Fondy: svátek zajištěných fondů

Petr Fejtek | 31. 10. 2005 | 2 komentáře
Fondy: svátek zajištěných fondů
Aby zajištěné fondy od jediné banky shrábly čtvrt miliardy a ještě k tomu v týdnu o den kratším – to tu ještě nebylo. Na další polovinu se musely snažit všechny ostatní konzervativní. Mezi investory je zkrátka nálada přímo dušičková a slavili by snad jen svatou Tutovku.

Říjen je ostatně takový divný měsíc: podivné svátky a ještě divnější výročí (a to nemluvě o velké říjnové v listopadu). 24. října 1929 začala Černým pátkem na newyorské burze Velká hospodářská deprese, ostatně i "novodobý" akciový Černý pondělek 1987 se odehrál v říjnu… Tehdy ovšem zánovnímu pánu prstenů Alanu Greenspanovi stačilo jen prohlásil, že FED do ekonomiky pustí dostatečnou likviditu – a bylo po krizi.
Nu a co samotný 28. říjen: víte, že to jsou narozeniny Williama Henryho Gatese? Letos dokonce již 50. Ve čtyřicítce byl už nejbohatší na světě. A první Windows měly letopočet jen 95 (vzpomene ještě někdo na DOS)? Dnes je používá skoro miliarda lidí…
Ale, abychom neusnuli v růžových brýlích mámení: Není také jen náhodou, že v říjnu zkrachovalo Refco? I když šlo jen o podvůdek šéfa, byl to přece jen největší obchodník s deriváty – netiká právě v derivátech nová rozbuška?

Jen pomalá stabilizace

Statistiky nejsou vinou kratšího týdne srovnatelné, podívejme se tedy na situaci "z nadhledu". Pole jasně ovládly zajištěné fondy, doufejme, že jen dočasně… Samotný ČSOB Světového růstu+ 6 získal přes 160 miliónů korun, bratrské duo ČSOB Reverzní click 4 a ČSOB Světový strom USD 1 se podělilo o dalších 100 miliónů. Jestliže k tomu přidáme přes 60 miliónů do zajištěných ČS-ESPA a určitě kolem 50 miliónů Maxe 5, máme vlastně obrázek celého týdne. Ovšem statistiku tentokrát nestihli v IKS KB, takže zkreslení je tuplované.

Do výkonu fondů peněžního trhu ani dluhopisových fondů se ještě nepromítl čtvrteční "schůdek" sazeb, ale dluhopisům jistě dále přitíží. Nyní dluhopisové fondy ztratily čtvrt až půl procenta, jeden dokonce víc než celé procento. Zatím se drží favorit Conseq Invest Dluhopisový (profil, názory) nad 11 %, ještě ING Český fond obligací (profil, názory, koupit) nad 8 %, ale ostatní se již sklonily pod osmičkou. A tak zatímco ISČS Sporobond (profil, názory) získal 25 miliónů, ČSOB Bond mix (profil, názory) 23 milióny ztratil.

Předvídatelný úkaz vidíme u akciových fondů – ti, kdo čekali oběd zadarmo, zaplatili školné a odcházejí. Jen ING Český akciový (profil, názory, koupit) se drží nad hladinou kladných čistých prodejů – sice jen zanedbatelnými 5 milióny, ale při odkupech za 68 miliónů je i to úspěch. ISČS Sporotrend (profil, názory) 13 miliónů ztratil. Takže přes 110 miliónů smíšených vlastně jen tvrdí muziku.

K čemu sazby?

Asi každý ví, že základními reposazbami reguluje centrální banka cenu peněz. Základní funkcí je reagovat na inflaci, nikoli zanedbatelným sideefektem je ovšem vliv na hospodářský růst. Sice s určitým zpožděním, ale vyšší sazby = dražší peníze = přibrždění růstu. Zde také vidíme, proč se zvýšení našich sazeb nelíbí panu ministru financí – volby se blíží.
Hlasování v bankovní radě bylo zřejmě těsné a možná větší vliv na jestřáby měla nálada v ECB, která se prý také chystá. Tak či onak, našich čtvrt bodu je vlastně zanedbatelné… Od konce září ale skutečně již pouhé spekulace, že by mohly úrokové sazby v Evropě růst, způsobují pokles cen evropských dluhopisů.

Obvykle platí jednoduše: růst úrokových sazeb = růst výnosů dluhopisů = pokles jejich cen. Právě ten pokles cen je pro ty, kdo je mají již nakoupené – tedy i fondy – bolestný.
Hned ve čtvrtek se celá naše výnosová křivka se posunula o 10 bodů vzhůru, týdenní PRIBOR na 1,82 a roční na 2,33 %. Z minulé aukce pětiletých bondů 2,55/2010 známe průměrný výnos 3,028 %. Výnos dvouletého dluhopisu před týdnem zůstal na 2,43 % a desetiletého vzrostl přibližně o 6 bps na 3,49 %. Dluhopisové fondy se tedy dále vezou po skluzavce. Např. Patria z kombinace dobré kondice české ekonomiky a obav z přenosu dočasně vyšší inflace vinou cen energií do inflačního výhledu očekává, že v příštím roce by se měla základní sazba zvýšil o dalších 50 bps.
Koruna si díky růstu výnosů desetník připsala a málokdo pochybuje o tom, že bude dlouhodobě posilovat.

Co s akciemi

V pondělí se Evropa oklepala, v noci na úterý pak zapřáhla a vyrazila vzhůru po největším denním nárůstu za posledních mnoho měsíců v Americe. Potěšily nejen lepší než očekávané reporty, ale i oznámení nového šéfa Federálního rezervního úřadu Bena Bernankeho prezidentem George W. Bushem. Asi třetina společností z indexu S&P500 zveřejňuje své výsledky. Téměř dvě třetiny z těch, které je zveřejnily k 21. říjnu, předčily očekávání analytiků.
V pátek navíc mile překvapil kvartální růst americké ekonomiky o 3,8 %. Vidíme tedy, jak se Evropa plouží a není divu, že v srpnu Eurozónu postihl dokonce čistý odliv portfoliových investic ve výši 16 mld. eur (ještě v červenci to byl 75miliardový příliv).

Náš akciový trh se již zřejmě srovnává s říjnovou korekcí a ve čtvrtek opět zavětřil. Zvýšení sazeb popotáhlo banky a pak zatelefonoval své hospodářské výsledky Český Telecom (profil, názory). Ty za prvních devět měsíců roku překonaly očekávání trhu: čistý zisk vzrostl o 6,5 % na 4,8 miliardy korun, trh prý čekal jen 4,26 mld. Kč. Také výnosy a provozní zisk překonaly odhady. Nu a dnes reportuje ČEZ (profil, názory), kdy se také očekávají lepší výsledky.
Takže v indexu jsme zatím opět zpátky na 31. srpnu (kdy se poprvé dostal nad 1350 bodů): výkon letos „jen“ něco málo přes 31 %, za posledních 12 měsíců pod 48 % – je to dost, anebo málo?

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: přišly dietní časy

24. 10. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: přišly dietní časy

Jak se dalo čekat, investoři po akciovém zemětřesení silně znervóznili, a jen málo přes půl miliardy korun tak mířilo převážně do klidných a zajištěných přístavů.

Fondy: nejistý týden, tratili všichni

17. 10. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: nejistý týden, tratili všichni

Do fondů směřovalo tentokrát jen něco přes 700 miliónů korun, z toho více než polovina směřovala do fondů peněžního trhu a zajištěných. Zděšení ostatních však nekončí.

Fondy: miliarda, ale zkouška odvážných

10. 10. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: miliarda, ale zkouška odvážných

Pěkně rovnoměrně rozložili minulý týden investoři své peníze. Přes 300 miliónů přibylo ve smíšených a od 160 do 180 miliónů v ostatních kategoriích. Jen ti dynamičtí ještě netušili,... celý článek

Fondy: kratší sváteční, ale bojovný týden

3. 10. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: kratší sváteční, ale bojovný týden

Jen čtyři pracovní dny, a to si ještě spousta lidí na dva z nich brala dovolenou. Týden tedy zcela abnormální, navíc ještě v ČSOB nestihli statistiku. Jistých je tak jen 400 miliónů,... celý článek

Fondy: napoví něco vítězství míšenců?

26. 9. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: napoví něco vítězství míšenců?

V dalším týdnu babího léta nabraly fondy na otáčkách… a do miliardy tentokrát chybí jen necelých 100 miliónů korun. Nejvíc tentokrát získaly smíšené fondy, které si připsaly čtvrt miliardy... celý článek

Partners Financial Services