Ptejte se Petra Bártka!

Ptejte se Petra Bártka!
Oproti západní Evropě máme i přes vyšší objem úspor neporovnatelně nižší zhodnocení vkladů. Investujeme totiž velmi konzervativně. "Když víte, jaký výnos vyžadujete a jakou ztrátu unesete, stačí vám přitom k nastavení kvalitního investičního portfolia selská úvaha a běžně dostupné informace," říká analytik Petr Bártek. Chcete vědět víc? Zeptejte se sami!

V České republice jsou lidé ve srovnání se západními státy EU zvyklí hodně spořit. Většina úspor se ale u nás investuje do velmi konzervativních produktů typu termínovaných vkladů nebo stavebního spoření, zatímco západní střadatelé běžně investují např. do akcií. Z toho plyne i přes vyšší objem úspor neporovnatelně nižší zhodnocení tuzemských vkladů. "Příčiny tohoto stavu jsou v minulosti, kdy prakticky žádné možnosti investování neexistovaly. V ČR tak nyní lidé mylně považují investování úspor na kapitálovém trhu za příliš rizikovou a složitou záležitost týkající se pouze několika málo profesionálů," říká Petr Bártek, vedoucí výzkumu společnosti Cyrrus, a dodává že v této představě nás navíc v honbě za klienty ujišťují i zástupci bank a penzijních fondů.

Kdo odpoví na vaše otázky?
Petr Bártek
vedoucí výzkumu společnosti Cyrrus


V roce 2002 ukončil studium na Vysokém učení technickém v Brně, obor Řízení a ekonomika podniku (Ing). Po půlroční studijní cestě po USA v roce 2002 začal profesionální kariéru jako obchodní manažer pro Východní Evropu u českého výrobce průmyslových zařízení. Od března 2004 pracuje jako analytik akciových trhů a makroekonomiky ve společnosti Cyrrus. Od začátku roku 2005 je také členem investičního výboru Cyrrus.

"Realita je ale taková, že v současné době existuje nepřeberné množství investičních instrumentů, kde s prvotní investicí již od několika set korun může investor sám rozhodovat, kde a jak budou peníze investovány, aniž by je jen pasivně svěřoval do správy fondu nebo je nechal ležet na účtu v bance," říká Bártek. Mnoho investičních produktů je přitom v posledních letech vytvářeno právě tak, aby byly jednoduše pochopitelné (a použitelné) pro drobné klienty. Prostřednictvím takových investičních produktů lze již od malých částek získat angažovanost např. na rychle rostoucích trzích energií, ale také na trzích dluhopisů nebo akcií. Začít samostatně investovat je přitom stejné, jako začít používat bankovní služby - jedinou podmínkou je založit si klientský účet u některé makléřské společnosti. Na rozdíl od fondů a bank zde ale nejsou žádné vstupní či výstupní poplatky, ani poplatky za vedení účtu.

Ptejte se!
Petr Bártek mluví o "nepřeberném množství investičních instrumentů", zajímá vás, jaké produkty jsou na trhu k mání? Proč si Bártek myslí, že obava z rizikovosti investování na kapitálových trzích je u nás zveličená? Souhlasíte s doporučením, že pokud se investor zajímá o ekonomické trendy, nepotřebuje k výběru investičního instrumentu ani makléře?
Svůj dotaz můžete položit zde!
"Obava z rizikovosti investování na kapitálových trzích je u nás také poměrně zveličená," hodnotí Bártek. Pokud si rizika srovnáme např. s klasickým podnikatelským rizikem, nejsou určitě vyšší. "Rozdělením investice (tzv. diverzifikací) do více různě rizikových produktů si sami můžeme nastavit poměr očekávaný výnos/riziko. Hlavní jsou zde otázky, jaký výnos vyžaduji (zda několikanásobně vyšší než např. u stavebního spoření) a kolik maximálně jsem schopen ztratit (s růstem možného výnosu samozřejmě roste i riziko možné ztráty)," říká Bártek a dodává, že pak už k nastavení portfolia stačí běžná selská úvaha a běžně dostupné informace o investičních produktech.

S výběrem konkrétního investičního instrumentu na základě zvoleného výnosově rizikového profilu pak už investorovi samozřejmě může poradit jeho makléř (tenby tak měl učinit již z titulu zákonem vyžadované "odborné péče"), který určitě zná vhodné investiční produkty. I ten se ale rozhoduje na základě veřejně známých informací (využívat tzv. vnitřní informace je trestný čin), takže pokud se investor zajímá o ekonomické trendy, není žádnou chybou vybírat si sám.

Rozhovory na Peníze.CZ
Které osobnosti (nejen) finančního světa jste už vyzpovídali? Podívejte se na Rozhovory Penize.CZ

Máte-li tip na zajímavou osobnost, která by neměla v našem seriálu rozhovorů chybět, nebo téma, kterého by se měl rozhovor týkat, pište nám své náměty sem.

Petr Bártek, vedoucí výzkumu společnosti Cyrrus, čeká do 11. 11. 2005 na vaše dotazy. Využijete příležitosti se zeptat.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-87
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 11. 2005 11:18, Jirka

Pavle, pokud Vám nevadí, že Váš dotaz nebyl určen mně, rád bych k němu něco řekl.:)

Sám jsem se přesvědčil o tom, jak je prospěšné dělat věci pořádně, věnovat se jim poctivě do hloubky. A naopak nedobré zkoušet fušovat do všeho. Každý z nás má omezené množství času a energie, takže širší rozhled je na úkor hloubky znalostí a zkušeností a naopak. Proto se jen vzácně setkávám s lidmi, kteří jsou na první pohled inteligentní, široce vzdělaní a současně jsou kapacitou ve svém oboru. Většinou jsme něco mezi kutilem všeználkem a vědcem, který umí řízeně štěpit atom, ale nedovede si uvařit ani čaj a rozmrazení ledničky raději svěří odbornému servisu.

Jsou také lidé, kteří nevydrží dlouho v jednom zaměstnání. Počítám se mezi ně. Přitom jsem pověstný trpělivostí a přesností. Jak jsem se dozvěděl z jednoho pořadu o genetice na ČT2, je to dáno geny, takže s tím asi nic nenadělám. Jakmile mám pocit, že není na tom kterém oboru už co ke zkoumání, nebo mě ta práce nenaplňuje, hledám si jinou "zábavu". Mám ale ještě jiný důvod, proč jsem začal obchodovat s akciemi. Finanční nezávislost, kterou mi zaměstnání neposkytne. Bude se mi hodit nejen na to, abych se nemusel bát důchodu bez podpory státu, až nebudu schopen pracovat. Ale i nyní, abych se mohl svobodně věnovat činnostem, které mně zajímají, aniž bych se staral, zda mi za ně někdo zaplatí a případně kdy zaplatí. Nemám v úmyslu se flákat. Nuda je pro mne peklo.

Investování do akcií je po zvládnutí těžkých začátků už málo náročné na čas, takže je možné vydělávat svojí prací a současně nechat část svých úspor pracovat na burze. A právě díky finanční nezávislosti se pak může takový investor věnovat svému oboru nerušeně a do hloubky, a zdokonalovat se v tom, na co neměl pro samou práci čas. Na serveru traders.cz napsal kdosi do diskuse srovnání výsledků daytradera, aktivního investora a strejdy, který si jen nechal poradit od známého a dal své úspory do doporučených titulů. Nejlepší výsledky měl strejda, který se nesnažil maximalizovat zisk. Toho se dá totiž dosáhnout jedině silnou vůlí a disciplínou, kterou většina lidí nemá. Dlouhodobá investice do dobře vybraných titulů je pak lepší, než amatérské zásahy do portfolia. Takže proč by nemohl investovat švec? Určitě je také něčí strejda.:-)

Zobrazit celé vlákno

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 11. 2005 11:17

Dobrý den,zajímal by mne váš názor na vývoj měnového kurzu CZK vůči USD a EUR ve střednědobém a dlouhodobém horizontu.
Děkuji! S pozdravem! PN

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry VI.

1. 11. 2005 | Petr Syrový

Budování majetku aneb finanční plán pro fajnšmekry VI.

Víte, že můžete využít hypoteční úvěr na vydělávání peněz? Takzvaná investice s pákovým efektem, kdy čerpáte hypotéku a přitom i investujete, vám totiž umožní vydělat peníze "z ničeho".... celý článek

Jak měřit riziko investice do fondu

25. 10. 2005 | Roman Stuchlík

Jak měřit riziko investice do fondu

Jedním z největších rizik, které hrozí investorům do otevřených podílových fondů, je riziko kolísání kurzu fondu. Zjistit jak se kurz v minulosti "vlnil" nahoru a dolů, je pro investory... celý článek

Investujte pravidelně

14. 9. 2005 | Petr Vykoukal

Investujte pravidelně

Kup levně a draze prodej – tak nějak by mohl vypadat plán jak zbohatnout na burze. Jenže má dva háčky. Kdy koupit, abychom měli jistotu, že skutečně kupujeme levně, a kdy prodat, abychom... celý článek

Investoři nás mají rádi. Zatím.

8. 7. 2005 | Simona Ely Plischke

Investoři nás mají rádi. Zatím.

Česká republika je pro investory 7. nejatraktivnější zemí světa. V čem jsme dobří, a kde to naopak skřípe? Jak si stojíme v porovnání flexibility pracovněprávní legislativy, dostupnosti... celý článek

Kde se klubou superboháči? A jak investují?

10. 6. 2005 | Simona Ely Plischke

Kde se klubou superboháči? A jak investují?

Přes 8 miliónů lidí drží čistý investiční majetek o hodnotě minimálně 1 milión amerických dolarů. Skoro 12 000 z nich žije v České republice. Které země a regiony jsou největší líhní... celý článek

Partners Financial Services