Fondy: dolehne i na ně jarní výprodej?

Petr Fejtek | 21. 3. 2005 | 3 komentáře
Fondy: dolehne i na ně jarní výprodej?
Dobrá každá miliarda, jako například ta za minulý týden. Středoevropské akcie nevyrostly totiž do nebe, naopak dostaly výprask. Dluhopisy ostatně taky schytaly pár facek. V pátek sice vysvitlo sluníčko, ale až tento týden snad ukáže další směr.

Fondy peněžního trhu si takových veletočů nemusí všímat, a tak jakoby se nechumelilo získaly přes 600 miliónů korun. V dostizích dvou titánů sice opět zvítězil ISČS Sporoinvest (profil, názory) s 287 milióny nad "pouhou" čtvrtmiliardou IKS Peněžního trhu (profil, názory). Ale pozor, ten zase předběhl našeho mamuta výkonností 2,50 % za rok, zatímco Sporoinvest dosahuje jen 2,45 %.
Týdenní korekce postihla ale hlavně dluhopisové fondy, kterým ukousla 0,5 až 1 %. Takže například ISČS Sporobond (profil, názory) sice získal pěkných 87 miliónů, ale přišel o celých 0,97 % výnosu a ročních 5,27 % už zdaleka tak neoslňuje. Navíc ho tak v roční výkonnosti předběhl nejen ČSOB Bond Mix (profil, názory) s 5,66 %, ale i Pioneer obligační (profil, názory), kdys ŽB obligační fond s 5,35 %. Celkem je příliv 235 miliónů korun do dluhopisových fondů velmi povzbudivý, jenže teprve uvidíme, jak korekce zapůsobí na klienty.

Kde byla rozbuška?

Korekce totiž chvílemi připomínala kolaps: po černém pondělku přišla smrtonosná středa. Finanční trhy ve střední Evropě zasáhla nebývale silná vlna výprodejů, která zamávala měnami, dluhopisy i akciemi jako kusy hadru.
Už v pondělí praskl Unipetrol (profil, názory), který utekl suspendování obchodů jen o fous (nakonec pak z přehřátých 220 korun okusil i 110 korun).
Státní dluhopis 3,80/09 se zase v druhém nekonkurenčním kole ani nepodařilo doprodat při průměrné ceně 103,62 a průměrném výnosu 2,83 %. Situaci dokreslí srovnání s aukcí stejného státního bondu 3,80/09 (kupon 3,8 %, splatnost březen 2009) v půli loňského října s průměrnou cenou 99,15 a průměrným výnosem 4,01 %.
Prudké turbulence však řádí na celém světě a spekulativní kapitál se silně rozvlnil a přelévá. Do toho vládní krize v Polsku, proti níž je naše Grossgate jen baráčnická rychta. Kdo si myslel, že EU je všechno, může střízlivět – pořád jsme jen podivný region. Aneb obecně: pýcha předchází pád. Možná je ale skutečnou prapříčinou ropa a pohyb amerických dluhopisů – ty jsou vlastně v základech celé globální ekonomiky.

Kde jste, cílové ceny?

O pogromu na burze se bude jistě několik dnů mluvit, něco šetří i KCP, vybudovali jsme zase několik rekordů, byť směrem dolů, zase v denních objemech obchodů dosáhli téměř 10 miliard. To se jen týden s týdnem sešel a 10 % je fuč. Od začátku roku však stále ještě 10 % zbývá, takže na pláč to není – jako bychom se jen vrátili na datum 17. února. Místo legendárního Eldoráda vidíme hezky výkonný trh, kde se jistě ještě nějaké zlaté žíly nacházejí.
Tak to dopadá, když se inkasují zisky a spustí se lavina stop-lossů. Realizovat několik (i desítek) procent a nyní u lokálního dna dokupovat je lákavé. Na druhou stranu se kromě stop-lossů navíc projevil tlak maržových krátkých pozic, a tak zoufalí market makeři sypali do SPADu dlouhé řady prodejů, které nikdo nekupoval. Mělká likvidita je zasypaná "nato tata". Do toho je až legrační zvýšení cílové ceny Erste Bank (profil, názory) od JP Morgan na 55 eur, tedy 1 650 korun, když je k mání za 1 200. A co takový ČEZ (profil, názory) pod 400, kterému UBS zvýšila cílovou cenu na 510 korun? No, nekup to…

Úprk z akciových fondů?

Zatím sice nikdo neskáče z oken mrakodrapů (ani toho ČS pankráckého po Švarcovi, otci zakladateli švarc-systému), ale z ISČS Sporotrendu (profil, názory) vyskočili klienti s 61 miliónem korun (jeho majetek ovšem klesl o 238 miliónů). Kontrolní otázka: že jste to nestihli ještě před středečním 5,9% poklesem PX-D? Kdo ano, zaslouží gratulace za dobré instinkty.
To ING Český akciový (profil, názory, koupit) je jiný chlapík, ten dalších 68 miliónů získal! Výjimečně se podíváme i na prodeje za 79 miliónů, což značí odkupy za 11 miliónů. Možná tedy i zde vidíme první náznak zděšení. Roční výkonnost se sice udržela na 37,7 %, ale z 2 666,51 na 2 452,47 korun znamená víc než 8% týdenní pokles, to Sporotrend ztratil "jen" 6,4 %.
A pro úplnost: IKS Balancovaný (profil, názory) utržil ránu 5,8 %, ale stále si udržuje ročních 27,8 %, ČSOB Středoevropský (profil, názory) padl o 5,2 % na ročních 16,4 %.
Na závěr ještě trochu statistik – akciové fondy zaznamenaly celkem příliv jen 37 miliónů a smíšené 100 miliónů, zajímavých je také pouhých 75 miliónů do zajištěných fondů, z čeho plných 58 prodala liščí rota, tedy poradenská síť ČM stavební spořitelny.
Dlouhodobý investor však jede dál, byť kolem bílých skal posetých vybělenými kostrami daytraderů. Jak to vše půjde dál? Jak z hlediska trhů, tak chování našich investorů bude jistě zajímavý právě nadcházející týden.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jsou vyšší přílivy do fondů výjimkou, začátek trvalé změny trendu, anebo jen důsledek jevu – až se léto (a dovolená) zeptá, co jsi dělal v zimě?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: cíl akciové rallye je v nedohlednu

14. 3. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: cíl akciové rallye je v nedohlednu

Tak zase jen něco přes miliardu donesli retailoví investoři do fondů, navíc formální statistiku opět kazí tři čtvrtě miliardy stažených otci zakladateli z postkuponových fondů. Jen... celý článek

Fondy: jen něco přes miliardu

7. 3. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: jen něco přes miliardu

Z přesných čísel prodejů celou miliardu korun neposkládáme, ale něco jistě nasbíraly dva velké zajištěné fondy, které ve statistice scházejí. Také ING neměla včas na webu report se... celý článek

Fondy: únor bílý, burza sílí

28. 2. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: únor bílý, burza sílí

Pravidelný investorský rytmus minulého týdne s více než miliardou a čtvrt rámují snad jen dvě výročí. Před 57 lety spadli sociální demokraté do pasti, kterou si sami nastražili, a před... celý článek

Fondy: Praha - módní salón investorů

21. 2. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: Praha - módní salón investorů

Čistý prodej kolem miliardy a čtvrt se letos stává již týdenním standardem. Struktura sice není nijak převratná, ale 240 milionů dluhopisových, 135 mil. smíšených a 180 mil. akciových... celý článek

Fondy: akciová Bonanza pokračuje

14. 2. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: akciová Bonanza pokračuje

Nebýt miliardy, kterou ještě znovu stáhli z fondů institucionální investoři, měli bychom rekordní týden. Takto se v celkové bilanci dostaneme jen na 200 miliónů korun, což je ovšem... celý článek

Partners Financial Services