Češi více cestují a utrácejí, méně se pojišťují

Češi více cestují a utrácejí, méně se pojišťují
Léto se s námi loučí, jak jsme jej využili k cestování? Do kterých destinací se nás podívalo nejvíce? Jak moc jsme v porovnání s unijními kolegy v zahraničí hýřili penězi? A proč jsme letos utratili za cestovní pojištění méně?

V nových zemích EU se postupně mění životní styl. Lidé věnují více peněz volnému času a tedy i cestování. Nejsilnější vzestup zájmu o cestování zaznamenalo podle Eurostatu Estonsko s meziročním růstem o 30 %, dále Polsko (29 %), Litva (16 %) a Česká republika (10 %).

Stejně jako loni vyjela i letos během léta na zahraniční dovolenou téměř čtvrtina Čechů. Nejnavštěvovanějšími místy byly tradičně Chorvatsko, Slovensko, Itálie, Rakousko, Francie, Španělsko a Řecko, zvyšuje se také zájem o Tunisko a Egypt. Skok oproti minulým rokům zaznamenalo Turecko, do kterého už letos není nutné vízum. Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur se základní trend nemění, roste však počet nově navštěvovaných destinací jako je Jordánsko, Botswana, Malajsie, Nový Zéland, Thajsko, Austrálie nebo Dominikánská republika.

Onemocnění předčila úrazy

Během zahraničních dovolených roste počet úrazů nebo onemocnění. Podle údajů České pojišťovny (profil, názory) převažovala v letošní sezóně trojnásobně onemocnění nad úrazy. "Těžké úrazy byly pouze výjimečné, jejich počet se o něco zvýšil až ke konci sezóny, turistům se vyhýbala i závažná onemocnění. Zato se objevovaly nemoci a stavy, s nimiž se dříve za hranice k moři nejezdilo", říká Václav Bálek, mluvčí České pojišťovny.

Oblíbená je i dovolená ve vlasti

Podle ředitele agentury Czech Tourism Rostislava Vondrušky se fenoménem domácího cestovního ruchu posledních let stala aktivní dovolená, především cykloturistika, oblíbené jsou také pobyty u vody nebo výlety do českých hor.

Podle záznamů pojišťovny jedna dívka podlehla v Chorvatsku meningitidě, se stejnou diagnózou byli hospitalizováni i dva chlapci, šestiletý v Bulharsku a devítiletý ve Španělsku. Náklady na léčbu se v těchto zemích podstatně liší, v Bulharsku se vyšplhaly na 666 eur, tedy bez mála 20 tisíc Kč. Léčba ve Španělsku byla ovšem o poznání dražší, vyšla na desetinásobek. (Pro srovnání "výhodnosti či nezbytnosti", cestovní pojištění pro dvě osoby na 14 dní do zemí EU přijde u České pojišťovny na 1 036 Kč.)

V záznamech VZP (profil, názory) se objevil případ rodiny, která měla při cestě na dovolenou těžkou nehodu. Otec utrpěl vážná zranění hlavy, dutiny hrudní a břišní, byl hospitalizován pět týdnů a následně leteckým speciálem dopraven do České republiky. Jeho desetiletý syn bohužel zemřel a dvanáctiletý utrpěl závažné poranění mozku a obličeje. Celkové náklady dosáhly 1 344 000 Kč. Jak jsme již varovali v článku Cestovní pojištění právě pro tu vaši dovolenou, pojištění léčebných výloh s limitem plnění pod milión korun rovnou zavrhněte.

Češi více cestují, ale pojišťují se méně

Podle údajů České asociace pojišťoven celková výše zaplaceného cestovního pojištění činila za prvních šest měsíců letošního roku 439 miliónů Kč, z toho tvořilo 240 miliónů Kč právě pojištění léčebných výloh. To ovšem oproti stejnému období v roce 2004 znamená pokles o 17 miliónů. Celková výše uzavřeného cestovního pojištění byla za prvních šest měsíců loňského roku 456 miliónů Kč, z čehož 339 miliónů tvořilo pojištění léčebných výloh. Lidé tedy letos za pojištění léčebných výloh utratili o 25 % méně než v předešlém roce.

Důvodem může být možnost ve většině evropských zemí zdarma využívat Evropský zdravotní průkaz. Podrobně jsme se tomuto průkazu a jeho využití v jednotlivých zemích věnovali v článku Po Evropě s cestovním, nebo zdravotním pojištěním?.

Češi v zahraničí více využívají platební karty

Letní dovolená za hranicemi

Víte, jak se pojistit? Čím a jak platit v zahraničí? Kde vzít peníze na dovolenou? Jak a čím na dovolené platit? Kdo pomůže vašemu v zahraničí havarovanému autu?
Odpovědi naleznete v tématickém seriálu Letní dovolená za hranicemi!
Najdete zde aktuální kurzy měn, základní geografické údaje o zemích celého světa a spoustu dalších praktických rad.

Loni jsme podle statistik Eurostatu o dovolených utratili 1,7 miliardy eur, tedy necelých 60 miliard korun. To je v přepočtu asi 162 eur na obyvatele (necelých 5 000 Kč). Zaujali jsme tak 18. příčku mezi cestovateli z EU. Více z nováčků utráceli Poláci a Maďaři. "Mistry rozhazovači" však zůstávají Němci, jejichž 57 miliard utracených eur, což je asi 703 eur na obyvatele, tedy přes 20 000 Kč, představovalo více než čtvrtinu celkových výdajů za turistiku v Unii.

Mění se i způsoby placení, a to ve prospěch platebních karet. O jejich výhodách i nevýhodách jsme psali v článku K moři s kartou, šekem nebo hotovostí?. Podle společnosti Mastercard čeští držitelé mezinárodních karet MasterCard a Maestro utratili v roce 2004 v zahraničí pomocí karty 1,82 miliardy Kč. Oproti roku 2003 se jednalo o nárůst ve výši 19,7 %. Data za letošní pololetí zatím bohužel nejsou známa.

Češi k placení v zahraničí využívají i karty od splátkových společností. Například stříbrnou Home Credit využili její držitelé při cestách do USA, Japonska, Francie, Rakouska, Španělska, Chorvatska, Egypta a řady dalších destinací. Mezi nejexotičtější země, ve kterých se jejím prostřednictvím platilo, bylo Mexiko a Thajsko.

Spousta cestovatelů se právě balí

Letos mělo vyjet na dovolenou do zahraničí podle odhadů agentury Mag Consulting na více než čtyři milióny českých turistů, což by představovalo meziroční nárůst o více než 5 %. Ještě před létem vycestovalo na dovolenou 550 tisíc turistů, což je o 10 % více než v loňském roce. Po sezóně se očekává ještě výraznější růst, a to až o 30 % na 650 000. Podle ředitele Mag Consulting Jaromíra Beránka letos zřejmě velký počet českých turistů vycestuje po hlavní sezóně. To je zapříčiněno zejména letošním chladným počasím, kvůli kterému řada lidí odložila původně plánované domácí pobyty. Část z nich vycestovala do zahraničí na levnější zájezdy zakoupené na poslední chvíli, část ale svou dovolenou odložila až na podzim. Loni takto vycestovalo podle odhadů cestovních kanceláří půl miliónu lidí.

Jak jste letos svoji dovolenou strávili vy? Kam jste vycestovali? Kolik jste utratili? Pojistili jste se?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Žádný hrad není nedobytný, je-li pán navíc u moře

16. 6. 2005 | Simona Ely Plischke

Žádný hrad není nedobytný, je-li pán navíc u moře

Červen až září je oblíbená doba dovolených. Jak vám ukážeme na policejních statistikách, je to bohužel také oblíbená část roku pro bytové zloděje. Podívejme se na účinné maličkosti,... celý článek

Za hranice autem

14. 6. 2005 | Simona Ely Plischke

Za hranice autem

Víte, co pro vaši rodinu a vaše auto může v cizině udělat povinné ručení či havarijní pojištění? Jak se zachovat v případě nehody, ať už ji způsobíte vy, nebo do vás někdo "vlítne"?... celý článek

Kde platí zelená karta a kde je nezbytná?

14. 6. 2005 | Simona Ely Plischke

Způsobili jste svým vozidlem škodu v zahraničí?

14. 6. 2005 | Simona Ely Plischke

Způsobil vám někdo v zahraničí škodu svým vozidlem?

14. 6. 2005 | Simona Ely Plischke

Partners Financial Services