Akcie: středoevropské trhy jsou za zenitem

Akcie: středoevropské trhy jsou za zenitem
Domácí burza oslabila. Americké indexy zaznamenaly velmi volatilní týden, indexy se ale usadily velmi blízko letošních maxim. Makroekonomická data potvrdila oživení hlavních ekonomik Eurozóny a pomohla k lepší náladě na trzích měnové unie. Přečtěte si akciový komentář obohacený o vývoj trhů v Evropě.

Česká republika

Pražská burza během zkráceného týdne oslabila. Rozhodující byl především pondělní vývoj, kdy byl trh negativně ovlivněn in-line výsledky společnosti Unipetrol a prvotní reakce byla výrazně negativní. Významnou váhu na negativním sentimentu měl také komentář v investičním magazínu Barron´s, že středoevropské trhy jsou již za zenitem svých růstovým možností. Nedařilo se Komerční bance, která se pod vlivem negativního sentimentu sesunula až k 200SMA, výrazně volatilní byly také akcie ČEZ. Před čtvrtečním svátkem se situace stabilizovala a pražské tituly se ustálily na přijatelných úrovních. V pátek Praha doháněla čtvrteční růst okolních trhů a index zavíral těsně pod 3 500 body.

 

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
PX50
(profil, názory)
1 397 1 392 -0,37 1 359 1 416
PX-D 3 513 3 491 -0,6 3 399 3 568

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • PPI za říjen přidalo 0,4 % (oček. 0,6 %).
  • Český běžný účet byl v září s deficitem 9,42 mld. Kč (oček. –2 mld.).
  • 17/11: Pražská burza byla z důvodu státního svátku uzavřena.
  • 18/11: Zářijové maloobchodní tržby vzrostly o 4,9 % (oček. 3,7 %).

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ (profil, názory
16/11: Raiffeisenbank dává akciím ČEZu doporučení "BUY" s cílovou cenou 711 Kč.
17/11: Energetická společnost ČEZ pokračuje v privatizačním tendru na polskou černouhelnou elektrárnu Kozienice podáním upřesňující nabídky.

Erste bank (profil, názory) 
16/11: Erste bude držet plán růstu dividend ročně o 10-15 %, i pokud koupí BCR.
 
Unipetrol (profil, názory)
14/11: Unipetrol oznámil výsledky hospodaření za 1-3Q 05. Konsolidovaný zisk vzrostl na 2,31 mld. Kč (1,97 mld. Kč. před rokem). Za 3Q se jedná o nekonsolidovaný zisk 568 mil. Kč. Operační zisk dosáhl 3,85 mld. Kč oproti 3,35 mld. Kč. 

Zentiva
16/11: Erste Bank dává Zentivě doporučení "Akumulovat" s cílem 1 315 Kč.

Co se stane - očekávané události

  • 24/11: ČNB má měnové zasedání, změna v nastavení úrokových sazeb se nečeká (aktuálně 2 %).

Spojené státy americké 

Americké indexy zaznamenaly velmi volatilní týden, což je možné dát do souvislosti s končícími termínovými kontrakty. Převážně pozitivní informace z makroekonomiky i korporátní sféry přispěly k dalšímu růstu indexů a za velmi důležité považujeme, že se indexy usadily velmi blízko letošních maxim a prozatím jsou poměrně pevné. Pokud se potvrdí náš předpoklad, Nasdaq do konce roku bude atakovat 2 300 bodů.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
Dow Jones
(profil, názory)
10 687 10 765 +0,75 10 652 10 796
Nasdaq
(profil, názory)
2 202 2 227 +1,2 2 176 2 234
S&P 500
(profil, názory)
1 234 1 248 +1,1 1 226 1 249

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Index PPI za měsíc říjen ukázal, že jádrová inflace se meziměsíčně snížila o 0,3 %.
  • Maloobchodní tržby poklesly v říjnu o 0,1 %, když se čekal pokles o 0,7 %. Po vyloučení tržeb za automobily tržby vzrostly o 0,9%. 
  • Následovník A. Greenspana ve funkci předsedy FEDu na zasedání při senátním slyšení prohlásil, že jeho cílem je nedovolit narůstat inflační tlaky a zachování cenové stability.
  • CPI za říjen vzrostl o 0,2 % (oček. stagnace), jádrová inflace podle odhadu stoupla o 0,2 %.
  • Velkoobchodní zásoby za záři stouply o 0,5 % (oček. 0,3 %).
  • Příliv zahraničního kapitálu do USA vystoupil v září na nový rekord a to $101,9 mld. (oček. $75 mld.)

Vývoj titulů na amerických trzích

  • Analytici Prudential snížili investiční stupeň akcií retailera Kohl´s z "overweight" na "neutral".  Důvodem je výrazný růst ceny v posledním období a obavy ze zpomalení dynamiky růstu tržeb. 
  • Tyson Foods (profil, názory) reportoval zisk za čtvrté čtvrtletí 98 mil. USD neboli 28 centů na akcii. V minulém roce ve stejném období dosáhl zisku 66 mil. USD, neboli 19 centů na akcii. Tržby za čtvrté čtvrtletí byly 6,5 mld. USD, níže než 7,1 mld. USD minulého roku. Provozní zisk byl 190 mil. USD, v minulém roce činil 178 mil. USD.
  • Johnson and Johnson (profil, názory) posílil poté co společnost snížila nabídku na koupi společnosti Guidant (výrobce kardiostimulátorů) na $62,53/a z původních $76, když důvodem pro snížení byly vedená vyšetřování a výměny problémových řad výrobků.
  • Amazon.com (profil, názory) výrazně zpevnil po oznámení, že společnost nahradí v indexu S&P společnost AT&T.  
  • Target (profil, názory), maloobchodní řetězec, ztratil když oznámil, že tržby v obchodech otevřených alespoň 1 rok budou nižší než původně očekávané zvýšení o 4-6 %.
  • Výsledky společnosti Tyco (profil, názory) spíše zaostaly za očekáváním trhu. CEO společnosti Edward Breen  však prohlásil, že akcie společnosti jsou podhodnocené a firma zvažuje o splitu nebo zvýšení odkupního programu. Akcie TYC reagovaly posílením.
  • Po uzavření trhů přinesla výsledky společnost HPQ, která ve 4Q dosáhla zisku 51c/a (o 1c nad očekáváním) při růstu tržeb o 7,1 % meziročně na $22,91 mld. Pro další Q pak HPQ očekává zisk na akcii 46-48c/a, očekávalo se 44c/a, pro rok 2006 se pak čeká zisk na akcii v rozmezí $1,88-1,95/a, oproti původnímu očekávání $1,82/a.

Co se stane - očekávané události 

  • 21/11: Index předstihových ukazatelů za říjen (oček. 0,8 %).
  • 22/11: "Minutes" z listopadového zasedání FEDu.
  • 23/11: Důvěra podle University of Michigan (oček. 80,5).
  • 23/11: Počet nových žádosti o podporu v nezaměstnanosti.

Eurozóna

V předminulém týdnu hlavní akciové indexy Eurozóny posilovaly. Index německé burzy DAX zpevnil o 0,5 %, index francouzské burzy CAC40 posílil pouze nepatrně. Příznivý sentiment na akciových trzích Eurozóny vydržel i minulý týden.
Důvody jsou:

  • rostoucí ceny akcií ve Spojených státech,
  • zlepšené výsledky ekonomické aktivity Eurozóny,
  • klesající cena ropy v době, kdy i v Eurozóně končí sezóna firemních výsledků - i ty však byly většinou solidní (např. HSBC, RWE, Enel).

Akciový trh mimořádně vytěžil také z politické dohody vítězných stran německých parlamentních voleb CDU-CSU a SPD. Strany se dohodly na koaliční vládě s programem zaměřeným na stabilizaci veřejných financí, podporu ekonomického růstu a zaměstnanosti, ovšem za cenu zvýšení DPH a daní z příjmu fyzických osob.

Makroekonomické zprávy tento týden zahrnovaly výsledky HDP SRN, Francie a celé Eurozóny. Data potvrdila oživení hlavních ekonomik Eurozóny a pomohla k lepší náladě na akciových trzích Eurozóny. Ve stejném významu k trhům promluvily též zářijové výsledky průmyslové výroby. Říjnová inflace Eurozóny sice klesla ze zářijových maxim pouze málo, jádrová inflace (růst spotřebitelských cen bez cen potravin a energií) ale zůstává blízko svých 5letých minim.
To je signál pro akciové trhy, že pokud vůbec ECB zvýší úrokové sazby, vzhledem k malému přenosu inflačních tlaků navýšení úrokových sazeb začátkem příštího roku nebude muset být výrazné.

Nečekaný pokles indexu ZEW sentimentu ekonomických očekávání Eurozóny za listopad ve srovnání se říjnem na akciové trhy Eurozóny větší dopad neměl. Index ZEW sentimentu ekonomických očekávání Itálie silně vzrostl, a tím posílil i index ZEW sentimentu ekonomických očekávání Eurozóny.

Navíc i makroekonomická data Spojených států vykazují úctyhodnou sílu (průmysl, služby, trhy práce, maloobchod), což je dobrý signál pro akciový trh Eurozóny ve smysl dobrých vyhlídek pro export Eurozóny.

Naopak akciovým trhům zatím příliš neublížila změněná rétorika ECB. Banka signalizuje možné zvýšení úrokových sazeb jako preventivního zásahu před inflací, byť ekonomické oživení ještě není solidní a za situace, kdy nedochází k přenosu inflačních tlaků ze strany zvýšených cen energií na jiné ceny.

Komentář o vývoji domácích a amerických trhů převzat ze serveru e-Broker společnosti Fio, komentář o trzích Eurozóny poskytla společnost ATLANTIK finanční trhy.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 11. 2005 15:49, Investor

Zcela pomíjíš P/E. I to se v čase mění, většinou po sinusoidě. Dnes není P/E nijak malé, nečekej jeho růst. Pokud poroste EPS a P/E bude klesat, akcie nepůjde nikam.

Ale pokud bude SOUČASNĚ klesat EPS i P/E, akcií čeká pád.

Na dlouhodobý růst EPS velkých firem bych moc nesázel. Neporoste rychleji nežli ekonomika.

Zobrazit celé vlákno

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 11. 2005 10:42, petr

rozhodne, vsechno spadne o 100 az 200 procent... doufam, ze jsi o sve pravde presvedcen a ze tebou vyjmenovane akcie shortujes, ty odborniku... miluji lidi, kteri si prectou dve popularne naucne knihy o investovani, z ukazatelu znaji jen P/E a hned si mysli, ze jsou Warren Buffet...

Zobrazit celé vlákno

-42
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: německý DAX vyrazil vzhůru

14. 11. 2005 | Pavel Slavík

Akcie: německý DAX vyrazil vzhůru

Domácí trh kopíroval dění a vývoj na ostatních středoevropských burzách, tedy klesal. Vývoj v USA znamenal prakticky celotýdenní stagnaci. Německý DAX trvale překonal psychologickou... celý článek

Akciový report: nová podoba, lepší obsah, větší přehlednost

31. 10. 2005 | redakce Peníze.CZ

Akciový report: nová podoba, lepší obsah, větší přehlednost

ČNB překvapivě zvýšila repo sazbu o 0,25 % na 2 %, Bush nominoval jako nového šéfa FEDu Bena Bernankeho, německý DAX ztratil. Přinášíme vám akciový komentář ve zcela nové podobě. Přehlednou... celý článek

Akcie: sazby rostou a porostou

24. 10. 2005 | Jiří Pospíšil | 1 komentář

Akcie: sazby rostou a porostou

Evropské burzy zažily největší propad od červencových teroristických útoků v Londýně. Příčinou jsou celosvětově rostoucí úrokové sazby, které mohou zpomalit růst jednotlivých ekonomik... celý článek

Akcie: Evropa začala vybírat zisky

10. 10. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: Evropa začala vybírat zisky

Předpokládá se, že FED bude dál zvyšovat sazby. Cena ropy klesla až k 60 USD za barel. Hlavní americké indexy spadly na 15měsíční minimum. Evropští investoři již uzamykají letošní zisky.... celý článek

Akcie: Rita byla slabší, cenu ropy přesto zvýšila

3. 10. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: Rita byla slabší, cenu ropy přesto zvýšila

Investory v USA i Evropě potěšila zpráva, že hurikán Rita napáchal menší škody, než se původně předpokládalo. Index spotřebitelské důvěry v USA se tak dostal nejníže od října 2003.... celý článek

Partners Financial Services