy si připsaly přes 150 miliónů, opět s mírnou převahou těch konzervativnějších. Akciové fondy skončily s mírně nižším přílivem, ale i suma jen mírně nad 130 milióny si zaslouží potlesk. Na čele se opět rozehrál souboj dvou favoritů, tentokrát na body zvítězil ISČS Sporotrend (profil, názory) s 56 milióny, kdežto ING Český akciový (profil, názory, koupit) získal jen 41 miliónů korun (ING zato prodal další akciové fondy za 20 miliónů).
Oba favorité se také dostaly na prakticky shodnou roční výkonnost 43 %. Sporotrend totiž přeskupil portfolio: na úkor českých akcií (6 %) totiž zvýšil angažmá v maďarských (29 %) a polských (16 %), ale zejména ruských (24 %) a tureckých (15 %), které se polepšily víc než naše. Získal tím za týden 1,9 %. Tuzemské akcie totiž jaksi hledají směr.

Zatímco Wall Street předvedla šestidenní rally (ve víře, že FED navrhuje zastavit další zvyšování úrokových sazeb), u nás co šlo v úterý dolů, ve středu zas nahoru, alespoň před čtvrtečním svátkem Dne díkůvzdání v USA, který zase přinesl nerozhodnost.

Ještě v pondělí to vypadalo, že pražský index píše pěkné "w", ale teď se mu tužka nějak roztřásla. Pátek však skončil nad 1 400 body a drobné zpráva také potěšily: Orco zvýšilo zisk a díky nárůstu na pařížské burze se i u nás přehouplo opět přes 1 700 korun. Erste se také objevila nad 1 300 korunami a Patria opakuje doporučení "Koupit" pro akcie CME a zvyšuje fundamentální cenu na 60 USD za akcii, naznačující 13% potenciál růstu.

Francouzský ekvivalent ČEZu, společnost Electricité de France (EDF) uvedla část svých akcií na burzu Euronext. Kurz se sice o 6 % zhoupl, ale srovnávací propočet Patrie ukazatelem EV/EBITDA 11,1 dává cenu akcií ČEZ kolem 773 Kč, což odpovídá doporučení „Koupit“. V týdenní anketě BIG Expert zase jako nejatraktivnější vyhrály akcie Komerční banky. Nu a Zentiva nám ještě ukáže, zač je toho Acylpyrin. Takže stačí si jen vybrat…

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-48
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: kde nic, tu nic…

21. 11. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: kde nic, tu nic…

Možná den volna navíc způsobil, že týden nedopadl nijak slavně. Částečně sice i proto, že volný čtvrtek šestnáctého výročí vykročení od socialismu překazil statistiku ČSOB, ale součet... celý článek

Fondy: slabší, ale odvážný týden

14. 11. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: slabší, ale odvážný týden

Necelých 400 miliónů, nu takhle těch čtvrt bilionu korun letos nedotáhneme, soudruzi investoři, takhle ne! Jenže když tratí peněžáky i dluhopisové fondy, kdo by se divil, že v nich... celý článek

Fondy: návrat ztracených investorů

7. 11. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: návrat ztracených investorů

Jako čarovným proutkem většina změnila náladu, nenechala se zmámit Mikuláši v supermarketech a do fondů přinesla tři čtvrtě miliardy. Přitom do akciových více než do zajištěných! Smíšené... celý článek

Fondy: svátek zajištěných fondů

31. 10. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: svátek zajištěných fondů

Aby zajištěné fondy od jediné banky shrábly čtvrt miliardy a ještě k tomu v týdnu o den kratším – to tu ještě nebylo. Na další polovinu se musely snažit všechny ostatní konzervativní.... celý článek

Fondy: přišly dietní časy

24. 10. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: přišly dietní časy

Jak se dalo čekat, investoři po akciovém zemětřesení silně znervóznili, a jen málo přes půl miliardy korun tak mířilo převážně do klidných a zajištěných přístavů.

Partners Financial Services