Mobil na horách a prakticky

Mobil na horách a prakticky
Nouzové volání, IP telefonie, pronájem mobilu, dobití kreditu v zahraničí a řada dalších tipů se jistě bude hodit. Je lepší si je v klidu a včas přečíst, než v daleké cizině a za mrazu láteřit, proč je to či ono tolik složité. Ostatně, překvapit by vás mohlo i vyúčtování po návratu z dovolené.

V dnešním článku, který naleznete pod titulkem Mobil na horách, si můžete přečíst o tom, jak se při cestách do zahraničí s vaším mobilním miláčkem vyvarovat zbytečných finančních ztrát. V následujících odstavcích naleznete řadu tipů, které využijete ještě před překročením státní hranice. Navíc mnoho rad se bude hodit, i když pojedete lyžovat na české hory, nebo dokonce zůstanete doma v teple rodinného krbu.

Zvolte si operátora sami

V zahraničí nemusíte využívat služeb prvního operátora, který se vám "nacpe" do mobilu. Víte-li o levnějším nebo jinak výhodnějším, nastavte ne Automatickou, ale Manuální volbu operátora. Podle typu telefonu nastavení je obvykle pod nabídkou "Volba sítě" nebo "Volba operátora". Vyberte si sami. Je dobré si vzít s sebou vytištěný přehled z webu vašeho operátora s cenami jednotlivých operátorů v dané lokalitě a volit podle toho. SMS, volání a především další služby se mohou dost lišit. Navíc ne všichni operátoři nabízejí totožné služby (např. relativně technologicky nové MMS, identifikace volajícího, GPRS atd.).

Aktivovat roaming můžete i přes SMS. Roamingů je více typů, konkrétní nastavení najdete na webu svého operátora. Cestujete-li autem, vlakem nebo autobusem, zkontrolujte si roaming ještě před překročením hranic v přesahu zahraniční sítě na našem území. Pokud telefon hlásí problém, volejte ještě z ČR bezplatnou infolinku operátora. U cesty letadlem to samozřejmě možné není. Mobil zapnete až na letišti a tam na vás obvykle vybafne několik místních operátorů. 

TIP: Ruční volba operátora může ušetřit
Automatická volba pracuje při každém opětovném zapnutí mobilu, např. pokud mobil vypínáte na noc nebo při pohybu v zahraničí. Ráno po zapnutí tam může být "nakvartýrován" zase ten dražší místní operátor.


Pronájem – kdy, kam a proč?

Máte mobil nejvyšší kategorie a víte, že v závěji alpské sjezdovky jeho chytrých hyperfunkcí nevyužijete? Pokud chcete být pouze ve spojení a stačil by vám základní model, informujete se o možnostech pronájmu vhodného modelu.
Odlišná situace se stejnou potřebou může nastat v případě cesty do míst, kde většina "našich" mobilů nefunguje, nejčastěji do USA. Místní síť totiž "běží" na GSM 1 900 Hz, takže mobil je nutné si půjčit (v ČR nebo kdekoli, i na letišti v USA) nebo mít vlastní tzv. třípásmový. Tedy ten, který funguje nejen v našich pásmech GSM 800/1800, ale i na americké normě.

TIP: Kolik stojí pronájem?
Při pronájmu každé techniky, tedy i mobilů, bývá nutné složit depozit v řádech tisíců, půjčovné se pohybuje podle délky nájmu a bývá vyžadováno zálohově. Pronájmy jsou možné jen krátkodobě, obvykle do jednoho měsíce.

 A nakonec pro vás máme několik dobrých rad:

Ztrácíte se? Zkuste dětské vysílačky!
Z ničeho nic zjistíte, že váš partner zmizel a nenašli jste ho ani po usilovném hledání. Toto je vcelku běžné, a svolávání se pomocí mobilu se zbytečně prodraží. Máme pro vás tip. Před cestou navštivte místní obchod a kupte levné dětské vysílačky. Pro většinu situací (domluva při cestování více automobily, pohyb na sjezdovce a v horách, na pláži, v hotelovém komplexu atd.) jejich kilometrový či podobný dosah postačí. Přístroje sice stojí od tisícovky do dvou, ale jejich provoz je až na nabití akumulátoru zcela zdarma. V některých lokalitách je ovšem rozumné při kontrole policejní a podobné dětské vysílačky schovat...
Seznam čísel v mezinárodním formátu
Zkontrolujte si, že máte nastavené číslo v mezinárodním formátu +420 xxx yyy qqq a to včetně SMS centra. Potřeba mezinárodního formátu platí totiž i pro SMS. Před cestou si zjistěte, jaký formát má místní síť, může se to hodit – ne vždy jej "místňáci" uvádějí. Proč používat mezinárodní formát čísle? Pravděpodobnost, že se (pokud ji nemáte) místo babičce Málkové do Říčan dovoláte Ahmedu Ben Amírajovi do Libanonu je sice relativně malá, ale přesto vás prosíme, abyste nás o svých případných legračních příhodách informovali.

Dobíjení kreditu v zahraničí
Samozřejmě to jde. Žádný operátor nikdy nebude odmítat příjem peněz. Obvykle dobíjení je možné více způsoby, než předpokládáme. Zjistěte si podrobnosti u svého operátora.

Vytisknout ceny
"Kolik že stojí MMS u tohoto operátora?" je častá otázka na dovolené, protože na sjezdovce paměť funguje jinak než doma u počítače. I operátoři doporučují: chcete-li dobře řídit své náklady, vytiskněte si informace o veškerých službách, nastavení a cenách na papír a vezměte sebou.

Odpojení přesměrování přes kód sítě
# Vypojení všech druhů podmíněných přesměrování najednou: ##004# [odeslat] # Vypojení všech druhů přesměrování: ##002# [odeslat]

IP telefonie – ušetří
Pozeptejte se na infolince svého operátora na možnost využít tzv. IP telefonii a nechte si vše vysvětlit. Pro vás bude jediná změna – vytočíte místo klasické mezinárodní předvolby jinou – a ušetříte. U Eurotelu je to služba NetCall, )

Nouzové volání
Mezinárodní nouzové volání je 112. Je samozřejmě bezplatné. Není ani potřeba mít funkční SIM kartu, stačí například i nedobitá předplacenka.

Aktivace roamingu ve firemním mobilu
Máte firemní mobil a zaměstnavatel vám oficiálně (nebo neoficiálně) dovoluje jej využívat pro soukromé hovory? Berete si jej na dovolenou? Chcete pár hodin před odjezdem aktivovat roaming? Nejlépe v pátek v noci? Pokud jste na otázky odpověděli ANO a nejste majitel nebo manažer, možná budete mít problém. Mnohé firemní mobily mají omezenu změnu služeb a pouze osoba pověřená (například jednatel nebo u operátora vyjmenovaný šéf IT) může učinit i nepatrné změny – např. aktivovat roaming. Myslete na to s předstihem.

Nač nezapomenout
Na dovolenou je také prima si vzít nabíječku... Při cestách do území s jinou zástrčkou (např. Británie) si zřejmě o trochu levnější redukci pořídíte na letišti na místě, než u nás v elektru za sedm stovek. Někde se dá půjčit (redukce – ne nabíječka).

Pozor na "automatickou volbu operátora" při sběru jedlých hub
Máte nastavenou automatickou volbu operátora? Chodíte na houby do šumavských hvozdů nebo podél severočeské hranice? Jste si jisti, že opravdu voláte prostřednictvím svého domácího operátora a za peníze, se kterými počítáte? Měsíční účet může být nepříjemným překvapením. Řešením může být kontrola displej vašeho telefonu nebo nastavit "natvrdo" ruční nebo preferovanou síť v menu vašeho telefonu.

Berete si svůj mobil na dovolenou? Funguje vždy všechno hladce, nebo jste již byli nepříjemně zaskočeni? Jakou další radu byste přibalili?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

mobilní telefon

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mobil na horách

3. 12. 2004 | Jan Bělohubý

Mobil na horách

Víte, jak připravit před cestou na zahraniční dovolenou svůj mobilní telefon tak, abyste zbytečně nepřišli o peníze? Co zajistit ještě zde a co v místě dovolené? Některé rady, které... celý článek

Nezvané návštěvy? Ať platí pojišťovna

2. 12. 2004 | Jan Kurka

Nezvané návštěvy? Ať platí pojišťovna

Bydlení je vystaveno mnohým rizikům, pojištěním lze ovšem případné škody zmírnit. Poradíme vám, co je nutné podniknout, chcete-li si pojistit domácnost, na co si při uzavírání pojistky... celý článek

Jak se platí na zahraničním sněhu

30. 11. 2004 | Dušan Hradil

Jak se platí na zahraničním sněhu

I na zimní dovolené musíte nějak platit, a tak je dobré si před odjezdem promyslet, zda přibalíte platební kartu, cestovní šek nebo hotovost. Pokud se chcete vyhnout problémům a zbytečným... celý článek

Do Alp či vánoční Vídně jen se zdravotní pojistkou?

29. 11. 2004 | Simona Ely Plischke

Do Alp či vánoční Vídně jen se zdravotní pojistkou?

Od května máme přístup k lékařsky nezbytné zdravotní péči ve většině evropských zemí za stejných podmínek jako místní obyvatelé. Jenže spoluúčast na léčení v jednotlivých státech není... celý článek

Zákon zakázal proplácet dovolenou

8. 10. 2004 | Ludmila Řezníčková | 1 komentář

Zákon zakázal proplácet dovolenou

Patříte mezi ty zaměstnance, kteří na dovolenou nemají čas a na výplatních páskách se jim hromadí nevybrané volno nejen za letošní, ale dokonce i za loňský a předloňský rok? Dejte pozor,... celý článek

Partners Financial Services