Akcie: stále pod taktovkou Katriny a ropy

Akcie: stále pod taktovkou Katriny a ropy
Minulý týden se na amerických burzách projevily rostoucí obavy investorů, ti přemítají zda ekonomika USA nyní zpomaluje a inflace roste a vyčkávají na zveřejnění dalších makroekonomických ukazatelů. V Německu převládly obavy z blížících se voleb. Británie má nejvyšší míru inflace od roku 1997.

Spojené státy

Technologický index Nasdaq Composite (profil, názory) vystoupil v pondělí na pětitýdenní maximum - posílil o 0,3 %. Jeho tahouny byly Oracle (profil, názory) a eBay (profil, názory), které oznámily své záměry na převzetí jiných společností. Cena akcií technologické společnosti Oracle stoupla o 0,9 % po oznámení, že koupí firmu Siebel System (profil, názory) za 5,85 miliard dolarů (majitelé akcií Siebel System obdrží o 17 % více než byla předchozí zavírací cena na burze). Společnost eBay získá společnost Skype Technologies za 2,6 miliardy dolarů, akcie eBay přidaly 0,9 %.
Ceny akcií ropných společností klesaly spolu s poklesem ceny ropy na 63,34 dolarů za barel tj. o 1,2 %. Hodnota oborového indexu tak ztratila 1,8 % a cena akcií největší ropné veřejně obchodovatelné společnosti na světě přišla o 1,1 %.

V úterý Wall Street oslabil. Investoři a spotřebitelé začali být více pesimističtí (ekonomické dopady hurikánu Katrina, nadále vysokou úrovní ceny ropy). Indexy Dow Jones Industrial Average (profil, názory) a S&P500 (profil, názory) ztratily 0,8 %. Jeden z největších retailových obchodů s elektronikou a domácí technikou, Best Buy (profil, názory), oznámil snížení předchozího odhadu zisku pro třetí čtvrtletí do rozmezí 28 až 32 centů na akcii (očekávalo se 34 centů na akci). Akcie tak propadly o 11 %.

Středeční zpráva o větším poklesu stavu zásob ropy v USA zapříčinila zdražení suroviny o 3,1 %. Její růst dolehl především na technologické společnosti, index Nasdaq Composite tak klesl o 1 %.
Průmyslové produkce vzrostla v srpnu pouze o 0,1 % (odhadoval se vzestup o 0,3 %) a tyto čísla ještě nezahrnují efekt hurikánu. Zveřejnění plánu automobilového koncernu Ford (profil, názory) na snížení počtu pracovních míst a uzavření některých závodu vedlo k posílení jeho akcií o 1,2 %.

Během čtvrtka si burzy vzaly oddychový čas, protože investoři nyní přemítají zda ekonomika nyní zpomaluje a inflace roste. Zpráva o tom, že největší světový řetězec restaurací na světě, McDonald´s (profil, názory) uzavřel méně než 100 podniků na pobřeží postižených bouří, vedl ke vzestupu akcií společnosti o 3,1 %. Pátý největší americký obchodník s cennými papíry, Bear Stearns (profil, názory), uvedl, že příjmy z obchodování s dluhopisy klesly o 4 % a tvoří 41 % příjmů společnosti za čtvrtletí. To vedlo k poklesu ceny akcií o 2,5 %.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy, hodnoty futures nevykazovaly větší změny. Investoři totiž vyčkávají na zveřejnění dalších makroekonomických ukazatelů.

Evropa

První den nižší cena ropy pozitivně zapůsobila na ceny akcií automobilek, např. Volkswagen, nebo na chemičky, např. BASF (ZABF). Druhá největší zajišťovna na světě Swiss Re více než zdvojnásobila odhad na požadavky na krytí pojistných událostí způsobených hurikánem Katrina a oznámila, že pravděpodobně nedosáhne očekávané výše zisku pro letošní rok.

Během úterý převládly na trhu obavy před blížícími se volbami v Německu - všechny společnosti z indexu DAX 30 zaznamenaly pokles. Velmi pozitivní zprávu, která na dění na burzách ovšem neměla podstatnější vliv, bylo zvýšení odhadu zisku a tržeb největším světovým výrobcem mobilních telefonů Nokia (profil, názory). Nové fotoaparáty a hudební přehrávače v mobilech totiž přilákaly více zákazníků. Ve Velké Británii míra inflace v ročním vyjádření dosáhla na úroveň 2,4 %, což je nejvíce od ledna 1997.

Ke středečnímu mírnému posílení přispěl hlavně vzestup prodeje nových vozů v Evropě. Za srpen vyrostl o 7,5 %, tedy nejvíce za posledních devět měsíců. Společnosti jako Volkswagen a BMW totiž přilákaly nové zákazníky vylepšenými modely.

Při čtvrtečním obchodování se hodnoty burzovní indexů výrazněji nezměnily. Za zmínku stojí pouze výrazný nárůst ceny akcií dánské telekomunikační společnosti TDC o 7,5 %. Podle deníku Wall Street Jurnal skupina investorů totiž předložila nabídku na její převzetí.

V pátek dopoledne evropské burzy výrazněji rostly. Po dvou dnech relativního klidu se investoři po úterním výrazném poklesu ve větší míře vraceli do akcií.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: ropa opustila maxima

12. 9. 2005 | Jiří Pospíšil | 1 komentář

Akcie: ropa opustila maxima

Minulému týdnu dominovaly klesající ceny ropy a dalších energií. Wall Street dosáhl největšího vzestupu za více než čtyři měsíce a hodnota indexu S&P500 vyrostla o 1,3 %, což znamená... celý článek

Akcie: na burzy zafoukala Katrina

5. 9. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: na burzy zafoukala Katrina

Hurikán přerušil provoz většiny ropných zařízení v Mexickém zálivu, cena ropy proto překonala 70 dolarů za barel. Tahounem týdne byly energetické a stavební firmy, ztrácely naopak pojišťovny.... celý článek

Akcie: ropa půjde ještě výš

29. 8. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropa půjde ještě výš

Již tak vysokou cenu ropy tlačí ještě výše hurikán Katrina, který ohrožuje těžbu této komodity v Mexickém zálivu. Není divu, že se minulý týden burzovní indexy nacházely na svojí nejnižší... celý článek

Akcie: Evropě se týden příliš nevyvedl

22. 8. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: Evropě se týden příliš nevyvedl

Spekuluje se o případném bankrotu společnosti Delta Air Lines. Investiční banka Goldman Sachs odhaduje, že cena ropy bude příští rok 68 dolarů za barel, v delším období pak očekává... celý článek

Akcie: rušný týden

15. 8. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: rušný týden

Cena ropy vystoupala k 65 dolarům za barel. FED zvýšil úrokovou sazbu o 0,25 % na 3,5 %. Kurz dolaru k euru klesl na 10týdenní minimum. Evropské burzy se dostaly na nová tříletá maxima.... celý článek

Partners Financial Services