Fondy: napoví něco vítězství míšenců?

Petr Fejtek | 26. 9. 2005
Fondy: napoví něco vítězství míšenců?
V dalším týdnu babího léta nabraly fondy na otáčkách… a do miliardy tentokrát chybí jen necelých 100 miliónů korun. Nejvíc tentokrát získaly smíšené fondy, které si připsaly čtvrt miliardy korun. Zato na burze už fouklo ze strnišť.

Všechny kategorie fondů si minulý týden podělily kořist téměř "demokraticky": fondy peněžního trhu, dluhopisové i akciové kolem 160 miliónů, jen zajištěné o trochu víc.
Mezi nimi rodina KBC opět získala o něco málo víc než tandem 8 + 9 ČS-ERSTE, protože se tentokrát do hry zapojila ve větší sestavě. Navíc se rozjíždí sedmá tranše programu Maximal Invest, kde je pojištění navázáno na osmiletý ČSOB Světový strom 7. Celkem tento program do zajištěných fondů ČSOB přinesl již třičtvrtě miliardy.
Česká spořitelna zase ovšem připravuje jubilejní 10. novinku navázanou na nově koncipovanou sestavu evropských blue chips.

Kudy kudy fix income cestička

Peněžní trh se stabilizoval a fondy velké trojky se vrátily k minimům mezi 50 až 60 milióny korun. Přesto o něco víc získaly dluhopisové fondy, kde pěknými 45 milióny přispěl ING Český fond obligací (profil, názory, koupit), s 37 milióny ovšem nezahálel ani ISČS Sporobond (profil, názory) a téměř stejný díl připsal zřejmě čím dál lákavější ČSOB Dluhopisových příležitostí (profil, názory). Právě ten si připsal krásných 0,46 %, zatímco ostatní víceméně stagnovaly.
Situace se po americkém zvýšení sazeb opět přiklání spíše k tomu, že i PRIBOR začne růst předčasně již v roce 2005 a na konci roku by tříměsíční sazba mohla stoupnout na 1,85 % a příští rok až na 2,5 %. Průměrný výnos ve středeční aukci našeho státního dluhopisu 2,30/08 dosáhl 2,29 % při dvojnásobné poptávce.
Nabízí se ovšem i jiné řešení – jít do vyššího rizika v korporátech.

Korekce, anebo ne?

V pondělí sice náš PX 50 (profil, názory) s nadšením dolétl na další historické maximum k 1 444 bodům na křídlech ČEZ (profil, názory), který zdolal 700korunovou hranici i Českého Telecomu (profil, názory) za podpory doporučení Erste Bank. Bouře kolem Zentivy (profil, názory), kterou odprodává jeji vlastník, americký Warburg Pincus, se uklidnila po zprávě, že balíky koupily PPF a J&T. Ze 485 korun za akcii loni se cena dostala už přes 1 100 korun.
Úterní váhání neodvrátil ani Morgan Stanley, který dává zemím CE3 známku OVERWEIGHT v modelovém portfoliu a podle agentury Bloomberg v ČR favorizuje akcie ČEZ a Českého Telecomu. ČEZ sice začal bojovat až na hranicích 725 korun, přidával Telecom, Orco (profil, názory) i Zentiva a roční výnos PX-D se dostal meziročně již nad 70 %.
Atlantik FT přidal Telecomu "kupovat" s cílovou cenou 542 korun, Patria zvýšila doporučení Zentivě a PPF ji chce ještě dále nakupovat. Jen kolem Erste je dusno – Goldman Sachs ji začal pokrývat a dává akciím jen 45 eur (1 350 korun).
Nerozhodná středa a rozkolísaný čtvrtek vyústily v páteční výprodej: ČEZ vypnul pojistky a padl pod 700 korun, indexy pohasly o cca 1,5 %. Mezi našimi akciovými fondy se téměř ke 100 miliónům čistých prodejů podíval ING Český akciový (profil, názory, koupit), ISČS Sporotrend (profil, názory) dodal 44 milióny korun. I vysvětlení vítězství smíšených nalezneme v akciích: IKS Balancovaný (profil, názory) prodal za 74 miliónů a ČSOB Středoevropský (profil, názory) přidal 40 miliónů korun.
Kudy dál? Ještě 5. září mínilo 53 % ze stovky odpovědí na anketu, že "český akciový trh určitě ještě poroste"; 12. září se již jen 36 % přiklánělo pro převážení akcií v portfoliu… jak se na věc díváte nyní? Stačil "odpočinek" a burzovní trh zase vyrazí vzhůru, nebo jde o počátek delší korekce?

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: stále méně než miliardu

19. 9. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: stále méně než miliardu

Zatímco naše akcie trhají rekordy jako v seriálu, fondový retail stále ne a ne dosáhnout na týdenní miliardu, kterou bez problémů zvládal před prázdninami. Letošní trendy se však stále... celý článek

Fondy: outsiderem tentokrát peněžní trh

12. 9. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: outsiderem tentokrát peněžní trh

Začátek školního roku, který obvykle značí i konec dovolených, sice z hlediska investic do fondů nezačal se třičtvrtěmiliardou nijak slavně, ale svým způsobem možná o to překvapivěji. celý článek

Fondy: rekordní žně odvážných

5. 9. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: rekordní žně odvážných

Zatímco investoři do fondů s českými akciemi bouchají šampaňské, ostatní se rozmýšlejí co s načatým životem. Už je nelákají ani fondy peněžního trhu, kupodivu ani dluhopisové. Takže... celý článek

Fondy: ve stínu akciového hurikánu

29. 8. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: ve stínu akciového hurikánu

Minulý týden fondy opět získaly asi jen necelou miliardu korun. Ale možná něco přes miliardu, protože nevíme, jak probíhá prodej dvojice zajištěných fondů ČS-ESPA v České spořitelně. celý článek

Fondy: investoři se vracejí z dovolené

22. 8. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: investoři se vracejí z dovolené

Do miliardy asi kousek schází, ale skládanka dává celkem standardní obraz. Čtvrt miliardy korun získal peněžní trh, další asi čtvrtmiliardu zkasírovaly zajištěné fondy. Pěkných bronzových... celý článek

Partners Financial Services