Fondy: snad již poslední velký odkup

Petr Fejtek | 17. 1. 2005 | 2 komentáře
Fondy: snad již poslední velký odkup
Fondbyznys roku 2005 se rozeběhl, ale institucionální odkupy opět statistiku snížily o víc než miliardu korun. Přesto se, i díky technické přestávce v 1. týdnu, podařilo tyto odkupy téměř vyrovnat.

Fondy UNIS ztratily 324 miliónů korun, ale ČSOB-KBC získaly 275 miliónů a ING IM téměř 35 miliónů, takže celkové čisté prodeje zůstaly v minusu jen o zanedbatelných 14 miliónů. A ty jistě získaly ty zahraniční fondy, které ještě statistika ne zahrnuje.
Na inovovaných stránkách UNIS již funguje alespoň "Souhrná tabulka", v níž kromě jednoho "n" v názvu chybí právě týdenní prodeje. Uživatel si tedy musí jednotlivé fondy "rozklikávat". Prý se na tom ale pracuje…

Waterloo smíšených

Jako obvykle zasáhly odkupy institucionálních investorů hlavně smíšené postkuponové fondy ČSOB: Bohatství (profil, názory) přišel o 710 miliónů, Kvanto kombinovaný (profil, názory) o 213 miliónů, na třetí místo se vklínil Kvanto korunový dluhopisový (profil, názory) s 157 milióny a tým potápěčů uzavírají Křišťálový (profil, názory) s 58 a Obchodu (profil, názory) s 511 milióny korun.
Dohromady tedy pěkná rána, která stáhla do odlivu nejen smíšené fondy o téměř miliardu, ale i dluhopisové o 69 miliónů korun. Přitom některé dluhopisové fondy se pěkně snaží o napravení reputace celé kategorie, např. ISČS Sporobond (profil, názory) přilákal 42 milióny korun. KBC Renty také již, zejména zásluhou Slovakrenty se 17 milióny prodaly za víc než 33 miliónů korun.

Opět peněžáky a zajištěné

S novou energií se rozjel ISČS Sporoinvest (profil, názory) s téměř čtvrtmiliardou, ale podobný příliv měl již i minulý týden. Zato se po pauze pochlapil IKS Peněžní trh (profil, názory), pro který je 226 miliónů medailový výkon. S 90 milióny přikuluje i tým MultiCash, půl na půl v korunách a cizích měnách, zejména ve slovenských korunách.

ČSOB-KBC ovšem jasně vítězí v kategorii zajištěných fondů, kde inkasovala 145 miliónů korun.
Konkurence od České spořitelny však zvedá několik další kopí: dnes se spouští ESPA–ČS zajištěný fond 3, další z bratrské série již zdomácnělých korunových fondů, tentokrát ovšem s novou "zamykací" konstrukcí. Tu známe především od HSBC, jejím principem je, že celkový výnos není ani tak závislý od skutečného vývoje podkladového aktiva (indexu), ale na jeho volatilitě. V tomto případě jde o koš 25 nejpopulárnějších světových akcií a každoroční výnos je vázán na podmínku, kolik z nich v roce "zakolísá" o 26,5 %. Když žádná, zamkne se investorovi 8 %, když jedna 6 %, když dvě 4 %, když tři 2 % a když čtyři a více, dostane jen nulu. To se bude opakovat po pět ročních období, takže maximální výnos může dosáhnout 40 % a při nejhorším má zajištěných 100 % své investice.
Náš spořínek jistě zajásá, že jde i v ideálním případě o efektivní výnos necelých 7 % p.a. si¨ale už spočítat neumí a při pravděpodobnosti úspěšnosti vývoje kolem 1/2 (zamykání 4% výnosu) již jen 3,7 % p.a. – nevadí, je to zajištěný… Ovšem bez vstupního poplatku a s 5 000 minimální investicí jde o srozumitelný model, který snad brzo pochopí i bankovní poradci.

Česká spořitelna rozšiřuje i sérii svých Prémiových vkladů, z nich zatím ten šestiměsíční se "sázkou" na pásmo cca 80 haléřů kolem kurzu eura úspěšně inkasuje přes 50 miliónů korun týdně. Další se rozjíždí jako tříměsíční s prémií vázanou na tip kurzu dolaru a ČS chystá celou škálu těchto vkladů – včetně těch na komodity. Vklady jsou pojištěné, takže největší "lidová" námitka vůči fondům odpadá.

Akcie ve vlnobití

Pátek sice poněkud uklidnil náš trh, ale čtvrteční zděšení z řečí "vládních kruhů" týkající se prodeje 16 % akcií ČEZ přímo společnosti ČEZ vyrazilo tuzemským bázlivcům dech. Až po zjištění, že zahraniční investoři jejich levně prodávané akcie levně kupují, se situace uklidnila. KCP přesto šetří manipulaci s trhem a zejména ministru Urbanovi by měl někdo občas zalepit pusu vteřinovým lepidlem, nebylo to poprvé…
Již dostatečně známé naše akciové fondy zaměřené na středoevropské akcie to však zatím příliš nezasáhlo: ISČS Sporotrend (profil, názory) hlásí čisté prodeje 42 miliónů (po 57 miliónech v 1. týdnu), ING Český akciový (profil, názory, koupit) dokonce 44 miliónů korun.
Solidní – zřejmě si stále víc lidí uvědomuje, že "jakás takás" sklizeň bude letos jen na emerging markets. Zatímco pro rozvinuté trhy vidí většina analytiků nejvýš výnos několika málo procent, pro emerging markets (a občas i Japonsko) přeci jen blikají i dvouciferné výnosy.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Pozměníte letos svou investiční strategii?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: a zase znovu

10. 1. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: a zase znovu

Rok 2005 je teprve v plenkách, takže na nějakou tu dětskou nemoc se musíme připravit. Jednu již stačila přinést statistika UNIS: neobsahuje žádná data. Prolistujme tedy alespoň zahraniční... celý článek

Fondy: inventura

3. 1. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: inventura

K přesným ročním statistikám fondů se dostaneme časem, jedno je však jasné: v oblibě loni bodoval peněžní trh zejména díky ISČS Sporoinvestu, který narostl o 12 miliard korun a zajištěné... celý článek

Fondy: zázrak pod stromečkem

27. 12. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: zázrak pod stromečkem

Na to, že byl týden kratší a ještě v předvánočním frmolu, je 360 miliónů velmi slušný počin. A teď se přiznejte, kdo viděl zlaté prasátko, a hlavně kam se dívalo?

Fondy: jako by se nechumelilo

20. 12. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: jako by se nechumelilo

Přestože všude vládne vánoční nálada a občas i náledí, fondům se daří, jakoby nic. Ani tradiční větší odlivy z fondů peněžního trhu statistikou nezamávaly, a tak k půl miliardě příliš... celý článek

Fondy: s akciemi do penze

13. 12. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: s akciemi do penze

V ČSOB v pátek možná pekli cukroví, statistiku ale neposlali, takže se musíme spokojit s jen částečným pohledem na uplynulý fondtýden. Proto i pouhých 180 milionů mile překvapí.

Partners Financial Services