Akcie: cena ropy opět v oblacích

Akcie: cena ropy opět v oblacích
Hodnoty indexů S&P 500 a Nasdaq Composite vyšplhaly na čtyřletá maxima. Cena ropy v New Yorku se dostala až na 62,30 dolarů za barel. Firmě Reebok vzrostly akcie o 30 %, naopak akcie Delta Air Lines jsou na nejnižší hodnotě za 43 let.

Spojené státy

Pondělí burzy zakončily bez větších změn. Pozitivní výsledky firem byly vymazány rekordní cenou ropy, která se v New Yorku vyšplhala až na 62,30 dolarů za barel. Důvodem bylo úmrtí saudského krále Fahda, Saúdská Arábie je největším světovým exportérem ropy. Akcie koncernu Procter&Gamble (profil, názory) oslabily o více než 0,5 %, protože vysoké ceny komodit zvyšují náklady a snižují hrubé marže.

V úterý vystoupily hodnoty indexů S&P 500 (profil, názory) a Nasdaq Composite (profil, názory) na čtyřletá maxima, společnosti totiž nadále reportují lepší než očekávané výsledky. Již 80 % společností z indexu S&P 500 zveřejnilo výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí a jejich zisk se průměru zvýšil o 14 % oproti očekávanému tempu 6,6 % růstu. Hodnota indexu Dow Jones Industrial Average (profil, názory) vzrostla o 0,6 %, všeoborový index S&P 500 vyrostl o 0,7 % a technologický Nasdaq Composite o 1 %.

Ve středu si Wall Street vybral oddechový čas. Po delší době se do pozornosti investorů vrátily akcie firmy Microsoft (profil, názory), které posílily o 1,6 % a zaznamenaly svůj největší třídenní vzestup od dubna roku 2004. Důvodem byl optimismus, že nové produkty zvýší příjmy a zisk společnosti, růst zisku tak bude přes 10 %. Opravdu raketový vzestup měly akcie druhého největšího amerického výrobce sportovních bot firmy Reebok, po oznámení společnosti Adidas, že ji za 3,8 mld. dolarů převezme, vystartovaly o 30 % výše. Akcie Delta Air Lines (DAL) se obchodovaly za 2,12 dolarů, což představuje jejich nejnižší cenu za 43 let. Tento letecký přepravce se přibližuje bankrotu. Při čtvrteční se negativně projevily horší výsledky maloobchodních prodejců. Hodnota indexu Dow Jones Industrial Average klesla 0,8 %, index S&P 500 ztratila 0,7 % a technologický index Nasdaq Composite oslabil o 1 %. Akcie společnosti Target, která je druhům největším americkým diskontním prodejcem, klesly o 2,8 %. Očekával se totiž červencový vzestup tržeb o 5,7 % , ve skutečnosti šlo ale jen o 5,5 %. Akcie Family Dollar Stores spadly o 6,8 % potom co v červenci klesly tržby o 1,6 % oproti odhadované nezměněné výši tržeb.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty níže, očekávalo se, že potrvá trend z předešlého dne.

Evropa

Nepatrnému růstu v pondělí dopomohla svými výsledky největší evropská banka podle tržní kapitalizace, britská HSBC (profil, názory). Ta za první polovinu roku zaznamenala vzestup zisku o 9 % , především díky zvýšení spotřebitelských úvěrů v USA a Latinské Americe. Tato 140 let stará banka těží ze své expanze v zemích jako Čína, Brazílie či Mexiko.

K pokračujícímu růstovému trendu v úterý evropským burzám přispěl čtvrtý největší světový výrobce pneumatik, společnost Continental, která zvýšila svůj zisk na 1,60 eur za druhý kvartál (z 0,84 eur na akcii z druhého čtvrtletí minulého roku). Pondělní vzestup ceny ropy ovlivnil posílení akcií ropných společnosti jako Royal Dutch Shell (ZARD).

Během středečního obchodování klesly evropské indexy ze svého tříletého maxima, svými výsledky zklamaly společnosti Credit Siusse a TeliaSonera. Německá automobilka BMW oznámila pokles zisku za druhé čtvrtletí kvůli vývoji kursu amerického dolaru, který jí snížil zisk a naopak zvýšil náklady na suroviny.

Při čtvrtečním obchodování ceny akcií šly opět dolů, výsledky zveřejnila Royal Bank of Scotland (nenaplnila očekávání investorů) a dále největší evropská rafinerie koncern Total (uvedl, že ve druhé kvartálu snížil svoji produkci o 4 %).

V pátek dopoledne se burzy pohybovaly bez větších změn, protože investoři vyčkávali na další vývoj obchodování v v USA.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-45
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 8. 2005 15:17, Wall Street

Divna , predivna vec : Noviny Handelsblatt z pondeli 8.8.05 pisou , ze americka komise pro cenne papiry SEC vysetruje pro podezreni z insider kseftu 63-letou chorvatskou duchodkyni , ktera koupila 1.8.za 2.9 milionu dolaru v New Yorku akcie Reebok. A kdyz se oznamilo 3.8. prevzeti Reeboku od Addidas , stouply akcie Reebok +30% a na konto chorvatske duchodkyne v Rakousku putovalo 870 tisic dolaru. Co se muze vysetrit ? Ze by pouzil konto te duchodkyne nekdo z vedeni firmy Adidas ???

+29
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 8. 2005 3:12, Holubinka

Taky se na www.aktiencheck.de najdou správná doporucení "koupit" BUY akcii Volkswagen od analytiku , kterí vidí kurz cíl 50 euro. Já mám Vorzug akcie Volkswagen od ledna asi 26% v plus a 4% byly dividendy a chci je jeste prikoupit. Vorzug akcie jsou levnejsí nez Stamm a mají vyssí dividendy. Akcie potrebují jeste desítky % rusti , aby dosáhly svoji úcetní hodnotu 62 euro.

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: pozitivně naladěná Evropa i USA

1. 8. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: pozitivně naladěná Evropa i USA

Šéf DaimlerChrysler opustí ke konci roku 2005 firmu. 301 společností z indexu S&P 500 reportovalo svoje čtvrtletní výsledky, 72 % z nich překonalo odhady. V Evropě trhy táhly vzhůru... celý článek

Akcie: čínský yuan, slabá Citigroup a Londýn

25. 7. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: čínský yuan, slabá Citigroup a Londýn

Devadesát jedna firem z indexu S&P 500 již zveřejnilo svoje výsledky za 2. kvartál, 82 % z nich předčilo odhady. Zklamání pro investory přinesl koncern GM, vykázal třetí po sobě... celý článek

Akcie: indexy stále rostou

18. 7. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: indexy stále rostou

Index S&P 500 se na začátku týdne dostal na nejvyšší úroveň za čtyři měsíce, ve čtvrtek pak na čtyřleté maximum. Ani evropské indexy nezahálely, ve čtvrtek se dostaly na nová tříroční... celý článek

Akcie: evropské indexy na maximech

11. 7. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: evropské indexy na maximech

Hlavní evropské akciové indexy se v půli týdne podívaly na nová tříletá maxima. Následně ale akcie poznamenaly exploze v Londýně. Burzy ráno výrazně poklesly, během dne ale ztráty vymazaly... celý článek

Akcie: ropa klesla z téměř 61 dolarů

4. 7. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropa klesla z téměř 61 dolarů

Cena ropy minulý týden klesla, dostala se pod 60 dolarů za barel. Důvěra spotřebitelů se ocitla na nejvyšší úrovni od června roku 2002. Podle očekávání Fed zvýšil úrokové sazby, ale... celý článek

Partners Financial Services