Akcie: sazby rostou a porostou

Akcie: sazby rostou a porostou
Evropské burzy zažily největší propad od červencových teroristických útoků v Londýně. Příčinou jsou celosvětově rostoucí úrokové sazby, které mohou zpomalit růst jednotlivých ekonomik a snížit zisk firem. Po oznámení 1,9% meziměsíčního růstu indexu produkčních cen v USA je navíc nyní téměř jisté, že Fed přistoupí k dalšímu zvyšování sazeb.

Spojené státy

Pozitivní zprávou pro akciové trhy bylo dosažení dohody mezi managementem General Motors (profil, názory) a odbory. Cena akcií firmy tak vyskočila o 7,5 %, protože se podařilo dočasně snížit výdaje na dlouhodobé závazky na zdravotní péči zaměstnanců o 18 mld. dolarů. Akcie společnosti vyrábějící hračky, Mattel (profil, názory), klesly o 4,5 % , protože firma vykázala za třetí čtvrtletí zisk ve výši 55 centů na akcie oproti očekávaným 61 centům.

V úterý příliš radosti na Wall Streetu nebylo, protože index produkčních cen meziměsíčně vyrostl o 1,9 %, a to vlivem vysokých cen energií. Je tedy skoro jisté, že na zasedání Výboru pro operace na volném trhu, které je plánovanéno na 1. listopadu, dojde ke zvýšení úrokových sazeb o 0,25 % na 4 %. Hodnota indexu S&P 500 (profil, názory) poklesla o 1 % a od začátku měsíce jeho hodnota přišla o 4,1 %. Na pokles trhů mělo vliv také oslabení ceny ropného gigantu Exxon Mobil (profil, názory) o 4,5 % na cenu 56,30 dolarů za akcii. Stalo se tak po oznámení prodeje blokového obchodu s jeho akciemi na NYSE za cenu 57 dolarů.

Ve středu přišel obrat vyvolaný poklesem ceny ropy, povzbudivými komentáři z americké centrální banky a série pozitivních podnikových výsledků. Hodnota klíčových burzovních indexů v průměru vyrostla o 1,5 %. Cena akcií Yahoo (profil, názory) stoupla o 6,6 %  - společnost zvedla odhad příjmů pro letošní rok. Rovněž optimismu dodal zveřejněný počet nově započatých staveb domů, který překonal odhady.

Během čtvrteční seance trhy téměř o všechny středeční zisky přišly, a to kvůli špatným výsledkům některých společností. Farnaceutická firma Pfizer (profil, názory) snížila odhad zisku na akcii mezi 1,02 dolary až 1,04 dolary pro letošní rok . Původně se odhadovalo 2,14 dolarů za akcii, navíc firma snížila projekce zisku pro roky 2006 a 2007. Největší biotechnologická společnost Amgen (profil, názory) zveřejnila výši tržeb za čtvrtletí ve výši 3,15 mld. dolarů, což bylo pod odhady analytiků. Její akcie tak poklesly o 5,5 %. Tržby společnosti McDonald´s (profil, názory) rostly v USA nejpomalejším tempem za posledních 2,5 roku, akcie klesly o 4 %.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy hodnoty futures vzrostly. Investoři předpokládali korekci po předchozím poklesu.

Evropa

Při pondělní seanci zájem kupujících o ropné společnosti dopomohl vzestupu burz. Příznivou zprávou byl i nárůst zisku za třetí čtvrtletí největšího evropského výrobce spotřební elektroniky, společnosti Philips (profil, názory). Tržby společnosti vyrostly o 5 % především zásluhou překvapivého vzestupu poptávky po polovodičích a po domácích spotřebičích.

Do úterního dění na evropských burzách se negativně promluvilo zvýšení produkčních cen v zámoří. Poklesu evropských burz nezabránily ani nečekaně dobré výsledky druhé největší evropské farmaceutické společnosti, švýcarské Novartis (profil, názory), jejíž zisk se ve třetím kvartále zvedl o 13 %.

Uprostřed týdne zažily evropské burzy největší propad od červencových teroristických útoků v Londýně. Příčinou jsou celosvětově rostoucí úrokové sazby, které mohou zpomalit růst jednotlivých ekonomik a snížit zisk firem. Ani nyní trhu nepomohly výborné výsledky další švýcarské farmaceutické společnosti, Roche, které tržby za čtvrtletí stouply o 20 %.

Čtvrteční obchodování přineslo obrat a ceny akcií rostly. Přidal SAP (profil, názory), protože Schneider Electric zvýšil odhad jeho zisku. Tržby potravinářského kolosu Nestlé také překonaly odhady analytiků. Prodeje Nestlé vyrostly za čtvrtletí o 9,1 % díky zvýšení cen výrobků a většímu prodeji rozpusnté kávy či čokoládových tyčinek.

V pátek dopoledne se evropské se pohybovaly v záporném teritoriu, dolehl na ně čtvrteční pokles v zámoří.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy >najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-53
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 10. 2005 13:15, Jirka

Tak už víš, na co je P/E? :-)
Mimochodem, P/E nebo E/P je hodnota spočítaná z minulých výsledků, takže když koupíš akcie za dnešní kurz, dozvíš se až za rok podle ročního E/P, jak to je rentabilní. A pak už je asi lepší poměřovat prodejní kurz / nákupní kurz, než E/P. Kurz je totiž dán tím, co si myslí investoři a ne tím, co říká účetnictví. Kdyby to tak bylo, bylo by P/B libovolné akcie = 1. Ve skutečnosti je u převážné většiny titulů >1. Jestli je něco předražené nebo podceněné z pohledu investorů poznám lépe podle technických indikátorů. Fundament mě zajímá proto, abych zjistil, jestli je firma zdravá, má pevné základy a jaká jsou rizika investice do jejích akcií. Jak se vyvíjí její tržby, náklady, zadluženost apod. mi připadá zajímavější, než P/E. P/E = 30 znamená u jednoho titulu bublinu před krachem a jiný při něm vesele roste o 200% ročně.

Zobrazit celé vlákno

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 10. 2005 10:10, Sam

Dobre napsan i s douskou vtipu... Ale jak rikal Polivka (Bohus Stejskal) ... Nech ho hnupa
Uz se celkem tesim na to, co se bude psat az prijde trocha studene sprchy. CEZ za 630 no tak lidi, chcete cibulku tulipanu ??

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Evropa začala vybírat zisky

10. 10. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: Evropa začala vybírat zisky

Předpokládá se, že FED bude dál zvyšovat sazby. Cena ropy klesla až k 60 USD za barel. Hlavní americké indexy spadly na 15měsíční minimum. Evropští investoři již uzamykají letošní zisky.... celý článek

Akcie: Rita byla slabší, cenu ropy přesto zvýšila

3. 10. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: Rita byla slabší, cenu ropy přesto zvýšila

Investory v USA i Evropě potěšila zpráva, že hurikán Rita napáchal menší škody, než se původně předpokládalo. Index spotřebitelské důvěry v USA se tak dostal nejníže od října 2003.... celý článek

Akcie: zafoukala Rita, zdražila ropa, HDP klesne

27. 9. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: zafoukala Rita, zdražila ropa, HDP klesne

S třídenním zpožděním pro vás máme pravidelný komentář. Dozvíte se např. že hurikán Rita ještě více zvedl ceny ropy. FED nevzal v úvahu škody způsobené Katrinou a navzdory očekávání... celý článek

Akcie: stále pod taktovkou Katriny a ropy

19. 9. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: stále pod taktovkou Katriny a ropy

Minulý týden se na amerických burzách projevily rostoucí obavy investorů, ti přemítají zda ekonomika USA nyní zpomaluje a inflace roste a vyčkávají na zveřejnění dalších makroekonomických... celý článek

Akcie: ropa opustila maxima

12. 9. 2005 | Jiří Pospíšil | 1 komentář

Akcie: ropa opustila maxima

Minulému týdnu dominovaly klesající ceny ropy a dalších energií. Wall Street dosáhl největšího vzestupu za více než čtyři měsíce a hodnota indexu S&P500 vyrostla o 1,3 %, což znamená... celý článek

Partners Financial Services