FREDY

Pavel Slavík | 23. 11. 2005

Analýza cílů a potřeb

Opět, jako již minule, měl klient trvat nekompromisně na svém zadání a požadovat takové řešení, které bude efektivní s co nejmenšími náklady. Poradcovi od samého začátku koukalo z očí (i když jsem je neviděl) uhnat co nejvyšší životní pojistky. Pojistit domovníka i psa. Podle toho je také konstruována předepsaná analýza cílů a potřeb od poradenské firmy.

Analýza majetku

Tentokrát se testovaný poradce zajímal o klientovo současné bydlení a celkem dobře odhadl i cenu bytu. Ostatní již bylo slabší.

Analýza rodinných poměrů

V tomto případě většinou nedělají poradci mnoho chyb. Tak ani tento poradce nezklamal. Trochu zapomněl na budoucí plánované rozšíření rodiny.

Analýza příjmů a výdajů

Postup u současných příjmů a výdajů bez připomínek.
Horší je to s budoucími příjmy a výdaji. Poradce zapomněl na snížení příjmů u manželky, v případě uvažované mateřské dovolené. Jak jsem psal při jiném testu, tak pokud by měla paní Bádrová rok před nástupem na mateřskou dovolenou příjem, který uvádí, tak by půl roku (28 týdnů) dostávala 69 % z denního vyměřovacího základu, maximálně 419 Kč/den. V jejím případě by se jednalo přibližně o 12 500 Kč. Pokud by byla s dítětem doma déle, tak rodičovská dovolená (od 29 týdne dále) je v současné době ve výši 3 635 Kč. Tím by se podstatně snížil příjem rodiny a na druhé straně by stouply náklady na další dítě. U vysokého kombíka (hypotéka a IŽP) a háfo další pojistek, by to mohlo být nepříjemné. Snaha tlačit klienta k úvaze o výši výdajů na VŠ dcery je evidentní až průhledná a není za tím nic jiného než opět prodat další pojistky.

Analýza stávajících smluv

Poradce je pouze všeobecně okomentoval, ale dále s nimi nepracoval. Kromě opětné snahy pokud možno všechny disponibilní prostředky použít na jeho záměr. Viz stavební spoření a revolvingový účet.

Analýza objektivních a subjektivních rizik u klienta a případně ostatních posuzovaných osob

Viz odpověď v bodě 4.

Ostatní

Poradce se příliš nedržel zadání od pana Bádra, ale snažil se mu od prvního počátku "prodat" své zadání, jako universální produkt firmy.

ŘEŠENÍ

Zajištění

Zajištění majetku a odpovědnosti se asi neměnilo. Zajištění příjmů a úvěru je nevhodné, drahé a neefektivní. Evidentní snaha uzavřít pokud možno co nejvíce životních spořících (investičních a flexibilních) pojistek. Které jsou provizně zajímavé jak pro poradenskou společnost, tak samozřejmě i poradce.

Správa a tvorba kapitálu

Nevšiml jsem si, že by poradce zpracovával rizikový profil klienta. Patrně jej společnost nepovažuje za nutný, vzhledem k tomu, že na vše nabízí akcie "nemovitostní firmy" dobře (pro firmu) naředěné s nějakou méně významnou životní pojistkou. Podle tohoto usuzuji, že se jedná o společnost AWD a jejich produkt. V žádném případě bych nedoporučoval akceptovat postup navržený poradcem. Leda že by pan Bádr chtěl podporovat tvorbu kapitálu společnosti AWD. To je snad lepší podporovat nějakou charitativní organizaci.
Naopak jsem nezaznamenal nic ohledně penzijního připojištění. Přesto, že tento produkt nepovažuji za všelék, tak jako konzervativní část investičního mixu není k zahození. Už i vzhledem k současným daňovým výhodám.
Poradce tlačil klienta vložit vše do jednoho koše a to je špatné.

Práce s dluhem

Musím opakovat to, co při jiných testech. Poradce sice dobře upozornil na cenu stávajícího bytu, ale dále s ní již neuvažoval. Nehodilo se mu to do záměru AWD.
Průměrná cena družstevního bytu 2+1 na Praze 10 se pohybuje v rozmezí 1 200 000 a 2 000 000 Kč podle vybavení. Průměrná cena bytu 3+1 v osobním vlastnictví na Praze 10 je v rozmezí 1 600 000 až 2 500 000 Kč podle vybavení (údaje z http://www.sreality.cz/). Rozdíl mezi byty 2+1 a 3+1 je 0 Kč až 500 000 Kč. Za určitých okolností a v dostatečném časovém prostoru, který zde je, by mohla být výměna provedena bez "ztráty kytičky". Je to práce pro dobrého realitního makléře. V tomto případě chápu tlak na hypotéku v kombinaci s IŽP jen jako snahu vyždímat z pana Bádra co nejvíce. K financování výměny (myšleno i jako prodej a nákup) by stačilo klientům to, co mají k dispozici, včetně SS a případného řádného úvěru.

Rozvržení mezi jednotlivými oblastmi

Jednostranný tlak prodat produkty namíchané u AWD na úkor racionality. O rozumném rozvržení není ani zmínka.
Vzhledem k věku klientů, mi chybí nějaká dlouhodobější investiční strategie. Poradce se viditelně zaměřil jen na vysokou IŽP, jako vstupenku pro vysokou hypotéku. A k tomu další fůru pojistek. Toto se nedá vůbec hodnotit, jako rozumné portfolio.

PREZENTACE

Vzhledem k tomu, že sleduji tento, ale i podobně zaměřené servery, tak mi nedalo velkou práci poznat, že oním poradcem je vlastně "prodavač" špatného zboží firmy AWD. Podle toho se vlastně odvíjel celý příběh.
Poradce se od začátku snažil vnutit panu Bádrovi svůj záměr, což se mu postupně dařilo. Podle popisu nevolil poradce dobré prostředí k pohovoru a patrně není ještě dost zaběhlý, že nedokáže řešit problém baterie v notebooku.
Snaha o přinesení dalších 5 až 10 kontaktů je přímo sprostá a zásadně ji odsuzuji. Takto postupují jen mlm bouchači, kterým jde jen o kvantitu a klient je pro ně jen vzduch. Což podtrhuje snaha o další ovečky do jejich mlm stáda. Že by získatelská odměna a nebo mezi provize?

CELKOVÉ HODNOCENÍ

V tomto případě nemohu hodnotit jinak, než naprostý propadák. Tedy nedostatečná.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Partners Financial Services