Fondy: se připravují na dovolenou

Petr Fejtek | 20. 6. 2005
Fondy: se připravují na dovolenou
Lidé zřejmě už začínají myslet na jiné věci než investování, protože do fondů přinesli jen něco málo přes tři čtvrtě miliardy korun. Kdybychom navíc započítali 400miliónový institucionální odkup, týden by ani moc nestál za řeč. Ještě, že sluníčko prospívá i akciím, snad to někoho inspiruje.

Ani peněžní trh už není, co býval, protože necelá čtvrtmiliarda je silný podprůměr. IKS Peněžního trhu (profil, názory) získal jen 124 milióny, ISČS Sporoinvest (profil, názory) pouhých 70 miliónů korun. Pomoci 120 milióny chtěl sice KBC Multi Cash ČSOB CZK (profil, názory), ale jeho bratr ve slovenských korunách 100 miliónů odepsal.

Dluhopisy stále lákavější

Víc než fondy peněžního trhu opět tedy získaly dluhopisové fondy. Do ISČS Sporobondu (profil, názory) přišlo přes 100 miliónů, krásných 82 miliónů má ING český fond obligací (profil, názory, koupit). IKS Dluhopisový (profil, názory) získal 34 milióny a ostatní většinou přidávaly další desítky miliónů, a tak celkem opět přilákaly víc než čtvrt miliardy korun. Jejich výnosy sice o nějakou tu desetinku poklesly, ale to zatím žádné závěry nevěští. Že však jsou dlouhodobá očekávání investorské veřejnosti přemrštěná, asi jen málokdo pochybuje. 10 % za rok je zkrátka moc a 14,36 % Conseq dluhopisového je až neuvěřitelné.
Dluhopisy tak pomáhají k pěkným výnosům i většině smíšených fondů. Tak či onak nemusíme pochybovat, že výkonností letos dluhopisy porazí peněžní trh na hlavu.

Zmatek smíšených

Smíšené fondy si u nás stále jen hledají své místo na slunci. Kategorii donedávna pomáhaly ty více akciové, nyní však se možná pohled na ně poněkud změní. Musíme totiž mezi ně započítávat i mixy ISČS, přestože jde formálně o fondy fondů.
U IKS zase kdys populární Felix skutečně vzlétl z popela tentokrát jako bájný Fénix: cíl je jasný – klientům přehodit výhybku z peněžáku. Uvidíme, jak mu to půjde, tedy jak jim to půjde, protože jsou (zatím) dva: konzervativní s typickými vahami peněžního trhu, dluhopisů a akcií v portfoliu 35:60:5 a Fénix smíšený 20:40:40. Jsou složeny z podílových fondů IKS a zahraničních fondů Société Générale Asset Management a jsou vhodné nejen pro jednorázové investice, ale zejména pro pravidelné investování od 500 Kč. Vstupní poplatek je sice jen 1 % a výstupní nulový, ale management fee 1,4 % ročně.
Nu a nakonec pro úplnost ta „díra v bilanci“, kterou opět již tradičně způsobil 414miliónovým odkupem ČSOB Bohatství (profil, názory). Přestože se již velikostí blíží pouhým 3 miliardám, zůstává největším naším mixem a víc než 14% ročním výnosem jistě investorům dělá radost. Nyní také naroste o čtveřici mrňousů, které přifúzuje: Křišťálový (profil, názory), Obchodu (profil, názory), Kvanto Kombinovaný (profil, názory) a Kvanto Korunový dluhopisový (profil, názory).

Akciové potěšení

Již v pondělí si náš PX 50 bujaře troufl na 1200, ale v úterý ČEZ (profil, názory) ochladl a zhasl i Temelín… Kouřit přestal dokonce Tabák a krátkodobí lovci zase kasírovali zisky na bankách. Korekce však měla jen jepičí život a čtvrteční rally poslala všechny pesimisty do pekel… Poznamenejme však, že na povzbuzující vývoj Wall Street zareagovala i Evropa růstem na tříletá maxima.
Náš PX 50 se lehce a s rezervou přehoupl přes 1200 bodů (na maximu 10. března měl 1262,7 bodu), PX D zase jak nůž máslem projel magickou hranicí 3000 bodů, ČEZ svítí i bez Temelína a jakoby mu četli myšlenky v CAIB, zvýšili doporučení na „Buy“ s cílovou cenou 515 Kč. V pátek hned po ránu také prorazil historické maximum 483 korun a lízl si 484,7 Kč.
Ale odpoledne trh sklouzl opět k vybírání tučných krátkodobých zisků, což hrozí i pro začátek tohoto týdne. Vždyť se také zisk od začátku roku již zase přiblížil 19 %.
Akciové fondy však optimismus nijak nesdílejí, ovšemže s výjimkou 73 miliónů  ING Českého akciového (profil, názory, koupit), jinak se ISČS Sporotrend (profil, názory) musel spokojit s 10 milióny korun.
Vítaná je i zpráva, že se na Pražskou burzu chystá CME, která je zatím kotovaná na Nasdaq. Doufejme, že by tak i naše vypatlaná Nova mohla začít masírovat náš buranov jinými reality show než Superstar nebo Big Brother. Co tak pěkně drsný seriál "Kdo neinvestuje, ať nejí", anebo alespoň něžnou mýdlovou telenovelu "Akcionáři Nováci"… A co teprve "Emanuela ve SPADu"?

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: týden s dopingem

13. 6. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: týden s dopingem

Půl miliardy do dluhopisových fondů, to tu snad ještě nebylo. Polovinu z toho však zřejmě zainvestoval institucionální investor, takže standardně vítězí fondy peněžního trhu. Ani akcie... celý článek

Fondy: vyhřívají se na sluníčku

6. 6. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: vyhřívají se na sluníčku

Evropská ústava vzala za své, což se vládě nelíbí. Bankovním žralokům chce ministr nasadit náhubek na poplatky, což se zase jim nelíbí. Vždyť vydělaly za první čtvrtletí "jen" necelých... celý článek

Fondy: opět víc než miliarda

30. 5. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: opět víc než miliarda

Po několika rozpačitějších týdnech se zřejmě klienti poněkud uklidnili a situace prodejů se dostala do starých kolejí. Více než polovinu peněz však opět získaly fondy peněžního trhu. celý článek

Fondy: jen necelá půlmiliarda

23. 5. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: jen necelá půlmiliarda

Šetření na dovolenou možná a zděšení z tuzemských akcií určitě. To jsou určující momenty uplynulého týdne. A tak opět naše fondy peněžního trhu zachraňovaly celou bilanci.

Fondy: burza pláče nad legislativním podrazem

16. 5. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: burza pláče nad legislativním podrazem

Opět musíme použít dvojí počty, protože kdybychom zůstali u formálních čísel statistik, zbyly by nám jen oči pro pláč nad 150 milióny. Retailoví klienti však do fondů přinesli zřejmě... celý článek

Partners Financial Services