Akcie: konečně posílení

Jiří Pospíšil | 25. 4. 2005
Akcie: konečně posílení
Po delší době mohli investoři zase usínat spokojeni, Wall Street ve čtvrtek zažila největší zisk za rok a půl. Hodnota indexů Dow Jones Industrial Average a S&P 500 vylétla o 2,0 % a Nasdaq Composite poskočil o 2,5 %. Co dalšího přinesly finanční trhy?

Spojené státy

Začátek týdne přinesl na Wall Street stabilizaci cen akcií. Hodnota indexu S&P 500 vykázala první růst po čtyřech dnech a jeho hodnota se odrazila z nejnižší úrovně v tomto roce - stoupla o 0,3 %. Akcie bank šly nahoru zásluhou zveřejnění hospodářských výsledků Bank of America (profil, názory). Ta uvedla zisk za první čtvrtletí ve výši 21,16 dolarů na akcii, což překonalo odhadovaných 0,97 dolaru, její akcie tak vyrostly o 1 %. Akcie druhé největší banky v USA JP Morgan Chase (profil, názory) přidaly na základě očekávání o zvýšení ziskovosti v příštích dvou letech. Dobře si vedly i akcie největší americké ocelárny US Steel, které se zvedly o 5,2 %, a jejího rivala Nucor, ty vzrostly o 5,9 %, potom co společnost oznámila odsouhlasení převzetí Marion Steel.

I úterý bylo ve znamení vzestupu. Dobré výsledky představila Coca Cola (profil, názory), která za první tři měsíce překonala očekávání analytiků, a její akcie tak vystoupaly o 3,5 %, a společnost Texas Instruments (profil, názory), ta udělala radost investorům vyšším ziskem a výhledem, že i v tomto čtvrtletí zřejmě předčí očekávání. Cena jejích akcií tak vylétla o 5,2 %. Nižší růst velkoobchodních cen v březnu byl dalším pozitivním signálem, naznačil, že inflace by nemusela být příliš vysoká. Hodnota indexů Dow Jones Industrial Average (profil, názory) a S&P 500 (profil, názory) stoupla o 0,6 % a technologický index Nasdaq Composite (profil, názory) se zvýšil o 1 %.

Během středy skončil vzestup trhů, na burzy dolehla vyšší než předpokládaná míra inflace a zastínila lepší výsledky společností jako Intel (profil, názory) a Caterpillar (profil, názory). Index Dow Jones Industrial Average přišel o 1,1 % a zavíral na hodnotě 10 012,36 bodů, čímž se výrazně přiblížil psychologické hranici 10 000 bodů. S&P 500 klesl o 1,3 % na nejnižší úroveň od 2. listopadu 2004. Výrobce počítačů, společnost IBM, minulý týden uvedl, že nenaplní odhad zisku. Jeho akcie tak klesly o skoro 6 %. Byl to čtrnáctý pokles v řadě a tyto akcie propadly od začátku měsíce o 21 %.

Po delší době mohli investoři ve čtvrtek usínat spokojeni, protože Wall Street zažila největší zisk za rok a půl. Základem byly dobré výsledky některých firem. Hodnota indexů Dow Jones Industrial Average vylétla o 2,0 %, S&P 500 posílil o 2,0 % a Nasdaq Composite poskočil o 2,5 %. Z indexu S&P 500 reportovalo zatím 193 společností a dvě třetiny z nich překonaly odhady analytiků. Výrobce mobilů společnost Motorola (profil, názory) svým ziskem předčila očekávání, a její akcie vystoupaly o 6,3 %. Známý výrobce piva, firma Anheuser-Bush (profil, názory), uvedl, že společnost Berkshire Hathaway (profil, názory) patřící známému finančníkovi Warrenu Buffettovi se stala jeho významným akcionářem. Cena akcií pivovaru tak poskočila o 6,5 %.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty níže, protože se očekávala korekce po předchozím výrazném růstu.

Evropa

Vykročení do nového týdne se evropským burzám moc nepovedlo a burzovní index Dow Jones Euro Stoxx 50 (profil, názory) přišel o 1,7 %. Výrazný pokles zisku za čtvrtletí zveřejnil největší evropský výrobce televizorů a třetí největší evropský výrobce polovodičů, společnost Philips (profil, názory). Ziskovost byla ovlivněna především špatnými prodeji plochých obrazovek a poklesem cen polovodičů. Výkonný ředitel společnosti se pokouší snížit závislost firmy na těchto produktech. Cena akcií Philips klesla o 3,1 %.

Úterý ukončily evropské burzy svůj největší třídenní propad za posledních jedenáct měsíců, tahounem se staly společnosti Infineon Technology (profil, názory) a ASML Holding, kterým pomohly výsledky americké firmy Texas Instruments.

Ve středu zastavila příznivý vývoj vyšší inflace v USA, která by mohla přinést i razantnější zvyšování sazeb, a tím i nižší ekonomický růst. To by samozřejmě ovlivnilo i ziskovost evropských firem.

Čtvrteční seance byla ve znamení společnosti Nokia (profil, názory), která zveřejnila svoje výsledky a pomohla k posílení evropských burz. Tento největší výrobce mobilních telefonů uvedl vyšší než předpokládaný zisk, zákazníci se totiž více zaměřily na dražší přístroje s fotoaparáty a zvýšily se i prodeje levných modelů (na základě snížení jejich cen). Akcie Nokia stouply o 4,8 %.

V pátek v poledne byly evropské burzy o necelé procento výše. Investoři byli optimisticky naladěni po vývoji obchodování v zámoří předešlého dne.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: týden se sestupným trendem

18. 4. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: týden se sestupným trendem

Burzy na začátku týdne vzrostly na základě zveřejněného zápisu Fedu, který prozradil, že se úrokové sazby nebudou zvyšovat rychlejším tempem. Nižší než předpokládaný růst maloobchodních... celý článek

Akcie: cena černého zlata poklesla

11. 4. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: cena černého zlata poklesla

Cena ropy klesla z rekordního maxima 58,28 dolarů za barel a pomohla americkým indexům. Stále se ale počítá s její vysokou cenou, rostou tedy i akcie ropných společností. Evropský trh... celý článek

Akcie: jako na houpačce

4. 4. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: jako na houpačce

Začátkem týdne indexy oslabily a dostaly se na svoji nejnižší úroveň za poslední dva měsíce, Nasdaq Composite dokonce za pět měsíců. Ve středu ale nastal na Wall Street obrat a došlo... celý článek

Akcie: rostou ceny ropy i úrokové sazby

29. 3. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: rostou ceny ropy i úrokové sazby

Americká centrální banka podle očekávání zvýšila sazby. Ačkoli ale na předchozích šest zvýšení reagovaly trhy příznivě, tentokrát burzy oslabily. Negativně ovlivňuje vývoj akciových... celý článek

Akcie: automobily táhnou trhy z kopce

21. 3. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: automobily táhnou trhy z kopce

Ropa pokořila další historické maximum, 57,60 USD za barel. Na trzích celý týden převládaly výprodeje. V USA se akcie dostaly pod prodejní tlak zejména poté, co General Motors oznámil,... celý článek

Partners Financial Services