Fondy: apríl bude zajištěný

Petr Fejtek | 11. 4. 2005
Fondy: apríl bude zajištěný
Do miliardy tentokrát zřejmě něco schází, protože sice víme o 850 miliónech korun, ale jistě ještě něco prodali i ti, co nereportují. AKAT na tom prý pracuje, nicméně zatím známe jen statistiky fondů KBC a ING.

Fondy peněžního trhu si připsaly 470 miliónů, jen jejich pořadí úspěšnosti čím dál víc překvapuje. V minulém týdnu zcela dominoval IKS Peněžního trhu (profil, názory) s 283 milióny korun, zatímco ISČS Sporoinvest (profil, názory) se musel spokojit s ubohoučkými 60 milióny. Co se to děje?
Znamená to, že Profily České spořitelny (profil, názory) nemají příliš velký úspěch (protože obsahují hodně Sporoinvestu). Druhá možnost je jen odvážná hypotéza, ale na pobočkách již vědí, že 11. dubna startuje dvojice nových zajištěných fondů – že by to věděli i klienti a čekají na ně?

Budoucnost zajištěnců

Sláva zajištěných fondů, zdá se, poněkud upadá. Alespoň ČSOB (profil, názory) prodala svého Světového clicku+ 17 ani ne za 25 miliónů. Uvidíme tedy, jak uspěje výzva České spořitelny, která svými ESPA-ČS zajištěnými 4 a 5 spouští celý seriál. Tentokrát by měla dvojčaty do konce května "otestovat" klienty: čtyřka je pro odvážnější, protože nad 100 % investované částky vynese ještě 90% participaci na pětiletém průměrném kladném zhodnocením indexu DJ Eurostoxx 50. Omezení shora je na 80 % celkového výnosu.
Vlajkovou lodí bude však ESPA-ČS ZF 5, který je také pětiletý a zajišťuje dokonce 8 % nad investovanou částku, zato však potom jen 45% participaci na akciích a ještě má 40% omezení celkového výnosu.

Jaká konstrukce je nejlepší

Oba ESPA-ČS fondy budou výnos odvozovat od měsíčních hodnot indexu DJ Eurostoxx 50, tedy šedesáti údajů, z nichž se budou započítávat jen kladné (vyšší než počáteční hodnota). Z průměru těchto nárůstů bude výnos stanoven procentem participace (ovšem shora omezen nejvýše na zmíněných 80 nebo 40 %).
Klienty bude zřejmě víc lákat ta konzervativnější varianta, ale protože oba fondy vycházejí ze stejných podkladových aktiv, bude možno obě tranše operativně přizpůsobit. ČS předpokládá, že konstrukce "zdomácní" a že ji pochopí klienti i prodejci na pobočkách. Navíc varianta s 8% zajištěným výnosem by se měla objevovat i v dalších dvojicích fondů, které by měla ČS uvést hned po skončení upisovacího období předchozí dvojice a celkem tak půjde o 7 až 8 emisí ročně. Tyto zajišťáky by se tak měly stát stejně oblíbenými jako Sporoinvest.
Co dodat? Klienti si jistě nebudou propočítávat, že 8 % za pět let je jen 1,6 % p.a. Uvidí spíše ono lákavé "až" nebo "výnos max. do výše 80 (40) %". Navíc jde o fondy, u nichž září ono kouzelné "bez poplatku". A že zajištěné fondy nejsou nic jiného než dluhopisové matrace s pentličkou, jim nikdo vysvětlovat nebude. Uvidíme Lomikare (v zastoupení Janem Bartou) ČSOB, do roka a do dne, kdo osloví víc klientů a přinese víc peněz. Ředitel úseku investičních produktů ČS Kozina alias Martin Burda sází na své spřežení.
Problém však začíná vykukovat jinde: inflace opět klesla (na 1,5 % meziročně) a na zajištěné fondy tak přicházejí krušné časy. Jestli se ČNB odhodlá k dalšímu poklesu úrokových sazeb, nebudou mít – přeneseně i doslova – z čeho (z jakých dluhopisů) vařit.

Na trzích klid a mír

Dluhopisové fondy si v minulém týdnu připsaly pěkných 145 miliónů, z čehož třetinu opět zařídil ISČS Sporobond (profil, názory) a smíšené fondy přes 100 miliónů korun. Obliba se opět navrátila k ČSOB Středoevropskému (profil, názory) a IKS Balancovanému (profil, názory), které samy získaly 60 miliónů. IKS Balancovaný, přestože za poslední týden zhodnotil jen o 0,75 %, na ročním výkonu ukazuje 28,4 %. Stále ještě tak dává na frak ISČS Sporotrendu (profil, názory), který sice v týdnu přidal téměř 3,2 %, ale na roční bázi dává "jen" 24,5 %. Přilákal ovšem krásných 48 miliónů korun.
ING Český akciový (profil, názory, koupit) tedy stále vede ve výkonnosti a 23 miliónů přidal do součtu akciových fondů, kam investoři vložili téměř 100 miliónů. Roční výnos našich akcií se dostal na úroveň 40 % a přestal být tedy "neuvěřitelný", na druhou stanu si index již "odpracoval" část strašidelné jarní korekce a oproti historickému maximu z 10. března mu chybí již jen 5,5 %. Od Silvestra pěkných 15 % stále dělá na velké trhy dlouhý nos.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jsou vyšší přílivy do fondů výjimkou, začátek trvalé změny trendu, anebo jen důsledek jevu – až se léto (a dovolená) zeptá, co jsi dělal v zimě?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: pomlázka se celkem vydařila

4. 4. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: pomlázka se celkem vydařila

Na kratší týden je dosažení čistých prodejů za skoro tři čtvrtě miliardy docela úspěch. Vlnobití na světových trzích se poněkud uklidňuje, sazby se hnuly očekávaně a naši burzu vzpružil... celý článek

Fondy: zděšení klientů se projevilo

29. 3. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: zděšení klientů se projevilo

Předvelikonoční týden byl pro fondy hodně neúspěšný, celkových 300 miliónů korun je letos nejslabší výsledek. Strašidelná korekce trhů v našem regionu odradila mnohé investory nejen... celý článek

Fondy: dolehne i na ně jarní výprodej?

21. 3. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: dolehne i na ně jarní výprodej?

Dobrá každá miliarda, jako například ta za minulý týden. Středoevropské akcie nevyrostly totiž do nebe, naopak dostaly výprask. Dluhopisy ostatně taky schytaly pár facek. V pátek sice... celý článek

Fondy: cíl akciové rallye je v nedohlednu

14. 3. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: cíl akciové rallye je v nedohlednu

Tak zase jen něco přes miliardu donesli retailoví investoři do fondů, navíc formální statistiku opět kazí tři čtvrtě miliardy stažených otci zakladateli z postkuponových fondů. Jen... celý článek

Fondy: jen něco přes miliardu

7. 3. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: jen něco přes miliardu

Z přesných čísel prodejů celou miliardu korun neposkládáme, ale něco jistě nasbíraly dva velké zajištěné fondy, které ve statistice scházejí. Také ING neměla včas na webu report se... celý článek

Partners Financial Services