Akcie: Evropa začala vybírat zisky

Akcie: Evropa začala vybírat zisky
Předpokládá se, že FED bude dál zvyšovat sazby. Cena ropy klesla až k 60 USD za barel. Hlavní americké indexy spadly na 15měsíční minimum. Evropští investoři již uzamykají letošní zisky. Co se v uplynulém týdnu událo dalšího?

Spojené státy

V pondělí vedla k mírnému poklesu burz zpráva, že index, který monitoruje ceny surovin a ukazuje, kolik za ně společnosti platí, zaznamenal nejvyšší skok za posledních 15 let. Z toho investoři usuzují, že americká centrální banka bude nadále pokračovat ve zvyšování sazeb, aby přibrzdila inflační tlaky. Tento předpokládaný růst úrokových sazeb negativně ovlivnil ceny akcií bank a pojišťoven, protože se zvýší náklady těchto společnosti. Akcie firmy Sun Microsystems (profil, názory) vyskočily o více než 6 %, protože společnost oznámila konání tiskové konferencek, na které by se měla diskutovat spolupráce na projektu se společností Google (profil, názory).

Následující den ztratil Wall Street téměř 1 %. Pod prodejní tlak se dostaly akcie ropných společností, cena ropy totiž klesla k 63 dolarům za barel. Pokles klíčových akciových indexů byl největší od 16. srpna. Hodnota akcií Exxon Mobil (profil, názory) poklesla o 3,1 % a akcie druhé největší americké ropné společnosti, Chevron (profil, názory), přišly o 2,6 %. Akcie Procter & Gamble (profil, názory) oslabily o 2 % , očekává se totiž, že společnost kvůli vyšším nákladům na suroviny a energie nepřekročí očekávaný zisk. Velký propad postihl také druhého největšího amerického výrobce tiskáren, firmu Lexmark (profil, názory). Společnost předpokládá, že ve třetím a čtvrtém čtvrtletí nenaplní odhady analytiků, její akcie propadly o 29 %.

Ve středu nabraly burzy ještě větší ztráty. Indexy zaznamenaly nejhlubší pokles za posledních 15 měsíců - index Dow Jones Industrial Average (profil, názory) ztratil 1,2 %, S&P500 (profil, názory) přišel o 1,3 % a Nasdaq Composite (profil, názory) poklesl o 1,7 %. Důvodem jsou obavy o dalším vývoji tempa ekonomického růstu a slabší výsledky některých firem. Tvůrce softwaru pro testování počítačových programů, společnost Mercury Interactive (profil, názory), oznámil, že zisk za třetí čtvrtletí bude nižší než červencové očekávání. Cena akcie propadla o 14 %.

Během čtvrteční seance nenašly burzy podporu ani v klesající ceně ropy, která se dostala až k hodnotě 60,70 dolarů za barel a klíčové burzovní indexy přišly o v průměru o 0,5 %. Investoři se obávají, že americká centrální banky bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, aby udržela inflaci pod kontrolou, na úkor zpomalení ekonomického růstu. Pozitivní zprávou bylo, že General Electric (profil, názory) zvýšil odhad zisku pro celý letošní rok a také očekává, že ve třetím čtvrtletí se zisk bude pohybovat v horním pásmu předpokládaného zisku.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy jejich hodnoty nevykazovaly větší změny. Investoři předpokládali, že dojde ke stabilizaci trhu a nechtěli se do větších akcií před víkendem pouštět.

Evropa

První den v týdnu zahájily evropské burzy vzestupem. Společnost Boots oznámila fůzi s Alliance Unichem a a firma NTL schválila koupi Telewest Global. Investoři předpokládají, že další převzetí a fůze budou v Evropě stoupat, což je jedním z hlavních motorů pro akciové trhy. Deutsche Bank zvýšila odhady cílové ceny pro farmaceutické společnosti GlaxoSmithKline (profil, názory) a Roche Holding.

V úterý se dařilo především automobilkám a jejich dodavatelů, jak klesala cena ropy. Stoupaly akcie společností Renault a Michelin a naopak na sestupu byly akcie ropných společností, jako BP (profil, názory) a Eni (profil, názory). Akcie největší švýcarské pojišťovny Zurich Financial Services vzrostly, ztráty spojené s hurikánem Katrina a uplatněné nároky na jejich krytí byly totiž nižší, než se původně předpokládalo.

Uprostřed týdne ustoupily evropské burzy ze svého tříletého maxima. Ropné a důlní společnosti, které jsou letos jedny z nejvíce rostoucích, vedly burzy k poklesu. K tomu se připojil i klesající kurs dolaru vůči euru.

Čtvrtek byl ve znamení poklesu, evropské burzy navázaly na negativní vývoj na asijských burzách. Evropské indexy vykázaly nejstrmější dvoudenní pokles za posledních šest měsíců v obavách ze zpomalení amerického ekonomického růstu. Investoři tak nyní přistupují k tak zvanému uzamykání letošních zisků. To proto, že letos zaznamenaly evropské burzy větší než očekávaný vzestup a do konce aktivního obchodování zbývají dva měsíce.

V pátek dopoledne se evropské burzy dále ztrácely - v obavách, že bude nadále pokračovat vybírání zisků.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy >najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Rita byla slabší, cenu ropy přesto zvýšila

3. 10. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: Rita byla slabší, cenu ropy přesto zvýšila

Investory v USA i Evropě potěšila zpráva, že hurikán Rita napáchal menší škody, než se původně předpokládalo. Index spotřebitelské důvěry v USA se tak dostal nejníže od října 2003.... celý článek

Akcie: zafoukala Rita, zdražila ropa, HDP klesne

27. 9. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: zafoukala Rita, zdražila ropa, HDP klesne

S třídenním zpožděním pro vás máme pravidelný komentář. Dozvíte se např. že hurikán Rita ještě více zvedl ceny ropy. FED nevzal v úvahu škody způsobené Katrinou a navzdory očekávání... celý článek

Akcie: stále pod taktovkou Katriny a ropy

19. 9. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: stále pod taktovkou Katriny a ropy

Minulý týden se na amerických burzách projevily rostoucí obavy investorů, ti přemítají zda ekonomika USA nyní zpomaluje a inflace roste a vyčkávají na zveřejnění dalších makroekonomických... celý článek

Akcie: ropa opustila maxima

12. 9. 2005 | Jiří Pospíšil | 1 komentář

Akcie: ropa opustila maxima

Minulému týdnu dominovaly klesající ceny ropy a dalších energií. Wall Street dosáhl největšího vzestupu za více než čtyři měsíce a hodnota indexu S&P500 vyrostla o 1,3 %, což znamená... celý článek

Akcie: na burzy zafoukala Katrina

5. 9. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: na burzy zafoukala Katrina

Hurikán přerušil provoz většiny ropných zařízení v Mexickém zálivu, cena ropy proto překonala 70 dolarů za barel. Tahounem týdne byly energetické a stavební firmy, ztrácely naopak pojišťovny.... celý článek

Partners Financial Services