Akcie: zafoukala Rita, zdražila ropa, HDP klesne

Akcie: zafoukala Rita, zdražila ropa, HDP klesne
S třídenním zpožděním pro vás máme pravidelný komentář. Dozvíte se např. že hurikán Rita ještě více zvedl ceny ropy. FED nevzal v úvahu škody způsobené Katrinou a navzdory očekávání zvýšil sazby. Snížily se odhady růstu HDP USA. Německé výsledky voleb bez jasného vítěze oslabily index DAX i euro. Klesají burzy EU i USA.

Omlouváme se za pozdní vydání akciového komentáře, jde o výjimečnou událost. Příští týden si jeho aktuální vydání budete samozřejmě moci přečíst v pravidelném termínu, tedy v pondělí. Děkujeme za pochopení. Vaše redakce Peníze.CZ.

Spojené státy

Začátek minulého týdne přinesl obavy z nového hurikánu Rita mířícího do Mexického zálivu, ceny ropy tak opět vzrostly a hodnoty klíčových burzovních indexů poklesly o více než 0,5 %. Klesaly právě hlavně akcie společností citlivých na stoupající cenu ropy, např. přepravní společnost UPS, jejíž akcie ztratily skoro 3 %, nebo automobilový koncern GM (profil, názory) – jeho akcie klesly o necelé 4 %. Na trhu dále postupně sílil názor, že americká centrální banka na úterním zasedání přikročí k dalšímu zvýšení úrokových sazeb a při svém rozhodování nebude ve větší míře brát v úvahu škody způsobené hurikánem Katrina.

V úterý centrální banka zvýšila úrokové sazby o 0,25 %, základní sazba tak nyní činí 3,75 %. To vedlo k poklesu burz, index Dow Jones Industrial Average (profil, názory) ztratil 0,7 %, S&P500 (profil, názory) přišel o 0,8 % a Nasdaq Composite (profil, názory) poklesl o 0,7 %. Z trhu tak vyprchala očekávání, že pod vlivem škod způsobený hurikánem Katrina si dá banka pauzu při zvyšování úrokových sazeb, aby částečně nepřímo pomohla snížit dopad škod způsobené tímto hurikánem. Pozitivní zprávou je, že se očekává průměrný nárůst zisku u společností z indexu S&P500 za třetí kvartál, a to na 16,1 % . To je více než odhad analytiků ze začátku září (15,2 %).

Třetí den v týdnu znamenal třetí pokles v řadě - blížila se Rita a očekávalo se, že částečně ohrozí produkci ropy v Mexickém zálivu. Klíčové burzovní indexy si odepsaly průměrnou ztrátu 1 %. Škody způsobené hurikánem Katrina vedly ekonomy ke snížení odhadu růstu HDP ve třetím čtvrtletí na 3,6 % z původně odhadovaných 4,1 %. Pro poslední čtvrtletí očekávají růst o 3,1 % (předchozí odhad byl 3,5 %). Výrobce kosmetiky Avon uvedl, že odhadovaný zisk pro letošní rok nebude dosažen a akcie reagovaly propadem o 12 %. Příčinou jsou nižší než odhadované tržby v Číně, Latinské Americe a střední a východní Evropě.

Při čtvrteční seanci poprvé v týdnu Wall street posílil, o necelé 0,5 %. Předpověď počasí částečně snížila očekávanou sílu hurikánu Rita. Akcie japonského gigantu Sony (profil, názory) obchodované taky v USA klesly o 6 %, společnost očekává v tomto fiskálním roce ztrátu způsobenou rostoucí konkurencí. Z poklesů se vymanily akcie obchodních řetězců, a jejich oborový index vyrostl o 2,7 %.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy jejich hodnoty nevykazovaly větší změny. Investoři sledovali především předpověď počasí a zprávy spojené s hurikánem Rita a nepouštěli se do větších akcií.

Evropa

V pondělí evropské burzy nevykazovaly větší pohyby. Výjimkou byly německé akcie, poklesly v reakci na výsledky víkendových voleb, které neměly jednoznačného vítěze. Index DAX (INGDAX) ztratil více než 2 %, rovněž oslabila hodnota eura vůči americkému dolaru.

Během úterního obchodování dopomohlo evropským burzám k mírnému růstu očekávání americké investiční banky Goldman Sachs (profil, názory), že její výsledky překonají v tomto čtvrtletí odhady analytiků. Z toho profitovaly akcie investičních bank jako Credit Suisse nebo Deutsche Bank - banky těží z příjmů získaných z obchodování s akciemi a dluhopisy.

Uprostřed týdne evropské burzy negativně reagovaly na úterní zvýšení sazeb a negativní vývoj burz v USA. Většina evropských významných trhů oslabila o více než 1 %, investoři se obávají dopadu vysokých úrokových sazeb v USA a cen ropy na výsledky hospodaření evropských společností.

Čtvrteční seance byla ve znamení obav z blížícího se hurikánu v USA a škodách jím způsobených. Klesaly ceny akcií zajišťoven jako Swiss Re nebo Munich Re, očekávalo se, že Rita způsobí ještě větší škody než Katrina. Navíc si investoři uvědomují obavy z růstu inflace vyvolané vysokou cenou ropy a dalších komodit, která by mohla přimět Evropskou centrální banku ke zvýšení úrokových sazeb.

V pátek dopoledne evropské burzy mírně posilovaly, protože se investoři vraceli do akcií, které na začátku týdne za vyšší ceny prodali.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: stále pod taktovkou Katriny a ropy

19. 9. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: stále pod taktovkou Katriny a ropy

Minulý týden se na amerických burzách projevily rostoucí obavy investorů, ti přemítají zda ekonomika USA nyní zpomaluje a inflace roste a vyčkávají na zveřejnění dalších makroekonomických... celý článek

Akcie: ropa opustila maxima

12. 9. 2005 | Jiří Pospíšil | 1 komentář

Akcie: ropa opustila maxima

Minulému týdnu dominovaly klesající ceny ropy a dalších energií. Wall Street dosáhl největšího vzestupu za více než čtyři měsíce a hodnota indexu S&P500 vyrostla o 1,3 %, což znamená... celý článek

Akcie: na burzy zafoukala Katrina

5. 9. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: na burzy zafoukala Katrina

Hurikán přerušil provoz většiny ropných zařízení v Mexickém zálivu, cena ropy proto překonala 70 dolarů za barel. Tahounem týdne byly energetické a stavební firmy, ztrácely naopak pojišťovny.... celý článek

Akcie: ropa půjde ještě výš

29. 8. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropa půjde ještě výš

Již tak vysokou cenu ropy tlačí ještě výše hurikán Katrina, který ohrožuje těžbu této komodity v Mexickém zálivu. Není divu, že se minulý týden burzovní indexy nacházely na svojí nejnižší... celý článek

Akcie: Evropě se týden příliš nevyvedl

22. 8. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: Evropě se týden příliš nevyvedl

Spekuluje se o případném bankrotu společnosti Delta Air Lines. Investiční banka Goldman Sachs odhaduje, že cena ropy bude příští rok 68 dolarů za barel, v delším období pak očekává... celý článek

Partners Financial Services