Ptejte se Ivo Ščuky!

Ptejte se Ivo Ščuky!
Nemáte na koupi auta v hotovosti? Možností je takzvaný operativní leasing. Po ukončení splátek auto vrátíte a můžete si pořídit nové. Navíc se o něj nemusíte vůbec starat, to za vás zařídí leasingová společnost. Chcete se dozvědět víc? Ivo Ščuka, regionální ředitel společnosti Hertz Lease, je připraven odpovídat na vaše dotazy.

Co je to vůbec operativní leasing a jak se liší od toho známějšího finančního? Předmět, například auto, pořizujete na leasing tehdy, když nemáte dostatek peněz na jeho koupi ihned. Pro finanční leasing se rozhodujete v případě, že po jeho splacení se chcete stát jeho majitelem, to znamená, že vám auto zůstane. Máte nového domácího mazlíčka.

Není leasing jako leasing

Chcete-li naopak používat auto jen po určitou dobu, a poté jej vyměnit za nové, budete zřejmě uvažovat o operativním leasingu. Může to být vhodná volba zejména pro podnikatele, kteří často obnovují vozový park a nechtějí se starat o jakékoliv opravy, pojištění, dálniční známky a další. Vše za vás zařídí jiní. Pochopitelně se tyto náklady promítnou do měsíční splátky. Nezapomeňte také, že se nestáváte majitelem auta, tím bude leasingová společnost.
Ščuka prosazuje, aby zároveň s operativním leasingem byly poskytovány i komplexní služby. Co všechno by měly zahrnovat, najdete v boxu.

  • Správa vozového parku klienta.
  • Nákup vozu, který si vyberete; Financování.
  • Pojištění a opravy vozu v důsledku havárií.
  • Registrace vozidel.
  • SPZ, OTP.
  • Dálniční známka.
  • Zabezpečení vozidla apod.
  • Pravidelná údržba, opravy provozního opotřebení, zimní a letní pneumatiky dle spotřeby.
  • Vedení administrativy pohonných hmot, analýza spotřeby.
  • 24 hodinová silniční asistenční služba.
  • Sledování kvality.
  • Archivace.
  • Silniční daň.
  • Poskytnutí náhradního vozidla.
  • Pravidelný reporting aktuálního stavu vozového parku.
  • Další služby dle požadavků klienta.

Jaký je vývoj operativního leasingu za posledních 5 let? Zatímco finanční leasing vykazuje víceméně stagnaci, trend operativního leasingu je rostoucí. V roce 2000 byl objem operativního leasingu necelé 3 miliardy Kč, v roce 2004 už překročil 7,7 miliardy Kč. I přesto zatím dosahuje jen necelých 9 % objemu finančního leasingu. (Více najdete v tabulce.)

Kdo odpoví na vaše otázky?

Ing. Ivo Ščuka
regionální ředitel Hertz Lease

Ivo Ščuka pochází z Postřelmova, mezi Zábřehem a Šumperkem na severní Moravě. Vystudoval technickou kybernetiku VUT v Brně. Operativnímu leasingu se věnoval už v předchozí firmě Business Lease. Nyní zastává pozici regionálního ředitele společnosti Hertz Lease zabývající se operativním leasingem. Zajímá se o počítače, akvaristiku a golf. Je ženatý a má dvě dcery.

Co zahrnuje měsíční splátka?

Hlavní a většinou i nejdražší služba je spojená s odpisem vozidla. "Vozidlo může leasingová společnost například po 48 měsících provozu prodat na trhu s ojetými vozidly za cca 34% hodnoty vozidla nového. Tato hodnota je velice rozdílná pro různá vozidla a komplexní databáze těchto informací tvoří základ informačního systému každé lepší leasingové společnosti," vysvětluje Ščuka a dodává: "Rozdíl mezi hodnotou vozidla nového (100%) a ojetého jsou tedy odpisy."

Položit otázky regionálnímu řediteli Hertz Lease Ivo Ščukovi můžete zde.

Další významnou položkou jsou náklady na údržbu vozidla, jako je například servisní zabezpečení vozidla i s obměnou pneumatik v průběhu jeho využívání. Odpisy a provozní náklady společně s některými povinnými platbami, jako je silniční daň, havarijní a povinné ručení, tvoří páteř většiny kalkulací. To znamená, že tvoří měsíční splátku, přitom odpisy zůstávají stěžejní položkou.

Otázkou zůstává, v jaké míře se chcete podílet na nákladech, jakou míru rizika má nést leasingová společnost. Buď můžete získat část peněz zpět nebo dodatečnou fakturu, pokud provedete zúčtování skutečných nákladů. Nebo dáváte přednost transparentnosti a fixaci nákladů bez zpětného vyúčtování.

"Nedomnívám se, že operativní leasing je spásným řešením pro všechny. Je nutné specifikovat veškeré náklady a ušlé příjmy. Jak vypadá řešení vyhovující právě vašemu podniku? Přímý nákup? Finanční leasing? Operativní leasing?" pokládá si otázku Ščuka. Na leasing, ať už operativní nebo finanční si pochopitelně nemusíte pořizovat jen auto, ale i spoustu jiných spotřebních věcí.

Objemy leasingových operací v letech 2000 až 2004 v miliónech Kč
Leasing 2000 2001 2002 2003 2004
Finanční 81 520 91 663 92 847 94 685 88 831
Operativní 2 974 4 327 4 126 4 605 7 725
Zdroj dat: Asociace leasingových společností ČR

Své otázky posílejte do pátku 21. září. Na odpovědi se můžete těšit ve středu 26. října.

Rozhovory na Peníze.CZ
Které osobnosti (nejen) finančního světa jste už vyzpovídali? Podívejte se na Rozhovory Penize.CZ

Máte-li tip na zajímavou osobnost, která by neměla v našem seriálu rozhovorů chybět, nebo téma, kterého by se měl rozhovor týkat, pište nám své náměty sem.

Pořídili jste si někdy auto na operativní leasing? Nebo o něm uvažujete? Myslíte si, že finanční leasing je výhodnější? Ptejte se

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-168
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Leasing po evropsku: více znamená méně

25. 3. 2004 | Jiří Hrstka

Leasing po evropsku: více znamená méně

V souvislosti se vstupem do EU plánuje vláda přesunout finanční službu leasingu ze snížené do základní sazby DPH. Co to vlastně je ona finanční služba? Jak ovlivní tento růst DPH cenu... celý článek

Na leasing limit (ne)platí

10. 2. 2004 | Jiří Hrstka

Na leasing limit (ne)platí

Od Nového roku platí limit na daňově uznatelné náklady při nákupu osobního vozidla ve výši 900 tisíc Kč. Nepodnikáte, a proto si myslíte, že se vás to netýká? Omyl, tento předpoklad... celý článek

Auto na splátky: leasing nebo spotřebák II.

13. 1. 2004 | Jiří Hrstka

Auto na splátky: leasing nebo spotřebák II.

Před několika dny jsme si ukázali, že spotřebitelský úvěr může být při financování automobilu rovnocenným soupeřem leasingu. Dnes se podrobně zaměříme na to, jaká jsou jednotlivá pro... celý článek

Auto na splátky: leasing nebo spotřebák?

9. 1. 2004 | Jiří Hrstka | 1 komentář

Auto na splátky: leasing nebo spotřebák?

Spojení "automobil na splátky" většině lidí evokuje leasing. Tomu však představují vážnou konkurenci spotřebitelské úvěry s nízkými úrokovými sazbami. Která varianta je levnější?

Komentář Petra Fejtka k hodnocení webů leasingových společností

19. 12. 2003 | Simona Ely Plischke

Partners Financial Services