Rozměnit? Spíš než v bance, raději v trafice

Rozměnit? Spíš než v bance, raději v trafice
Napadlo vás, jak složitou operací může být rozměnění větší bankovky? Víte, co všechno se dá v bance zažít? Očekávali byste dotaz na své jméno a rodné číslo? Pokud si myslíte, že jednoduché věci nejdou zkomplikovat, vyvedeme vás z omylu.

"Potřebovala jsem rozměnit 2 000 Kč bankovku na nějaké stovky," začíná Mirka svůj zdánlivě rutinní příběh, o nějž se s námi podělila. Doufáme, že i vás přivede spíše k úsměvu, protože nikdo nepřijde o peníze a nepoteče krev.
V dnešní době, kdy na nás bankomat "vyplivne" pár velkých bankovek a my potřebujeme například dát kapesné svým dětem, musíme nějakým způsobem rozměnit. Můžeme to udělat při nákupu v obchodě. Vybíráme-li z bankomatu, který je na pobočce banky, povedou naše kroky možná ale také k tamní pokladně.

Pořádek dělá přátele

Bude-li vaší pobočkou GE Money Bank (profil, názory), tak jako jí byla v případě Mirky, očekávejte, že si budete připadat trošku jako na úřadě: "Chtěli po mně jméno a dokonce i rodné číslo, které jsem ale sdělit odmítla," diví se Mirka a její ruka naznačuje něco jako ťukání si na čelo. Prý ani pokladní u přepážky to moc nechápala, ale svůj postup omlouvala tím, že podle předpisů postupovat musí.
Zmíněné odmítnutí udat rodné číslo nebylo důvodem pro to, aby Mirku v bance neobsloužili. "Postačilo" datum narození s dodatkem, že je žena. Po zanesení údajů do počítače, které také několik vteřin trvalo, mohla Mirka spokojeně poděkovat a odnést si kýžené stokoruny. Zdá-li se vám celá historka poněkud "přitažená za vlasy", přebyrokratizovaná a snad i nemožná, nabízíme důkaz: stvrzenku celé transakce (identifikační údaje pochopitelně nezveřejňujeme).

Celý postup je samozřejmě věcí obchodní politiky banky: dovedeme si představit i variantu, že takováto operace musí být maximálně složitá a nepříjemná, aby jí vyžadovalo co nejméně klientů. Každopádně ale takový postup považujeme za neodpovídající významu transakce. "Jsem ráda, že jsem tuto banku navštívila jen náhodou," říká Mirka a dodává:."Jsem ráda, že ve své bance nic podobného podstupovat nemusím." Mirka se po této zkušenosti klientkou "GE" rozhodně nestane, možná by banka měla zvážit, zda si podobným postupem tak trochu neodrazuje i další potenciální klienty.

Vyjádření banky se nám bohužel zatím nepodařilo získat. Žádali jsme v pondělí a máme předběžně přislíbeno během dnešího dne (čtvrtka). Zvažovali jsme, zda takto článek nabídnout a usoudili, že na takto jednoduchý dotaz musel bance na vyjádření čas stačit. Nevíme přesně, zda je náš dotaz tak složitý, nebo prochází v bance nějakým neobvyklým procesem...

U konkurence jednodušší

Ach ty bankomaty…

Vadí vám, že si nemůžete u bankomatu zvolit, jaké bankovky vám vydá, a poté musíte občas hledat způsob, jak rozměnit? Podle nás by bylo vhodné doplnit tyto stroje o funkci "volba vydaných bankovek", kde si klient v případě potřeby zvolí, jak "nadrobno" vybíranou částku požaduje. Bohužel tento názor s námi banky nesdílí. "Česká spořitelna funkčnosti bankomatů průběžně rozšiřuje, o zmíněné službě však prozatím neuvažuje," upřesňuje například Helena Matuszná z útvaru firemní komunikace ČS (profil, názory).

Máte jiný názor? Dejte nám o tom vědět a hlasujte v naší anketě.

Poptali jsme se na "postup při rozměňování" v některých dalších (větších i menších) bankách, přičemž jsme nikomu nesdělili, ve které konkurenční bance Mirka byla. Většinou se nejdříve maličko pozastavili nad tím, co že to vlastně chceme, což jen potvrdilo naší domněnku, že v takto banální záležitosti je velmi netradiční byrokratizovat.
Jak asi předpokládáte, v ostatních bankách rozměňují bez vyplňování formuláře, bez zjišťování jména a bez poplatků (alespoň za menší počty rozměňovaných bankovek). Postačí bankovka, u které pokladna pouze prověří platnost.
"V případě, že člověk přijde do Komerční banky s žádostí o rozměnění velké bankovky na menší, stačí mu pouze předložit onu bankovku, pracovník pobočky ověří její pravost a rozmění ji podle požadavku klienta," vysvětluje postup KB (profil, názory) Romana Kubálková, manažerka externí komunikace. Tato služba je zdarma do počtu 51 ks přijatých i vydaných bankovek.

Pokud se vám postup GE Money Bank nelíbí, což zcela chápeme, zkrátka jděte jinam. Nejlepší recept na byrokracii je zjednodušovat. Jděte třeba do trafiky, kde kupujete ranní noviny. Tam vám také většinou rozmění, bez poplatků, rodného čísla a dalších pravidel.

Setkali jste se u podobně jednoduchých operací s nadbytečnou byrokracií? Jaká se vám v životě přihodila nejkurióznější historka nejen v bankách, ale i na úřadech a dalších institucích? Měly by mít některé instituce (pošta, banky, větší prodejny, obchodní centra…) povinnost bankovky rozměňovat pouze "na doručitele"?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 3. 2005 21:27, Karel - Sever

Tak si začínám myslet, že tato "banka" by se měla přejmenovat na "Kocourkov". Nedávno jsem se ve vleku velmi pobavil zážitkydvou spolucestujících z oslav pořádaných na nádraží Pha-střed u příležitosti přejmenování této banky.
V daném případě si myslím, že i vedení ČD by jim propůjčilo nádraží zdarma.
Ale pokud je kdokoliv ze čtenářů této ankety nervově slabší - doporučuji se vyhýbat předprodeji jízdenek na autobusové linky v Chomutově. Tam nejenže vám nerozmění, ale pokud si "dovolíte" přijít "už" v v 10, 11 hodin dopoledne s větší bankovkou (což může být m.j. i 200 Kč) a požadujete jízdenku za 99.- Kč, tak vás pošlou si ji "někam" rozměnit, protože obsluhující "dáma" nedostala drobné a není její starostí to řešit. V místním tisku se sice dočtete, že v DP města Chomutova a Jirkova přijímá "rázná opatření" jakási konsolidační komise, ale .... Oni jsou ty prodejní místa DVĚ, tak snad v dalším století...

+65
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 12. 2013 10:28, Lucie

Nevíte, kde nejlépe rozměnit v Praze? Na pobočkách cashchange rozměnují snadno, rychle a za nejlepší kurzy!! Rozmění podle Vašich představ. Potřebujete mince či menší bankovky? Není problém na pobočkách: Pasář Legerova, 120 000, Praha nebo na Jindřišské 909/14, 110 000, Praha (budova České pošty). Rozměnují s 5% poplatkem každý den od 8:00 - 00:00. www.caschchange.cz

-32
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

banky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypoteční úvěry: sliby vs. realita

22. 2. 2005 | Roman Scherks

Hypoteční úvěry: sliby vs. realita

Klient se dnes může obrátit na deset bank poskytujících hypotéky, které se mu většinou snaží vyjít vstříc. Marketingové akce přitom neberou konce, akční snížení úroků, hypotéka bez... celý článek

Evropské programy bank: objev roku, nebo marketing?

8. 2. 2005 | Jan Heřman

Evropské programy bank: objev roku, nebo marketing?

Příliv miliard korun ze strukturálních fondů na investiční projekty uvítaly i české finanční ústavy. Velká bankovní trojka přispěchala se speciálními produkty. Co všechno banky nabízejí... celý článek

Investování, nebo sázení?

28. 1. 2005 | Lev Dvorok | 1 komentář

Investování, nebo sázení?

Banky nově lákají tzv. prémiovými vklady, které za určitých podmínek nabízejí zhodnocení např. 4,9 % p.a. Je to hodně, nebo málo a co se skrývá za těmito podmínkami? Má smysl do těchto... celý článek

S penězi místo do banky do sila?

23. 12. 2004 | redakce Peníze.CZ

S penězi místo do banky do sila?

Chcete své peníze zhodnotit a tradiční finanční produkty pro vás nejsou zajímavé? Zkuste koupit malý byt, budoucí stavební parcelu nebo investujte do zahraničních nemovitostních fondů.... celý článek

Podmínky bezúročného období kreditek se výrazně liší

22. 12. 2004 | Dušan Hradil

Podmínky bezúročného období kreditek se výrazně liší

Úroková sazba či poplatky za vedení karty nejsou dostatečným vodítkem při výběru nejvhodnější kreditky. Zvážit byste měli také délku bezúročného období a podmínky, za kterých jej můžete... celý článek

Partners Financial Services