Fondy: s akciemi do penze

Petr Fejtek | 13. 12. 2004 | 13 komentářů
Fondy: s akciemi do penze
V ČSOB v pátek možná pekli cukroví, statistiku ale neposlali, takže se musíme spokojit s jen částečným pohledem na uplynulý fondtýden. Proto i pouhých 180 milionů mile překvapí.

Samozřejmým vítězem jsou fondy peněžního trhu, kde předvánočními nákupy utahaný ISČS Sporoinvest (profil, názory) posbíral 72 miliónů a Maxův záskok IKS Peněžního trhu (profil, názory) 57 miliónů korun. Z ING peněžáku (profil, názory, koupit) však odputovalo 35 a Žb Sporokonta (profil, názory) 17, takže celkem jen necelých 80 miliónů. Kde jsou zbylé?

Dluhopisy v naději

Dluhopisové fondy jen pomaličku hledají cestu: 27 milionů ISČS Sporobondu (profil, názory) je ovšem nadějných a 26 ING český dluhopisový (profil, názory, koupit) také cosi naznačuje, a vytáhly tak ostatní plácající se v odlivu o celých 40 miliónů na břeh.
Jeden z nejlepších dluhopisových expertů u nás Štěpán Mikolášek z ISČS odpovídal na internetové otázky: Co je podle vás hlavním důvodem nezájmu investorů o dluhopisy a dluhopisové fondy u nás v poslední době? Myslíte si, že se to v dohledné době změní?
"Investoři u nás se bohužel řídí aktuální výkonností, která nebyla v uplynulých měsících ideální. teď se ale situace znovu mění, a kdo v dluhopisových fondech vytrval, ten letos získá výnos okolo 5 %, v případě středoevropských dluhopisů dokonce okolo 10 %. Proto očekáváme, že zájem o tento druh fondů znovu poroste." Není co dodat.

Smíšený guláš také připomíná spíše nastavovanou kaši. IKS balancovaný (profil, názory) však pouhými 17 milióny vyrovnal většinu odlivů, o plus 21 kategorie se zasloužily nadace, které zřejmě ke konci roku dostaly nějaké to "všimné".

Akciová vichřice

Jen málokdo si asi všiml, ale ve čtvrtek jakoby se i pražská burza inspirovala plakáty na každém obchodě – slevy… výprodej! Patria dokonce přirovnala výprodejní tornádo k tatranské vichřici: "Pražská burza dopadla jak Vysoké Tatry, všechny tituly bez výjimky lehly…"
A skutečně,  PX 50 ve středu meziročně ještě 67 %, ale po středeční a zejména čtvrteční vichřici padl dokonce těsně pod 60 % (pod 985 bodů)! Až v pátek si burziáni poněkud "lízali rány".
Loni od Mikuláše do Silvestra index vzrostl o víc než 7 %, takže výchozí srovnání pro meziroční výkonnost se naopak "zhoršuje" – akcie tak budou mít co dělat, aby propad (letošní) i růst (loňský) dohnaly. Do akciových fondů přišlo slušných 40 milionů, kdy kromě standardních ISČS Sporotrendu (profil, názory) a ING Českého akciového (profil, názory, koupit) po 17 mil. Kč zazářil i ING (L) Invest World (profil, názory, koupit) s 13 milióny.

Polovina milionářů jsou penzisté

Tedy alespoň v USA a počítáno v dolarech. Počet bohatých v USA rekordně roste a dnes má již přes osm miliónů amerických domácností majetek přesahující jeden milion dolarů. Zatímco loni takových rodin bylo podle výzkumu agentury TNS jen 6,2 miliónu, vzrost tedy jejich počet téměř o celou třetinu na 8,2 miliónu, tedy asi 7 % amerických rodin. Jde navíc o čistý majetek, do nějž se tedy nepočítá nemovitost, ve které bydlí.
Asi nejzajímavější však je, že téměř polovina z milionářských domácností jsou důchodci. A příčina rekordního nárůstu počtu i věkové struktury? "Neustále investují, a to hlavně když ceny na trhu klesají, spekulují totiž na jejich růst," vysvětluje vedoucí projektu TNS J. Luhr.
Podle jiné studie Capgemini a Merrill Lynch je v Česku dolarových milionářů zhruba 11 tisíc (tedy asi jen 0,25 % domácností) a jak k těm penězům přišli, raději nezkoumat.
Je zapotřebí ještě něco dodat k penzijní reformě? Tedy kromě jedné generace a daňové reformy.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Myslíte, že cesta investic na důchod se i u nás stane běžnou?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-61
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 12. 2004 14:25, Boucek Antonin

Kupujete-li dluhopis s pevnym vynosem, spekulujete na to, ze vynos z tohoto dluhopisu prevysi vynos z penezniho trhu na stejnou dobu (jinak byste ulozila penize na peneznim trhu). Tedy (pri rostouci vynosove krivce, coz je soucasny tvar ceske urokove krivky), kupujici dluhopisu ocekava, ze rust urokovych sazeb nebude takovy, jako ocekava prodavajici. Vyjde-li kupujicimu tento predpoklad, pak budou dluhopisy vynaset vic nez prostredky na peneznim trhu a dluhopisove fondy vic nez fondy penezniho trhu. To je zhruba podstata strategie "riding the yield curve".

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 12. 2004 9:38, Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

Pane Bouček, a co naši oblíbenci ISČS Trendbond a IKS Plus bondový?
Tam to také nebylo, pro toho kdo měl nakoupeno a statečně držel, za poslední měsíce špatné. Jistě ale nic neroste do nebe a věčně. V tomto případě, pro další držení a přes možná kolísání, je třeba posoudit, zda-li potenciál a na kterém je postavena investiční strategie se již významně vyčerpal nebo zda-li je tam ještě nějaká možná prémie schovaná. Bez záruky.
Koktejl ze stále se ještě transformujících ekonomik, jistého politického rizika a především s tím i souvisejícího kurzového rizika může totiž být jak dobrým energetickým nápojem, tak i bolehlavem.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: akciová nadílka

6. 12. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: akciová nadílka

Zdá se, že dárky jsou asi už nakoupené a investoři tak opět do fondů přinesli 430 milionů korun. Rozložení je obvyklé: půl na půl do fondů peněžního trhu a zajištěných. Protože však... celý článek

Fondy: akciové hvězdy nehasnou

29. 11. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: akciové hvězdy nehasnou

Zdá se, že začínáme nakupovat spíše dárky pod stromeček než podílové listy do rezerv. 290 miliónů za týden se skládá z 203 miliónů do fondů peněžního trhu a 88 miliónů do zajištěných... celý článek

Fondy: týden akciových hvězd

22. 11. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: týden akciových hvězd

Kratší týden přivedl do fondů jen slabších 175 milionů, přitom 230 získaly fondy peněžního trhu a 55 zajištěné. 170 odplynulo z dluhopisových, ale celých 50 milionů korun přišlo do... celý článek

Fondy: další odkup od velkých

15. 11. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: další odkup od velkých

Po třech týdnech podobných jako vejce vejci je opět ten čtvrtý s rušivým prvkem. Tím je velký odkup institucionálních investorů, který celou statistiku stáhl pod vodu. Proti 875 milionům... celý článek

Fondy: žádné podstatné změny

8. 11. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: žádné podstatné změny

Mohli bychom zopakovat z minulého týdne – dobrá půlmiliarda. Jen struktura opět přešla do klasického gardu: skoro 400 do peněžáků, přes 200 do zajištěných. Nevycházející součet bilance... celý článek

Partners Financial Services