Investujte pravidelně

Investujte pravidelně
Kup levně a draze prodej – tak nějak by mohl vypadat plán jak zbohatnout na burze. Jenže má dva háčky. Kdy koupit, abychom měli jistotu, že skutečně kupujeme levně, a kdy prodat, abychom prodali za draho. Toto "investorské dilema" může vyřešit tzv. pravidelné investování.

Znáte někoho, kdo investuje již několik let? Pak vám určitě dosvědčí, že se mu jen výjimečně podařilo nakoupit nejlevněji jak to bylo možné nebo naopak nejdráže prodal. Abyste toto dokázali pravidelně, museli byste mít funkční křišťálovou kouli.
A přestože ji nemá nikdo, řada investorů se o tzv. "časování trhu", jak se nazývá strategie nejlevněji nakup, nejdráže prodej, pokouší. K tomu využívají nástroje tzv. fundamentální a technické analýzy (viz sloupky).

Jak nakoupit, když trhy klesají

První je založena na sledování událostí, které mají vliv na ekonomickou situaci firem či zemí, druhá stojí na analyzování minulého vývoje kurzů s cílem předpovědět jejich budoucí vývoj (viz sloupek). Ti nepříliš zkušení pak navíc bohužel většinou nakupují teprve v momentu, kdy trhy již nějakou dobu rostou (a investoři získají pocit, že růst potrvá věčně). Pak jsou většinou nepříjemně překvapeni, že kurzy začnou krátce po jejich nákupu padat. V úplně krajním případě vydrží určitou dobu poklesu, ale nakonec vše prodají a zanevřou na veškeré investování. A téměř podle zákona schválnosti začnou trhy zanedlouho zase růst.

Této chybě ale bylo možné se vyhnout, pokud by náš hypotetický investor zvolil strategii pravidelného investování. Její hlavní myšlenkou je zapomenout na jakékoliv snahy o časování trhu a s železnou pravidelností každý měsíc, týden či jiné zvolené období investovat stejnou částku. Díky této strategii většinou nakoupíte v průměru lépe, než kdybyste každodenně hltali burzovní strany novin a snažili se předpovědět nejvhodnější moment kdy nakoupit či prodat. V dostatečně dlouhém období (5 a více let) se růsty a poklesy vyhladí a akciové trhy přinášejí kladné výnosy. Třicetiletý průměrný výnos amerických akciových trhů je odhadován na 8 % ročně. A pražská burza i přes své minulé poklesy by za uplynulých pět let pravidelnému investorovi vynesla 19 % ročně.

Co je technická analýza
Její počátky sahají do Japonska 17. století, kdy technickou analýzu používali obchodníci s rýží k předpovídání budoucího vývoje trhu. Na rozdíl od fundamentální analýzy se nasnaží zjistit maximum ekonomických informací o firmě, ale k předpovídání budoucího vývoje ceny akcie či jiných ekonomických veličin používá pouze jejich minulý vývoj. V jednodušší formě jde v podstatě o analýzu obrazců, které "kreslí" vývoj kurzu v grafu. V pokročilejší formě se do grafů dopočítávají pomocné ukazatele, například další funkce v grafu kurzu akcie apod. Signály k nákupu či prodeje se pak většinou určují z chování těchto pomocných ukazatelů.
Co je fundamentální analýza
Tato analytická metoda využívá ekonomické údaje o zkoumané firmě, například výkaz zisků a ztrát, rozvahu apod. k rozhodování o tom, která firma je na akciovém trhu podhodnocená (je moc levná a tedy je dobré kupovat její akcie) či nadhodnocená (je moc drahá a tudíž je vhodné její akcie prodat).
Postup se nepoužívá jen k hodnocení firem, ale třeba i zemí (či kurzu její měny), v takovém případě jsou podklady například vývoj úrokových sazeb, výsledky zahraničního obchodu, výše státního dluhu či vývoj státního rozpočtu.

Průměrem k úspěchu

Jak pravidelně investovat
Pokud jste schopni investovat každý měsíc větší sumy (spíše desítky tisíc), pak můžete strategii pravidelného investování využít i na burze. Při nižších částkách by totiž velkou část investice pohltily poplatky. Možnost investovat desetitisíce ale nebude případ většiny z nás, a tak nezbude než volit dostupnější varianty. Tou jsou například podílové fondy. Ač si stále mnoho lidí myslí, že k investování do nich je potřeba hodně peněz, již dávno to není pravda. Především velké fondy mají zájem o pravidelné investory. Po první investici v řádu jednotek tisíc korun (někdy i třeba jen stokorun) si pak můžete nastavit, že prostřednictvím trvalého příkazu k úhradě do fondu pošlete každý měsíc třeba jen stokorunu.
Účinnost strategie spočívá v tzv. průměrování nákladů neboli kupních cen. Díky tomu, že pravidelně investujeme stejnou částku, kupujeme v době poklesu více kusů (či podílových listů) a v době růstu méně. Kupujeme je tak za "průměrnou cenu". Ceny akcií kolísají, a tak můžete jeden měsíc nakupovat za 101, další za 110 a další za 95, v průměru jste nakoupili za 102. Ano, mohli jste nakoupit za 95. Je ale více než pravděpodobné, že řada z nás by při 110 nakupovala, protože by usoudili, že "už to jde nahoru". Při pravidelném investování nakoupíte za 102 a ušetříte si přitom stres zda už je správný čas nakupovat nebo ještě ne.

Ten je také jedním z důvodů, proč řada lidí o investování do akcií nemá zájem, protože to vyžaduje hodně času. I při pravidelném investování se pochopitelně budete muset rozhodovat co nakoupit. Jenže pokud současně nemusíte ještě řešit kdy nakoupit, úspora času může být značná. Investování pak může být dostupné i lidem, kteří na něj nemají moc času nebo mu jej prostě jen nechtějí věnovat.

V pravidelnosti je síla

Kromě "zprůměrování" má pravidelné investování i další, spíše psychologickou výhodu. Pokud budete investovat například do podílových fondů každý měsíc, pak budete možná po několika letech překvapeni, kolik jste nastřádali. Budete-li ale naopak čekat, až na vašem účtu zbude volných deset tisíc pro investiční účely, většina z nás zjistí, že po zaplacení všech nezbytných nákladů prostě nezbývá... A tak investování odkládáme a odkládáme.
Pokud byste si v uplynulých pěti letech odložili bokem každý měsíc 100 korun a investovali je na pražské burze, pak byste dnes měli přes 13 tisíc korun. Jestliže můžete uspořit více, tak si těchto 13 tisíc vynásobte počtem stokorun a uvidíte, kolik lze díky pravidelnosti nastřádat.

Spočítejte si to!
Chcete vědět, jak by se vyvíjela vaše investice, pokud byste pravidelně investovali do fondu či indexu? Chcete si udělat představu, jakého byste dosáhli zisku (ztráty) a jaký tomu odpovídá efektivní úrok (vnitřní míra zhodnocení)? Využijte naši kalkulačku!

A ještě další výhodu má pravidelnost. Pokud začneme investovat hned, pak při dlouhodobém růstu kurzu nakoupíme lépe, než kdybychom čekali, až si na velkou investici nastřádáme. Názorně si to můžeme ukázat na vývoji indexu PX-50 (profil, názory) v období od minulého srpna do konce letošního července. (Byť index pražské burzy není možné koupit, je možné kupovat jen jednotlivé akcie, poslouží nám jako jednoduchý příklad.) Pokud budete investovat okolo 15. každého měsíce 1000 korun, pak na konci letošního července budete mít 11,62 kusu, které vás stály celkem 12 tisíc korun. Kdybyste čekali až do půlky letošního července, než našetříte oněch 12 tisíc, pak byste nakoupili jen 9,78 kusu. Jinými slovy, při pravidelném investování byste měli na konci portolio v hodnotě 14 678 korun, zatímco při jednorázové investici by šlo jen o 12 238 korun.

Nemusí to tak ale být vždy. Pokud byste se rozhodli stejný postup aplikovat mezi počátkem a koncem roku 2001, pak byste udělali lépe, kdybyste nakupovali až na konci roku. Při stejném postupu jako v předchozím odstavci – tedy nakupujete vždy okolo 15. - koupíte za rok celkem 29,79 kusů. Pokud byste si ale počkali až na 17. prosince a investovali celých 12 tisíc korun, pak byste získali 31,283 kusu.

Výhody a nevýhody pravidelného investování
Výhody
  • donutíte se investovat (nečekáte až budete mít větší volnou hotovost)
  • průměrná cena je většinou lepší než za kolik byste nakoupili či prodali jednorázově
  • průběžné investování při rostoucím kurzu vám umožní nakoupit v průměru levněji než při jednorázové investici na konci období
Nevýhody
  • především při investování do akcií zaplatíte vyšší poplatky (poplatky za obchodování jsou nižší u velkých obchodů, když tedy místo jednoho velkého uděláte několik malých, zaplatíte při nákupu stejného množství akcií více)
  • nechytíte nejnižší cenu pro nákup a nejvyšší pro prodej (ale to se vám stejně většinou nepovede)
  • při dlouhodobě klesajících kurzech nakoupíte draho

Strategii lze použít i při prodeji

Když už se nám povedlo dobře nakoupit, logicky musí přijít otázka kdy prodat. Kurz jde nahoru, podléháte vzrušení a říkáte si, ještě počkám, ještě počkám, ještě to trošku vyleze… Takové rozpoložení ale většinou vede k chybnému rozhodnutí. Nejdůležitější je zachovat chladnou hlavu a použít radu, kterou získal autor tohoto článku kdysi od jednoho zkušeného makléře: "prodej půlku a s tou druhou počkej." Sám autor se jí spíše neřídil a většinou litoval. Pokud prodáte vše a kurz pokračuje v růstu, pak jste prodejem po částech mohli vydělat více, když neprodáte, čekáte a kurz klesne, mohli jste opět v průměru dosáhnout lepší prodejní ceny a vydělat více. Stejně jako nakupovat postupně je tedy dobré i postupně prodávat.

Vzhůru do toho

Tak jako u každé jiné pravidelné činnosti, vyžaduje i investování zpočátku trochu úsilí. Je totiž potřeba vybrat kam investovat a zadat trvalý příkaz k úhradě. Výsledky vás ale po několika letech mohou příjemně překvapit. Nezapomeňte ovšem, že ceny akcií nejdou jen nahoru, ale mohou také klesat a buďte na to připraveni. Pokud si sami nevíte rady s výběrem investice, nechte si poradit, například v bance nebo od finančního poradce. Řiďte se ale radami pouze těch, kteří vám nejen slibují velké výnosy, ale také dobře vysvětlí rizika s investováním spojená. Chcete-li dosáhnout vyšších výnosů, budete muset určité riziko přijmout.

Psáno pro MF Plus.

Co si myslíte o pravidelném investování? Praktikujete ho?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-245
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 9. 2005 17:22, Piaeghruai ioaehgroh z Mexika

A já mám h... a ještě pekně zatočené a jsem na nule.

Zobrazit celé vlákno

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 9. 2005 13:21, Jirka

Pravidelné investování - zvlášť po malých částkách - je opravdu spíše vhodné ve fondech, než přímo v akciích. Osobně bych to nezkoušel ani v akciových OPF. Mnohem lepší mi připadá taktika přikoupit více, když je kurz evidentně nízko a vynechat nebo přikoupit méně, když je kurz vysoko. Takové minimum technické analýzy moc času nezabere (letmý pohled na graf).

Je třeba brát v úvahu také poplatky za pravidelný příkaz. Ty ve srovnání s navrhovanou stokorunou nejsou tak malé. Díky zprůměrování výnosů při pravidelném investování by i akciový fond vydělal na takové poplatky asi po půl roce. Akcie už jsou úplně jiná kategorie. Tady je třeba mít opravdu velký balík na zvláštním účtu a investovat alespoň po několika stovkách dolarů nebo eur na jeden obchod. Poplatky tuzemských brokerů se pohybují kolem 10USD na jeden obchod malého objemu. V Praze tuším od 70Kč výš podle objemu.

Sám mám raději více vzrušení, takže raději obchoduji podle technické analýzy s částečnou podporou fundamentální a (v článku nezmíněné) psychologické analýzy. Ty mají daleko do křišťálové koule. Fungují celkem slušně, ale musí se dělat poctivě. Bohužel jejich možnosti jsou často posuzovány podle analýz lidí, kteří je poctivě nedělají nebo podle těch, kteří na ně svádějí vlastní neúspěch, způsobený ve skutečnosti nedisciplinovaností a vlastní slabou psychikou.

Příklad ze včerejška:
Analytici Fio nakoupili do modelového portfolia (přikupují) akcie Seagate (STX), neboť prý spolehlivý indikátor MACD již téměř vydává nákupní signál a také Stochastic je příznivě nakloněn vývoji. Titul je silně podhodnocený vzhledem ke skutečným výsledkům atd. Pocítil jsem potřebu vsadit se, že MACD spolehlivě selže. A stalo se. Tedy to selhání MACD - sázka bohužel nikoli. K technické analýze totiž patří poněkud rozsáhlejší zkoumání, než jen pohled na pár indikátorů. U STX při pohledu na big picture (graf za delší období) je patrný velký trojúhelník, v němž podle pravidel TA by měl kurz mířit ještě delší dobu dolů. Také je patrná formace head and shoulders potvrzená silným průrazem základní opory formace. Pokus o návrat nad tuto oporu skončil odrazem dolů. Oscilátory zatím neukázaly růstové divergence, které by potvrdily obrat. Při případném růstu bude STX muset překonat několik rezistencí a dvě sestupné trendové linie. Titul byl v minulých dnech pod palbou negativních zpráv a za několik dnů lze očekávat další plánovaný prodej velkého balíku akcií STX od firmy New SAC. Nevidím důvod ke koupi STX za takové situace. Podobně asi před 3 měsíci doporučovali spekulativní nákup STX na základě průrazu dolního pásma Bollingera směrem dolů. Pravidla pro použití tohoto indikátoru ovšem praví, že signálem k nákupu je průraz stoupající středové křivky zdola nahoru po předchozím průrazu spodní hranice. Za zbytečnou ztrátu v tomto případě nemohl Bollingerův indikátor, ale naprosto chybná interpretace.

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Státem podporovaný vklad s více než 100% úrokem

9. 9. 2005 | Karel Doležal

Státem podporovaný vklad s více než 100% úrokem

Chcete vložit 16 900 Kč na měsíční vkladový účet, který má výnos 115 % až 205 % p.a.? Že jde o nějaký podivný obchod? Nikoli, tento produkt nabízejí renomované peněžní instituce a vysoké... celý článek

Burza přeje připraveným

6. 9. 2005 | Petr Vykoukal | 1 komentář

Burza přeje připraveným

Pro mnohé z nás je burza spíše záhadou než místem, kde je možné investovat a vydělávat peníze. Není na čase tuto záhadu prozkoumat a začít využívat jejích možností?

V jakých portfoliích pojišťovny rozmnožují zlaťáky?

31. 8. 2005 | Simona Ely Plischke

V jakých portfoliích pojišťovny rozmnožují zlaťáky?

Na připisované podíly na zisku láká každý prodejce rezervotvorného pojištění. Mohou se pojišťovny mezi sebou ve výnosech výrazně lišit? Do čeho vybrané pojistné investují a jak by rády... celý článek

Splnilo naše neprodělečné portfolio očekávání?

23. 8. 2005 | Petr Syrový

Splnilo naše neprodělečné portfolio očekávání?

Před půl rokem jsme popisovali konzervativní portfolio, které neprodělá. Vyjádřili jsme přesvědčení, že i do budoucna bude vydělávat více než fond peněžního trhu a zároveň se "zaručí",... celý článek

Jak a do čeho správně investovat

24. 6. 2005 | Petr Vykoukal

Jak a do čeho správně investovat

Ušetříte každý měsíc nějakou tu korunu a nechcete, aby tyhle peníze ležely ladem? Přemýšlíte, jak je nejlépe zhodnotit? Možností je mnoho, a nejen pro ty, kdo mají k dispozici velké... celý článek

Partners Financial Services