Fondy: bez prázdnin a dovolené

Petr Fejtek | 8. 8. 2005 | 1 komentář
Fondy: bez prázdnin a dovolené
Na to, že jsou dovolené v plném proudu, je přes 800 miliónů korun pěkná týdenní bilance. Trendy posledních měsíců sílí, a tak snad nejzajímavější lokálkou je fakt, že do akciových fondů přišlo více peněz než do dluhopisových. Akciový večírek zkrátka ještě nekončí.

Fondy peněžního trhu sice nabraly 280 miliónů, ale je to již jen třetina z celkového přílivu. Zasloužené vavříny si se 170 milióny opět odnáší IKS Peněžního trhu (profil, názory), protože jeho roční výkonnost 2,9 % je pro ostatní hodně kyselým hroznem. Ale na tříměsíčním horizontu na tom již tak dobře šampión není a za minulý týden dokonce setinku ztratil. Ententýky, dva špalíky, kdo poletí z elektriky – příště?
Ztráty prohloubila i většina dluhopisových fondů a oba lídři trhu již na měsíčním období hlásí ztrátu více než procentní. Není tedy divu, že si nepřipsaly ani dvouciferné čisté prodeje. V týdenním klání tak zvítězil s 37 milióny ING český fond obligací (profil, názory, koupit) těsně před nováčkem ČSOB dluhopisových příležitostí (profil, názory), kterému k přilákání 33 miliónů stačil měsíční výkon –0,26 %. Jak to asi dělá? Na měsíci se totiž zatím drží v plusu jen korporáty.

Stabilizace smíšených

Zdá se, že smíšené fondy se tak konečně dostávají do pozic, které jim přináleží. Z celkových 150 miliónů sice ještě stále lízají smetanu "akciové hity", ale kdo by si nechtěl smlsnout? Například IKS Balancovaný (profil, názory) dává ročních 42 %, není tedy náhodou, že inkasoval 30 miliónů. Jen o málo méně však získala třeba rodina FF Mixů ISČS, která zdaleka není přehnaně "dynamická".
Stabilizuje se i segment zajištěných fondů. Celkem získaly jen něco málo přes 100 miliónů, ale jistě se na tom podepsalo "přepřahání" ve dvou závodních stájích. Stabilně kluše jen IKS Max 4 s 33 milióny, zatímco 41 miliónů dosáhlo spřežení ČSOB, které měnilo koně. K odvážnějšímu ČSOB Světového růstu+ 4, který poběží až do 16. září a již nashromáždil 135 miliónů korun, se do dostihů zapojil již dvacátý fond typu Click – ČSOB Světový Click+ 20 se šestiletou splatností pro ty konzervativnější klienty.
Derby musela naopak přerušit Česká spořitelna, která vyprodala 600miliónovou tranši ESPA-ČS ZF 7 již ve čtvrtek, tedy během 18 pracovních dnů! Díky takovému zájmu klientů spořitelna urychlila přepřahání a s dvěma dalšími zajištěnými fondy přijde již v polovině srpna.
Zajištěné fondy zkrátka stále "táhnou" zejména proto, že výkladní skříň jistot ozdobená "výnosy až…" marketingově nemá chybu. Na druhou stranu právě hauzírování s potenciálním výnosem je mnohdy za hranou férovosti a vsadil bych se, že nejvýš desetina klientů byť jen tuší něco málo o konstrukci výnosu, zvláště u fondů citlivých na volatilitu.

Akciový večírek

Lídr ISČS Sporotrend (profil, názory) pokračuje ve žních s úrodou dalších 57 miliónů a pevně třímá prapor hvězdnatý. Jako jeden z mála na něm mává již i výkonem za pětiletý horizont a 10,44 % p.a. nepochybně hezky svítí. K tomu 51 % za posledních 12 měsíců je další vějička a nezapomínejme na "modernizované" portfolio směle hledící na východ. České akcie jsou totiž sice na pěkné párty, ale nic netrvá věčně, zatímco emerging markets si štafetu mejdanů budou předávat.
Neméně hvězdiček na svém štítě má i ING český akciový(profil, názory, koupit), který za minulý týden přivedl pod své portfolio 48 miliónů korun. Výnosem je o koňskou délku dokonce napřed, jen je citlivější na tuzemské tituly.
Ty však pokračují ve své spanilé jízdě. Štafetu na chvíli převzaly i akcie Erste po zvýšených doporučeních: investiční banka Societe Generale říká "koupit" s cílovou cenou 47 eur. Ostatní analytici sice nejdou tak vysoko, ale kurz má nepochybně ještě "rezervy".
Favoritem analytiků Erste Bank zase zůstává i nadále ČEZ, když zvýšili svou cílovou cenu pro jeho akcie na 618 Kč při investičním doporučení "koupit", protože v příštím roce očekávají 10% růst velkoobchodních cen elektřiny. Po středečním váhání tak ve čtvrtek vyrazila burza jak o život: PX 50 již dopoledne nasprintoval 1275 bodů, PX-D 3166,7 bodu. Mírné vystřízlivění na víkend přesto znamená 19% výnos za necelé tři měsíce (od půle května) a přes 23 % od začátku roku.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: vedra investicím svědčí

1. 8. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: vedra investicím svědčí

Přestože je třetina lidí na dovolené a vedra sužovala ty zbylé, ani na koupalištích zřejmě nezapomínali na fondy. Půlmiliardu členů UNIS tentokrát jen poněkud méně podpořily ty zahraniční,... celý článek

Fondy: na okurkovou sezónu vynikající

25. 7. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: na okurkovou sezónu vynikající

Po několika rozpačitějších týdnech fondy u nás opět přibraly bezmála miliardu. Ustálily se také objemy odkupů, jimiž mnozí zřejmě financují své dovolené. Atmosféra i počasí jsou příznivé,... celý článek

Fondy: minulý týden v číslech

18. 7. 2005 | redakce Peníze.CZ

Fondy: minulý týden v číslech

Zajímá vás, kterým fondům se v uplynulém týdnu dařilo nejvíce, a kterým naopak nejméně? Jaká byla výkonnost a prodeje jednotlivých kategorií fondů? Nebo jaké byly nejvyšší a nejnižší... celý článek

Fondy: statistiky za uplynulý týden

4. 7. 2005 | redakce Peníze.CZ

Fondy: statistiky za uplynulý týden

Chcete vědět, kterým fondům se v uplynulém týdnu dařilo nejvíce, a kterým naopak nejméně? Jaká byla výkonnost a prodeje jednotlivých kategorií fondů? Nebo jaké byly nejvyšší a nejnižší... celý článek

Fondy: se připravují na dovolenou

20. 6. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: se připravují na dovolenou

Lidé zřejmě už začínají myslet na jiné věci než investování, protože do fondů přinesli jen něco málo přes tři čtvrtě miliardy korun. Kdybychom navíc započítali 400miliónový institucionální... celý článek

Partners Financial Services