Akcie: čínský yuan, slabá Citigroup a Londýn

Akcie: čínský yuan, slabá Citigroup a Londýn
Devadesát jedna firem z indexu S&P 500 již zveřejnilo svoje výsledky za 2. kvartál, 82 % z nich předčilo odhady. Zklamání pro investory přinesl koncern GM, vykázal třetí po sobě jdoucí čtvrtletní ztrátu. Klesly také akcie bank, a to v USA i v Evropě. Uvolnění čínské měny a další výbuchy v Londýně burzy oslabily.

Spojené státy

V pondělí si hlavní burzovní indexy připsaly 0,5% ztráty, na akcie finančních společností dopadly především výsledky Citigrup (profil, názory) - cena akcií firmy klesla o 3,1 %, protože společnost svým ziskem 97 centů na akcií zůstala pod odhady trhu. Index S&P 500 (profil, názory) tak byl stlačen ze svého čtyřletého maxima a poprvé za osm dní zaznamenal pokles. Očekávaný vzestup zisků společností z indexu S&P 500 byl mírně revidován směrem nahoru na 7,1 % za druhé čtvrtletí, což je výrazně nižší tempo než za první kvartál (kdy činil 17 %.)

Úterý již ale pozitivní náladu z předešlých dní navrátilo a indexy vymazaly ztráty z pondělního obchodování. Stalo se tak zásluhou dobrých výsledků od společností IBM a Merrill Lynch (profil, názory). IBM vykázala zisk 1,12 dolaru na akcii (průměrný odhad analytiků byl 1,03 dolaru), a akcie tak vyrostly o 2,3 %. Zisk Merrill Lynch vzrostl díky vzestupu zisku z investičního bankovnictví a obchodování, akcie společnosti vyrostly o 2,3 %. Již 91 firem z indexu S&P 500 zveřejnilo svoje výsledky a 82 % z nich předčilo odhady.

Uprostřed týdne pomohla burzám slova šéfa Fedu Alana Greenspana, že ekonomika USA zůstává nadále silná. Optimismus tak překonal i zklamání z výsledků společnosti Intel (profil, názory). Technologický index Nasdaq Composite (profil, názory) uzavíral na čtyřletém maximu, největší biotechnologická společnost na světě, Amgen (profil, názory), vykázala zisk, který překonal odhady. Zklamání pro investory přinesl automobilový koncern GM (profil, názory), který vykázal třetí po sobě jdoucí čtvrtletní ztrátu.

Při čtvrteční seanci Wall Street poklesl. Příčinou bylo rozhodnutí Číny nechat svoji měnu, yuan, fluktuovat proti koši měn. Stalo se tak kvůli kritice ze stryny USA a Evropy, že podhodnocený yuan dává Číně neúměrnou obchodní výhodu. Yuan posílil o 2,1 % proti dolaru. Revalvace čínské měny vedla k poklesu cen dluhopisů, tzn. ke zvýšení jejich výnosů. To se odrazí v tom, že investoři do akcií budou chtít také výší dividendový výnos, došlo tedy k poklesu cen akcií.
Naopak dobré výsledky pomohly k růstu ceny akcií Coca Cola (profil, názory), společnost navrch profitovala z uvolnění yuanu, protože v Číně zvyšuje v prodeje.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy nezaznamenaly jejich hodnoty větších změn. Investoři čekali na další výsledky společností.

Evropa

Nástup do nového týdne evropským burzám nevyšel. Mírně oslabily, jak klesaly ceny akcií bank po zveřejnění výsledků americké Citigroup. Investoři prodávali akcie např. Barclays (profil, názory), UBS (profil, názory) nebo Royal Bank of Scotland (profil, názory). Největší evropský výrobce, televizí koncern Philips (profil, názory), vykázal první pokles tržeb za čtvrtletí od roku 2003, protože se snížila poptávka spotřebitelů po elektronice.

Druhý den v týdnu začaly evropské burzy stoupat, zájem byl o akcie výrobců jídla a nápojů. Stalo se tak v důsledku toho, že společnost SABMiller uvedla, že koupí druhého největšího výrobce piva v Latinské Americe, a na základě spekulací, že by americká PepsiCo (profil, názory) mohla koupit francouzský potravinářský koncern Danone, akcie Danone vylétly o 14 %.

Středa přinesla třetí pokles ve čtyřech dnech. Náladu investorům svými výsledky nezlepšila ani farmaceutická společnost Roche, která reportovala výsledky, jimiž výrazně překonala odhady analytiků. Její akcie stouply o 4,2 %.

Ve čtvrtek indexy vymazaly svoje ranní zisky. Příčinou byla evakuace některých stanice londýnské podzemní dráhy a policejní vyšetřování útoků. Největší světový výrobce mobilů, finská Nokia (profil, názory), svým ziskem ve druhém čtvrtletí výrazně zmrazila investory a její akcie propadly o 11 %.

V pátek v poledne evropské burzy nevykazovaly větší změny.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: indexy stále rostou

18. 7. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: indexy stále rostou

Index S&P 500 se na začátku týdne dostal na nejvyšší úroveň za čtyři měsíce, ve čtvrtek pak na čtyřleté maximum. Ani evropské indexy nezahálely, ve čtvrtek se dostaly na nová tříroční... celý článek

Akcie: evropské indexy na maximech

11. 7. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: evropské indexy na maximech

Hlavní evropské akciové indexy se v půli týdne podívaly na nová tříletá maxima. Následně ale akcie poznamenaly exploze v Londýně. Burzy ráno výrazně poklesly, během dne ale ztráty vymazaly... celý článek

Akcie: ropa klesla z téměř 61 dolarů

4. 7. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropa klesla z téměř 61 dolarů

Cena ropy minulý týden klesla, dostala se pod 60 dolarů za barel. Důvěra spotřebitelů se ocitla na nejvyšší úrovni od června roku 2002. Podle očekávání Fed zvýšil úrokové sazby, ale... celý článek

Akcie: drahá ropa, levná ocel

27. 6. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: drahá ropa, levná ocel

Cena ropy vzrostla až k 60 dolarům za barel, oslabily tak všechny tři hlavní americké indexy. Hodnoty evropských indexů se naopak dostaly na tříletá maxima, zájem o evropské akcie byl... celý článek

Akcie: pěkné ukazatele

20. 6. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: pěkné ukazatele

Většina makroekonomických ukazatelů USA vykázala příznivé hodnoty - výstavba nových domů dosáhla rekordních úrovní, průmyslová výroba rostla více, než se čekalo a spotřebitelské ceny... celý článek

Partners Financial Services