Stanislav Gross: narcis, který si užívá moci

Stanislav Gross: narcis, který si užívá moci
Předseda vlády si svým manipulativním přístupem k moci kompenzuje strach z psychického zraňování. Je sobecký, nevládne žádným výjimečným talentem, intuicí, pracovitostí či moudrostí. Ačkoli mu chybí silné lidské i státnické vize, trpí komplexem grandiozity. Máme pro vás kompletní jasnovideckou, intuitivní analýzu jeho osobnosti.

V pozadí osobnosti Stanislava Grosse zřejmě funguje kompenzace problému v ranném dětství. Jeví se jako klasický narcis. Dominantní je u něj obrovská míra strachu být znovu psychicky zraňován (jako se dělo v dětství). Tento strach vyvažuje stoupáním do pozice moci, která umožňuje mít dokonalou kontrolu nad situací.
Ale protože to je jen kompenzace, tak nikdy nevyřeší ten děsivý strach v pozadí. Je to začarovaný kruh: fungování osobnosti bude stále limitovat maskovaný strach a jeho kompenzace, tedy situace skutečně řešitelná asi jen psychoterapií.

Důsledků pak je několik:

  • Samozřejmě zhoršený kontakt s realitou: strach slyšet pravdu (jde o neznalost skutečného světa i sebe sama, komplex grandiozity, tedy opak komplexu méněcennosti).
  • Nedůvěra k lidem: v dětství se nevyplatilo ukázat svoje skutečné "já", proto se světu i sobě prezentuje falešné "já", které je sociálně žádoucí. Vnitřní struktury osobnosti se díky tomu zdají málo vyvinuté, málo pevné, málo dospělé.
  • Potřeba uniknout zraňování: nejit do konfrontace, hledat kompromisy za každou cenu. Tato nouze naučí efektivně komunikovat.
  • Chybějící silné lidské nebo státnické vize nebo jen orientace.
  • Typická je naprostá převaha braní nad dáváním (sobectví) a samozřejmě dominance, ovšem ne přímá, sebeprosazující se, ale manipulativní. Vnitřně ospravedlnitelná jsou i neetická řešení, chybí pocit zodpovědnosti. Vlastní je naopak odpouštění sama sobě a snadné zapomínání na vlastní činy, tak typické pro politiky.

Vypadá to, jako by toto ústřední téma manipulativního užívání moci pro kompenzaci vnitřního problému úplně stačilo k fungování osobnosti a k plnění pracovní role, kterou Stanislav Gross zastává. Není vidět žádný výjimečný talent, rozum, intuice, pracovitost, hloubku vhledu, vyspělost, moudrost. Prostě genius průměrnosti, dlouho nejpopulárnější odraz průměru naší populace.

Fascinující je množství vitální energie, kterou, jak cítím, Stanislav Gross vládne. Užívá ji rozumně a ekonomicky, takže se nevyčerpává, ani při ohromné míře stresu (ta vyplývá ze skrytého strachu, jímž trpí a který poměrně velkou část energie váže).
To není neobvyklé u lidí, kteří jsou v pozici moci, a užívají si ji. A zároveň pořádný energetický náboj zřejmě k získání pozice moci napomáhá - to známé charisma.
Z toho plyne i dobré fyzické zdraví. Jen bych doporučil větší příjem tekutin, pro detoxikaci organismu a víc pohybu.

Do celkového obrazu narcistické osobnosti dobře zapadá symbiotický vztah s manželkou. Oba manželé se mi jeví nadmíru kompatibilní, kontakt mezi nimi dobře funguje. Tento intimní vztah je i místo, kde se Stanislav Gross zřejmě cítí bezpečně a jeho žena se zase asi cítí bezpečně s ním.

Kam to povede?

Fungování osobnosti na základě kompenzace je nezdravé a vede k degeneraci osobnosti. A to, jak si myslím, platí i zde. Je to podobné jako závislost na drogách. Nedovedu si ale představit, že by politik na takovém místě začal brát svoje psychické problémy vážně, opustil kompenzaci a rozhodl se pro psychoterapii. Připadá mi to ovšem jako jediné skutečně zabírající řešení.

To, že se lidé tohoto typu dostávají k moci je, bohužel, logicky důsledek a slabina demokracie: zvolen je ten, kdo nejpřesněji reprezentuje průměr. Nevím ale o lepším systému vládnutí než je právě demokracie.

Prokop Diviš
Vystudoval psychologii a vyučil se psychotronice a léčitelství. Přes 20 let pracuje jako psychologický a intuitivní poradce s komerčním zaměřením pro mezinárodní klientelu.
Kromě běžných poradenských postupů využívá své intuitivní a jasnovidecké/vizionářské schopnosti. Pro přesné kvantifikace, načasování, stanovení pravděpodobnosti apod. používá virguli - nástroj kontaktu s vlastní intuicí a "šestým smyslem".

Pomáhá klientům při rozhodování v konkrétních situacích a podporuje je i dlouhodobě v hlubším sebepoznání, vývoji, efektivním využití jejich energie a nadání. V případě zájmu o navázání kontaktu s ním tak můžete učinit prostřednictvím jeho mailové adresy.

Co si o analýze osobnosti Stanislava Grosse myslíte? Co si o předsedovi vlády myslíte vy? Hodí se do role nejmocnějšího českého politika?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-153
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 37 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 4. 2005 18:12, Jesus

Tenhle "článek" je opravdu maximální ukázkové svinstvo a to i přesto, že je napsán 1.4.2005. Že tohle najdu na peníze.cz bych opravdu nečekal.

+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 4. 2005 0:11, AZYX

Vymazáno redakcí PCZ pro neférový způsob diskuze.

Zobrazit celé vlákno

-16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (37 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

kariéra, Životní situace

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jasnovidec: Korupce si nevybírá

10. 10. 2003 | Prokop Diviš

Jasnovidec: Korupce si nevybírá

Mezinárodní organizace Transparency International zveřejnila 7. října letošní Index vnímání korupce. České republice se podle tohoto ukazatele podplácení snížit nepodařilo. Skončila... celý článek

Jasnovidec: Posviťme si na politiky!

19. 9. 2003 | Prokop Diviš

Jasnovidec: Posviťme si na politiky!

Smířili jsme se s faktem, že neříkání pravdy a přetvářka je pro mnohé politiky denním chlebem. Nedůvěřujeme jim, ale nakonec některé z nich přece jen při volbách vybereme. Proč pro... celý článek

Nahlédněme jasnovidci 'pod virguli'

19. 9. 2003 | Prokop Diviš

Nahlédněme jasnovidci 'pod virguli'

Mezi reakcemi na minulý jasnovidcův článek se objevilo i několik negativních. Přiměly Prokopa Diviše k objasnění, jak může vzniknout poněkud chaotický či zdánlivě nesourodý celek, který... celý článek

Jasnovidec: Z plánované reformy zbude torzo

12. 9. 2003 | Prokop Diviš

Jasnovidec: Z plánované reformy zbude torzo

Zhruba do dvou let česká koruna poměrně výrazně oslabí, především proto, že chystaná vládní reforma veřejných financí v současné podobě neprojde. A to České republice zřejmě příliš... celý článek

Jasnovidec: Komárek Fischera chtít nebude

5. 9. 2003 | Prokop Diviš

Jasnovidec: Komárek Fischera chtít nebude

Co čeká Václava Fischera v jeho bývalých firmách? Je s nimi jeho budoucnost vůbec spojena?

Partners Financial Services