Akcie: ropa opustila maxima

Akcie: ropa opustila maxima
Minulému týdnu dominovaly klesající ceny ropy a dalších energií. Wall Street dosáhl největšího vzestupu za více než čtyři měsíce a hodnota indexu S&P500 vyrostla o 1,3 %, což znamená nejvyšší nárůst od 21. dubna letošního roku. Evropským trhům dominovaly nabídky na převzetí v oblasti utilit.

Spojené státy

V pondělí byly americké burzy uzavřeny, v USA se slavil svátek práce ("Labor Day").

Obchodování tedy začalo až v úterý a velmi úspěšně. Wall Street dosáhl největšího vzestupu za více než čtyři měsíce. Klesající ceny ropy a dalších energií oživily poptávku po akciích z dalších sektorů, například po akciích maloobchodních řetězců. Hodnota indexu S&P500 (profil, názory) vyrostla o 1,3 %, což byl nejvyšší nárůst od 21. dubna letošního roku. Index Dow Jones Industrial Average (profil, názory) přidal 1,4 % a technolgický Nasdaq Composite (profil, názory) si polepšil o 1,2 %. Cena ropy oslabila o 2,4 dolarů a klesla na hodnotu 65,96 dolarů za barel.
Akcie výrobce počítačů Apple Computer (profil, názory) posílily o 5,6 % , firma a výrobce mobilních telefonů uvedli, že představí dlouho očekávaný hudební mobil Rokr E1, tedy první telefon podporující službu iTunes od Apple.

Během středy se cena ropy dostala na dvoutýdenní minimum a to znamenalo, že akciové trhy mírně vzrostly. Objevily se zvyšující se doporučení k nákupu na některé významné společnosti. Analytici Piper Jaffray zvýšili doporučení na akcie banky JP Morgan Chase, její akcie tak povyrostly o 1 %. Banka UBS (profil, názory) zvýšila doporučení na akcie Hewlett-Packard (profil, názory), ty si na základě toho připsaly zisk 0,8 %. V neposlední řadě pak Bear Stearns (profil, názory) radí zvyšovat pozici v akciích McDonald´s (MCD), které stouply o 3,2 %.

Při čtvrteční seanci zaznamenaly burzy mírný pokles, vyprchaly totiž spekulace, že by centrální banka by mohla zpomalit tempo zvyšování úrokových sazeb jako nepřímou kompenzaci škod způsobených hurikánem Katrina (předpokládá se, že náklady na obnovu postižených oblastí dosáhnou asi 200 miliard dolarů). Dobře si vedly akcie společnosti Texas Instruments (profil, názory), které povyrostly o 1,5 %. Po závěru obchodování firma zveřejnila odhad tržeb a zisku pro třetí čtvrtletí - očekává vyšší zisk i tržby než byl původní odhad.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy nevykazovaly jejich hodnoty větší změny. Neočekávaly se totiž významnější zprávy, které by určily směr vývoje obchodování.

Evropa

Klesající cena ropy dopomohla burzám k vzestupu, z toho těžily akcie výrobců automobilů a cestovní kanceláře. Největší evropská nízko nákladová letecká společnost Ryanair během srpna zvýšila počet přepravených pasažérů o 27 %, a porazila tak poprvé ve své historii British Airways (profil, názory). Počet jí přepravených pasažérů byl negativně ovlivněn stávkou zaměstnanců na letišti London Heathrow.

Úterý dominovaly utility. Španělský Gas Natural udělal nabídku na převzetí společnosti Endesa (profil, názory) a německá společnost E.ON (profil, názory) uvedla, že možná předloží nabídku na převzetí Scottish Power (profil, názory). Evropské burzy tak pokračovaly v růstu. Vzpruhou pro burzy byl také srpnový nárůst maloobchodních tržeb, který byl největší za posledních 20 měsíců, a neočekávaný nárůst podnikových zakázek za červenec v Německu.

Ve středu burzám v růstu svými výsledky pomohly francouzská banka Credit Agricole a firma BEA Systems (profil, názory), výrobce letadla Airbus. Největší francouzská banka Credit Agricole zvýšila zisk ve druhém kvartále o 23 % především nárůstem spotřebních úvěrů a výrazným skokem v příjmech z investičního bankovnictví.

Obchodování ve čtvrtek bylo v duchu realizování zisků a k negativnímu vývoji trhy nasměroval největší světový cementárenský koncern francouzský Lafarge (profil, názory). Za první pololetí vykázal neočekávaný pokles zisku, kvůli poklesu stavebních zakázek v Německu a propadu cen na trzích (např. v Brazílii).

V pátek dopoledne evropské burzy nevykazovaly větší změny, investoři si vzali před víkendem oddychový čas.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: na burzy zafoukala Katrina

5. 9. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: na burzy zafoukala Katrina

Hurikán přerušil provoz většiny ropných zařízení v Mexickém zálivu, cena ropy proto překonala 70 dolarů za barel. Tahounem týdne byly energetické a stavební firmy, ztrácely naopak pojišťovny.... celý článek

Akcie: ropa půjde ještě výš

29. 8. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropa půjde ještě výš

Již tak vysokou cenu ropy tlačí ještě výše hurikán Katrina, který ohrožuje těžbu této komodity v Mexickém zálivu. Není divu, že se minulý týden burzovní indexy nacházely na svojí nejnižší... celý článek

Akcie: Evropě se týden příliš nevyvedl

22. 8. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: Evropě se týden příliš nevyvedl

Spekuluje se o případném bankrotu společnosti Delta Air Lines. Investiční banka Goldman Sachs odhaduje, že cena ropy bude příští rok 68 dolarů za barel, v delším období pak očekává... celý článek

Akcie: rušný týden

15. 8. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: rušný týden

Cena ropy vystoupala k 65 dolarům za barel. FED zvýšil úrokovou sazbu o 0,25 % na 3,5 %. Kurz dolaru k euru klesl na 10týdenní minimum. Evropské burzy se dostaly na nová tříletá maxima.... celý článek

Akcie: cena ropy opět v oblacích

8. 8. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: cena ropy opět v oblacích

Hodnoty indexů S&P 500 a Nasdaq Composite vyšplhaly na čtyřletá maxima. Cena ropy v New Yorku se dostala až na 62,30 dolarů za barel. Firmě Reebok vzrostly akcie o 30 %, naopak akcie... celý článek

Partners Financial Services