Akcie: ropa klesla z téměř 61 dolarů

Akcie: ropa klesla z téměř 61 dolarů
Cena ropy minulý týden klesla, dostala se pod 60 dolarů za barel. Důvěra spotřebitelů se ocitla na nejvyšší úrovni od června roku 2002. Podle očekávání Fed zvýšil úrokové sazby, ale zároveň naznačil, že zvyšování sazeb bude pokračovat. V Německu a ve Franici povyrostly podnikatelské nálady, přispěl k tomu pokles eura.

Spojené státy

V pondělí zůstaly blízko svých jednoměsíčních minim, cena ropy se přiblížila k 61 dolarům za barel. To samozřejmě bude pro firmy znamenat vyšší náklady, které mohou ovlivnit ekonomický růst a výši zisků. Hodnota indexu Philadelphia Oil Service Sector Index povyrosta o 1,3 % a index uzavíral na rekordní úrovni 149,12 bodů. Od začátku roku a se jeho hodnota zvedla již o 20 % a podle některých analytiků může v příštích 12 měsících přidat další 25 %. Akcie výrobce sportovních oděvů a dalšího sportovního zboží klesly o 4 % - tržby v tomto čtvrtletí porostou na hranici spodního hranice pásma odhadovaného růstu (7 až 9 %). Pokles zisků ve druhém čtvrtletí předpokládá největší severoamerický výrobce papírů společnost International Paper, její akcie ztratily 3,1 %.

Velmi úspěšný den zažil Wall Street během úterý. Cena ropy se dostala pod 60 dolarů za barel a důvěra spotřebitelů se ocitla na nejvyšší úrovni od června roku 2002. Dow Jones Industrial Average povyrostl o 1,1 %, index S&P 500 si polepšil o 0,9 % a technologický index Nasdaq Composite se zvedl o 1,2 %. Farmaceutická společnost Weyth, která měla dva roky po sobě pokles zisků, zvýšila odhad pro letošní rok, její akcie tak posílily o 4,2 %.

Uprostřed týdne americké burzy mírně ztrácely, očekávalo se čtvrteční rozhodnutí americké centrální banky, že zvýší úrokové sazby o 0,25 %. Trhy tak ignorovaly pozitivní makroekonomické zprávy, jako mírné zlepšení revize růstu HDP za první čtvrtletí a nižší než očekávaný růst cenového indexu HDP. Velmi dobré výsledky hospodaření americké pojišťovny AIG vedly ke vzestupu akcií fimry o 5,7 %.

Při čtvrteční seanci přišly hodnoty tří nejvýznamnějších indexů o svoje úterní zisky. Sice podle očekávání došlo ke zvýšení úrokových sazeb, ale zároveň Fed naznačil, že zvyšování sazeb bude pokračovat. Index S&P 500 získal za druhé čtvrtletí 0,9 %, Nasdaq Composite si polepšil o 2,9 %, zatímco Dow Jones Industrial Average klesl ve druhém kvartále o 2,2 % a byl to jeho druhý čtvrtletní pokles v řadě.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty výše, protože se očekávala korekce po předchozím poklesu.

Evropa

Evropské akcie klesly druhý den po sobě. Směrem dolů byly taženy emisemi firem jako jsou např. Daimler Chrysler nebo Philips v obavách, že cenový vývoj ropy bude brzdit ekonomický růst. Její vysoká cena braní investorům v optimismu a snižuje prostor pro větší posílení trhů.

V úterý dopomohly evropským burzám k jejich růstu především akcie ropných společnosti jako jsou BP nebo Total. Analytici předpokládají vyšší zisky a dividendy od společností z tohoto oboru. Příznivou zprávou byl i vzestup podnikatelské důvěry ve Francii.

Při středečním obchodování tlačily evropské burzy výše především telekomunikační společnosti. Druhá největší evropská telekomunikační společnost, France Telecom, totiž uvedla, že za letošní rok více něž zdvojnásobí dividendu, sníží zadlužení a představí nové služby, které podpoří tržby a zisk. K optimistické náladě investorů tentokrát přispělo zvýšení podnikatelské nálady v evropské největší ekonomice Německu. Tomuto prvnímu zvýšení za pět měsíců stejně jako ve Francii přispěl pokles eura umožňující exportérům zvýšení konkurenční výhody.

Čtvrtek přinesl na evropské trhy opět mírný růst a to opět zásluhou akcií France Telecom. Některé investiční společnosti totiž radí svým klientům nakupovat tyto akcie; náladu investorů tak ani neovlivnil pokles indexu důvěry spotřebitelů ve Francii.

V pátek v poledne evropské burzy posilovaly. Investoři předpokládali pozitivní vývoj obchodování v zámoří.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: drahá ropa, levná ocel

27. 6. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: drahá ropa, levná ocel

Cena ropy vzrostla až k 60 dolarům za barel, oslabily tak všechny tři hlavní americké indexy. Hodnoty evropských indexů se naopak dostaly na tříletá maxima, zájem o evropské akcie byl... celý článek

Akcie: pěkné ukazatele

20. 6. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: pěkné ukazatele

Většina makroekonomických ukazatelů USA vykázala příznivé hodnoty - výstavba nových domů dosáhla rekordních úrovní, průmyslová výroba rostla více, než se čekalo a spotřebitelské ceny... celý článek

Akcie: euro se vůči dolaru propadá

6. 6. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: euro se vůči dolaru propadá

Euro se dostalo na 7měsíční minimum vůči dolaru. Podnikatelská důvěra v květnu v Evropě klesla na 21měsíční minimum, také spotřebitelé jsou více pesimističtí. Americká inflace se zdá... celý článek

Akcie: cena ropy klesá

23. 5. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: cena ropy klesá

Polovina minulého týdne přinesla největší třídenní růst cen amerických akcií za šest měsíců. Příčinou se stal příznivý vývoj inflace a klesající cena ropy. Ta se dostala na nejnižší... celý článek

Akcie: konkurenceschopnější USA

16. 5. 2005 | Jiří Pospíšil | 1 komentář

Akcie: konkurenceschopnější USA

Po 5denním růstu začala minulý týden cena ropy opět klesat. Na burzách se příznivě projevilo snížení obchodního deficitu USA. Evropské trhy naopak nepříznivě ovlivnila zpráva o snížení... celý článek

Partners Financial Services