Fondy: nečekaná radost dluhopisů

Petr Fejtek | 2. 5. 2005
Fondy: nečekaná radost dluhopisů
Celkové prodejní výsledky posledního dubnového týdne nevybočují ze zajetých kolejí. Téměř tři čtvrtě miliardy korun sice nenadchne, ale ani nezklame. 360 miliónů získal peněžní trh, přes 180 miliónů dluhopisové fondy, na akciové zbylo jen něco přes 60 miliónů korun.

Fondy peněžního trhu neztrácejí obvyklý náskok, jen se tentokrát na špici pelotonu propracoval KBC Multi Cash ČSOB CZK (profil, názory) se 165 milióny, IKS peněžního trhu (profil, názory) přišel o žluté tričko svými 124 milióny a bednu jistí poněkud zadýchaný ISČS Sporoinvest (profil, názory). Jeho pouhých 70 miliónů přesto stačilo na překonání 44miliardové absolutní mety a slabý prodej jistě něco napovídá: zároveň je totiž v prodeji dvojice ČS ESPA zajištěných 4 a 5, které jistě lákají desítky miliónů – snad se časem dozvíme čísla prodejů.
U Maxe 3 naskočilo u celkového NAV číslo o 50 miliónů vyšší, z čehož lze usuzovat, že tolik asi prodal. Jisté jsou jen 42 milióny zajištěných KBC fondů, kde ČSOB Světový click+ 18 získal 26 miliónů, zatímco novinka Fix Upside jen necelých 5 miliónů korun. To eurový ČSOB Světový Click EUR+ 3 využili investoři s 18 milióny korun. Celkem za čtvrtletí zajištěné fondy ČSOB získaly 1,9 miliardy korun, čímž již spravují 10,5 miliardy z celkových 47 miliard korun všech podílových fondů ČSOB.

Ovšem nic netrvá věčně, ani závod míru…

Zajímavostí minulého týdne je nepochybně krok ČNB k aktivnější měnové politice s výsledným snížením reposazby na historické minimum 1,75 %. Souvislosti jsou k diskusi, ale výsledek zřejmý: roční PRIBOR půjde k cca 1,8 % a kdož ví, zda ČNB nepůjde koncem května ke zděšení bankéřů ještě o čtvrt procenta dolů.
Tak či onak – co to znamená, jistě mnozí tuší. Výnos peněžního trhu půjde dolů, dluhopisy naopak vystrčily býčí rohy. Jejich výnosy jdou dolů, ceny tedy vzhůru. S tím souvisí problém, na který jsme již upozorňovali: zajištěné fondy nebude moc z čeho konstruovat. Takže si možná do švestek dáme se zajišťáky (alespoň korunovými) oddechový čas.

Dluhopisové fondy rozkvetly

Živou vodou však pokles sazeb pokropil naše fondy dluhopisové. Investoři do nich v týdnu celkem uložili 180 miliónů korun a dobře udělali. Tuzemské majáky ISČS Sporobond (profil, názory) i IKS Dluhopisový (profil, názory) si nejen připsaly po více než 40 miliónech korun, ale také výnos přes 0,4 % za týden. Sporobond tak dosáhl roční výkonnosti 7,32 a IKS Dluhopisový dokonce 7,49 %. Jen pozor na pravděpodobný podzimní veletoč – co jde nahoru, nutně půjde dolů!
Řetěz spadl (vinou oslabení koruny) středoevropským dluhopisům, ale přesto ISČS Trendbond (profil, názory) stále ještě na roční výkonnosti naspurtoval víc než 10 % a AIG FCE stredoeurópský dokonce 15,5 %.

Akcie pláčí

Ovšem drsnější investoři příliš důvodů k radosti nemají, tedy většinou. Jsou i trhy, které září, ale řekněte sami, kdo se odváží do Egypta (68 % za 1. čtvrtletí), Jordánska (36 %), Pákistánu (31 %) či na Srí Lanku s 27 % nebo dokonce do Peru pro 18 %?
To raději zůstat doma s necelými 15 %, i když minulý týden vypadal jako Boží dopuštění – PX 50 přece jen udržel 10% výkon od začátku roku, ale takových výprasků, jako ve středu (-2,3 %) by již moc nevydržel. A to se v pátek ještě hodinu před závěrem obchodování pomyslný parket zmítal pod náporem reálných medvědů…
Šoky z Ameriky s námi mávají jako s třtinou, ale ani americkým akciím samým není hej. DJIA je již na dohled ubohoučkým 10 000 bodům, když letos odepsal, co mohl a v ročním výnosu nula od nuly pojde, navíc na roční nic vykrvácel i Nasdaq.
Přitom podle FOND SHOPu nejsou nijak předražené, když očekávané P/E ratio (poměr ceny akcie k ziskovosti) indexu DJIA ukazuje 15,8 a S&P 16,5. Evropský DJ Euro Stoxx 50 ovšem prý mává hodnotou 14,2, zatímco české akcie měly povážlivých 21,4. Nyní však u nás tento ukazatel zřejmě klesl, podle Wood and comp. na průměr 15,3 (ČT 18, ČEZ 17, KB 13 a EB 15). Uvidíme – optimisté nebrečí.
Jen škoda, že ukazatel P/E u nás nikdo přehledně nepublikuje, i když – on stejně nikdo z běžných investorů neví, oč jde. Tak či onak zatímco do smíšených fondů přišlo jen 27 miliónů, do akciových 62 miliónů korun, když ING Český akciový (profil, názory, koupit) získal 33 milióny a ISČS Sporotrend (profil, názory) 20 miliónů korun, přestože na roční výkonnosti již klesl pod 19 %.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité! 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: setrvalý stav

25. 4. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: setrvalý stav

Opět podivná týdenní statistika s výslednou pouhou čtvrtmiliardou. Ovšem nezapočítáme-li jeden velký institucionální odkup, přišlo nejméně 625 miliónů korun, navíc jistě "pěkný balík"... celý článek

Fondy: v zajetých kolejích

18. 4. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: v zajetých kolejích

Nebýt půlmiliardy stažené z postkuponových fondů institucionálními investory, příliv do fondů by opět překonal tři čtvrtě miliardy. Takto dosahuje statistika čistých prodejů jen 275... celý článek

Fondy: apríl bude zajištěný

11. 4. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: apríl bude zajištěný

Do miliardy tentokrát zřejmě něco schází, protože sice víme o 850 miliónech korun, ale jistě ještě něco prodali i ti, co nereportují. AKAT na tom prý pracuje, nicméně zatím známe jen... celý článek

Fondy: pomlázka se celkem vydařila

4. 4. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: pomlázka se celkem vydařila

Na kratší týden je dosažení čistých prodejů za skoro tři čtvrtě miliardy docela úspěch. Vlnobití na světových trzích se poněkud uklidňuje, sazby se hnuly očekávaně a naši burzu vzpružil... celý článek

Fondy: zděšení klientů se projevilo

29. 3. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: zděšení klientů se projevilo

Předvelikonoční týden byl pro fondy hodně neúspěšný, celkových 300 miliónů korun je letos nejslabší výsledek. Strašidelná korekce trhů v našem regionu odradila mnohé investory nejen... celý článek

Partners Financial Services