Akcie: cena černého zlata poklesla

Akcie: cena černého zlata poklesla
Cena ropy klesla z rekordního maxima 58,28 dolarů za barel a pomohla americkým indexům. Stále se ale počítá s její vysokou cenou, rostou tedy i akcie ropných společností. Evropský trh prožil největší posílení za poslední tři týdny.

Spojené státy

Wall Street zakončila pondělí v zelených číslech. Cena ropy klesla z rekordního maxima 58,28 dolarů za barel a pomohla indexu Dow Jones Industrial Average (profil, názory) dostat se z jeho nejnižší úrovně v roce 2005. Index vzrostl o 0,2 %. Zájem kupujících byl o akcie společností vyrábějící výrobky denní spotřeby, např. akcie Procter&Gamble (profil, názory) přidaly 2,5 % a Johnson&Johnson (profil, názory) zpevnily o 1,7 %. Akcie investiční banky Morgan Stanley (profil, názory) vyrostly o 2,5 %, potom co představenstvo společnosti schválilo prodej firmy Discover Card. Akcie ropné společnosti ChevronTexaco (profil, názory) klesly o 4,1 % poté, co společnost schválila převzetí firmy Unocal (profil, názory) za 16,4 miliardy dolarů. Jde o největší akvizici v rámci toho sektoru od roku 2002. Cena tak vychází na 62 dolarů za akcii, tedy o 3,7 % níže než zavírací cena z předešlého dne (pátku), akcie Unocal propadly o 7,4 % na 59,60 dolarů.

Během úterý svůj růst burzy potvrdily, hodnota indexu Dow Jones Industrial Average vyrostla o 0,4 %, technologický index Nasdaq Composite (profil, názory) se zvedl o 0,4 % a index S&P 500 (profil, názory) přidal o 0,5 %. Vzpruhou trhům se stala klesající cena ropy a akcie farmaceutických společností - index farmaceutických společností z indexu S&P 500 posílil o 2,1 %, protože negativní nálada investorů z toho sektoru začíná odeznívat a začínají do něho opět přesouvat své investice. Investiční banka Lehman Brothers (profil, názory) doporučila k nákupu akcie společnosti Google (profil, názory), zvýšila totiž odhad příjmů a zisku, protože tento nejvíce používaný internetový vyhledávač získává z růstu svého mezinárodního používání. Akcie společnosti za den stouply o 1,7 %.

Uprostřed týdne prožily americké akcie smíšené obchodování, hodnota indexu Dow Jones Industial Average pokračovala ve vzestupu, vyrostla o 0,3 %, a technologický index Nasdaq Composite přišel o 0,2 %. Odhad růstu průměrných zisků společností zahrnutých v indexu S&P 500 se za první čtvrtletí očekává ve výši 8,2 %, což je pokles ve srovnání s růstem 19,7 % v posledním kvartálu minulého roku. Je to ale výše než odhad ze začátku roku, který byl 7,6 %.

Ještě více optimismu si investoři nechali na čtvrtek, kdy hodnoty indexu Dow Jones Industrial Average a S&P 500 vyrostly o 0,6 % a Nasdaq Composite dokonce o 1 %. Dobrou náladu přinesly jak hospodářské výsledky Alcoa (profil, názory) - akcie tohoto největšího zpracovatele hliníku na světě vylétly o 5 % výše - tak 3,1% pokles ceny ropy na hodnotu 54,11 dolarů. Mírné zklamaní přinesl maloobchodní řetězec Wal-Mart Stores (profil, názory), který oznámil, že jeho zisk za první tři měsíce bude v dolním pásmu odhadů, akcie společnosti klesly o1,2 %.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy jejich hodnoty nedoznaly větších změn, protože po předchozích růstech s investoři s vybírali oddechový čas.

Evropa

V pondělí evropské burzy mírně klesly, Evropská komise totiž snížila předpověď hospodářského růstu pro letošní rok podruhé během šesti měsíců. Vyšší cena ropy a rostoucí nezaměstnanost bude mít vliv na ekonomiku zemí EMU. Růst by měl letos být pouze 1,6 % ve srovnání s říjnovým odhadem, který byl 2,0 % a s růstem 2,0 % dosaženým v roce 2004.

Při úterní seanci prožil evropský trh největší posílení za poslední tři týdny. Investoři přesouvali svoje investice do společností, které nejsou tolik závislé na ekonomickém růstu, tedy například do akcií elektrárenských společností.

Sředa byla tažena vzhůru farmaceutickými společnostmi, firma Roche Holding oznámila výsledky testů nových léku především proti artritidě, které ukazují slibné výsledky. Optimismus na burzách nepřibrzdil ani pokles maloobchodních prodejů v zemích EMU a snížení podnikových zakázek v Německu.

Čtvrteční seanci podpořily akcie ropných společností jako BP (profil, názory) a Shell Transport&Trading (profil, názory), protože se očekává že stále vysoká cena ropy bude znamenat i vyšší zisky firem působících v tomto sektoru.

V pátek v poledne na evropských burzách pokračoval růst na základě pozitivního vývoje cen akcií v zámoří z předešlého dne.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-63
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 4. 2005 13:04, Přihlášen

Kdo zbohatnul s rakouskymi bank akciemi Erste Bank (+160% za 2 roky) nebo Bank Austria (+160% za 2 roky) , ma nyni jeste lepsi sanci s novou akcii rakouske banky Raiffeisen International ( RI ) , ktera se zacne prodavat asi ve Vidni asi 15.4. Vysoky rust zisku z vychodni Evropy je pry u Erste Bank a Bank Austria brzden slabym ziskem v zapadni Evrope a ten zisk u RI nebude vubec brzden zapadem , nebot RI dela kseft jen s vychodni Evropou od Cech a Polska az po Kazachstan. A proto by mohl zisk banky RI i kurz akcie jeste vice rusti nez tech 160% za 2 roky jako kurz E.B. a B.A.
Jestlize roste zisk u E.B. prumerne 25% rocne , je banka velice nevlidna k akcionarum , kdyz plati jen asi 1,5% dividendu a z toho je automaticky strzena dan v Rakousku asi 15%.
Stejne je nevlidna k akcionarum i B.A. , ktere roste zisk prumerne 20% rocne a plati jen asi 2% dividendu minus asi 15% dan.
Akcie E.B. a B.A. rostou ale jen posledni 2 roky a maji dobry zisk jen asi kvuli kseftu s vychodni Evropu.
Zatimco britska banka Barclays zvysuje zisk 200% za 10 let i bez vychodni Evropy a jeji kurz roste pomalu ale jiste 280% za poslednich 10 let. Barclays banka je k akcionarum vlidna , kdyz plati 4% dividendu a ta nam prijde cela na konto , nebot v Britanii se nestrhava automaticky zadna dan z dividend. Museli bychom se dobrovolne prihlasit doma sami k placeni dane z britskych dividend.

+19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: jako na houpačce

4. 4. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: jako na houpačce

Začátkem týdne indexy oslabily a dostaly se na svoji nejnižší úroveň za poslední dva měsíce, Nasdaq Composite dokonce za pět měsíců. Ve středu ale nastal na Wall Street obrat a došlo... celý článek

Akcie: rostou ceny ropy i úrokové sazby

29. 3. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: rostou ceny ropy i úrokové sazby

Americká centrální banka podle očekávání zvýšila sazby. Ačkoli ale na předchozích šest zvýšení reagovaly trhy příznivě, tentokrát burzy oslabily. Negativně ovlivňuje vývoj akciových... celý článek

Akcie: automobily táhnou trhy z kopce

21. 3. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: automobily táhnou trhy z kopce

Ropa pokořila další historické maximum, 57,60 USD za barel. Na trzích celý týden převládaly výprodeje. V USA se akcie dostaly pod prodejní tlak zejména poté, co General Motors oznámil,... celý článek

Akcie: týden propadů

14. 3. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: týden propadů

Americké i evropské burzy se většinu týdne nacházely pod prodejními tlaky. Příčinou byly klesající ceny dluhopisů a rostoucí ceny ropy. O rozruch se postarala společnost Telecom Italia,... celý článek

Akcie: víra v americký růst

7. 3. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: víra v americký růst

Cena ropy opět vzrostla a s ní i akcie ropných společností. Vyšší energetické náklady naopak zapříčinily pokles ceny leteckých společností. Obecně na trzích vládla pozitivní nálada,... celý článek

Partners Financial Services