Fondy: slabší, ale odvážný týden

Petr Fejtek | 14. 11. 2005 | 2 komentáře
Fondy: slabší, ale odvážný týden
Necelých 400 miliónů, nu takhle těch čtvrt bilionu korun letos nedotáhneme, soudruzi investoři, takhle ne! Jenže když tratí peněžáky i dluhopisové fondy, kdo by se divil, že v nich odkupy vítězí. Zato do mixů, akciových a zajištěných přišlo přes 555 miliónů korun.

Fondy peněžního trhu stáhl pod vodu IKS Peněžní trh (profil, názory, koupit) 130miliónovým odlivem. Peníze ale mizely i z jiných fondů, takže jako sám voják v poli stojí ISČS Sporoinvest (profil, názory) s alespoň 40 milióny.
Mnohem víc tratili investoři v dluhopisových fondech, kolem 0,5 %, ale také 1,4 % v případě ISČS Trendbondu (profil, názory). Roční výnos dluhopisových fondů se sklonila pod 5 % s výjimkou Conseq Invest Dluhopisového (profil, názory), který se přes dva 1,5% týdenní propady drží na 8,79 %. Odkup 50 miliónů ze segmentu dluhopisových fondů je tedy zřejmě jen začátkem větší odlivové vlny.
U nás po určitém uklidnění a mírném zotavení cen v úterý dala naše vyšší inflace dluhopisům další ránu a ceny opět propadly. Bezradnost dluhopisů trvá, a to celoevropsky: ECB už růst sazeb chystá, ministři financí jsou proti…

Roli bezpečí převzaly zajištěné

Trojice "říjnových" zajištěných fondů ČSOB zlákala 850 miliónů a nyní nastoupilo čerstvé mužstvo. ČSOB SVĚTOVÉHO RŮSTU+ 7 s 50% participací na koši indexů má splatnost 4 roky a 1 měsíc, ČSOB REVERZNÍ CLICK 5 láká výnosem až 59 % za investiční období dokonce jen 3,5 let. Alternativou pro zhodnocení eur je ČSOB Světový Click EUR+ 4, který za 5 let a 1 měsíc zhodnotí vložené investice minimálně o 4 % s celkovým výnosem až 35 % při zaklikávání výnosů každých 6 měsíců. Jejich upisovací období končí 30. prosince 2005. Dohromady již získaly 63 milióny korun, jenže z těch starších se investoři přece jen učí vystupovat, takže nakonec čisté prodeje ČSOB vykázaly jen 26 miliónů korun.
Max 5 se ovšem již zahřál na provozní rychlost 50 miliónů týdně, jen ČS ESPA Zajištěný 10 zatím bere "jen" 35 miliónů korun.

Smíšené pro bezradné, akciové stále "in"

Bezmála čtvrt miliardy přišlo do smíšených fondů. Snaží se zejména IKS Balancovaný a ČSOB Středoevropský (profil, názory) s celkem 100 milióny, ale i ostatní se snaží. Jen profilové mixy přivedly dalších více než 100 miliónů korun.
Nicméně přes 200 miliónů do akciových fondů – že by se v našich investorech probudila španělská krev? Jen sám ó veliký ISČS Sporotrend (profil, názory) získal 110 miliónů! Ani ostatní však nezahálejí, jen další oblíbený ING akciový (profil, názory, koupit) se stále přetahuje se 70miliónovými odkupy.
Pondělí zazářilo a naše akcie se krásným skokem přenesly nad "černý čtvrtek" 6. října. Úterní kasírování zisků bylo tak pochopitelné a těšila i Patria: "Nečekají se žádné zprávy, které by mohly zvrátit růstový trend českého trhu. S koncem zveřejňování výsledků za 9M05, vzrostl tržní vážený průměr zisků českých blue chips meziročně o 56,5 %." Vlnka výprodejů na středoevropských burzách však opět začala připomínat "koordinovanější" přístup.
A tak pokračovalo odevzdávání zisků a medvědi si začali dělat laskominy na dort s 1 400 body. Ten slupli v pátek jak malinu a když vypnul 3 % ČEZ a o 2 % utáhl kohoutek Unipetrol, usalašili se na parketu jako doma (přestože celá Evropa šla krásně vzhůru). Pěkný pondělní výnos tedy investoři vyprodali jak v bazaru.
Pohled do říjnového zpětného zrcátka ukazuje PX 50 –5 %, FTSE 100 –3 %, DAX –2,3 % S&P –1,8 %, Nasdaq –1 %. Nedopadli jsme tedy nijak tragicky, byť to chvílemi vypadalo katastroficky.

Fondy letos vítězí

Zajímavá je i celková letošní statistika fondů, která dokazuje rekordní příliv jak za první třičtvrtě roku (téměř 46 miliard korun), tak za samotné 3. čtvrtletí. Potvrzuje trendy posledního roku jak v oblibě fondů, tak i v mnohem strukturovanějším přístupu investorů.
Ke konci třetího čtvrtletí dosáhl majetek domácích investorů vložených do podílových fondů téměř 215 miliard korun, když jen za 3. čtvrtletí vzrostl o 18,6 miliard korun, tj. o 9,5 %. Tato statistika tedy nezahrnuje ještě "smutný" říjen, proto bychom se neměli radovat předčasně. Nicméně dominance peněžáků je minulostí, zvítězily smíšené fondy s 6,8 miliardy korun, na stříbrné akciové fondy s více než 4 miliardami se dotáhly fondy peněžního trhu jen spolu se zajištěnými. Ke smíšeným a akciovým musíme však ještě přičíst 0,7 miliardy fondů fondů, nu a 2,5 miliardy putovalo do dluhopisových.
Zcela markantně jsou změny trendů vidě na dynamice: u smíšených fondů činil za toto jediné čtvrtletí přírůstek plných 35 % a u akciových 24 % (u dluhopisových 6 % a peněžního trhu pouze maličko nad 3 %).
Téměř dvě třetiny investic tedy směřovaly do dynamických strategií, jen třetina do defenzivních. Ale abychom nenatírali čísla na růžovo (když některé smíšené jsou velmi konzervativní) řekněme půl na půl. I to je však vynikající a jestli se říjnové rozčarování časem přetaví v poučení (a listopadová data tomu napovídají) – že nic neroste rovnoměrně do nebe – vidíme, že český investor se přece jen učí.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: návrat ztracených investorů

7. 11. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: návrat ztracených investorů

Jako čarovným proutkem většina změnila náladu, nenechala se zmámit Mikuláši v supermarketech a do fondů přinesla tři čtvrtě miliardy. Přitom do akciových více než do zajištěných! Smíšené... celý článek

Fondy: svátek zajištěných fondů

31. 10. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: svátek zajištěných fondů

Aby zajištěné fondy od jediné banky shrábly čtvrt miliardy a ještě k tomu v týdnu o den kratším – to tu ještě nebylo. Na další polovinu se musely snažit všechny ostatní konzervativní.... celý článek

Fondy: přišly dietní časy

24. 10. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: přišly dietní časy

Jak se dalo čekat, investoři po akciovém zemětřesení silně znervóznili, a jen málo přes půl miliardy korun tak mířilo převážně do klidných a zajištěných přístavů.

Fondy: nejistý týden, tratili všichni

17. 10. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: nejistý týden, tratili všichni

Do fondů směřovalo tentokrát jen něco přes 700 miliónů korun, z toho více než polovina směřovala do fondů peněžního trhu a zajištěných. Zděšení ostatních však nekončí.

Fondy: miliarda, ale zkouška odvážných

10. 10. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: miliarda, ale zkouška odvážných

Pěkně rovnoměrně rozložili minulý týden investoři své peníze. Přes 300 miliónů přibylo ve smíšených a od 160 do 180 miliónů v ostatních kategoriích. Jen ti dynamičtí ještě netušili,... celý článek

Partners Financial Services