ETF: investiční superstar má i nevýhody

ETF: investiční superstar má i nevýhody
"Chytří investoři přesouvají peníze do exchange traded funds," až tak nekritické články bylo možné v poslední době číst dokonce i v jinak seriózním finančním tisku. Jejich nejčastěji vyzdvihovanou výhodou jsou nižší náklady, vyšší likvidita či výnos přesně podle vývoje indexu. Mají ETF šanci vytlačit otevřené podílové fondy? Podívejme se na ně i kritickým okem.

Klasické otevřené podílové fondy s indexovou strategií,  dominantní investiční produkt pasivního investování, si mezi investory získaly oblibu nízkým ukazatelem celkové nákladovosti (total expense ratio, TER). Nabízené exchange traded funds (ETF) ale přichází s TER ještě nižším.

Co je to ETF

Fond obchodovaný na burze – to je překlad anglického exchange traded fund. Vznik tohoto investičního produktu se datuje na leden 1993. Na burze American Stock Exchange (AMEX) začalo obchodování s historicky prvním "étéefkem". Za úkol dostalo sledovat vývoj indexu S&P 500. Správcem fondu byla finanční skupina State Street.

Tabulka 1: Světový trh s ETF
Region Objem Počet ETF
USA 175,0 mld. USD 143
Evropa 26,3 mld. USD 113
Japonsko 26,1 mld USD 15
Asie bez Japonska 6,4 mld. USD 18
Kanada 5,8 mld. USD 16
Ostatní 1) 1,6 mld. USD 15
1) Izrael, Jižní Afrika, Mexiko, Peru, Venezuela, a jiné.
Pozn.: data k 31. srpnu 2004.
Zdroj dat: časopis Trusting

 

ETF se někdy říká indexová akcie. Z pohledu uživatele-investora se chová jako jakákoli jiná akcie obchodovaná na burze. Lze ji koupit či prodat přes obchodníka s cennými papíry během několika sekund (v době, kdy je burza otevřená). Od "normální" akcie firmy se ale liší. Zjednodušeně řečeno, jedná se o akcii složenou z jiných akcií, a to v takovém poměru, aby co nejpřesněji kopírovala složení zvoleného indexu. Správce ETF (většinou velká investiční banka, např. Barclay‘s, Merrill Lynch) se snaží o stejnou věc jako portfolio manažer indexového fondu – aby konečný investor (majitel jednoho podílového listu v případě indexového fondu nebo majitel jedné akcie v případě ETF) držel stejné portfolio akcií jaké je obsaženo ve zvoleném indexu a jeho peníze se zhodnocovaly stejně jako je výkonnost indexu.

Obliba ETF rychle roste

TER ETF se pohybuje od 0,08 % u hlavních indexů s vysoce likvidními tituly do 0,60 % u specifických indexů (sektory a regiony s méně likvidními tituly). TER indexových fondů se pohybuje v rozmezí 0,3 % až 1,0 %. Z tohoto pohledu mají ETF šanci být silnými konkurenty indexových fondů.

Zatím ETF klasickým otevřeným podílovým fondům zase tolik zákazníků neubraly. Například v USA bylo k 31. květnu 2005 investováno v ETF 238 mld. USD, v klasických fondech přes 8 000 mld. USD. ETF jsou rychle se rozvíjející typ investičního produktu, a to jak v USA tak v Evropě. Vznikají stále nové ETF na různé indexy. Do řízení ETF se pouštějí noví správci, zvyšují konkurenci a snižují poplatky. V květnu existovalo na US burzách 163 ETF. Poslední dobou vznikají ETF na dluhopisové indexy a tzv. aktivně řízené ETF (portfolio nesleduje index, koš akcií mění složení stejně jako aktivně řízený fond).

ETF mají i nevýhody

Mají ETF nějaké nevýhody? Jako riziko ETF se často uvádí nutnost kontinuálního oceňování hodnoty indexové akcie (ETF) efektivním trhem. To zajišťují profesionální účastníci trhu, kteří se věnují tzv. arbitráži (koupí cenný papír a ve velmi krátkém čase se ziskem prodají). Tím je zajištěno, že součet hodnot akcií v portfoliu ETF je v každém okamžiku stejný jako hodnota jedné (zastřešující) akcie ETF. Zastánci ETF prohlašují, že riziko špatného ocenění indexové akcie je na trzích v USA a Evropě minimální. Zatím zkušenosti dokládají, že mají pravdu. Diskont či premium při nákupu či prodeji ETF nepřekračují dvě procenta.

Dalším nebezpečím je selhání tvůrce trhu (market maker) v kritických momentech. Správce každého ETF má povinnost zajišťovat neustálou likviditu. Nikdy by neměl nastat okamžik, že majitel ETF nemá komu cenný papír prodat, a to ani v okamžiku kdy ceny na burze prudce padají.

Tabulka 2: Poplatky za zprostředkování obchodu s ETF
Region Objem
HVB Bank 1 % z objemu transakce plus poplatky třetích stran
Raiffeisenbank 0,3 %, min. 30 USD
Volkabank 1,25 %, min. 38 EUR (Rakousko, Německo) a 80 USD (USA)
Brokerjet 11,95 USD až 19,95 USD podle objemu (USA); 14,95 EUR až 43,95 EUR (Evropa)
Patria-Direct od 14,95 USD (USA); od 16,95 EUR (Evropa)
Atlantik FT 9,95 USD (přes internet); 0,3 %, min. 120 USD (přes telefon)
Fio 0,15 %, min. 11,95 EUR (Evropa); 7,95 USD do 100 ks CP, 9,95 USD od 101 do 500 ks CP, 0,005 USD za ks, min. 14,95 USD a max. 99 USD při obchodu nad 500 ks CP (USA)
Ace Global Finance 0,5 % z objemu obchodu
Böhm&partner od 7,5 USD do 19,9 USD (USA); 0,36 %, min. 19,9 EUR (Evropa)
Afin Brokers 25 USD + 1,35 %
Pozn.: údaje k červenci 2005.

V potaz je nutno brát i tzv. tracking error. Ani při elektronickém obchodování v téměř reálném čase nelze zajistit, aby portfolio ETF v každém okamžiku zobrazovalo naprosto přesně složení indexu (vývoj hlavních indexů je zveřejňován každých 15 sekund). I kdyby to technika dovolovala, zvyšovalo by to neúměrně náklady na obchodování. Portfolio ETF (stejně jako indexového fondu) se složení indexu jen blíží.

Další nevýhodou jsou poplatky za transakci u obchodníka s cennými papíry při nákupu a prodeji ETF. U malých investic jsou vyšší než vstupní poplatky do klasických fondů.

Zdroje: American Association of Individual Investors Journal, Trusting, Investopedia

Článek převzatý z časopisu FOND SHOP.

 Kam doporučujete investovat vy?  Lákají vás EFT? Nebo pro vás mají příliš velké nevýhody?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kotel středoevropských akcií stále topí

14. 10. 2005 | Milan Šmíd

Kotel středoevropských akcií stále topí

Akcie střední Evropy silně rostou již čtyři roky. Důvodem může být i konvergenční vlna, ta se však pomalu ale jistě ztrácí. Názor na vznik bubliny na českém akciovém trhu tak není úplně... celý článek

ETF se stále přibližují požadavkům klientů

13. 7. 2005 | Richard Koza

ETF se stále přibližují požadavkům klientů

Novinky mezi ETF znamenají rozšíření nabídky fondů se zaměřením na drahé kovy a měny. Rizika klesají, počty možností rostou. Už jste nalezli své vhodné investice do odvětví, která vás... celý článek

Globální akciové trhy v poločase roku 2005

12. 7. 2005 | Stanislav Volek

Globální akciové trhy v poločase roku 2005

První polovina roku nebyla z hlediska vývoje akciových trhů příliš úspěšná, ale ani budoucnost nevypadá na jistý optimismus. Komu se vedlo více, kam se rozhodně investovat nevyplatilo?... celý článek

Kde se klubou superboháči? A jak investují?

10. 6. 2005 | Simona Ely Plischke

Kde se klubou superboháči? A jak investují?

Přes 8 miliónů lidí drží čistý investiční majetek o hodnotě minimálně 1 milión amerických dolarů. Skoro 12 000 z nich žije v České republice. Které země a regiony jsou největší líhní... celý článek

Demografický vývoj ovlivňuje finanční trhy

2. 6. 2005 | David Urbánek

Demografický vývoj ovlivňuje finanční trhy

Současný trend poklesu počtu obyvatel v Evropě může v roce 2030 silně ovlivnit vývoj finančních trhů. Rychlejší stárnutí obyvatel, kteří se s postupujícím věkem budou soustředit více... celý článek

Partners Financial Services