Akcie: americké sazby podle očekávání vyšší

Akcie: americké sazby podle očekávání vyšší
Americká centrální banka podle očekávání zvýšila základní sazbu na 3,0 %. Cena ropy v New Yorku se dostala na nejnižší hodnotu za dva měsíce. Střed týdne přinesl jeden z nejlepších akciových dnů v letošním roce, a to zásluhou akcií GM. Hned druhý den ovšem klesl kreditní rating GM o dva stupně.

Spojené státy

První obchodní den v květnu zahájily trhy mírným růstem i přes pokles hodnoty indexu ISM Manufacturing, který odráží aktivitu ve výrobním průmyslu. Z předchozích 55,2 bodů klesl na 53,3 bodů, což byl větší než očekávaný pokles. Na druhou stranu lepší výsledky vykázala stavební činnost. Analytici Prudential (profil, názory) vydali zprávu, že na základě významného nárůstu sponzorovaných reklamních odkazů předpokládají vyšší zisky společnosti Google (profil, názory). Zvýšili proto cílovou cenu pro tyto akcie z 260 dolarů na 284 dolarů, což vedlo k posílení akcií o 1 %. Banka UBS (profil, názory) snížila investiční doporučení na brokerské společnosti Goldman Sachs (profil, názory), Lehman Brothers (profil, názory) a Merrill Lynch (profil, názory) z původního hodnocení "kupovat" na "neutrál".

Při úterním obchodování nezaznamenaly burzy větších změn. Americká centrální banka zvýšila základní sazbu o 0,25 % na 3,0 %. Tento krok byl široce očekáván a banka ani ve svém komentáři neuvedla zásadnější informaci, která by ovlivnila dění na trhu. Zvýšení sazeb bylo osmé od loňského července, kdy s těmi to kroky začala. Cena akcií největšího výrobce zabezpečovacích systémů, společnost Tyco (profil, názory) uvedla nižší než očekávaný zisk pro letošní rok, její akcie klesly o 6,7 %.

Střed týdne přinesl jeden z nejlepších akciových dnů v letošním roce, a to zásluhou akcií GM (profil, názory). Potom, co miliardář Kirk Kerkorian oznámil, že má GM podíl, akcie společnosti vylétly o 18 %. Hodnota indexů Dow Jones Industrial Average (profil, názory) vyrostla o 1,2 %, S&P 500 (profil, názory) stoupl o 1,3 % a technologický Nasdaq Composite (profil, názory) se zvýšil o 1,5 %.

Čtvrteční obchodování bylo výrazně ovlivněno snížením kreditního ratingu od tandard&Poor pro automobilky Ford (na BB+ z BBB-) a GM (o dvě úrovně na BB z BBB-). Z investičního stupně tak kleslo na "junk", což zchladilo nadšení z předchozího dne. Burzovní index Dow Jones Average přišel o 0,4 % a S&P 500 ztratil 0,3 %. Koncern GM už v dubnu reportoval největší čtvrtletní ztrátu za posledních 13 let, a jeho akcie oslabily o 5,9 %. Cena akcií Fordu klesla o 4,5 %.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy, nedoznaly burzy větší změny, protože se vyčkávalo na další údaje z trhu práce.

Evropa

V pondělí evropské burzy rostly, protože se cena ropy v New Yorku dostala na nejnižší hodnotu za dva měsíce. To zmírňuje obavy, že by vyšší náklady na energie nepříznivě ovlivnily výši zisků. Ke vzestupu táhly výrobci automobilů, jako DaimlerChrysler (profil, názory), nebo chemický koncern BASF (profil, názory). Na 6leté maximum se dostala cena akcií společnosti Adidas-Salomon, prože firma schválila odprodej její části Salomon zimní sporty za 485 mil. euro společnosti Amer Sports.

Další den ceny akcií na tento vývoj navázaly. Tento den patřil ocelárnám, čtvrtletní výsledky ocelářského kolosu Arcelor byly lepší než odhady. Naopak výrobce automobilů BMW vykázal první pokles zisku po sedmi čtvrtletích zapříčiněný vývojem dolaru a rostoucích cen oceli. Nárůst zisku o 15 % v prvním kvartálu vykázala největší evropská UBS.

Středeční seance přinesla šestý růstový den pro index Dow Jones Stooxx 50 (profil, názory), který přidal 0,5 % díky optimistickým očekáváním, že současné ceny akcií neodrážejí předpokládaný vzestup zisků.

I ve čtvrtek přišel na evropských burzách růst, který byl podpořen zájmem o akcie automobilek po raketovém růstu akcií GM a pozitivním vývojem cen akcií pojišťoven. Švýcarská druhá největší banka Credit Suisse Group zveřejnila vzestup zisku za první tři měsíce, který se dostal na nejvyšší úroveň v posledních dvou letech.

V pátek v poledne se evropské burzy nacházely v minusu, přenesl se na ně nepříznivý vývoj obchodování ze zámoří.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: konečně posílení

25. 4. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: konečně posílení

Po delší době mohli investoři zase usínat spokojeni, Wall Street ve čtvrtek zažila největší zisk za rok a půl. Hodnota indexů Dow Jones Industrial Average a S&P 500 vylétla o 2,0 %... celý článek

Akcie: týden se sestupným trendem

18. 4. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: týden se sestupným trendem

Burzy na začátku týdne vzrostly na základě zveřejněného zápisu Fedu, který prozradil, že se úrokové sazby nebudou zvyšovat rychlejším tempem. Nižší než předpokládaný růst maloobchodních... celý článek

Akcie: cena černého zlata poklesla

11. 4. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: cena černého zlata poklesla

Cena ropy klesla z rekordního maxima 58,28 dolarů za barel a pomohla americkým indexům. Stále se ale počítá s její vysokou cenou, rostou tedy i akcie ropných společností. Evropský trh... celý článek

Akcie: jako na houpačce

4. 4. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: jako na houpačce

Začátkem týdne indexy oslabily a dostaly se na svoji nejnižší úroveň za poslední dva měsíce, Nasdaq Composite dokonce za pět měsíců. Ve středu ale nastal na Wall Street obrat a došlo... celý článek

Akcie: rostou ceny ropy i úrokové sazby

29. 3. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: rostou ceny ropy i úrokové sazby

Americká centrální banka podle očekávání zvýšila sazby. Ačkoli ale na předchozích šest zvýšení reagovaly trhy příznivě, tentokrát burzy oslabily. Negativně ovlivňuje vývoj akciových... celý článek

Partners Financial Services