Fondy: jen něco přes miliardu

Petr Fejtek | 7. 3. 2005
Fondy: jen něco přes miliardu
Z přesných čísel prodejů celou miliardu korun neposkládáme, ale něco jistě nasbíraly dva velké zajištěné fondy, které ve statistice scházejí. Také ING neměla včas na webu report se 115 miliony. Zato našim akciím ani burze opět nechybějí další rekordy.

Březen – za kamna vlezem... Možná si lidé jen uvědomili, že za topení budou muset sáhnout hlouběji do kapsy, ale investice poněkud utlumili. Také se blíží daňové přiznání a mnozí s hrůzou zjišťují, že nové pokrokové desátky zdaleka nejsou jen desetina. Zlatý šestiměsíční test na investice!
Standardní úspěšnost fondů peněžního trhu dokresluje tentokrát vítězný IKS Peněžního trhu (profil, názory) se 165 milióny, který tak zastínil 129 miliónů klasika ISČS Sporoinvestu (profil, názory). Spolu s týmem ČSOB Multi Cash, kde tentokrát vládla také česká koruna, získal peněžní trh 450 miliónů korun.

Standard i dluhopisů a smíšených

Mezi dluhopisovými fondy jednoznačně vede ISČS Sporobond (profil, názory), který přidal 56 miliónů a pěkně si vede i ISČS Trendbond (profil, názory) s 21 milióny, který navíc oslňuje 12,4% roční výkonností. S dalšími téměř 50 milióny dluhopisových fondů ČSOB tak do dluhopisového segmentu přišlo solidních 130 miliónů korun.
Smíšené fondy bodují zejména díky slávě IKS Balancovaného (profil, názory), který přilákal nejen 86 miliónů korun, ale výnosem se blíží k úžasným 35 % meziročně. ČSOB Středoevropský (profil, názory) získal přízně za 32 miliónů korun, byť s výkonem "jen" 23 %. Smíšené či profilové programy ČSOB přidávají dalších 35 miliónů, dohromady tedy mixy získaly přes 150 miliónů korun.

Nejasné zajištěné

S jistotou víme jen o 82 miliónech rodiny KBC-ČSOB, protože jak Max 3, tak ESPA ČS 3 patří formálně mezi zahraniční, takže ve statistice UNIS je nenajdeme a čísla o jejich prodejích se dozvíme asi až někdy na svatého Dyndy. Odhadnout lze klidně kolem sto miliónů, ale to je tak vše…
Můžeme tak upozornit na několik inovací z kuchyně ČSOB. V nové sérii korunových zajištěných fondů Světový Click+ 17 a Světový strom CZK 1 totiž snížila nejen cenu jednoho podílu na pouhých 10 Kč, ale i výši vstupní investice na 5 000 Kč. To umožní investovat i lidem s menší sumou peněz. ČSOB Světový Click+ 17 nabízí zhodnocení v rozmezí 8 až 23,5 % za dobu 5 let a 4 měsíců (upisovací období do 15. dubna), ČSOB Světový Strom CZK 1 (upisovací období do 31. března) bude startovat se zakliknutým výnosem 3,7 %, což znamená, že při šestileté splatnosti fondu dosáhne výnos od 10,1 % do 76,9 %.

Na burze jako v pohádce

Akciové fondy jsou stále jen pro ty odvážnější, i když stále více z nich nechce přenechávat volbu strategie ani odevzdávat management fee do cizích rukou a začíná s akciemi obchodovat vlastními silami.
Uplynulé roky dokazují, že se to vyplatí a ten letošní zatím nemá chybu. Týden opět proběhl již "zaběhaným" stylem: pondělí a úterý růst, středa a čtvrtek drobná korekce a pátek další rekord při 3,5miliardových obchodech. Tři více než procentní růsty za týden a více než 3% zhodnocení, to až nebezpečně připomíná pohádkovou říši.
Jak vypadá srovnání se světem, ilustrují dva naše populární: ISČS Sporotrend (profil, názory) získal 81 miliónů a chlubí se ročními 36 %, zatímco z IKS Světových indexů (profil, názory) 17 miliónů odešlo po roční 11% ztrátě.
Za zmínku však stojí ČSOB Akciový Mix (profil, názory): objemem majetku se zřejmě již stabilizoval (na druhé příčce mezi tuzemskými), ale oblibou zatím zaostává. Přitom mnohého investora může oslovit strategií: z poloviny v amerických akciích, 17 % v evropských, 8 % v britských a 7 % v japonských, ale 20 % v českých. To je velmi zajímavá taktika, navíc jsou cizoměnové investice zajištěné do českých korun. To je v situaci dlouhodobě sílící koruny jistě velmi významné a u nás nepříliš časté. Výkonností i nižším rizikem tak fond poráží konkurenci téměř na hlavu a ročních 12,7 % jinde v globálu nenajdete. Že by ideální nástroj globální diverzifikace?

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jsou vyšší přílivy do fondů výjimkou, začátek trvalé změny trendu, anebo jen důsledek jevu – až se léto (a dovolená) zeptá, co jsi dělal v zimě?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: únor bílý, burza sílí

28. 2. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: únor bílý, burza sílí

Pravidelný investorský rytmus minulého týdne s více než miliardou a čtvrt rámují snad jen dvě výročí. Před 57 lety spadli sociální demokraté do pasti, kterou si sami nastražili, a před... celý článek

Fondy: Praha - módní salón investorů

21. 2. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: Praha - módní salón investorů

Čistý prodej kolem miliardy a čtvrt se letos stává již týdenním standardem. Struktura sice není nijak převratná, ale 240 milionů dluhopisových, 135 mil. smíšených a 180 mil. akciových... celý článek

Fondy: akciová Bonanza pokračuje

14. 2. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: akciová Bonanza pokračuje

Nebýt miliardy, kterou ještě znovu stáhli z fondů institucionální investoři, měli bychom rekordní týden. Takto se v celkové bilanci dostaneme jen na 200 miliónů korun, což je ovšem... celý článek

Fondy: za mrazů se více šetří

7. 2. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: za mrazů se více šetří

Miliarda a čtvrt za týden, to tu dlouho nebylo! Že by lidé za kamna vlezli a počítali zlaťáky? Anebo je už slamníky začaly tlačit? Tak či onak UNIS zvítězil nad AKAT 3 : 2 a dokazuje,... celý článek

Fondy: velmi pěkný týden

31. 1. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: velmi pěkný týden

850 miliónů jistě není špatný výsledek. UNIS si nepochybně potřebuje šplhnout před vysvědčením za minulý rok, které zveřejní v úterý, takže nabrala 600 miliónů, zatímco na AKAT zbyla... celý článek

Partners Financial Services