Sazby stále na minimu?

Sazby stále na minimu?
Další čtvrtletí je za námi, nová predikce české ekonomiky a s ní zásadní otázka: Jsou úrokové sazby na minimu? Vypadá to, že se budeme mít lépe, poroste výkon i mzdy. Překvapí nás výsledek obchodní bilance jako důsledek zájmu zahraničí o naše výrobky?

Dnes zasedá Bankovní rada České národní banky (ČNB) (profil, názory). Odpoledne budeme vědět, zda se shoda analytiků v tom, že repo sazbu bankéři ponechají beze změny, naplní. Charakteristickým rysem české ekonomiky je v současnosti dynamický růst, který je tažen investicemi a čistým exportem. Z toho důvodu se ekonomika zatím "nepřehřívá", rostou výrobní kapacity, a tedy zvyšuje se i potenciální produkt. Pravděpodobně se tak naplní představy místopředsedy vlády pro ekonomiku Martina Jahna o růstu. I když jeho představy o 6 nebo dokonce 7 % zatím trh nesdílí, 5 % není také špatné číslo, zvláště když Eurozóna počítá se minimálním růstem.

Hitem je obchodní bilance

Stručně řečeno se zahraniční obchod vyvíjí příznivě. V prvním čtvrtletí vzrostly reálné vývozy o 16 % a dovozy o 12,1 %. A přestože se v příštích obdobích očekává zpomalení, bude spíše statistickým vlivem a očekává se na obou stranách zahraničního obchodu. V důsledku vývoje kurzu koruny a vnímání kvality našeho zboží v zahraničí, zejména na trzích EU, se také zlepšují směnné relace. Tedy za jednotku vyvezeného zboží dovážíme do země stále více zboží zahraničního. Obchodní bilance ČR má tak nakročeno v tomto roce již ze záporných do kladných hodnot.

Vývoj obchodní bilance

Pro dokreslení zahraničních vztahů si jen ve stručnosti doplňme. Eurozóna opět zpomaluje, tentokrát růst HDP v prvním čtvrtletí poklesl na 1,3 % oproti 1,5 % z minulého období. V budoucnu trh předpokládá, že se situace začne zvolna zlepšovat, nicméně jen někam ke 2 % během roku až roku a půl.
Prognóza dolaru se mezi analytiky velmi liší. Někteří předpokládají posilování vůči euru, jiní spíše stabilitu kolem dnešních 1,20 USD/EUR a v příštím roce oslabení, až začne klesat úrokový diferenciál mezi USA a Evropu. Naopak ropa pravděpodobně už zdražovat dlouhodobě nebude a její cena je v rámci (_futures) ustálena na 50 USD za barel.

Prognózy, předpovědi, odhady…
Budoucnost je v zásadě nejistá. Proto i každá prognóza představuje do jisté míry nejistý kvalifikovaný odhad vývoje. Možností, jak prezentovat prognostická data, je několik. Asi nejpřesvědčivější by bylo zprůměrovat dostupné prognózy a vydávat výsledek za nejpravděpodobnější podle trhu. My nabízíme analýzy ekonomického týmu České spořitelny. Důvodem je její cílení spíše k průměru nebo opatrněji, význam a velikost instituce na českém bankovním trhu a kvalitní, důvěryhodný tým analytiků v čele s hlavním ekonomem Viktorem Kotlánem.

HDP: ještě větší optimismus

Ekonomiku táhnou ji zmíněné čisté vývozy a investice, přestože právě investice v důsledku silné koruny a zpomalující Evropy nerostou tak dynamicky. Do budoucna se počítá se zvýšením růstu spotřeby, která je i přes růst reálných mezd nízká. Příčinou jsou dnešní takřka masové investice do bydlení, které ubírají prostředky právě spotřebě. Růstu spotřeby v budoucnu napomohou i populistická opatření vlády před volbami: snížení daní příjmově (nej)slabším skupinám a růst platů tabulkových zaměstnanců (lékaři, sestry, učitelé, policisté).

Prognóza růstu HDP a potenciálního produktu  (%)

To vše by mělo napomoci poklesu nezaměstnanosti, ale nemnoho, neboť mezi nezaměstnanými převažuje řada těch, kteří práci za nabízených podmínek přijmout nechtějí nebo nemohou.

Sazby: na přelomu roku nahoru, inflační tlaky: malé

Vývoj inflace ovlivnil zejména stát, když v roce 2004 zdražil skokově mnohé výrobky a služby změnou daňových sazeb. Tato změna se po 12 měsících vytratila a do indexu již vstupují "nové" daně. Poptávková inflace klesala, z nabídky pak klesaly ceny potravin, naopak rostoucí ceny benzínu jsme zaznamenali u čerpacích stanic všichni. V červnu navíc skokem podražilo telefonovaní, když Český telecom musel pod tlakem ČTÚ snížit ceny za telefonní linku o 10 Kč a zrušit stokorunový kredit. Fakticky se tedy zdražení promítlo do růstu inflace o celé 0,4 procentní body!
Inflace se tak sice odráží od pomyslného dna, ale její vývoj nebude nijak dramatický. Zajímavé je, že v oblasti inflačních dopadů politiky stát nijak příliš populistický není. Ještě si připomeňme, že inflační cíl ČNB jsou 3 % +/- 1 %. Toho se možná letos dočkáme hodně přesně.

Inflační vývoj

V důsledku příznivé prognózy inflačního vývoje snížila v dubnu ČNB sazby na rekordních 1,75 %. Další snižování však již trh nepředpokládá, i proto, že vliv sazeb se ukazuje jako méně významný pro inflaci, než předpokládají centrální bankéři. Inflaci naopak tlačí také neměnové faktory a potřeba další korekce je minimální. Reálné sazby (sazby po očištění od inflace) jsou dnes blízké nule. S jejich růstem se počítá jen umírněně, a to v důsledku tlaku na posílení koruny, který bude právě sazbami vyrovnáván. Uvidíme, zda centrální bankéři naplní odhad ČS (profil, názory) a sazby postupně v roce 2006 zvýší.

Trychtýř sazeb

Závěrem tedy konstatujme, že česká ekonomika se v budoucnu může odchýlit od prognózovaného vývoje, ale ne o mnoho. Trend zdravého růstu je pro příští rok zachován a riziko znamená možná změna vývoje v zahraničí a zejména na trzích s ropou.

Srovnání prognóz
2005 2006
HDP ČS 4,7 4,6
Konsensus (Reuters, červen) 4,2 4,0
ČNB (duben) 4,1 4,2
MF (duben) 4,1 4,2
Inflace ČS 1,9 2,4
Konsensus (Reuters, červen) 2,0 2,6
ČNB (duben) 1,5 2,2
MF (duben) 1,8 2,2
Kurz ČS 30,1 29,5
Konsensus (Reuters, červen) 29,8 29,0
ČNB (duben) 30,2 30,0
MF (duben) 29,7 29,2
3M PRIBOR ČS 1,9 2,0
Konsensus (Reuters, červen) 1,9 2,3
ČNB (duben) - -
MF (duben) 2,1 2,4

Tabulka prognózy některých makroekonomických veličin
Ročně (půměry) 2004 2005F 2006F 2007F
červenec 05 duben 05 červenec 06 duben 06 červenec 07

duben 07

HDP (s c. %) 4,4 4,7 4,3 4,6 4,2 4,9

4,1

Nezaměstnanost (%)2 9,4 9,1 9,0 8,9 8,8 8,2

8,4

Nominální mzdy (%) 6,6 6,1 6,9 6,3 6,4 5,5

6,8

Reálné mzdy (% 3,7 4,1 5,1 3,7 4,0 3,6

4,4

CPI inflace (%) 2,8 1,9 1,6 2,5 2,4 1,8

2,4

CZK/EUR 31,9 30,1 30,2 29,6 30,0 29,0

29,6

CZK/USD 25,7 24,1 22,8 23,1 23,8 22,6

24,2

2W repo sazba (% 2,2 1,9 2,1 2,0 2,2 2,3

2,7

Prognózu, grafy a data poskytla Česká spořitelna.

Máte svoji vlastní prognózu? Kam se budou vyvíjet jednotlivé hospodářské veličiny a proč?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sazby, kurzy, inflace: co nás čeká?

28. 4. 2005 | Jiří Šedivý

Sazby, kurzy, inflace: co nás čeká?

Co očekává trh v nejbližších měsících? Podle prognózy analytiků České spořitelny se můžeme těšit například na vyšší mzdy, úvěrové produkty by prozatím zdražovat neměly. Nabízíme pohled... celý článek

Penzijní reforma: vrátí Bezděk politiky zpět do reality?

20. 4. 2005 | Martin Zika | 1 komentář

Penzijní reforma: vrátí Bezděk politiky zpět do reality?

Po nedávné prezentaci dalších výsledků vládního týmu pro penzijní reformu se začíná ukazovat, o kterých návrzích má smysl jednat dále a o kterých už nejspíš ne. Zároveň se vkrádá nepříjemná... celý článek

Daňová globalizace směrem dolů?

24. 3. 2005 | Jiří Šedivý

Daňová globalizace směrem dolů?

Jak si stojí ČR v mezinárodním srovnání z hlediska daňové náročnosti? Klesají nebo rostou celkové daně u nás a v dalších zemích OECD? Platíme nejvyšší odvody na sociální zabezpečení... celý článek

Prohlubuje jednotná politika nejednotnost ekonomik?

17. 2. 2005 | Simona Ely Plischke

Prohlubuje jednotná politika nejednotnost ekonomik?

Mezi tempem hospodářského růstu a mírou inflace jednotlivých zemí Eurozóny jsou stále výrazné rozdíly. Bylo zavedení jednotné měny v ekonomickém sbližování zúčastněných zemí úspěšné?... celý článek

Českým podnikům se daří držet si dobrou pověst

9. 2. 2005 | redakce Peníze.CZ

Českým podnikům se daří držet si dobrou pověst

Česká republika získala od největší světové úvěrové pojišťovny Coface rating A2, tedy druhou nejvyšší možnou známku, která nás řadí mezi státy s vysokou platební schopností. Co tento... celý článek

Partners Financial Services