Akcie: nadějný začátek vystřídaly opakované ztráty

Akcie: nadějný začátek vystřídaly opakované ztráty
Začátkem minulého týdne si americké indexy připsaly největší jednodenní zisk v tomto roce, postupně ale během týdne ztrácely až se dostaly na svoji letošní nejnižší úroveň. Spousta firem totiž reportovala nižší než předpokládané zisky. Evropské burzy ztrácely kvůli růstu ceny ropy, ta se vyšplhala na sedmitýdenní maximum, a ztrátám v zámoří.

Spojené státy

V pondělí byly americké burzy uzavřeny, v zámoří se slavil "Martin Luther King Day".

V úterý si burzovní indexy připsaly největší jednodenní zisk v tomto roce, když se hodnota indexu Dow Jones Industrial Average (profil, názory) zvedla o 0,7 %, index S&P 500 (profil, názory) si připsal 1,0 % a technologický Nasdaq Composite (profil, názory) vyrostl o 0,9 %. Očekává se, že zisky společností z indexu S&P 500 v roce 2005 zvýší svoje zisky v průměru o 10,5 %.
Bank of America (profil, názory) oznámila rekordní vzestup zisku, který byl podpořen převzetím FleetBoston Financial Corp (profil, názory) a vyšším objemem půjček podnikům a občanům. Akcie banky na tuto zprávu reagovaly posílením o necelé 2 %.

Uprostřed týdne Wall Street o svoje zisky z předešlého dne přišla, výsledky některých společností totiž zklamaly. Šlo především o sektoru technologických firem, Nasdaq Composite tak ztratil 1,5 %. Akcie druhého největšího výrobce mobilních telefonů společnosti Motorola (profil, názory) se propadly o 7,6 %, když firma oznámila, že očekává v prvním čtvrtletí zisk na akcii v rozpětí mezi 17 až 20 centy, analytici přitom očekávali 20 centů. Společnost Lucent (profil, názory), která je největším americkým výrobcem telekomunikačního zařízení, uvedla nižší tržby než odhadované, a proto její akcie spadly o 8,2 %.

Při čtvrteční seanci se ztráty nejvýznamnějších burzovních indexů téměř opakovaly a jejich hodnoty se dostaly na svoji nejnižší úroveň v letošním roce a to opět kvůli slabším než předpokládaným výsledkům společností. Nejvíce z indexu S&P 500 poklesly akcie společnosti eBay (profil, názory), které spadly o 19 % na základě nižšího než předpokládaného zisku. Rovněž nižší než odhadované tržby firmy AT&T (profil, názory) vedly k poklesu jejích akcií o 2,4 %. Další společností, která svojí výši zisků zklamala investory, byla firma Qualcomm (profil, názory) a její akcie přišly o 8,7 %.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty mírně výše, protože se přepokládala určitá korekce po dvou denních poklesech.

Evropa

V pondělí byla aktivita na evropských burzách tlumená státním svátkem v USA, burzovní indexy mírně povyrostly. Posilovaly akcie důlních společností vlivem růstu ceny komodit, které byly taženy poptávkou z Číny. Švédská společnost Ericsson získala velkou zakázku od T-Mobile, její akcie vyrostly o 3,4 %. Akcie firmy Philips (profil, názory) stouply o 2,1 % na základě pozitivního komentáře od společnosti Samsung týkajícího se cen LCD obrazovek – ten totiž vzbudil naděje na vyšší zisk společnosti LG Philips.

Při úterní seanci burzy ztrácely kvůli zvýšení ceny ropy, která se vyšplhala na sedmitýdenní maximum na cenu přes 49 dolarů za barel. Maloobchodní řetězec Tesco zveřejnil údaje o tržbách, které se koncem roku se zvedly o 7,6 %; společnost ovšem nezvýšila odhad zisku za celý rok, což vedlo k poklesu její akcií o 3 %.

Středeční obchodování zakončily burzy bez větších změn, počáteční optimismus přitom vyprchal po zahájení obchodování v zámoří. Opatrnější výhled na další období vedl k poklesu ceny akcií společnosti ASML o 1,6 % i přesto, že firma svými výsledky za poslední čtvrtletí předčila očekávání.

Ve čtvrtek ztratily evropské trhy okolo 0,5 %, byly taženy dolů negativními výsledky především amerických technologických společnosti. A snížením odhadů prodejů od japonské Sony (profil, názory). Švýcarská farmaceutická společnost Novartis (profil, názory) oznámila nejnižší růst zisku za posledních pět čtvrtletí, což vedlo k oslabení jejích akcií o 0,5 %.

V pátek v poledne se nacházely hodnoty evropských indexů níže kvůli negativnímu sentimentu z obchodování v USA.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: nezaměstnanost, drahá ropa a slabý dolar

17. 1. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: nezaměstnanost, drahá ropa a slabý dolar

Americké burzy negativně neovlivnila ani tak výše zveřejněného obchodního deficitu, který dosáhl rekordních 561,3 mld. dolarů, jako spíš opětovný růst ceny ropy a zvyšující se počet... celý článek

Akcie: týden zaoceánských propadů

10. 1. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: týden zaoceánských propadů

Všechny tři hlavní americké indexy sestoupily ze svých tříletých maxim, ztrácely především akcie ropných společností, protože i cena ropy doznala dalšího poklesu. Burzy ovlivnila také... celý článek

Akcie: Evropa ovlivněna asijským neštěstím

3. 1. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: Evropa ovlivněna asijským neštěstím

Zemětřesení v Asii snížilo hodnotu akcií evropských cestovních kanceláří, leteckých společností a pojišťoven. V USA se v posledním týdnu roku 2004 obchodovalo jen málo, cena ropy klesla... celý článek

Akcie: před Vánoci jen mírné burzovní zklidnění

27. 12. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: před Vánoci jen mírné burzovní zklidnění

Minulý týden se hodnota indexu Dow Jones Industrial Average dostala na nejvyšší úroveň od června 2001, k optimistické náladě na Wall Street přispěl další pokles ceny ropy, akcie farmaceutické... celý článek

Akcie: Vánoce burzám svědčí

20. 12. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Vánoce burzám svědčí

Americká centrální banka zvýšila podle očekávání úrokové sazby o 0,25 %. Index S&P500 se dostal na svoji nejvyšší hodnotu od 7. srpna 2001, Nasdaq Composite je ve srovnání s jeho úrovní... celý článek

Partners Financial Services