Komu škodí české banky?

Komu škodí české banky?
Jsou české banky tím líným mastodontem, který ubíjí domácí hospodářství, bankovní sektor a neumí si vydělat "ani na chleba"? Nebo jsou několikamiliardové zisky předmětem obyčejné závisti? Chceme přestupovat mezi bankami a jsme za rychlé a hladké vyřízení ochotni platit?

V první etapě diskuze k otázkám českého bankovního sektoru vyjádřila veřejnost své připomínky, náměty a požadavky směřující ke zlepšení fungování bankovního sektoru. Ministerstvo financí zpracovalo zhruba 200 námětů, které dorazily na adresu banky@mfcr.cz. V komentářích klientů se podle ministerstva mnohokráte objevily formulace typu "materiál vystihl velmi přesně hlavní problémy klientů bank" a "chováním bank se cítím poškozován".

Spokojení klienti poukazují na pošramocenou pověst bankovního sektoru…?!

"Veřejnost naši snahu o férovější vztah bank ke klientům jednoznačně podporuje," říká Tomáš Prouza, podle kterého je z reakcí jasně vidět, jak pošramocená je pověst bankovního sektoru. "Je potřeba rychle se dohodnout na změnách, které tento vztah narovnají a otevřou prostor pro pokračování rozvoje bankovních služeb. Náš finanční sektor stojí právě na bankách a negativní zkušenosti klientů snižují poptávku po moderních produktech, což omezuje růst celého sektoru," dodává.

Banky však velmi rychle na toto prohlášení reagovaly a výňatek z jejich reakcí vám přinášíme.

Drtivá většina klientů ČSOB (profil, názory) a Poštovní spořitelny (profil, názory) je se svou bankou spokojena. Více než 94 % jejich klientů uvedlo, že je s ČSOB i Poštovní spořitelnou velmi nebo celkem spokojeno. Na pětibodové škále, kde jednička je nejhorší a pětka nejlepší hodnocení, uvedli klienti průměrnou známku 4,72

… Česká republika je zřejmě jedinou demokracií na světě, kde ministerstvo financí hazarduje s důvěryhodností v bankovní sektor. Svědčí o tom prohlášení Ministerstva financí ČR, která na základě nepodložených tvrzení z velké části podrývají důvěryhodnost bank. České spořitelně (profil, názory) není zřejmé, z čeho vychází tvrzení náměstka ministra financí Tomáše Prouzy o snižování poptávky klientů po moderních službách a o pošramocené pověsti bank.
Česká spořitelna nezaznamenala pokles poptávky po moderních produktech: správa aktiv, telefonní a internetové bankovnictví, kreditní karty, spotřebitelské úvěry, hypotéky, úvěry pro malé a střední podnikatele či stále oblíbenější balíčky produktů zaznamenávají každoročně doložitelný růst počtu klientů v řádech procent či dokonce desítek procent.

Komerční banka (profil, názory) zásadně odmítá prohlášení Ministerstva financí ČR, které uvádí, že "finanční sektor stojí právě na bankách a negativní zkušenosti klientů snižují poptávku po moderních produktech, což omezuje růst celého sektoru." Ministerstvo financí by si mělo uvědomit, že to byli zahraniční investoři, kteří stabilizovali český bankovní sektor, investovali významné finanční prostředky do jeho technologického rozvoje a přinesli také nabídku produktů a služeb obvyklou v západní Evropě. Komerční banka navíc v posledních letech sleduje rostoucí zájem ze strany klientů o nové a inovativní produkty, které byly úspěšně uvedeny na trh a které naši klienti hojně využívají.

Na každém šprochu pravdy trochu

Samozřejmě, že banky mohly postavit své dotazy tak, aby klienti zkrátka spokojeni byli. Například s úrovní služeb. Kdo se ale ptal na spokojenost s poplatky? Toto mějme na paměti.
Celou situaci velmi přesně vystihuje velmi známě rčení: "Jede to, ale dře to." Nedře to zas tak moc, protože trh bankovních služeb skutečně dynamicky roste. Ale fakt, že by to mohlo jít i rychleji, kdyby banky více lpěly na objemech transakcí a nikoliv zisku, vyjádřilo ministerstvo ústy náměstka Tomáše Prouzy příliš silnými slovy, která navíc zástupci bank přečetli s ještě větší dramatičností než bylo nutné. Ale nedivme se jim. Jsou teď ve střehu, protože čekají, odkud se na ně zase vyhrnou jaké nepříjemnosti. Navíc způsob tvorby zisku je otázkou podnikatelské strategie a je na majitelích, zda chtějí vydělávat na množství operací nebo na vysokých cenách.

Pamatujme si také dobře na argumentaci České spořitleny. Ta doposud pohotově reagovala v případě porovnávání poplatků s mateřskou Erste Bank tím, že u nás neprobíhá tolik transakcí, aby se dala používat strategie vydělávání na počtu operací. Najednou však počty transakcí rostou, jsou dynamické, klientů přibývá... Možná proto se tedy ČS rozhodla zlevnit a zrušit pár poplatků jako třeba platbu za zrušení účtu.

Klienti jsou spokojení

Bankovní statistiky (při již zmíněné možnosti dezinterpretace, manipulace a propagandy) ukazují, že poptávka po službách roste a těch běkolik nespokojenců, co je slyšet, si nakonec také nějaký ten účet již pořídili a využívá jej.
Kdyby účet neměli, nemohli by mít tak bohaté zkušenosti s tím, co jim, kdo provedl. A kdyby jim služby účtu nepřinášely užitek, jen těžko by si jej zřizovali.
Banky mají velké zisky. Korunka ke korunce se promění v miliardy a není divu, že se to klientům nelíbí. Závist obchodního úspěchu se v zemí pěstované socialistickým rovnostářstvím nosí. Ovšem, banky klienty možná škubou, leč klienti k bankám přicházejí dobrovolně. Tak alespoň nejzákladnější princip zůstává v pořádku.
Ovšem pozor, místo bank nutí mnoho lidí k zřizování účtů zaměstnavatelé, kteří mnohdy nehodlají výplaty předávat jinak než bezhotovostně.

Podle bankéřů je problém popsaný ministerstvem poněkud umělý a bankovní trh funguje standardně. Ano, je možné diskutovat o řadě opatření. Jak ministerstvo samo uvedlo, měly by banky na základě diskuze především samy dobrovolně přijmout některé body návrhů. Jinak by musel zasáhnout stát.
Faktem je, že banky neuznávají kritiku jako oprávněnou, přestože ty vstřícnější se diskuzi nebrání. Šéf ČSOB a prezident České bankovní asociace Pavel Kavánek se nechal slyšet, že o řadě bodů je možno diskutovat, ale ministerstvo vytváří problém tam, kde není. Bankéřům se také příliš nelíbí, že ministerstvo se nejdříve obrátilo na veřejnost, místo toho, aby pěkně v klidu s bankami probralo, co je potřeba zlepšit. Zde je těžké hodnotit, jak měl stát postupovat, zda nejdřív upozornit veřejnost, ať vysloví svá přání, nebo naopak na základě svých dojmů přemlouvat banky k nějakým krokům. Takhle má alespoň volič dojem, že v této zemi sem tam nějaké kořínky demokracie klíčí.

I "dobrovolná" regulace je regulace

Hledat pravdu je samozřejmě složité a relativní, navíc závěr nikdy nemůže sednout všem. Nicméně by místo celé diskuze zahájené ministerstvem, která sice pojmenovala řadu problémů, stačilo zajistit, aby trh fungoval pružně. Ministerstvo se dalo na politiku silných slov o destabilizaci sektoru, místo toho, aby celý problém postavilo do takového úhlu, že hodlá české ekonomice pomoci. A sice tím, že zlepší vztahy bank a klientů. Všimněme si i toho, že za státní peníze je dokonce ministerstvo ochotno oslovovat klienty a zjišťovat, jak jsou spokojeni se službami. Tento, moderním pojmem, marketingový výzkum za peníze daňových poplatníků by mohl bez větších přínosů znamenat zbytečný špás a plýtvání svěřenými prostředky státu.

Některé ministerské návrhy znamenají chvályhodné jednoduché a nenákladné změny, které mohou zprůhlednit trh. Jde především o sjednocení ceníkové terminologie a zamezení možnosti maskovat cenu transakce rozepsáním do několika složek.
Jinak prakticky všechna ostatní navrhovaná opatření mají regulační charakter. Možná charakter dobrovolné regulace, ale stále regulace. Proč tedy nevybrat jen minimum, když už se bez regulace obejít neumíme a nechceme? Umožní-li banky a stát absolutně bezbolestné přechody nespokojených klientů tam, kde spokojeni budou, nemusí se dělat žádné další opatření. Navíc tedy míra dobrovolnosti s dovětkem "nebudete-li akceptovat, nastoupí síla státní moci" nebude nijak vysoká.

Přechody a odchody jako servis?

Některé banky také již po rozpoutání diskuze ohledně tzv. výstupních poplatků tuto praxi opustily a poplatek zrušily. Dobře si spočítaly, že těch pár stovek u těch několika klientů, kteří účet zruší, není potřeba medializovat a je lépe je jako náklady obětovat.
Problém výstupních poplatků je často diskutován a v souvislosti s návrhem ministerstva padlo spojení "povinný přestupní servis". Chceme-li se chovat o něco tržněji, vypusťme povinnost a ptejme se, zda je zákazník ochoten za to, že bude moci mezi bankami efektivně přejít, nějaký poplatek jako za každou jinou službu platit. Hlavně, aby to šlo rychle a bez obíhání mnoha institucí. Možná budeme překvapeni, jak bude cena najednou až na druhém místě a rozhodne kvalita poskytované služby. Navíc je otázkou, zda je přestupní servis pouhá možnost převést účet z banky do banky na základě jednoho podpisu a se změnou čísla konta, nebo jde o plný komfort. Tedy o stav, kdy zákazník nemusí obíhat úřady a měnit své bankovní spojení, protože mu zůstává původní číslo.

A vy jste ochotni za přestupní servis platit? Vyjádřit se můžete také v naší anketě. Myslíte si, že problém je spíše v tom, že banky hodně vydělávají a nejsou pro mnohé klienty levné, nebo v tom, že skutečně brzdí rozvoj bankovního sektoru?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 32 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 7. 2005 21:45, Docent

A co jeBanka? Ta přece za převod do jiné banky připočítává 2,- Kč, jenže to má cudně skryté v "poplatku za zaúčtování platby clearingovým centrem ČNB"...

Zobrazit celé vlákno

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 7. 2005 11:43, Mira

Ale to si asi nerozumíme. Příchozí mezinárodní platby by přece musely jít ze Swiftu do vámi navrhovaného národního clearingu a až potom do bank. V případě odchozích obráceně. Ve Swiftu je všechno mezi bankami napřímo, pokud to hodně zjednoduším a neuvažu o korespondenčních bankách apod.
Bohužel Swift není jenom o vlastních platbách a banky (nebo spíše finanční instituce) ho používají na daleko více věcí. Takže národní centrum by muselo sloužit i jako distributor těchto informací (a taky jako brzda).

Zobrazit celé vlákno

-17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (32 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Banky se bojí konkurence a informovaných klientů

3. 6. 2005 | Jiří Šedivý

Banky se bojí konkurence a informovaných klientů

Aktivity Ministerstva financí směřující k posílení pozic klientů označily některé banky okamžitě za snahu o další regulaci trhu. Je snad informovaný a zorientovaný klient tržně nežádoucí?... celý článek

Banky zvyšují zisky, ale zároveň i poplatky. Proč?

8. 4. 2005 | Jiří Šedivý

Banky zvyšují zisky, ale zároveň i poplatky. Proč?

Zisky tří hlavních českých bank dosáhly vloni 20 - 25 % investovaného kapitálu. Zahraniční matky mohou tedy teoreticky mít svoji investici zpět za pouhých 4 – 5 let. Banky navíc opět... celý článek

Procházka poplatkovým sadem

18. 3. 2004 | Kristýna Havligerová

Procházka poplatkovým sadem

Rozhodli jste se svěřit peníze bance? Připravte se na to, že za její služby vydáte nemalé částky. Za co všechno zaplatí klienti, kteří si u finanční instituce otevřou běžný účet a existuje... celý článek

Sazebníky bank: zpřehlednění či maskování?

16. 3. 2004 | Kristýna Havligerová

Sazebníky bank: zpřehlednění či maskování?

Chcete si porovnat poplatky za služby a produkty bank na jejich internetových stránkách? Překvapení na vás čeká v případě dvou peněžních institucí, které na webu zveřejňují pouze část... celý článek

Chceš změnit banku? Tak zaplať!

2. 9. 2003 | Dušan Hradil

Chceš změnit banku? Tak zaplať!

"Tak to teda ne, jde o jasné omezení svobody spotřebitele," ohrazuje se Sdružení obrany spotřebitelů. "Nikoli, je to legitimní poplatek," reagují banky. Kdo má pravdu? Kolik a proč... celý článek

Partners Financial Services