Kde se klubou superboháči? A jak investují?

Kde se klubou superboháči? A jak investují?
Přes 8 miliónů lidí drží čistý investiční majetek o hodnotě minimálně 1 milión amerických dolarů. Skoro 12 000 z nich žije v České republice. Které země a regiony jsou největší líhní superboháčů a proč? A jak tito lidé se svým majetkem nakládají? Podívejme se na jejich portfolia.

Capgemini a Merrill Lynch 9. června zveřejnily každoroční Zprávu o světovém bohatství 2005. Ta sleduje majetek velmi bohatých osob, tj. těch, jejichž čistý investiční majetek přesahuje hodnotu 1 miliónu dolarů (nezapočítává se tedy hodnota jejich hlavního bydlení). Zpráva mimo jiné uvádí, že počet takovýchto boháčů v České republice vzrostl oproti konci roku 2003 o 5,7 % na přibližně 11 800 osob. Nárůst bohatých Čechů sice předčil "evropský růst" boháčů (4,1 %), nicméně nebyl tak velký jako v loňském roce (12 %).

Počet těchto superbohatých ve světě meziročně vzrostl o 7,3 % (600 000 osob) na 8,3 miliónů a hodnota jejich majetku ke konci roku 2004 překročila 30,8 biliónů dolarů (což je v porovnání s rokem předchozím o 8 % víc). Loni došlo k nejvýraznějšímu nárůstu hodnoty majetku boháčů za poslední tři roky, a to díky vzájemnému doplňování dvou hlavních faktorů působících na tvorbu bohatství: ekonomického růstu a tržní kapitalizace.

Z regionálního pohledu byla míra růstu boháčů nejvyšší v Singapuru, Hongkongu, Austrálii a Indii. Bohatí lidé v Jižní Africe a na Středním východě těžili z růstu cen komodit a ropy. V Evropě byl růst obecně pomalejší, jen dvě země se mohly srovnávat se zbytkem světa – Velká Británie a Španělsko. "Strukturální problémy v evropské ekonomice ve většině zemí tohoto regionu bránily tvorbě bohatství. Naopak v Brazílii, Rusku, Indii a Číně se hospodářství dařilo a tvorba bohatství zde byla značná," vysvětluje Patrik Horný, generální ředitel společnosti Capgemini Czech Republic.

V čele růstu boháčů je Severní Amerika s téměř 10% růstem na 2,7 miliónů osob, které drží 9,3 biliónů dolarů. Tvorbě bohatství v Americe pomohl silný růst HDP (USA 4,4 %, Kanada 2,8 %). Nízké a stabilní úrokové sazby podpořily výdaje do pevných investic, které se oproti roku 2003 zdvojnásobily. Pomohl samozřejmě i pokles daní v USA a mírně rostoucí výkonnost akciových trhů (navzdory cenovým ropným šokům). Kanaďané naopak vydělávali na růstu cen ropy.

Severní Amerika předčila Evropu jak v počtu velmi bohatých osob, tak i v absolutním objemu jejich jmění. V Evropě máme 2,6 miliónů velmi bohatých (nárůst o 4,1 %), dohromady drží 8,9 biliónů dolarů. Starý kontinent poznamenal slabý růst HDP v nejvýznamnějších zemích a jen průměrné výnosy na akciových trzích v Německu a Francii. Vysokých výnosů dosahovaly jen některé menší země, např. Rakousko a Česká republika. Nepříznivě samozřejmě působí i vysoká daňová zátěž. 

Boháči se dvojnásob rychleji než v EU "klubou" v jihovýchodní Asii, míra růstu zde překročila 8 % a počet bohatých osob vyskočil na 2,3 miliónů. Pomohly jim pokračující vysoké úrokové sazby z vkladů, a to téměř neuvěřitelně vypadající 47,6 % v Číně či 36,9 % v Malajsii. Odrazil se také pokračující růst exportu, silný růst tržní kapitalizace (60,5 % v Singapuru) a vysoký růst HDP (Čína 9,5 %, Singapur 8,4 %, Hong Kong 7,6 %, Indie 6,8 %). Čína svým růstem táhne ekonomiky v celé oblasti, těží z toho i Austrálie, Tchaj-wan, Jižní Korea, Malajsie, Singapur či Japonsko. Pokud se tedy v roce 2005 růst Číny zpomalí, jak se předpokládá, pocítí to pravděpodobně i její sousedé. Výjimkou by mohla být Indie, která v roce 2004 patřila mezi nejúspěšnější země tohoto regionu.

V Latinské Americe se počet bohatých v roce 2004 zvýšil o 6,3 %, což je výrazně vyšší nárůst než 1,3 % o rok předtím. Bohatství však zůstalo vysoce koncentrované. Brazílie, která představuje zhruba jednu třetinu jihoamerického HDP, i nadále dominovala hospodářskému prostředí regionu. Brazilskému růstu pomohla vládní fiskální a monetární politika.
Počet bohatých osob na Středním východě a v Africe (zejména Jižní Africe) vzrostl o 9,5 %, respektive 13,7 %, což výrazně překonalo růst roku předchozího. Za dramatickými zisky z obchodů s cennými papíry ve Spojených arabských emirátech a Johannesburgu stojí ropa a komodity.

Vezměme si příklad jak investovat od superbohatých?

Bohatí investoři v roce 2004 investovali dostatečně diverzifikovaně a během roku, který se vyznačoval počínajícím trendem růstu úrokových sazeb a návratem akciových trhů do klidnějších vod, uplatňovali poněkud konzervativnější přístup k investicím. Akcie sice i nadále zaujímaly nejvyšší podíl v majetkovém portfoliu bohatých investorů, ale jejich podíl klesl z 35 % v roce 2003 na 34 % na konci roku 2004.

Druhý největší podíl zaujímaly investice s pevným příjmem. V roce 2004 jejich podíl vzrostl na 27 % (oproti 25 % v roce předchozím). Ve sledovaném období také vzrostl podíl hotovosti, a to z 10 % na 12 %, a stejně tak podíl alternativních investic (ze 13 % na 14 %).
Mezi alternativními investičními nástroji zaznamenaly obnovený zájem nákupy podílů v obchodních společnostech, a to zejména ve druhém pololetí roku 2004. Bohaté investory lákala kvalitní výkonnost – americký index veřejně neobchodovaných akcií vykázal v roce 2004 nejlepší výsledek mezi všemi tržními indexy.

K největší změně došlo u podílu nemovitostních investic, který klesl ze 17 % na 13 %. To naznačuje, že řada bohatých investorů vybrala v této oblasti zisky z minulých let. Od roku 2003 také ustupuje zájem investovat do hedgových fondů, protože výnosy poklesly ze 17,2 % v roce 2003 na 7,5 % v roce 2004.

Pokračovala diverzifikace z mezinárodního hlediska, přičemž investice směřovaly a směřují do Asie a některých rozvíjejících se trhů. Investoři se zajišťují proti potenciálnímu oslabování amerického dolaru.

Zatímco investice bohatých investorů jsou z celosvětového hlediska dobře diverzifikované, existují zřetelné regionální rozdíly v rozdělování majetku. "Bohatí investoři v Severní Americe nejvíce důvěřují akciím, které naopak v portfoliu investorů z Latinské Ameriky zaujímají ve většině případů nejmenší podíl. Nemovitostní investice v jihovýchodní Asii a Evropě zůstaly na vyšší úrovni, než je celosvětový průměr, a investoři na celém světě snížili svou expozici vůči americkému dolaru," upřesňuje Patrik Horný.

Očekává se, že bohatí investoři se pro účely zvýšení návratnosti a zajištění rizik přikloní k valutám, které jsou již nyní ve středu zájmu institucionálních investorů. S denním objemem transakcí na úrovni 2 bilionů USD jsou valutové trhy stále poměrně málo využívaným nástrojem bohatých investorů.

Jak byste milión dolarů investovali vy? Jak byste investovali, abyste se dostali k miliónu dolarů? Co slovo "bohatství" znamená pro vás?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 6. 2005 16:03, Honza

Jojo, vždycky záleží na jednotce měření. Vždyť milionáři v Evropě přibývají jenom díky poklesu USD (pominu-li poslední měsíc), jejich majetek v eurech se nemusel pohnout ani o euro.

Zobrazit celé vlákno

+41
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 7. 2005 7:03, Honza

Anebo rozjeli opdnikání, věnovali mu spoustu času...

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Klíčový plán vykouzlí miliónové úspory. Opravdu?

6. 6. 2005 | Dana Chytilová

Klíčový plán vykouzlí miliónové úspory. Opravdu?

"Splňte si své sny a přání," lákají letáky ČSOB Klíčového plánu. Otevírá Klíčový plán skutečně ty správné dveře? Nebo jde jen o to naložit vám ty produkty, které ještě nemáte? Případně... celý článek

Končí vám fixace hypotéky? Počítejte dobře!

1. 6. 2005 | Lev Dvorok

Končí vám fixace hypotéky? Počítejte dobře!

Po skončení úrokové fixace nabízí hypoteční banky zpravidla horší sazby, než jakými oslovují nové klienty. Jste-li v takové situaci, máte na výběr: novou sazbu přijmete, nebo si vezmete... celý článek

Kdy je měnové riziko zbytečné

11. 5. 2005 | Roman Stuchlík

Kdy je měnové riziko zbytečné

Skladba portfolia musí reflektovat tzv. referenční měnu investora. Blíží se doba, kdy ČR přejde na euro. Logická otázka tedy zní: investovat v korunách, nebo v eurech? Jak se vyhnout... celý článek

Životní pojištění: jak spočítat efektivní úrok

7. 1. 2005 | Petr Syrový

Životní pojištění: jak spočítat efektivní úrok

Objevují se názory, že by se u životního pojištění mělo uvádět také vnitřní výnosové procento (efektivní úrok), aby bylo vidět, jak je pojištění výnosné. Nechť se klient sám rozhodne,... celý článek

Vydělávají více penzijní nebo podílové fondy?

17. 9. 2004 | Lev Dvorok

Vydělávají více penzijní nebo podílové fondy?

Porovnali jsme výnosy penzijních a podílových fondů za několik uplynulých let. Jak si penzijní fondy vedly v porovnání s různými typy podílových fondů? Jak významně ovlivňují výnosy... celý článek

Partners Financial Services