Fondy: návrat ztracených investorů

Fondy: návrat ztracených investorů
Jako čarovným proutkem většina změnila náladu, nenechala se zmámit Mikuláši v supermarketech a do fondů přinesla tři čtvrtě miliardy. Přitom do akciových více než do zajištěných! Smíšené zase porazily peněžáky 3 : 1, jen dluhopisové jdou na farmu.

Fondy peněžního trhu získaly jen těsně nad 100 miliónů korun, přesto zvítězil IKS peněžní trh (profil, názory, koupit) nad Maxem 5 (100 proti 41 miliónům), ISČS Sporoinvest (profil, názory) nad ČS-ESPA ZF 10 (55 proti 25 miliónům). Zcela jinak ale týden dopadl v ČSOB, kde zajištěné fondy získaly 116 miliónů, zbuatímco tým MultiCash musel dokonce 34 milióny oželet. Zajištěné fondy tak dosáhly čistých prodejů přes 180 miliónů korun.

Dluhopisové na okraji zájmu

Opět i fondy peněžního trhu ztratily několik setin procenta a kromě IKS Peněžní trh jsou v roční výkonnosti pod dvěma procenty. Mnohem horší ránu však musely inkasovat dluhopisové fondy – opět tratily v průměru kolem 0,5 % a v roční výkonnosti propadly pod 6 %.
Není se tedy mnoho co divit, že v podstatě všechny zažívají odliv investorů. Na záporných celkem 50 miliónech se největším únikem podílejí zejména dva z největších po dvaceti miliónech: ČSOB Bond Mix (profil, názory) a ISČS Sporobond (profil, názory).
Doznívání vyšších sazeb je sice snad již u konce, na to, že šlo o spíš manifestační krok, je reakce trhu až překvapující, ale směr je jasný. Fed v úterý (podle očekávání) zvýšil úrokové sazby o 25 bodů, základní sazba je nyní na 4 % a americké akcie zaváhaly… Evropa sípá a nic nemění, naše dluhopisy budou ale stále citlivější na vývoj především německých bondů.

Koktejly jsou stále víc „in“

Po značném ochlazení zájmu se smíšené fondy opět ocitly na výsluní. Příliv 310 miliónů korun jistě stojí za pochvalu i za zamyšlení. V minulém týdnu je ovšem celkový výsledek tak hezký především zásluhou výjimečného příspěvku ČSOB Středoevropského (profil, názory), který sám přivedl přes 130 miliónů. Nabízí se úvaha o zdroji tak velkého přílivu, ale aby se Jan Barta zase neusmíval nad spekulací o institucionálních investorech…
I ostatní se však snažily a dalších 100 miliónů společně zajistily profilové mixy, které si zřejmě již získaly stabilní místo v běžné nabídce bankovních pobočkových sítí. Nové zahraniční podílové fondy SGAM začne konečně nabízet i KB (zatím 4 akciové a 3 dluhopisové).

Akcie se zase vzchopily

Po nedávném zděšení došlo k uklidnění – to je pochopitelné. Že se však vyhoupnou čisté prodeje ke 200 miliónům korun, to čekal jistě málokdo. K útoku zatroubil ISČS Sporotrend (profil, názory) s více než 100 milióny, ostatní se zatím jen rozjíždějí. ČSOB Akciový Mix (profil, názory) sice dosáhl také pěkných 55 miliónů, i ING Invest Global High Dividend se přiblížil 20 miliónům. Hvězda ING akciový (profil, názory, koupit) se sice zatím jen plouží kolem 5 miliónů, ale to proto, že musí nejdřív "odpracovat" téměř 70miliónové odkupy.
Tak či onak po pondělní i úterní skoro 3% rally se ve středu na burze rozhořely prudké boje o kótu 1 400 bodů (PX 50 ji dobyl 15. září a ztratil při ofenzívě medvědů 13. října). Totéž samozřejmě probíhalo nad 3 500 body PX-D. Po nerozhodné středě se až ve čtvrtek odpoledne podařilo medvědy zahnat na útěk...
Goldman Sachs zvedl cílovou cenu ČEZ (profil, názory) o rovnou stovku na 825 korun. Také ING zvyšuje cílovku... titul tak čeká od současných 650 korun ještě růžová víc než 150korunová budoucnost. I Patria potvrzuje svou cílovou cenu s doporučením "koupit", zato snížila Komerční banku. Zentiva by zas klidně vyráběla antivirotikum Tamiflu, akcie Erste (profil, názory) podpořilo zvýšené doporučení od Morgan Stanley s cílovou cenou 52,5 eur, tedy dost přes 1 500 korun. Taky dobré dvě stovky.
Burza se tedy opětovně dotáhla na 15. září, potažmo 13. říjen: letošní výkon se zase blíží 37 % a meziroční se opět vyhoupl nad 50 %.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-84
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 11. 2005 19:47, HammerLang

Čte někdo kromě autora tyto naprosto zřejmé a povrchní keci?

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 11. 2005 16:33, Bohumil Z., Praha

Strávil jsem u internetu v oblasti článků, reagujících aktuálně na vývoj pražské burzy, investičních fondů a dalších příbuzných oblastech realitivně velmi mnoho času. Vynikající server je Patria.cz a za druhý nejlepší v současné době v ČR považuji server Peníze.cz, resp. články pana Fejtka. Takže pane Hammere, je nás více, kteří čtou tyto články. Jen nechápu, proč to hanlivé označení ve Vašem komentáři ...četl jsem i spoustu Vašich názorů a domnívámse, že jste inteligentní člověk s velmi slušnými znalostmi v oblasti investování.

Pane Fejtku, nenechte se, prosím, obdobnými urážkami odradit, a díky za Vaše postřehy... i pro mne jsou Vaše názory cenné a užitečné při mém investování.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: svátek zajištěných fondů

31. 10. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: svátek zajištěných fondů

Aby zajištěné fondy od jediné banky shrábly čtvrt miliardy a ještě k tomu v týdnu o den kratším – to tu ještě nebylo. Na další polovinu se musely snažit všechny ostatní konzervativní.... celý článek

Fondy: přišly dietní časy

24. 10. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: přišly dietní časy

Jak se dalo čekat, investoři po akciovém zemětřesení silně znervóznili, a jen málo přes půl miliardy korun tak mířilo převážně do klidných a zajištěných přístavů.

Fondy: nejistý týden, tratili všichni

17. 10. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: nejistý týden, tratili všichni

Do fondů směřovalo tentokrát jen něco přes 700 miliónů korun, z toho více než polovina směřovala do fondů peněžního trhu a zajištěných. Zděšení ostatních však nekončí.

Fondy: miliarda, ale zkouška odvážných

10. 10. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: miliarda, ale zkouška odvážných

Pěkně rovnoměrně rozložili minulý týden investoři své peníze. Přes 300 miliónů přibylo ve smíšených a od 160 do 180 miliónů v ostatních kategoriích. Jen ti dynamičtí ještě netušili,... celý článek

Fondy: kratší sváteční, ale bojovný týden

3. 10. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: kratší sváteční, ale bojovný týden

Jen čtyři pracovní dny, a to si ještě spousta lidí na dva z nich brala dovolenou. Týden tedy zcela abnormální, navíc ještě v ČSOB nestihli statistiku. Jistých je tak jen 400 miliónů,... celý článek

Partners Financial Services