Fondy: burza pláče nad legislativním podrazem

Petr Fejtek | 16. 5. 2005
Fondy: burza pláče nad legislativním podrazem
Opět musíme použít dvojí počty, protože kdybychom zůstali u formálních čísel statistik, zbyly by nám jen oči pro pláč nad 150 milióny. Retailoví klienti však do fondů přinesli zřejmě přes tři čtvrtě miliardy korun.

Protože již máme kvartální statistiku, víme, že se potvrdil náš předpoklad retailového přílivu přes miliardu týdně. Přes odkupy institucionálních investorů za 1. čtvrtletí letošního roku vzrostl celkový majetek v domácích i zahraničních podílových fondech v ČR o úctyhodných 12 miliard Kč na 181 miliard korun. Z toho zahraniční fondy AKAT získaly 6,5 miliardy na celkových 66,5 miliardy Kč, tuzemské fondy UNIS vzrostly o 5,5 miliardy na 114,6 miliardy korun. Jak je pro český trh typické, nejvíce prostředků směřovalo do fondů peněžního trhu, i když 2,5miliardový nárůst zaznamenaly také fondy zajištěné.
Podle Martina Fuchse, člena představenstva AKAT, se první čtvrtletí letošního roku zařadilo mezi nejúspěšnější kvartály v celé historii kolektivního investování ČR a očekává, že magická hranice 200 miliard korun ve fondech bude pokořena již v letošním roce. Je celkem nabízeno již 1001 fondů.

Dluhopisy víc než peněžní trh

Nezvykle dopadly fondy peněžního trhu. ISČS Sporoinvest (profil, názory) získal jen 83 milióny korun a z IKS Peněžního trhu (profil, názory) dokonce 36 miliónů odešlo. Slabota Sporoinvestu má důvod v souběžném prodeji ESPA-ČS zajištěných, ale kam mířily peníze z IKS? Ještě že silně zabodovaly peněžáky ČSOB-KBC, které zvládly přes čtvrt miliardy, samotný KBC Multi Cash ČSOB CZK (profil, názory) přes 200 miliónů korun.
Dluhopisové fondy tentokrát dokonce zvítězily nad peněžním trhem! Pěknou 50miliónovou porci ISČS Sporobondu (profil, názory) tentokrát doplnil podobným soustem ČPI Korporátních dluhopisů (profil, názory, koupit), ale hlavně zazářil ING český fond obligací (profil, názory, koupit), který přidává 124 milióny korun. Jak ovšem uvidíme, je to na úkor jiného fondu z rodiny, ovšemže akciového.
Zajištěné fondy ČSOB-KBC si připisují 78 miliónů korun zejména díky 43 miliónům Světového Click+ 18, další desítky miliónů ale jistě skončily v zajišťácích ESPA-ČS.

Ostatní v červeném

Zmatek v číslech způsobily smíšené fondy, kde již zase došlo k institucionálním odkupům přes půl miliardy korun. Z ČSOB Bohatství (profil, názory) odešlo 450 miliónů, další stovkou se spolupodepsaly ČSOB obchodu (profil, názory) a J&T IFE smíšený. A ostatní smíšené fondy jakoby se ani nepokusily vzdorovat přesile. Jejich popularita zřejmě upadá i pod nepříznivou atmosférou na akciových trzích.
Zejména náš celý region se "těší" skutečné nepřízni investorů. Týden sice začal pěkným pondělkem, ale pak už zase jen sešup korunovaný pátkem 13., který nakonec přinesl skutečný výprask. Naše akcie spadly na 4měsíční minimum 1 085 bodů a na úrovni 25. ledna brání chudičký 5% výnos od začátku roku – kdeže jsou sněhy 22% zisků před dvěma měsíci?
Málokdo si však uvědomuje, že například ISČS Sporotrend (profil, názory) má již tuzemských akcií jen 5 %, zato tam najdeme nejen ruské, ale třeba i turecké tituly. Přesto z něj uprchlo 26 miliónů korun. Ještě větší veletoč zažil ING Český akciový (profil, názory, koupit), kterého se sice prodalo za 25 miliónů, ale zároveň z něj 70 miliónů odešlo (asi do výše zmíněného bratra Českého obligací).

Legislativa ovšem v černém

Takový pokles našich akcií však nemá žádnou zřejmou "logiku" – reporty výsledků jsou vynikající a jsou nyní doslova levné. Není tedy vyloučeno, že jde o manifestační protest proti legislativní lumpárně schválené v tzv. squeez out, tedy právo nuceného výkupu menšinových akcionářů (psali jsme o tom v článku Malí akcionáři vytlačeni aneb uzákoněné bezpráví). Tento další smutek z historie poslaneckých zmetků má ještě na stole prezident, ale přestože tato zrůdnost neprošla parlamentními výbory a je proti stanovisku spravedlnosti i financí, pochází z kuchyně ODS. Ne nadarmo se jí přezdívá smrt akcií…
Zděšení neutiší ani to, že objemem obchodů zvítězila Pražská burza opět v regionu střední Evropy nad třemi největšími regionálními konkurenty – Vídní, Varšavou a Budapeští. Obchody od začátku roku 2005 překonaly hranici 400 miuliard Kč s meziročním nárůstem úctyhodných 126 %, přičemž letos byla hranice 400 miliard Kč překonána o plných 6 měsíců dříve než loni, kdy se objemy obchodů na trhu akcií a PL přes tuto hodnotu dostaly až 11. listopadu.
Můžeme si také nasadit růžové brýle mámení a poněkud se potěšit pohledem na roční výkon českých akcií, který pěkně vzrostl přes 47 % – to je však dáno jen poklesem loňské výchozí srovnávací hladiny.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: příliš nepotěšily, ale...

9. 5. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: příliš nepotěšily, ale...

Ani uplynulý týden nepřinesl žádné překvapení. Situaci mezi klienty zachraňují fondy peněžního trhu, i když – alespoň ta naše koruna potěšila.

Fondy: nečekaná radost dluhopisů

2. 5. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: nečekaná radost dluhopisů

Celkové prodejní výsledky posledního dubnového týdne nevybočují ze zajetých kolejí. Téměř tři čtvrtě miliardy korun sice nenadchne, ale ani nezklame. 360 miliónů získal peněžní trh,... celý článek

Fondy: setrvalý stav

25. 4. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: setrvalý stav

Opět podivná týdenní statistika s výslednou pouhou čtvrtmiliardou. Ovšem nezapočítáme-li jeden velký institucionální odkup, přišlo nejméně 625 miliónů korun, navíc jistě "pěkný balík"... celý článek

Fondy: v zajetých kolejích

18. 4. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: v zajetých kolejích

Nebýt půlmiliardy stažené z postkuponových fondů institucionálními investory, příliv do fondů by opět překonal tři čtvrtě miliardy. Takto dosahuje statistika čistých prodejů jen 275... celý článek

Fondy: apríl bude zajištěný

11. 4. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: apríl bude zajištěný

Do miliardy tentokrát zřejmě něco schází, protože sice víme o 850 miliónech korun, ale jistě ještě něco prodali i ti, co nereportují. AKAT na tom prý pracuje, nicméně zatím známe jen... celý článek

Partners Financial Services