Akcie: jako na houpačce

Akcie: jako na houpačce
Začátkem týdne indexy oslabily a dostaly se na svoji nejnižší úroveň za poslední dva měsíce, Nasdaq Composite dokonce za pět měsíců. Ve středu ale nastal na Wall Street obrat a došlo k výraznému vzestupu, který byl podpořen poklesem ceny ropy a lepšími než očekávanými výsledky některých společností.

Spojené státy

V pondělí americké burzy mírně povyrostly, cena ropy klesla, a tím umírnila obavy, že vyšší náklady by moly zpomalit ekonomický růst a vyvolat vzestup inflace. Výrazněji stoupla cena akcií zlatnická firmy Tiffany (profil, názory), o 5,1 %, na základě úvah, že by se mohla stát cílem převzetí. Akcie automobilového koncernu GM (profil, názory) ztratily 3,3 % potom, co analytici z UBS (profil, názory) oznámili, že očekávají možný pokles zisku GM na 50 centů na akcií. To je méně, než odhaduje sama automobilka, ta předpokládá zisk mezi 1 až 2 dolary.

Další den v týdnu hodnoty nejvýznamnějších indexů oslabily o více než 0,75 % a dostaly se na svoji nejnižší úroveň za poslední dva měsíce a Nasdaq Composite dokonce za pět měsíců. O pokles akcií Caterpillar (profil, názory) o 4,7 % se postarali analytici z investiční banky Morgan Stanley, kteří se domnívají, že nevidí další potenciál v jejich růstu po výrazném posílení za posledních 18 měsíců. Akcie největšího provozovatele nemocnic v USA, společnosti HCA, vylétly o 5,9 %, protože společnost uvedla, že se jí podaří překonat odhady analytiků.

Ve středu nastal na Wall Street obrat a došlo k výraznému vzestupu, který byl podpořen poklesem ceny ropy a lepšími než očekávanými výsledky některých společností. Index Dow Jones Industrial Average (profil, názory) zpevnil o 1,3 % ,technologický index Nasdaq Composite (profil, názory) se zvedl o 1,6 % a index S&P 500 (profil, názory) přidal o 1,4 %.

Poslední den v prvním čtvrtletí burzy mírně oslabily a tři nejvýznamnější indexy zakončily tyto první tři měsíce v záporném teritoriu. Všeoborový index S&P 500 klesl od začátku roku o 2,6 % stejně jako Dow Jones Industrial Average, ale největší ztrátu si připsal technologický index Nasdaq Composite, který propadl o 8,1 %, což je jeho největší čtvrtletní pokles od třetího čtvrtletí roku 2002. Snížení ratingu od Moody´s a S&P vedlo k poklesu akcií pojišťovny AIG o 3,1 %, protože to povede k vyšším nákladům na financování a snížení zisku.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty mírně výše, protože se očekávaly pozitivní údaje z trhu práce.

Evropa

Obchodování na evropských burzách začalo v úterý po velikonočních svátcích, a ty lehce posílily. Od prodejním tlakem byly akcie francouzských firem, protože podnikatelská důvěra se dostala na nejnižší úroveň za posledních 15 měsíců. Třetí největší zajišťovna na světě Hannover Re oznámila zvýšení zisku v posledním čtvrtletí i vyšší dividendu.

Během středy evropské trhy klesly pod vlivem poklesu důvěry spotřebitelů v zámoří a snížení průmyslové produkce v Japonsku, což by mohlo snížit zisky evropských firem. Jako jsou např. BASF (profil, názory) nebo Philips (profil, názory).

Ve čtvrtek evropské trhy povyrostly. První čtvrtletí tak zakončily na rozdíl od amerických trhů v plusu. Evropské indexy zahrnující největší evropské společnosti Soxx 50 a Euro Stoxx 50 si připsaly zisk 3,3 %, kdy tomu to posílení především pomohly akcie ropných společností, které získávaly ze stoupající ceny ropy.

V pátek v poledne se evropské burzy nacházely v plusu, protože investoři vstoupili do nového čtvrtletí s optimismem.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 4. 2005 20:55, Honzajs

Dík, kouknu na to

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 4. 2005 10:53

A co ty chytrolíne měňafko ty tvoje oblíbené akcie pojišťovny AIG???

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: rostou ceny ropy i úrokové sazby

29. 3. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: rostou ceny ropy i úrokové sazby

Americká centrální banka podle očekávání zvýšila sazby. Ačkoli ale na předchozích šest zvýšení reagovaly trhy příznivě, tentokrát burzy oslabily. Negativně ovlivňuje vývoj akciových... celý článek

Akcie: automobily táhnou trhy z kopce

21. 3. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: automobily táhnou trhy z kopce

Ropa pokořila další historické maximum, 57,60 USD za barel. Na trzích celý týden převládaly výprodeje. V USA se akcie dostaly pod prodejní tlak zejména poté, co General Motors oznámil,... celý článek

Akcie: týden propadů

14. 3. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: týden propadů

Americké i evropské burzy se většinu týdne nacházely pod prodejními tlaky. Příčinou byly klesající ceny dluhopisů a rostoucí ceny ropy. O rozruch se postarala společnost Telecom Italia,... celý článek

Akcie: víra v americký růst

7. 3. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: víra v americký růst

Cena ropy opět vzrostla a s ní i akcie ropných společností. Vyšší energetické náklady naopak zapříčinily pokles ceny leteckých společností. Obecně na trzích vládla pozitivní nálada,... celý článek

Akcie: ropa opět roste, dolar stále klesá

28. 2. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropa opět roste, dolar stále klesá

Americké akciové indexy zažily největší denní propad od srpna loňského roku, také evropské burzy klesaly. Hlavní příčinou byla opět rostoucí cena ropy, která překonala dokonce 51 dolarů... celý článek

Partners Financial Services